Întrebări pe care ni le punem de mult

Discussion in 'Discuții cotidiene' started by takeda, Mar 9, 2004.

 1. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Atunci la ce ar face cineva becuri pe LED daca au acelasi randament ca alea incandescente? CFL macar au randament de vreo 5 ori mai bun, LED-urile ce au?
   
 2. ipman

  ipman Membru Senior

  LED-urile se supara cind au curent prea mare, tensiunea nici nu conteaza. Asta pentru ca curentul care trece prin jonctiune are legatura cu disipatia termica.
  Multe din LED-urile construite industrial au o rezistenta in serie pentru a limita curentul, si nu o sursa de curent constant care e mai scumpa. Din pacate rezistenta va limita curentul corect doar la o anumita tensiune, sursa de curent constant va furniza curentul corect intr-o plaja foarte mare de tensiuni.
  Cind ajung acasa o sa export un grafic cu evolutia curentului la un LED auto chinezesc ca sa vedeti cum arata curentul consumat de un bec cu LED in serie cu o rezistenta la o tensiune deja stabilizata, ca asa o sa fie mai clara dependenta de tensiune si de temperatura.
   
 3. Azazel

  Azazel Barbar

  Si crede cineva ca un transformator d'ala stabilizat si miniaturizat tine 10 ani?
   
 4. ipman

  ipman Membru Senior

  Sursa de curent constant are sanse destule sa tina destul de mult, greu de spus daca mai mult sau mai putin de 10 ani. Asta pentru ca nu are condensatori electrolitici si daca semiconductorii nu sint "prajiti" constanta la o temperatura prea mare, au sanse sa dureze destul. Chiar si asa unele surse de curent constant au incluse protectii la temperatura ridicata prin scaderea curentului furnizat sau chiar intrerupere pina la racirea la o temperatura acceptabila.
  Eu zic ca durata de viata a unei lampi cu LED este data de calitatea constructiei lampii in sine si a corpului de iluminat in care se afla, ca sa se evite acumularea de caldura in lampa si in jurul ei. Cele de buna calitate (si preturi zdravene) au prevazute radiatoare de aluminiu pentru racire.
   
 5. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Nu, pentru ca se poate face unul care sa tina si mai mult de 10 ani, dar costa mult si apoi vin diversi cu teoria conspiratiei comparand cu becul de 0.5 lei, si atunci o lasa balta, fac unul ceva mai ieftin si mult mai prost, tine doar 1 an si totusi costa cat jumatate din unul bun (de 10 ani) si atunci conspiratia chiar exista. Se numeste self-fulfilling prophecy.
   
 6. Azazel

  Azazel Barbar

  Nici alea cu incandescenta nu le umpli "nici cu aer si nici in atmosfera" ca se arde tungsramul in aer instant, diferenta intre incandestenta si halogen e similara cu cea dintre plasma & lcd & led.

  Daca tu gasesti diferente de 3000% la aceasi diagonala, atunci logica ta are sens. Si da, pana in primavara am tot luat becuri de 0.5 lei de 100W, in principal de la Auchan, ca mi le tot fura niste ciumpalaci de pe scara si le inlocuiam saptamanal/lunar. Nu, nu erau romanesti, nici nu mai exista becuri romanesti, n-ai citit deja ca Romlux e acum americanizata?

  Exista deja diferente de 100% - 300% intre becuri cu LED, Well 15 lei, Philips > 35 lei, etc. Sustii ca alea scumpe chiar tin 10 ani? Desi becurile cu incandescenta Osram, Philips tin maxim 1000 ore in timp ce multe noname-uri sar de 1500 ore, tu crezi ca e conspiratie? Nu, e planned obsolescence, o piesa importanta din motorul economiei capitaliste.
   
 7. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Nu sustin ca alea scumpe tin 10 ani pentru ca nu testez becuri cu LED ca job secret, sustin ca probabil se pot face becuri cu LED care sa tina mai mult de 10 ani (cu racirea supradimensionata si componente de calitate), dar nu exista cumparatori pentru pretul la care ar ajunge la raft asa ca probabil se taie colturi si ies produse dubioase dar scumpe.

  Becurile normale parca le umpli cu azot, se gaseste din belsug si e foarte ieftin. Halogen mai greu.
   
 8. ipman

  ipman Membru Senior

  Hai sa fim cinstiti si sa spunem ca acei ani sint calculati ca un numar de ore de functionare pe zi, de obicei 2-3 ore zilnic.
  Orice semiconductor are o durata de viata estimata in ore de functionare, care este influentata de temperatura in special.
   
