Caut un program care sa faca <ceva>

Microfoanele nu sunt perfect liniare (raspunsul in frecventa). Pentru a compensa abaterile, alea bune vin insotite de un fisier care contine raspunsul lor in frecventa, masurat in laborator metrologic. Incarci raspunsul ala in programul cu care masori (inainte de a te apuca de lucru) si softul liniarizeaza raspunsul microfonului. Sunt cateva firme care ofera servicii de calibrare microfoane.

De ex. CrossSpectrum Labs.

http://www.cross-spectrum.com/

M-am uitat in manualul ARTA si am pornit un pic si REW. Oribil de complicat si nici macar nu imi dau seama daca pot face ce-mi trebuie mie.
Cel putin REW (se lauda ca) face exact ce vrei tu. Toate sunt la fel de complicate. Problema e ca ce vrei tu sa masori ("raspunsul in frecventa al camerei")... nu se poate masura. E o notiune lipsita de sens, e ca atunci cand ai vrea sa masori glicemia la motocicleta. :biggrin:
 
Păi scrie la cerințele softului că ai nevoie de anumite microfoane făcute doar pentru măsurători (ca un fel de etaloane pentru calibrat cântarele și atât), și anumite plăci de sunet - astfel încât orice perturbație a reproducerii analogice și a înregistrării să fie cunoscută și luată în calcul în măsurătoarea finală. Să zicem că softul produce un white noise de intensitate egală pe toate frecvențele; dar placa audio nu redă liniar toată plaja de frecvențe, nici boxele, și nici microfonul nu are sensibilitate egală pentru toate frecvențele. Cu echipamente calibrate știi fiecare dintre ele cum distorsionează reproducerea sau captura, și poți compensa rezultatul ca să nu-ți iasă niște măsurători complet false.
 
Bai, la naiba, nu aia am cerut! Am cerut sa se masoare ecoul vs. frecventa.
Canti o sinusoida, tai brusc, determini cate ms de ecou detectezi suplimentar in microfon (peste zgomotul de fundal), pui punct pe grafic. +10 Hz si repeat.
 
Înseamnă că iar vrei o chestie care nu știu ce legătură are cu frecvența. „Câte milisecunde de ecou detectezi” e o constantă la aranjamentul boxe-perete-urechi, că distanța parcursă de sunet până la perete și înapoi e aceeași indiferent de frecvență.
 

Attachments

  • t60.png
    t60.png
    145.4 KB · Views: 15
Lungimea de unda difera, asa ca nu e la fel.

Tehnic da, practic mă îndoiesc că e un fenomen sesizabil de o ureche oarecare într-un spațiu de dimensiunea unei camere. Din motiv ce a menționat "audiofilie" scopul probabil este al propriilor urechi, nu să încropească o cameră anecoică acasă, simulând-o dintr-un filtru aplicat pe unda înregistrată.
 
Mi se pare ca aud ecou la 100-200 Hz. Vreau sa-mi confirm senzatia printr-o metoda obiectiva.
Dar ce frumos ar fi daca ar merge cu un filtru... :biggrin:
 
Duci boxele în altă cameră. La frecvențe joase poate să vibreze ceva prin cameră, nu neapărat să fie rezonanță. La birou dacă dau subwoofer-ul prea tare începe să vibreze ușa.
 
Anecoida, nu anecoica. :angel:

Nu ai cum sa auzi "ecou la o frecventa", poti sesiza cel mult o rezonanta pe acea frecventa. Ecoul e altceva, apare in spatii de mari dimensiuni (zeci / sute de metri).
 
Poate sa rezoneze chiar incinta acustica, am mai intalnit modele de boxe entry-level in care sesizam un "ecou" intern datorat reducerii de costuri. Nu mai stiu ce boxe aveai tu, eu am auzit asta la Magnat toata seria entry Monitor/Supreme si la alte cateva modele sporadice, nu mai tin minte acum care. Oricum, putina lume percepe / este deranjata de acea rezonanta, din ce am observat eu.
 
Ecou poti sa ai si intr-o baie de 2 metri cu pereti cu faianta, reflecta serios si urechea umana e destul de fina ca sa observe o diferenta.

Empiric daca ai asemenea impresii poate e mai simplu sa folosesti un generator de ton pe diverse frecvente si sa vezi pe care ti se pare ca ai ecou. Macar ingustezi directia cautarilor.
 
"The human ear cannot distinguish echo from the original direct sound if the delay is less than 1/15 of a second.[citation needed] The velocity of sound in dry air is approximately 343 m/s at a temperature of 25 °C. Therefore, the reflecting object must be more than 17.2m from the sound source for echo to be perceived by a person located at the source."

Altfel se numeste reverberatie. Deci las-o asa cum am zis eu. :smile:
 
Phenom II x2 555, AMD 790FX, DOS / Win XP / 7.
Vreau un program care sa faca automat teste de overclocking la FSB, multiplicator si tensiune si sa-mi gaseasca cea mai rapida combinatie stabila. Prefer DOS, din cauza de crash-uri, dar banuiesc ca nu exista.
 
Cumpara un Procesor Pentium Kaby Lake (dual-core fizic, inca 2 prin HT) pe la 300 de lei si o placa de baza ieftina si o sa ai si performanta aproximativ dubla, consum mai mic etc. si nu mai ai nevoie de nici un overclocking. Teoretic G4560 e ceea ce cauti, dar in Romania nu se gasesc decat la preturi cu 50% mai mari decat prin alte parti.
Nu stiu daca si cum merge XP pe asa ceva, dar 7 cred ca merge.
 
Back
Top