E-book readers

Mai aveti ceva rabdare, caci 2011 pare a fi anul tabletelor. Pana spre sfarsitul anului o sa apara o gramada de modele, iar preturile ar trebui sa devina mult mai accesibile.
 
Cititul pe LCD nu afectează ochii. Pot scrie pe larg despre asta (în alt topic, evident). Evident că E*Ink e mai mişto (strict pentru citit) dar e un lux nu o necesitate.

Aş prefera ca producătorul să economisească la ecran şi să investească în softul de citire. Pentru că ăla este 90% din valoarea unui reader.

Un soft deştept ştie:
* full-screen, fără nimic altceva decît textul cărţii
* să alegi corpul de literă, mărimea, culoarea textului şi a fundalului
* să-ţi indice într-un mod discret unde eşti în carte
* să permită semne de carte la discreţie
* să ţină minte unde am rămas într-o carte chiar dacă citesc altele între timp sau dacă închid/repornesc aparatul
* să deschidă cărţi direct din fişiere, de oriunde are acces (cardul SD, memoria internă); fără softuri speciale, internet, conversii şamd
* să citească TXT şi ePub (ebooks care nu pot fi convertite în una dintre astea nu mă interesează)
* opţional: dicţionare accesibile cît mai simplu (selectez cuvînt, selectez "> definiţie")
* opţional: posibilitatea de a colecţiona citate (selectez paragraf, selectez "> salvează citat")

Privind tabletele: înţeleg că vi se pare puţin 250 de euro pentru o tabletă cît de cît capabilă. Chiar dacă am zis că vreau doar net şi wireless, că filmele ar fi un bonus.

Uite, am menţionat acel NEC MobilePro mai devreme. A ieşit din fabricaţie în 2004. Procesor de 400 MHz, 32 MB RAM. De tot rîsul, nu? Dar poate face tot ce-am menţionat mai sus (inclusiv Ethernet/WiFi WPA2/TKIP, Skype, WinAmp, stream-uri MP3, IRC, SSH, emulare console vechi, aplicaţii Office, client email şamd); minus Bluetooth, Flash şi filme (ultimele două din lipsă de juice); iar cardul este CF nu SD. Bluetooth din lipsă de drivere de dongle, pentru că host USB este (poţi să-i pui şi mouse sau imprimantă). Este instant on. Foloseşte Mobibook Reader, care e un soft excelent. Am şi soft de văzut benzi desenate. Touchscreen de 7" şi tastatură hardware 92%. Bateria (aia slim nu extended) ţine cîteva ore, cam cît un laptop normal.

Costă 250 $ -- recondiţionat impecabil, cu garanţie. Dacă-l vrei de la entuziaşti diverşi cum l-am luat eu e şi mai ieftin.

De ce la 7+ ani distanţă nu pot avea o tabletă cu capabilităţi similare sub 300 de euro?
 
Deci da.. am de cateva zile Kindle și incă nu-mi vine sa cred cat poate sa fie de fain ecranul și cititul pe Kindle.
Am insă 2 intrebări punctuale:
1.In afară de Caliber ce soft folositi pentru conversia in mobi? In principiu Caliber iși face treaba, insă i s-au cam inmuiat genunchii la unele texte cu diacritice. In cele mai multe cazuri Caliber s-a descurcat perfect.
2.De unde pot cumpăra e books din .ro la prețuri de românești preferabil online? Am o gramada de literatură, nu-i vorba că nu am ce citi, insă mă interesează cărți noi, proaspete, in limba română.
 
Eu cu toată tableta care o folosesc și pe post de e-book reader, cărți românești prefer să cumpăr hardware, cu coperți cartonate de preferință. Străineze e-books momentan, dar ce-mi place pun pe listă de cumpărat hard. Da, visez să-mi fac o bibliotecă pe un perete întreg, momentan am cu ce umple cam jumate, dar stau aruncate cam peste tot pe unde se poate.
 
Eu am umplut biblioteca si as prefera ca jumatate din ea sa fie e-books, mai ales ca majoritatea titlurilor (ca numar, nu neaparat ca preferinta) sunt straine. In plus ma gandesc si la ecologie (hartia inca se face din copaci, se prelucreaza chimic, se transporta cu camionul si motorina polueaza), la portabilitate (poate vreau 3-4 carti in delegatie sa am ce citi seara si nu am chef sa iau un geamantan mai mare doar pentru asta) si la accesibilitate - pot sa am toate cartile la mine, oriunde si oricand, doar in format electronic. Iar biblioteca imi ocupa vreo 10 mp de perete sau vreo 4 metri cubi in camera, fara toate cartile alea as putea locui intr-o casa mai mica :p

Deci, deocamdata sunt sanse sa trec pe digital cartile romanesti?
 