 9. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  OK, am vazut multe servere care au functionat 7-8 ani non-stop, al naibii de buni semiconductorii aia - inseamna peste 50 de ani de functionare cate 3 ore pe zi. Procesoarele aveau racire, restul componentelor nu, deci se pot face semiconductori de buna calitate care sa reziste in timp.
   
 10. ipman

  ipman Membru Senior

  Am ajuns si la momentul in care pot sa atasez graficul de pe vechiul laptop cu XP care ruleaza foarte bine softul aparatului de masura.
  led.gif
  Ei bine, curba asta reprezinta curentul absorbit de un "becoled" care are o rezistenta in serie. Daca ar fi avut o sursa de curent constant, nu mai era curba deloc, vedeam aceeasi valoare in timp.
  Dar asa jonctiunea semiconductoare a LED-urilor se incalzeste, incep sa consume mai mult curent si intr-un tarziu rezistenta isi face si ea datoria sa limiteze curentul.
  Cam asta se intimpla si intr-o lampa cu abajur care impiedica fluxul de aer in jurul unui "becoled".
   
 11. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Peste tot vad specificatii de telefoane si tablete (Android sau nu, nu asta e important) cu cate 2 camere incorporate, una pe fiecare parte, dar nu am auzit de nici un killer-app: o aplicatie multi-platforma care sa foloseasca aceste camere video. Stiu ca sunt destule aplicatii de videochat (nu le-as putea spune videoconferinta ca nu fac asa ceva), de la Yahoo Messenger (doar cu clientul mizerabil de la Yahoo), Microsoft Communicator, Livemeeting etc, dar nu se inteleg intre ele, nu merg cu telefoane mobile (chiar si pe WiFi), deci care e scopul de a avea cat mai multe camere nefolosite?

  Ma gandesc la 2 scenarii: 1. video call pe telefonul mobil ("videotelefon") cu transfer de date si 2. Video call de pe orice device cu camera la orice device cu camera peste internet (WiFi, cablat, asta chiar nu conteaza)
   
 12. _~_

  _~_ Membru

  O cameră e să faci poze, alta e să-ti faci poze.
   
 13. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Skype ştie video call de pe (unele) telefoane şi tablete cu Android care au a doua cameră. Şi chiar merge ok, cel puţin la mine (HTC Desire S).
   
 14. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Dar merge doar Skype to Skype, nu?
   
 15. _~_

  _~_ Membru

  Cum ar putea să meargă altfel? Cam toate programele folosesc protocale proprii obligând toți userii să folosească același program, iar puținele aplicații (desktop) care știu mai mult de un protocol au nevoie de configurare per-call din partea power userului.
   
 16. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Da. Dar Skype este o aplicaţie multiplatformă (Windows, Mac, Linux, Android, iOS, Symbian, Skype ready TVs...). Faptul că nu se înţelege cu alte sisteme de comunicaţie e altceva, şi nu cred că o să se facă aşa ceva prea curând - nu prea oferă nimeni la liber specificaţiile de protocol, să poţi face uşor interconectare.
   
 17. _~_

  _~_ Membru

  Există H.323, foarte folosit, multe implementări open source. Softurile de backend sunt ok, ca și client, totul cam suge.

  Dar skype e o mizerie absolută, nu l-aș numi mai bun ca softurile open source.
   
 18. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Era o subliniere a faptului ca e o solutie inchisa precum cele enumerate de mine; faptul ca e multi-platforma e un pas inainte, dar nu suficient.
   
 19. _~_

  _~_ Membru

  Da, e o soluție închisă. Și pentru că e o soluție închisă aproape fără concurență își permit să aibă o calitate atât de jenantă a softului.
   
 20. Neo

  Neo Motan agresif Sugar daddy

  Same here, Galaxy Tab și Galaxy S2, merg foarte bine.

  Telefon normal merge Skype to any phone - ai nevoie de credit pentru asta, evident. Video call nu.

  This.

  Skype este o aplicație excelentă în opinia mea, mult mai bun și pentru audio call și pentru video call VS yahoo, chiar și în condiții de conexiune la internet tip jăg©; iar operatorii nu prea oferă video call decât la prețuri aberante - nu mai știu exact cât costa la Orange minutul - iar când ai posibilitatea serviciul crapă și nu funcționează.

  Dă-mi și mie exemplu de implementare open-source tip skype. Pe bune, sunt sătul de reclamele din skype, altfel mi se pare foarte ok.
   
 1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
  By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
  Dismiss Notice