Dar de ce?

Sunt atat de multe carti de citit si atat de putin timp. E OK Asimov dar nu e chiar asa sa-l citesti mai mult de o data, hai doua daca prima data a fost cand erai copil.
Ca să parafrazez un antic înțelept: mai bine recitești 100-200 cărți bune în viață decât să îți pierzi vremea cu o grămadă de cărți proaste. Valabil mai ales pentru beletristică.
Când e vorba de cărți, cu cât sunt mai vechi cu atât sunt mai bune (dacă încă se cumpără). Efectul Lindy. Pe principiul acesta, clasicii bat aproape orice.
Seria pe care am recitit-o cel mai mult în viață cred că e Dune. Dar nici Fundația nu e departe, deși o văd mai prost cu ochi de adult.
La filme, cele mai revăzute de mine cred că sunt cele 7 despre Harry Potter și cele 6 după Tolkien, dar nu mi-e rușine nici cu alde Arrival (tocmai l-am văzut ieri minim a cincea oară, dacă nu a zecea) sau Interstellar. Sau Matrix. Sau Seven Samurai. Sau seria Alien. Sau Indiana Jones. Sau Lawrence of Arabia. Sau filmele de cinema ale lui Hitchcock. Sau Nolan. Am
o tonă de filme pe care le-am văzut de minim 3-5 ori în viață și le revăd periodic, deși procentul lor e mic, raportat la numărul total de filme vizionate.
De exemplu, săptămâna asta mă rod din nou prin Singing In The Rain, pe care nu l-am mai văzut de 10-20 ani.
Bun, la mine contează și faptul că, după două decenii în SUA, vorbesc limba engleză la perfecție și înțeleg mult mai bine cultura americană. Plus anii în care s-a depus spoiala de cultură, încetul cu încetul, și experiența de viață. E total alt context decât atunci când citeam/vizionam în română, sau cu mintea unui tânăr.
Recomand călduros cam tot ce e pe lista asta:
https://www.imdb.com/chart/top/, mai ales filmele vechi.