Best of Android

Ultima descoperire pentru Android: Fing. Scanează toate echipamentele conectate la același hotspot WiFi (pentru a le identifica IP/MAC ca să poți să le blochezi din router pe alea dubioase), face OS/device fingerprinting (PC-urile mi le-a identificat după nume și workgroup, la telefoane mi-a identificat producătorul), face și port scanner la orice device pe o listă necustomizabilă de porturi, face ping/traceroute/WoL. Datele rămân cached offline și pare a păstra un istoric de last seen/offline devices. De adăugat în toolbox, pe lângă WiFi Analyzer (varianta open source, că mai era una cu reclame).
 
Între timp a început să mă irite Fing cu disperarea cu care îmi tot propunea să le cumpăr aparatul, și l-am dat afară.

Momentan folosesc WiFiman de la Ubiquiti Networks pentru a scana rețelele WiFi din apropiere, înlocuind WiFi Analyzer. Arată ceva mai bine, are și device discovery încorporat, se pare că scanează și porturile standard sau cel puțin raportează serviciile expuse de echipamentele găsite, și poate să le dea ping ca să raporteze packet loss și timpul de răspuns.


Pentru utilitare mai avansate de rețea, NetX Network Tools e un device discovery / port scanner mai puternic, cu porturi configurabile și o bază de date a producătorilor hardware ceva mai bogată. Altfel, poate face și el WiFi scanning, connection monitoring.


Ultimul utilitar găsit este DNS Speed Test (unreleased), cu care se poate testa care servicii publice DNS răspund mai rapid prin conexiunea curentă. Are încorporate o droaie de servere DNS posibile, și pot fi adăugate și altele. Mă așteptam ca Google 8.8.8.8/8.8.4.4 să fie mai lent decât CloudFlare 1.1.1.1/1.0.0.1, dar se pare că Quad9 9.9.9.9 și AdGuard 176.103.130.130 sunt și mai rapide pentru mine. Și, evident, Norton dă timeout :biggrin:


DNS-urile pot fi setate manual în Android mai recent, cel puțin. Pentru versiunile mai vechi, CloudFlare oferă o aplicație care face VPN local pentru ca traficul DNS să fie rutat la DNS-urile proprii, însă cu asta nu mai poate fi deschisă încă o conexiune DNS spre acasă/serviciu/whatever. În rețeaua de acasă, cel mai simplu e ca aceste DNS-uri publice să fie setate în configurația routerului, fie ca DNS manual pentru upstream, fie ca informație de trimis clienților de către serverul DHCP.
 
Aplicații pentru camere foto.

Fiecare telefon are hardware-ul lui, cu capabilitățile și limitările lui, și ce drivere îi trebuie în OS pentru a fi accesat de o aplicație foto. Ceea ce înseamnă că pot fi folosite mai multe aplicații de fotografie/filmare, în funcție de ce funcții oferă pentru procesare automată (filtre), pentru control intuitiv al camerei, etc. Interfața cu camera foto e folosită și de aplicații gen Whatsapp sau Barcode Reader, doar că au funcții limitate pentru respectivele aplicații.

Google Play e plin de asemenea aplicații, mai ales unele care oferă fel și fel de filtre blearghtistice, inimioare, urechi de cățel, până la unele care sfidează bunul simț promițând night vision de la o cameră hardware care nu are asemenea capabilități, și altele care sunt aplicații capcană, cu backdoors și clickere pe reclame ascunse, ca să facă bani pentru developer. Vezi recentul scandal al unui producător chinez de aplicații (inclusiv EZ File Explorer) ce a fost dat afară din Google Play pentru practici dubioase.

Încă ceva de notat: în Google Play, autorul unei aplicații poate filtra terminalele pentru care aplicația să fie disponibilă. Așa m-am trezit că o aplicație pe care anterior o puteam descărca și instala, acum nu mai apare ca fiind compatibilă cu niciunul din telefoanele mele, fiindcă producătorul a decis să permită accesul doar pentru ultimele modele de telefoane pe care le vinde, nu și pentru cele mai vechi. În cazul ăsta, alternativa de instalare e prin Application Managers third party (că doar nu există numai Google Play) unde aplicațiile ar fi disponibile, sau căutând direct APK-ul din surse cât de cât sigure. Instalarea prin orice altă metodă decât Google Play poate fi făcută numai prin activarea instalării de aplicații din surse nesigure.

Aaaanyway.

