La cratiţă! Secţiune pentru gurmanzi.

radul argumentează un pic de ce este ne-economic sa ținem legume la congelator.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
 
Pentru ca mi se pare scump pretul curentului electric in comparatie cu ceea ce primesti inapoi din acesta "investitie". Legumele tinute la conge isi schimba dramatic gustul, consistenta aspectul etc. Daca vreau neaparat sa manac pastai iarna, sunt alte solutii (cumpar sau le pastrez la borcan) sau cumpar congelate, nu trebuie sa le pastrez eu cu lunile la mine acasa.
 
Legumele tinute la conge isi schimba dramatic gustul, consistenta aspectul etc.
Eu jur cu mina pe cartea de bucate ca vinetele coapte si puse-n congelator atunci cind le scot si le pregatesc au fix acelasi acelasi gust ca si cum le-am copt atunci.
Din cite stiu de la nevasta-mea nici ea nu are obiectii la gogosarii/ardeii/whatever taiati bucatele de proaspeti si congelati pentru a fi pusi in ciorba (valabil si pentru visinele pentru prajitura).
 
Bun, deci îi curăț cât de cât, îi separ în porții și la congelator cu ei.
Care vreți gălbiori? Vând 'eftin. :hihi:
 
In cazul asta, eu iti recomand sa faci zacusca din ele. Digur o sa te saturi repede de ciulama si alte cele si risti sa ramai si cu congelatorul ocupat aiurea.
 
cel putin 3 sertare mari pline
Așa am găsit io odată o pungă cu un conținut imprecis, s-au dovedit a fi sarmale de cu două crăciunuri în urmă. De-atunci mi s-a luat de stocare pe termen lung la congelator. Nevasta are niște foarte bune obiceiuri de a se bucura de câte ori mai golește un borcan început și de a cumpăra doar lucruri proaspete pentru maxim o săptămână. Congelatorul are un raft pentru înghețata de casă făcută de ea, altul pentru ceva legume fast freeze cumpărate ca atare (ceva spanac și mazăre), al treilea e doar cu pietrele de frig pentru geanta frigorifică și niște tăvi cu gheață. Frigiderul e în principiu pentru un raft permanent cu brânzeturi de 8-10 feluri (din Franța ne-am întors cu 10, din Olanda cu două, de-aici din cartier de obicei alternăm între 3), altul pentru vinuri și bere, și sertarul generos pentru legume proaspete. Priorități :biggrin:
 
De-atunci mi s-a luat de stocare pe termen lung la congelator.
Totuși, nu-i vina stocării... :wink: Frigiderul e o unealtă, pe care trebuie să știi s-o folosești. O dată pe lună noi verificăm ce-i pe-acolo. Ce e, nu mai cumpărăm până nu se consumă.
 
Adevărat, doar că noi nu prea avem nevoie să păstrăm chestii ca-n vremurile când totul era sezonier și trebuia să faci provizii ca să nu mănânci conserve (proaste) juma' de an. De-asta a fost momentul de declic când am observat că modul nostru de utilizare al congelatorului diferă drastic de cel al părinților (sursa sarmalelor). Noi niciodată n-am fost în scenariul "aș mânca ceva dar nu vreau să gătesc, hai să decongelez rapid o porție de X pe care o am congelată pentru acest scop"; mai degrabă am încropit ceva proaspăt în 5 minute. Și atunci ne-am debarasat și de modul părinților de a umple congelatorul cu diverse.

Mama insistă și trimite și acum pachete din România, inclusiv cu friptură de curcan ultima dată, chit că face coletul ăla 2 zile pe drum și stă în căldură. Nu pot să o opresc din asta, cu toate rugămințile și nervii și raționamentul. Multe din ce trimite ajung la tomberon direct. Altele nu mai sunt lucruri pe care să le consumăm - ne-am schimbat dieta și ne simțim foarte bine fără mușchi file afumat sau rude întregi de salamuri. Ultima oară au venit doi cozonaci; soția nu mai mănâncă gluten, eu mai mănânc maxim 2 felii pe an, când face soră-mea proaspăt de Crăciun, și luăm masa acasă doar de cină când în nici un caz nu aș mânca o pită cu mult zahăr adăugat. Au stat cozonacii ăia până s-au mucegăit, mai bine îi aruncam direct.

Ne-a trimis câteva kile de coacăze, care evident sau storflocit maxim. Ce să fac cu ele? Pentru extrem de rarele ocazii când folosim asemenea fructe, găsim oricând flash frozen și cumpărăm doar 100-150g, cât ne trebuie. Dulcețuri și magiunuri nu facem, alcool nici atât. Pentru pus la congelator ar fi trebuit să fie spălate și șterse de apă înainte ca congelarea să le distrugă parțial membrana celulară și, desigur, să nu se zdrobească prin transport impropriu. Acuma le-am pus la congelat așa cum sunt, da' și când le-oi decongela vor fi semi-muci din care nu mai pot spăla praful fără să spăl și juma de pulpă. Deci wtf.
 
Din toate dulcețurile făcute de bunica și cărate cu noi, cred că am mâncat poate două borcane într-un an jumate. Nu are sens să producem mai mult decât consumăm, și înainte de a goli raftul de provizii. Alcool tare nici atât nu bem, stau țuicile și vodcile degeaba, mai gustă nevasta ocazional niște rom Zacapa (pentru cunoscători) dar altfel stăm pe vinuri și beri ocazionale. Până și zacusca făcută de noi anul trecut se duce în ritmul de 2-3 borcane pe an, de-asta anul ăsta am decis că nu mai facem o tură. Deci depinde de preferințele de consum ale fiecăruia.

PS: castraveți murați, însă, radem câte un borcan mare dintr-un foc. Din zecile de variante din comerțul federal, am testat mai multe variante, inclusiv polonezi și ungurești, și am găsit un anume fel din Real care ne place cel mai mult, din ăla mai cumpăr câte 2-3 borcane când rezerva din pivniță scade la 1.
 
Mi-am reluat nițel stilul gurmand de viață, fiindcă n-am putut rezista papanașilor făcuți de soție. :biggrin:
 

Attachments

  • IMG_20180902_161258.jpg
    IMG_20180902_161258.jpg
    98.6 KB · Views: 12
  • IMG_20180902_163104.jpg
    IMG_20180902_163104.jpg
    48.5 KB · Views: 12
  • IMG_20180902_163110.jpg
    IMG_20180902_163110.jpg
    201 KB · Views: 12
  • IMG_20180902_163131.jpg
    IMG_20180902_163131.jpg
    85.3 KB · Views: 12
  • IMG_20180902_163214.jpg
    IMG_20180902_163214.jpg
    102.2 KB · Views: 13
Back
Top