Articole si teste interesante - harddisk-uri 3.5"

Spawn

Membru Senior
Joined
Apr 7, 2006
Location
între 0 şi 1
Exact, din rata de transfer. Toate testele la modelul ăsta pe care le-a găsit pe net sunt din 2006/2007, şi au rate de transfer mult mai mici.
L-am scos şi m-am uitat pe el: Malaysia - 1 aug 2008.
Ceea ce mi s-a părut interesant e că şi modelele de 8MB cache au aceleaşi performanţe, nu e nevoie de AAKS neapărat...
Diferenţa de preţ faţă de modelele de 320GB e destul de mică.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Location
Bucureşti
Hmm, nu mă gândeam ca rata de transfer dintr-un benchmark sintetic să fie aşa de reliable. În fiecare zi învăţ ceva nou :smile:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Diferența cea mai mare între generațiile de discuri e densitatea datelor, iar viteza de citire la o anumită turație a discului e proporțională cu densitatea datelor. Dacă știi ce viteze au diferite discuri și știi ce caracteristici au poți să deduci un disc nou de la fabricant ce are în carcasă fără să îl mai desfaci.
 

madhorsefuzzy

Membru
Joined
Jun 14, 2005
Location
Micul Paris
Atunci sa iti largesc viziunea war. :smile:
Pentru hdd-uri de 7200rpm avem:
- platan de 500GB viteza medie de transfer ~110MB/s - teoretic ca inca nu au aparut decat modele de 5400rpm
- platan de 333GB viteza medie de transfer ~95MB/s
- platan de 250GB viteza medie de transfer ~85MB/s
- platan de 166GB viteza medie de transfer ~70MB/s
- platan de 80GB viteza medie de transfer ~50MB/s
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Location
Bucureşti
Sună interesant. La ce mă ajută, în afară de a şti ce fel de platan e acolo? Mă gândesc la următoarea posibilitate: cumpăr un HDD de 160 Gb şi îl "transform" în HDD de 320 GB. Se poate aşa ceva, măcar în teorie?
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Doar daca esti foarte priceput cu letconul si nu numai :biggrin:. Chiar si in cazul in care din ratiuni mecanice s-a pastrat al doilea cap de citire e foarte putin probabil ca acesta sa fie conectat in vreun fel. Nu am auzit pana acum de astfel de "ciuntiri" doar din firmware.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Location
Ploiesti
Dar poti fi printre cei care cauta un HDD anume pentru o viteza crescuta si nu dupa capacitate.
 

madhorsefuzzy

Membru
Joined
Jun 14, 2005
Location
Micul Paris
De exemplu sa faci un raid 0 cu 2 hdd-uri cu cate un platan de 250GB sau chiar 333GB in loc sa cumperi un hdd cu 3 platane de 166GB. Vorbind strict de viteza. :biggrin:
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Teste facute pe plaiuri bucurestene...

Am facut si noi cateva teste la firma, de fapt nero le-a facut iar eu l-am sustinut moral. :biggrin: Totul a venit arajnat intr-un .xls plus un tabel generat din rezultatul mediu obtinut de fiecare HDD in toate testele.

P.S. Chestia aia de pe primul loc este o ghicitoare. Hint: nu sunt doua VelociRaptor in RAID. :biggrin:
 

Attachments

Last edited:

madhorsefuzzy

Membru
Joined
Jun 14, 2005
Location
Micul Paris
Raspuns la ghicitoare: raid 0 cu 3 hdd-uri de 7200rpm din care s-au folosit doar primii 100GB. Acum firma, daca sunt cu platane de 250GB sau 333GB si daca au 16MB sau 32MB cache sunt chestiuni de mama Omida.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Raspuns la ghicitoare: raid 0 cu 3 hdd-uri de 7200rpm din care s-au folosit doar primii 100GB.
Ai tras cu ochiu' pe topicul de pe computergames. :tongue:

Sunt doua WD AAKS 640GB Blue limitate la 150GB, deci 300GB in total. Mai ieftin si mai rapid ca un VelociRaptor 300GB, chiar si timpul de acces este al naibii de bun. :biggrin:
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Asta se vedea in Graficul HD Tune, unde scrie Intel Raid 0 Volume 307 gigei. :biggrin:

HDD-urile au fost "taiate" cu MHDD, pentru a face matricea direct din 150GB + 150GB - e singura metoda prin care scade si timpul de acces, plus ca orice HDD are viteza maxima la inceput, dupa care scade si tot scade. Evident, dupa aia le-am restaurat la capacitatea maxima, ma durea sufletul dupa cei aproape 1 TB care stateau degeaba. :biggrin:
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Location
Ploiesti
Interesant daca scade pe bune timpul de acces a fiecarui HDD in parte. Ca altfel nu are rost sa mai ciuntesti cand oricum liniaritate si se pare ca si o oarecare scadere de timp de acces castigi setand sa faci RAID0 doar pe primii 150GB ai fiecarui HDD. Si apoi inca un RAID sau JBOD sau whatever vrei cu restul de aproape 1TB de care te doare inima.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Timpul de acces scade real pentru ca suprafata pe care cauta acul de citire este mai mica, si e plasata doar in zona cea mai rapida a platanelor. Nu inteleg cum ai putea utiliza restul spatiului pentru altceva, hulubei, cand spatiul respectiv nu poate fi vazut (si restaurat) decat de MHDD sau alt soft asemanator...
 
Top Bottom