Curent, gaze, apa

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,565
Nu-i vorba da rack de servere, e doar o plită cu inducție de 7kW. Care nu va merge ever la maxim, dar e bine să fim prevăzători.
Rack-ul era pentru mine...

Pe de altă parte, o plită cu inducție de 7kW nu are ce căuta într-un apartament, aia ar trebui clar să fie alimentată trifazat (presupun că n-ai cablu de 6mm2 din tablou direct până la plită, și sper că nu e băgată în priză), dar la noi se vinde orice. Și vezi să ai și cablul dintre tabloul de pe scară și cel din casă de măcar 6mm2 (că 5kW mergeau și pe 4mm2).
 
Last edited:

Thor

Membru Junior
Joined
Dec 6, 2004
Messages
2,116
6mm2 de la FDCP la tablou, 2 circuite de 2.5mm2 de la tablou la plită. 7kW e consumul la putere maximă, nu am ce face cu așa ceva. Maxim 2 ochiuri simultan, nu la putere maximă. Dar pe lângă plită mai sunt și aerele condiționate, mașina de spălat, etc.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,806
Rack-ul era pentru mine...

Pe de altă parte, o plită cu inducție de 7kW nu are ce căuta într-un apartament, aia ar trebui clar să fie alimentată trifazat (presupun că n-ai cablu de 6mm2 din tablou direct până la plită, și sper că nu e băgată în priză), dar la noi se vinde orice. Și vezi să ai și cablul dintre tabloul de pe scară și cel din casă de măcar 6mm2 (că 5kW mergeau și pe 4mm2).
In mod suprinzator pentru mine, am avut una si se conecta la 2 faze. Evident are sursa in comutatie si nu ii pasa de defazajul curentului intre faze, ci doar vrea sa traga curent mai mare pe fire separate. De asta se putea lega in panou si monofazic cu 3-4 fire.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,103
6mm2 de la FDCP la tablou, 2 circuite de 2.5mm2 de la tablou la plită.
2 circuite de 2.5 ... inseamna ca e din aia dual-mono de care a pomenit ipman ? Chiar si atunci as fi pus 4mm, eu am reusit sa topesc 4mm cu o plita de 2.5kW pentru ca faiantarul a indoit firele la 90 de grade cu o raza de curbura aproape zero, astfel incat sectiunea a devenit prea mica si s-a topit.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,806
2,5mmp este bun la 25A (estimare ochiometrica). Daca e un cablu cu izolatie siliconica si ventilat chiar si mai mult, dar sunt scumpe si nu am vazut nicaieri asa ceva pus in opera (in afara casei proprii).
25Ax230V=5750W, deci sub 7kW necesari.
la 4mmp am fi pe la 9.2kW, dar apar probleme din cauza conectorilor, rigiditatii, e scump ... deci mai bine doua.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,565
2.5mmp e ok pentru 16A. Asta pentru că ampacitatea de pe net e pentru cablul perfect, în aer (nu în perete/copex/tub/lângă alte cabluri/etc), neîndoit, și care se încălzește deja la >50 de grade. Dacă te apuci să măsori diametrul cablului de "2.5", cel puțin cel de pe piața românească, o să vezi că are pe la 2.3mmp, dacă ai noroc 2.4mmp.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,103
Conform normativelor 2.5 e ok pentru 16A in toata Europa cu exceptia Frantei, unde e admis la 20A si UK, unde pe ring circuits merge la 32A (de fapt e un 2 x 16A). Cei 16A sunt in conditii relaxate, nu mai tin minte detaliile dar sigur nu in aer; in aer ai cam 24A capacitate.

Da, am vazut cabluri masurate si au in jur de 2.3, alea romanesti facute la Bistrita parca de RCB Electro. Inca sunt OK pentru 16A din cauza marjei de siguranta mari inclusa in normativ.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,806
Izolatia siliconica nu are nici o problema cu 50+ grade. Dar si pretul ...
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,565
Păi nu știu ce să zic cu asta, e o problemă care nu există - dacă ai putea schimba cablul cu unul cu izolație siliconică, l-ai putea schimba și cu unul de 4mm2, ca să fie conform normelor pentru puterea aia :smile:. Și trebuie să te gândești și la ce e la capetele cablului sau pe lângă el, poate cablul e bine merci la 60-70 de grade, dar nu știi ce topești pe lângă.
 
Last edited:

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,688
60-70 grade în aer liber e una, că are unde să disipe căldura, da' într-un tub înghesuit prin perete care nu se ventilează e oleacă diferit. Oricum, nimeni întreg la cap nu se apucă de inovații de-astea. Io mi-aș mai face oareșce probleme și despre compoziția cuprului ăla, că-i material scump, și nu cumva să dai de un aliaj de chinezium cu alte proprietăți decât cele dorite.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,806
Sunt foarte multe cabluri azi care sunt din otel si doar cupru la suprafata intr-adevar si asta e o problema mare.
Cablurile siliconice au si cerinte in ce priveste tubul prin care trece.
 
Top Bottom