Aplicații pentru camere foto.
Fiecare telefon are hardware-ul lui, cu capabilitățile și limitările lui, și ce drivere îi trebuie în OS pentru a fi accesat de o aplicație foto. Ceea ce înseamnă că pot fi folosite mai multe aplicații de fotografie/filmare, în funcție de ce funcții oferă pentru procesare automată (filtre), pentru control intuitiv al camerei, etc. Interfața cu camera foto e folosită și de aplicații gen Whatsapp sau Barcode Reader, doar că au funcții limitate pentru respectivele aplicații.
Google Play e plin de asemenea aplicații, mai ales unele care oferă fel și fel de filtre blearghtistice, inimioare, urechi de cățel, până la unele care sfidează bunul simț promițând night vision de la o cameră hardware care nu are asemenea capabilități, și altele care sunt aplicații capcană, cu backdoors și clickere pe reclame ascunse, ca să facă bani pentru developer. Vezi recentul scandal al unui producător chinez de aplicații (inclusiv EZ File Explorer) ce a fost dat afară din Google Play pentru practici dubioase.
Încă ceva de notat: în Google Play, autorul unei aplicații poate filtra terminalele pentru care aplicația să fie disponibilă. Așa m-am trezit că o aplicație pe care anterior o puteam descărca și instala, acum nu mai apare ca fiind compatibilă cu niciunul din telefoanele mele, fiindcă producătorul a decis să permită accesul doar pentru ultimele modele de telefoane pe care le vinde, nu și pentru cele mai vechi. În cazul ăsta, alternativa de instalare e prin Application Managers third party (că doar nu există numai Google Play) unde aplicațiile ar fi disponibile, sau căutând direct APK-ul din surse cât de cât sigure. Instalarea prin orice altă metodă decât Google Play poate fi făcută numai prin activarea instalării de aplicații din surse nesigure.
Aaaanyway.
Cea mai haioasă aplicație de cameră foto e de la Asus. Cu ea m-am întâlnit în ZenFone. Ergonomie foarte bună, multe moduri predefinite de fotografiere șiiiii, fiind făcută pentru un telefon ce țintește în principal piața asiatică, are niște funcții de interes pentru obsesiile asiaticilor. Și anume: mărit ochii, îngustat fața, netezit pielea, albit tenul, făcut obrăjorii roz... Rezultatele sunt absolut hilare. Recomand just for the lulz.
With ASUS PixelMaster Camera at your fingertips, there’s no need to worry about fiddly options or settings to capture great photos. Our unique scene-detection technology analyses your surroundings instantly, suggesting the best mode for your shot. From dusky evening scenes and low-light indoor...
play.google.com
O altă aplicație decentă a fost cea de la HTC, care avea încorporată funcție de panoramă și hyperlapse/slow motion. Doar că include butoane și pentru alte aplicații din „constelația” HTC, cum e Zoe, și nu poți scăpa de butoanele alea nicicum. Dar poate merită încercată.
Quickly capture photos and videos using rich, intuitive modes and controls.
play.google.com
Aplicația curentă (având un Lenovo/Motorola Moto de la serviciu) e camera foto Moto Cameraone. Are slow motion, panoramă ok, chiar și YouTube Live. Face și continuous shooting ca apoi să alegi (în Google Photos de exemplu) care cadru îți place mai mult. Nu e cea mai bună interfață pentru chestii manuale, dar e utilizabilă.
Fast, simple, stunning photo and video capture.
play.google.com
Mai reușită mi s-a părut aplicația de cameră foto de la bq. Interfața e chiar curată și bine organizată, opțiunile complexe nu încurcă pe ecran.
Camera application for 2016 BQ devices
play.google.com
File managers. Aici interfața e foarte de gustibus, așa cum și pe PC unii preferă Windows Explorer și alții nu concep altceva decât Total Commander și interfața moștenită din Norton Commander-ul anilor '90.
File Manager-ul lui Asus ZenUI. La momentul lui de glorie era cam singurul care afișa un overview cu tipurile de fișiere existente și spațiul ocupat de ele. Are și un storage analyzer mai detaliat, și poate naviga și pe network shares și cloud providers (din păcate limitați la Google Drive, Asus WebStorage, OneDrive și Yandex).
Manage your files efficiently and easily with ASUS File Manager! ASUS File Manager helps you handle all your files whether they are stored in your device's memory, microSD card, local area network, and cloud storage accounts. By default, ASUS File Manager allows you to copy, move, rename, delete...
play.google.com
Motorola Moto File Manager a copiat ideea afișării de statistici privind stocarea telefonului, inclusiv un Storage Info cu un pie chart. Poate afișa și external storage, dacă de exemplu e un stick USB conectat pe un dongle OTG. Are și o funcție de remote management de pe un PC, prin care devine un server (WebDAV?) local în rețeaua WiFi. Poate fi utilă și funcția de One Key Transfer, prin care face un data dump al fișierelor din telefon pe un card de memorie extern - n-am încercat niciodată, dar pare o opțiune utilă de backup.
Motorola File Manager provides an easy way to find, transfer and edit files
play.google.com
O aplicație recentă în telefonul meu este Files by Google. Nu e exact un file manager, ci o aplicație bună pentru identificat fișiere mari și făcut un pic de curățenie prin gunoiul adunat în telefon, inclusiv pentru șters cache-ul aplicațiilor sau folderele aplicațiilor dezinstalate. Poate fi programat să dea alertă atunci când spațiul de stocare ajunge la o anumită limită procentuală definită de user. Poate funcționa ca peer-to-peer file sharing cu un alt device făcând un hotspot local, fără prezența unui Access Point WiFi.
Clean up your phone, find files, play media, and share files offline
play.google.com
În cele din urmă, tot recent am găsit și Cx File Explorer. Are o interfață ceva mai rafinată decât a celorlalte, are un analizor de stocare (un pic cam lent însă, sau poate am eu prea multe fișiere

). Poate afișa și partiția sistem, este și application manager cu posibilitatea de a face backup la aplicații, și este un (foarte) bun file manager pentru remote file shares (LAN = SMB, FTP, FTPS, SFTP, WebDAV) și cloud (Dropbox, Google Drive, OneDrive, box).
File manager & storage cleaner app to provide easier management of files
play.google.com
PS: Aproape uitasem de Explorer. Pare făcut mai mult pentru geeks, dark mode, de-astea. Doar l-am remarcat când am testat aplicații diverse, dar nu mi-a rămas sufletul la el. Poate vouă vă place, în schimb, nothing wrong with that.
Fast, lightweight and easy to use file manager.
play.google.com