Cea mai haioasă aplicație de cameră foto e de la Asus. Cu ea m-am întâlnit în ZenFone. Ergonomie foarte bună, multe moduri predefinite de fotografiere șiiiii, fiind făcută pentru un telefon ce țintește în principal piața asiatică, are niște funcții de interes pentru obsesiile asiaticilor. Și anume: mărit ochii, îngustat fața, netezit pielea, albit tenul, făcut obrăjorii roz... Rezultatele sunt absolut hilare. Recomand just for the lulz.


O altă aplicație decentă a fost cea de la HTC, care avea încorporată funcție de panoramă și hyperlapse/slow motion. Doar că include butoane și pentru alte aplicații din „constelația” HTC, cum e Zoe, și nu poți scăpa de butoanele alea nicicum. Dar poate merită încercată.


Aplicația curentă (având un Lenovo/Motorola Moto de la serviciu) e camera foto Moto Cameraone. Are slow motion, panoramă ok, chiar și YouTube Live. Face și continuous shooting ca apoi să alegi (în Google Photos de exemplu) care cadru îți place mai mult. Nu e cea mai bună interfață pentru chestii manuale, dar e utilizabilă.


Mai reușită mi s-a părut aplicația de cameră foto de la bq. Interfața e chiar curată și bine organizată, opțiunile complexe nu încurcă pe ecran.


File managers. Aici interfața e foarte de gustibus, așa cum și pe PC unii preferă Windows Explorer și alții nu concep altceva decât Total Commander și interfața moștenită din Norton Commander-ul anilor '90.

File Manager-ul lui Asus ZenUI. La momentul lui de glorie era cam singurul care afișa un overview cu tipurile de fișiere existente și spațiul ocupat de ele. Are și un storage analyzer mai detaliat, și poate naviga și pe network shares și cloud providers (din păcate limitați la Google Drive, Asus WebStorage, OneDrive și Yandex).


Motorola Moto File Manager a copiat ideea afișării de statistici privind stocarea telefonului, inclusiv un Storage Info cu un pie chart. Poate afișa și external storage, dacă de exemplu e un stick USB conectat pe un dongle OTG. Are și o funcție de remote management de pe un PC, prin care devine un server (WebDAV?) local în rețeaua WiFi. Poate fi utilă și funcția de One Key Transfer, prin care face un data dump al fișierelor din telefon pe un card de memorie extern - n-am încercat niciodată, dar pare o opțiune utilă de backup.


O aplicație recentă în telefonul meu este Files by Google. Nu e exact un file manager, ci o aplicație bună pentru identificat fișiere mari și făcut un pic de curățenie prin gunoiul adunat în telefon, inclusiv pentru șters cache-ul aplicațiilor sau folderele aplicațiilor dezinstalate. Poate fi programat să dea alertă atunci când spațiul de stocare ajunge la o anumită limită procentuală definită de user. Poate funcționa ca peer-to-peer file sharing cu un alt device făcând un hotspot local, fără prezența unui Access Point WiFi.


În cele din urmă, tot recent am găsit și Cx File Explorer. Are o interfață ceva mai rafinată decât a celorlalte, are un analizor de stocare (un pic cam lent însă, sau poate am eu prea multe fișiere :biggrin: ). Poate afișa și partiția sistem, este și application manager cu posibilitatea de a face backup la aplicații, și este un (foarte) bun file manager pentru remote file shares (LAN = SMB, FTP, FTPS, SFTP, WebDAV) și cloud (Dropbox, Google Drive, OneDrive, box).


PS: Aproape uitasem de Explorer. Pare făcut mai mult pentru geeks, dark mode, de-astea. Doar l-am remarcat când am testat aplicații diverse, dar nu mi-a rămas sufletul la el. Poate vouă vă place, în schimb, nothing wrong with that.

 
Last edited:
Ah, panorame. Au trecut câțiva ani, aplicația aia nu o mai găsesc în istoricul aplicațiilor mele din Google Play :frown: Numele era Panorama 360, și după ce făceam „poza” (de fapt un film) îi dura ceva ca să proceseze rezultatul. Dar acum e altă aplicație care folosește numele ăsta, e cu reclame și pare a fi făcută pentru funcția de Photosphere a Facebook-ului.


Dar și camera foto a lui Google face panorame chiar decente, mai ales asta pentru virtual reality folosind cardboard glasses:


Între timp s-a îmbunătățit funcția de fotografie panoramică din aplicațiile foto. Îmi pare rău că aia mișto nu mai pare să existe.

[later edit] Am ținut eu bine minte, e acea Panorama 360, dar măgarii au marțocărit-o în ultimii ani ca s-o umple de reclame și să o integreze mai strâns de facebook.
 