Evident Adi, și poți conduce o mașină mică și tot așa până îți poți comanda un sicriu mic mititel că oricum ești mâncat de viermi în cele din urmă și wth we need the space. Pot trăi fără acei 4-10 metri cubi pe care mi l-ar lua o bibliotecă. Și un fotoliu pufos. Și un șemineu cu lemne pocnind în el într-o seară ploioasă și cețoasă. Și un labrador care să-mi stea preș la picioare. Și-o sticlă de whisky din care să beau 5ml pe seară, cu o carte cartonată sănătos în brațe.
 
Corect, poti si are farmecul specific, dar discutia e despre e-books si nu despre carti tiparite. Pe mine ma intereseaza cum fac rost de carti electronice, platite, legale, cinstite, pentru achizitionat si citit carti tiparite stiu deja procesul. Care btw sucks, Nemira are niste promotii care sunt deseori valide in weekend si nu functioneaza (erori diverse), daca platesti cu cardul si mergi sa le ridici de la sediul lor nu vor ca nu au dovada platii etc., dar nu despre asta e vorba. Ce sa fac cu un reader daca nu am carti?
 
Și, mai ales, ce să fac cu un Kindle dacă majoritatea cărților americane în format electronic au restricții de export din cauza copyright-ului și nu le pot cumpăra? :( Cu faza asta m-au spart...
 
Sincer cui îi pasă de cărțile americane? :D

Acum la modul serios, dacă nu găsesc cartea în format electronic o scanez pe aia hard copy sau fac rost de ea prin alte metode (e.g.: împrumutat + scanat). OCR, Calibre, io-te EPUBul. Nu văd logica în a cumpăra și varianta digitală și cea hard copy, da' mă rog :)
 
What he said. Am multe cărți (majoritatea de specialitate) care le-am scanat și le am la purtător, fix pentru motivul că pe avion limitele la bagaje sunt destul de restrictive. Un scanner modern poate scana o pagină în <3 secunde, OCRul depinde de viteza și numărul cores ale procesorului și restul e can-can.
 
Poate cartile tale sunt format mare si poti sa le deschizi suficient pentru a le scana, ale mele sunt in format normal (10,7x17.8) si sunt cam greu de scanat. Iar cateva zeci de mii de pagini ori [3 secunde (desi scannerul meu nu e atat de rapid) scanarea + 5 salvarea in folder + 10 OCR] inseamna mult mai mult timp decat am la dispozitie. Serios, poti scana 2-3 carti pentru care ai o mare pasiune sau de care ai mare nevoie, dar nu sute de volume. Btw, ce soft de OCR recomanzi?

war, nu stiu cat ceri asa ca nu stiu daca sunt dispus sa platesc suma; intrebarea nu are sens in aceste conditii. Cat despre TVA eu cred in piata libera: negociem pretul final, daca din el platesti TVA sau nu chiar nu ma intereseaza, e alegerea ta sa cotizezi unde vrei, la Biserica Mormona a Sexului de Dimineata Dupa Plimbarea Cainelui sau la acel stat care a trimis in Parlamentul Europei un asemenea specimen precum Severin. Your call.
 
Deci da.. am de cateva zile Kindle și incă nu-mi vine sa cred cat poate sa fie de fain ecranul și cititul pe Kindle.
Am insă 2 intrebări punctuale:
1.In afară de Caliber ce soft folositi pentru conversia in mobi? In principiu Caliber iși face treaba, insă i s-au cam inmuiat genunchii la unele texte cu diacritice. In cele mai multe cazuri Caliber s-a descurcat perfect.
Eu n-am prea avut probleme cu Calibre, da' eu nu citesc cărţi cu diacritice. Până să descoper Calibre am folosit Mobipocket creator şi Mobipocket reader pentru transformat cărţi în .mobi. Oricum, cam toate softurile vor avea probleme cu cărţile cu diacritice, deoarece în majoritatea cazurilor fişierele nu-s salvate cu codepage-ul corect - iar transformările astea au de obicei un intermediar în HTML, care mai bagă şi alte prostii.
 
Merci, no problem, am oricum ce citi, pâna se trezesc editurile românești sper sa-mi ajungă.
 
Pe mine mă frustrează că nu găsesc cărțile în format electronic (oricare) nici pe Amazon. Ata ete, mai comandăm un colet din State.

E-books-urile de la Nemira sunt momentan o glumă, deși, ce e al lor e al lor, sunt mult mai ieftine ca variantele pe hârtie (așa cum ar și trebui, nu ca pe Amazon) și au tot timpul promoții serioase pe site la cărțile hard-copy (mi se umple încet încet și mie peretele virtual).
 
Cineva (nu eu) a primit cadou un Kindle fara sa aibe habar ce e aia si acum ma intreaba cum se foloseste. Recunosc ca nu stiu nici un fel de detalii, poate scrie cineva un crash course de cateva randuri despre ce se poate face cu el? Mai ales ce fel de carti se pot citi si de unde? Si ce altceva stie sa faca in afara de carti?
 
Back
Top