Întrebări pe care ni le punem de mult

Nu văd diferența. E Ryobi, e ratchet, e ONE+, e 18V, e 3/8", lumini are, capul are un inel pe care scrie „PULL TO ROTATE” cu blocare în 4 poziții, deci? Ah da, aia de pe site la Ryobi are 35 foot-pounds torque, adică 47,5 Nm, pe când aia de pe Amazon are 60 Nm.
 
Ce se intampla cand pui un AP intr-o cutie metalica?

Pentru automatizarea din gradina ma gandeam sa folosesc un Shelly Pro 1 ca AP pentru celelalte relee Shelly care nu au port RJ45. Toate astea fiind intr-un cofret metalic IP65 nu exista semnal wireless din exterior, as avea optiunea sa mai punb un tablou de plastic in care sa pun doar releele ca sa aibe semnal wifi dar ar fi o complicatie pe care as vrea sa o evit. Daca aduc un cablu Cat 5e pe care il pun in singurul releu cu RJ45 si asta da mai departe conexiune la intranet (reteaua din casa) rezolv conectivitatea, dar ce se intampla cand ai un semnal radio de la Wifi intr-o cutie metalica relativ mica? Ma gandesc la toate reflexiile din cutie.
 
Stai putin ca tu acum imi dai o alta idee. Shelly poate fi folosit ca si AP cu acelasi SSID al retelei Home use? Nu de alta, dar ar merge folosit Shelly sa faci AP roaming si sa-ti extinzi reteaua in mod stupid? :biggrin:
 
Nu. Nu e Unify, dar are Wifi in 2.4 GHz si RJ45 si poate functiona ca AP. Cam suficient pentru unele cazuri, dar nu chiar ca AP de uz general cu acelasi SSID. Asta e la Shelly Pro, alea ieftine au doar WiFi.
 
Ce se intampla cand pui un AP intr-o cutie metalica?
Pe scurt scade puterea semnalului atat transmis cat si receptionat. Cat de mult e imposibil de spus pentru situatia ta, dar ce pot spune este ca microundele nu se propaga usor prin obstacole, in special metale si lichide.
 
Cred că ce vrea Adi să zică (dacă n-a fost destul de clar) e că vor fi mai multe echipamente ce vor comunica unele cu altele prin WiFi în interiorul unei cutii metalice (cușcă Faraday). În cutie vine un cablu RJ45 care se conectează la un Shelly Pro 1 (wired + wifi) care va avea rol și de Access Point wireless pentru alte Shelly (care nu-s wired ci doar wifi) din aceeași cutie metalică. Deci conexiunea wireless e pe o distanță de juma' de metru maxim, și nu prezintă interes ca semnalul să fie folosibil în afara cutiei. Nedumerirea e în ce măsură pereții metalici produc interferențe prin reflexii ale semnalului și dacă are sens bătaia de cap cu montarea echipamentelor într-o cutie de plastic în afară pentru ca semnalul wireless să nu se reflecte atât de mult în interior.
 
Numai daca distantele sunt de ordinul lungimii de unda. La 2.4Ghz in jur de 12.5cm.
Alt aspect care poate deranja este nivelul semnalului foarte mare (daca ai ceva exact langa AP).
Toate astea de sus sunt foarte greu de prezis, am dat la munca de un laborator care se ocupa de studiul interferentelor si instrumetele de acolo sunt extrem de scumpe, deci trial an error.
 
In 2023 cum pot vedea in infrarosu? Ma intereseaza pierderile de caldura de la casa, am impresia ca ferestrele sunt cam slabute; sunt termopan, de prin 2006, Gealan scria pe plasticaraie dar nu stiu cam nimic despre sticla. Parca nu as da 200 de dolari pe o camera pentru telefon in infrarosu de pe Aliexpress, nu stiu nici cat de bine merg, daca sunt compatibile cu telefonul si nici daca merita banii.
 
Asta am găsit în 2 minute. Pare să îi meargă, dar nu știu dacă e suficient de sensibil pentru ce vrei tu.
 
Last edited:
Nu am o camera foto pe care sa o modific pentru asa ceva. Ultima camera foto digitala pe care am avut-o s-a stricat acum cel putin 5 ani.
 
Hack-ul ăla nu e utilizabil, nu așa funcționează o cameră termală, ce face acolo e o cameră near-IR (cam ca night vision de la o cameră de supraveghere - unele scot filtrul IR noaptea). O cameră termală folosește cu totul alte lungimi de undă (de obicei 3000-14000nm), pe când un senzor foto normal, chiar și cu filtrul IR scos, nu mai e prea sensibil de pe la 2000nm (plus că nu ar ști să interpreteze semnalul). Senzorul IR folosește oxid de vanadiu sau silicon amorf (ca ăla de la celule solare) și formează un fel de rezistențe (care se încălzesc de la IR și își schimbă rezistivitatea). De-asta și rezoluțiile mult mai slabe la camerele termale. E un pic fun să vezi niște chestii în near infrared ("see through!" - da, ferestrele de la senzorii IR sunt permisive la IR), dar nu prea are legătură cu partea termală. Camerele termale folosesc lentile din germaniu, care e transparent la lungimile alea de undă, dar nu la cele vizibile.

Em am o Seek Thermal (non-chinezărie) care se conectează la telefon; văd că au crescut și la astea prețurile, eu am luat-o sub 1000 de lei, acum încep pe la 1500. Exista ceva și de la Flir în zona asta de preț parcă. Dar vezi că toate astea funcționează pe bază de emisivitate - un obiect lucios sau transparent nu o să poată fi măsurat corect, trebuie să lipești ceva de el, și tot ce poți să faci e o comparație relativă doar între obiecte din același material și aceeași finisare. Adică poți să vezi dacă o fereastră se închide prost sau scapă căldură pe undeva, dar nu să îți dai seama de vreo calitate a geamului.
 
Sigur. Ar trebui să meargă ok cam cu orice telefon cu mufă USB-C. Singura problemă de incompatibilitate e cu husele de telefoane, că e cam scurtă mufa lor USB, dar am o adaptare pentru asta :smile:.

1699784650351.png
 
Referitor la comanda aia de pe Amazon US, pt. care am plătit totu' când am comandat, acuma vrea DHLu' încă 50 de lei pe lângă "datoria vamală".
Now what, EORI? Care datorie dacă am plătit deja? Me confuse.
 
A incercat cineva sa isi scaneze biblioteca?

Am cateva sute de carti tiparite. Ocupa o gramada de spatiu, nu le pot cara dupa mine si nu le mai pot citi din motive de dioptrii la distanta mica (variaza foarte mult cu distanta, ar trebui sa tin cartea la o distanta foarte precisa si e obositor). Unele din cartile astea exista ca ePub, multe nu. Din experienta anterioara, scanare + OCR + corectare erori de OCR consuma foarte mult timp, am facut cateva carti in 1-2 saptamani fiecare, la ce volum am acum as iesi la pensie inca lucrand la asta. Si mai e ceva care nu imi place deloc, rezultatul scanarii e un text care pierde complet paginarea si pozitionarea in pagina, se duce o parte din farmecul cartii respective. Pe vremuri cartile se faceau bine, nu ca mizeriile de acum cu paginare de ziar chinezesc, am lucrat in domeniu pe vremuri si stiu despre ce vorbesc.

Deci, a incercat cineva sa isi scaneze biblioteca? Ce a iesit din asta?
 
Back
Top