Eram în concediu când am avut nevoia de a face poze panoramice mai bune, am instalat rapid vreo 4-5 și am folosit una ocazional în următoarea săptămână. Apoi, nevoia a dispărut, și aplicația a zburat. De atunci am schimbat cel puțin 3 telefoane și tot atâtea versiuni de Android. Încă nu s-a inventat telefon capabil să funcționeze normal cu *toate* aplicațiile instalate, alea pe care le-am găsit utile la un moment dat în viață. Iar să consum spațiu de stocare cu apk-uri sau kit-uri de instalare, ca și a umple casa cu sute de kile de ziare cotidiene ce conțin informații pe care le poate găsi gugl oricând, sau cu PET-uri goale care mi-au fost cândva utile și mă gândesc că poate ar fi bine să le mai țin, se numește hoarding și se poate trata cu consiliere de specialitate.
 
I lold. IPhone poate până se trezește Tim ca ar fi cazul sa îți faci upgrade.
 
Am fix aceleași aplicații pe iPhone de când aveam 5S. Merg mai toate la care producătorul nu le-a scos de pe piață. Sunt unele care merg în rezoluție de 5S pe XS Max, dar merg.
 
Hello world. Acum am descoperit si eu topicul asta. Puteati si voi sa puneti un link catre el si prin alte parti... :biggrin:
 
Audiența foarte mare a forumului nu justifică intervenția mea, dar am zis s-o fac, totuși. :hihi:
Pentru cei ce vor să-și "îmbunătățească" rezoluția camerei (pentru eventuale printuri mai măricele), am găsit o aplicație interesantă. E instabilă, e un demo, probabil nu va avea update-uri, dar din câte am încercat face cea mai bună treabă de pe piață. Tehnica se cheamă super resolution și este, practic, un soi de upscaling. Dar unul isteț. Face mai multe capturi și le combină, face upscaling-ul prin interpolare, apoi aplică filtre deconvolution pentru a face imaginea să apară naturală, fără artefacte. Am testat-o temeinic versus Photoshop, la care artefactele de interpolare sunt vizibile, deși am folosit algoritmii cei mai deștepți ai săi.
La senzorul lui PocoF1 de 12 Mpix pot obține rezultate bune la 48 Mpix. La setarea de 96 MPix nu merge, ia crash. În rest, am modificat în setări doar nr. de capturi în burst mode la 10 și ISO pe low, când e lumină suficientă. Sharpness-ul trebuie să fie sub 3, altfel apar artefacte/zgomot. Aplicația dă rezultatele cele mai bune în scene statice (peisaje, chestii), din motive lesne de priceput (burst).

SuRmob

Link download exemplu.
Testat foto luată din aceeași poziție cu Gcam (am setat calitate jpg la 100%), apoi upscaling cu PS la 48 MPix... bleah!

Mai mult, ca să potolesc piticii de serviciu, am făcut upscaling la jpg-ul din RAW și rezultatul tot mai slab este comparativ cu al aplicației, vezi attachement. Cropuri 100%.
 

Attachments

  • comp.jpg
    comp.jpg
    184.2 KB · Views: 30
Last edited:
Nu știu, dă-ți o părere. Fă analogie cu mp3-urile la 128 kbps vs 320 kbps. :hihi: Care are mai multe scame?
 
Pai nu stiu, credeam ca faci "reclama" la acel soft, dar poza RAW contine incomparabil mai multe detalii. Poate imi scapa mie ceva. Sau poate esti asa fixat sa nu ai zgomot pe imagine incat preferi sa compromiti detaliile. Eu in general aleg invers.
 
Fă abstracție de faptul că atunci când am editat RAW-ul, am dat luminozitate mai mare de se vede mai bine în shadows. Eu mă refer la calitatea detaliilor legate de contururi, margini, lipsă de artefacte etc. Editată, și poza cu softul acela poate ajunge la detaliile respective.
Diferențele de claritate sunt evidente. RAW-ul upscalat e plin de artefacte și distorsiuni pe care nu le poți scoate cu nicio editare.
 

Attachments

  • comp.jpg
    comp.jpg
    135.2 KB · Views: 31
De asemenea RAW-ul are de vreo 3-4 ori mai multe pete pe acel perete, pete care ma indoiesc ca sunt doar noise. Acu' fiecare cu ce-l doare, dar eu as alege sa pastrez imaginea de jos fara nicio ezitare.
 
Back
Top