La cratiţă! Secţiune pentru gurmanzi.

Acum am terminat-o. Inteleg ca ieri exista multa neincredere... :biggrin:
Mi-ai făcut poftă și am halit una în oraș (am dibuit un loc unde o fac ca acasă, literalmente)... dar n-am rezistat și am și pregătit una și acasă. Full keto: 10 ouă, 1 kg smântână de țară... :hihi:
 

Attachments

  • IMG_20170121_142015.jpg
    IMG_20170121_142015.jpg
    46.2 KB · Views: 22
Quarkule, fii generos, rogu-te, si impartaseste aici reteta ta, cu tot cu secrete (ce ar fi o reteta fara secrete?)
Eu abia de anul asta m-am apucat de cirnatareala, acum sunt la a treia experienta (numai ce am pus carnea tocata la "odihnit", de data asta am doua treimi porcarie grasa si o treime pulpa de minzat).
Promit ca sarja urmatoare sa o fac dupa spusele tale.
 
Hei, nu sunt singurul carnatar de aici. Nu am nicio reteta secreta. De baza sunt masina electrica de tocat, masina de umplut maţe (pe baza de surub melcat) si vremea de afara (sa fie racoare, sa nu fie umezeala, sa adie putin vantul, sa ai unde sa-i atarni o zi sau doua, la zvantat). A... Si sa nu folosesti usturoi chinezesc. In rest orice reteta e buna. :smile:
 
Se aude ca e plin de chimicale, dar eu il evit pentru ca e foarte iute, are gust indoielnic si se inverzeste mujdeiul imediat. :yuk:
 
Stati linistiti ca oricum usturoiul autohton e pe cale de disparitie. A invatat chinezul sa exporte in Romania usturoi la funie, de zici ca e impletit de maicutele de la Agapia. Situatia e roza.
 
Din pacate ai dreptate, specia chinezeasca este mai rezistenta in general, deci mai productiva.
Totusi nu m-as panica foarte tare, se gaseste in cantitati decente.
 
La noi avem import Spania, Polonia si Grecia. Toate trei sunt acceptabile. Romanesc n-am vazut pe raft. :frown:
 
La Carrefour am găsit, e 14 lei kila. :smile: Mic, se curăţă greu, dar are aromă de usturoi, nu doar ustură. Şi încă ceva: nu-mi dă arsuri şi greaţă, ca acela de import. Ăla e bombă.
 
Sincer eu nu știu cum faceți voi mujdeiul, dar eu am o rețetă pe care o adaptez în funcție de cine mai mănâncă. De exemplu, am avut un musafir care avea vezica biliară scoasă, deci am pus iaurt (full fat) în loc de smântână, a mâncat cu trei guri și nu i-a fost rău :smile:

Rețeta este după cum urmează:
- 1-2 căpățâni de usturoi;
- ulei de floarea soarelui (da, nu extravirgin de măsline culese de virgine la apus);
- iaurt sau smântână;
- 1/2 lime;
- +/- muștar cât mai neutru (deci nu cu hrean sau alte chestii);
- suc de roșii.

Zdrobit usturoiul în zdrobitor sau cum îi spune apoi mojarat cât mai fin. Începi să adaugi ulei -> frecat până se face păstos -> încă puțin ulei -> pastă, repetat până se face o pastă groasă care nu curge nici dacă întorci mojarul invers. Aici este de feeling, pentru că există posibilitatea ca la un moment dat să-l tai, deci uleiul se adaugă în cantități descrescătoare. Dacă se taie, se drege cu suc de lime sau cu puțin muștar. Este și partea cea mai lungă și mai importantă din tot procesul și reprezintă diferența între un mujdei care este gros și bun și o zeamă chioară cu bucățele de usturoi prin ea (mi se ridică tensiunea când văd chestia aia clasificată drept mujdei).

Se adaugă suc de lime (nu, nu lămâie). Apoi iaurt sau smântână după gust. La final, suc de roșii până tenta este rozie-portocalie.

Edit: rețeta de mai sus merge cu orice usturoi, chinez, pakistanez, românesc, w/e. Și dacă folosești iaurt, nu mai dă nici arsuri la stomac.
 
Eu fac mujdei fie doar cu apă şi ceva sare, fie şi cu ulei. Dacă vreau să-i pun smântână, iaurt, roşii/suc de roşii sau altele, nu prea-i mai spun mujdei, ăla deja e un sos. :wink:
 
Back
Top