Articole interesante din presă sau de pe bloguri

Telefonu'? De mai multe ori. Dar E90 era telefon serios, din ala cu carcasa de fier, tip nicovala. :biggrin: L-am scapat si de pe moto in mers si n-a patit nimic.
 
Este weekend, e concert mare in Piata Constitutiei (vezi pe ZU TV). Chiar nu putem sa discutam despre altceva? :biggrin:
 
Daca prostia ar durea, nu ne-am mai auzi din cauza urletelor.

Daca filmuletul ar fi real ar fi interesant, poate uimitor, dar cantitatea de erori si speculatii e infioratoare. Traiasca teoria conspiratiei si prostia distribuita prin Internet.
 
Eu l-as cataloga drept "slabut". Dar sa ne intelegem: E facut pentru acel gen de roman cu inteligenta redusa si atentie scurta care se uita la el, da like si pe urma mai baga o cola.

BTW, am fost aseara la teatru: "De vanzare" / Odeon. Recomand++
 
Așa o fi, teoria conspirației. Desigur, concernele transstatale sunt închipuiri. La fel erau catalogați ca închipuiri și asasinii economici, până s-au desecretizat arhive. Și ce se-ntâmplă acum cu economia mondială e tot teorie a conspirației. Iar când argumentele sunt ciuciu, e de "bonton" să treci la mizerii. Oricum, nu mă mai miră.

Marius95, în 2 minute n-ai cum să faci ceva "tare", ci doar să comunici o idee. :wink: Dezvoltări există.
 
Daca nu esti convins ca ai demonstrat, insista.

"Concernele transstatale" sunt o tampenie. O cretinatate pentru aia care nu au habar de economie si li se pare ca orice e mai mare decat un butic de colt de strada e 666, barcode, diavol etc.

In termeni economici exista companii care activeaza global, adica au filiale si produc sau vand in mai multe tari. Ca sa faci asta in EU nici macar nu trebuie sa faci ceva deosebit, iar global la nivelul cel mai simplist Google, ebay sau booking.com sunt multinationale pentru ca au birouri pe fiecare continent si fac afaceri in aproape orice tara din lume, mai multe tari decat cele 10 companii enumerate.

Faptul ca o companie are filiale in mai multe tari nu inseamna in termeni politici nimic. Fiecare filiala activeaza in tara in care e inregistrata si respecta legislatia locala, nu au nimic special in sine decat proprietarul.

Proprietatea acelor 10 companii e partea cea mai interesanta: oricine poate fi proprietar cumparand actiuni. Si in Romania sunt oameni care au actiuni, sunt fonduri de pensii care au actiuni, fonduri de investitii si aproape 1 miliard de oameni oarecare care sunt actionari directi sau indirecti. Aproape toate companiile mentionate au actionariat distribuit, fara mari consolidari, iar la unele din ele au actiuni si state suverane - pentru ca aduc un oarece profit ca orice actiuni ale unor societati comerciale.

Procentul de aproape 100% din produsele din supermarket e o tampenie si daca il crezi esti tampit. Nici macar in Wall Mart nu au mai mult de 30% si ala e cazul cel mai fericit pentru companiile in cauza; doar gandeste-te (daca esti capabil) ca toate acele companii activeaza intr-un domeniu relativ restrans: nici una nu vinde legume si fructe (exceptie: Dole), mezeluri (cand o sa vand mici sa ne anunti), haine, electronice, etc. Aproape toate sunt in zona produselor alimentare si vreo 3 in domeniul curateniei.

In caz ca nu stiai, cam toate supermarketurile mari fac cei mai frumosi bani din produse sub marca proprie; platesc o fabrica sa produca ceva si isi pun eticheta lor: Carrefour, Metro, Liedl, MegaImage etc au intre 10 si 30% din vanzari marci proprii. In zona in care activeaza, companiile mentionate au maxim 20-30% din cota de piata una din ele si cumulat toate 10 au sub 50%, dar domeniile alea sunt relativ rare si mai de nisa. Nu vorbesc de bauturi carbo-gazoase, cine le bea stie de ce o face si nu are dreptul sa se planga de "limitarea alegerii".

Supermarketurile acorda spatiu de raft produselor in primul rand dupa volumul si profitabilitatea pe care o aduc magazinului; chiar si cei 10 platesc pentru listare la raft si nu vor avea niciodata produse expuse pe raft care nu genereaza vanzari. Daca produsele alea sunt pe raft si se mentin, e pentru ca exista suficienti cumparatori care voteaza cu portofelul ca ele sa fie acolo.

Dar daca ai creier de baba proasta care se uita la TV si nu intelege decat ce li se picura in urechi la emisiunile de scandal, nu poti decat sa vii cu tampenii de filme despre teoria conspiratiei si sa le sustii. Pentru ca nu esti bou destul daca nu esti si fudul. Si da, asta a fost intentionata.

Si pentru ca probabil toata lumea a auzit de scandalul Hexi Pharma: companiile astea au 50-100-200 de fabrici fiecare prin toata lumea care in general folosesc aceleasi tehnologii, R&D, control al calitatii si aceiasi furnizori globali de materii prime. Calitatea produselor e constanta si fiabila, cu 100-250.000 de angajati e cam greu sa faci o magarie si sa nu se afle repede de ea, drept pentru care nimeni nu isi permite magarii in fabrici. Proiectul meu curent e pe partea de furnizori, materii prime si calitatea lor la unul din cei 10 (care au toti procese similare), stiu despre ce vorbesc: fiecare lot chiar e analizat de bune si de furnizor si de beneficiar, iar in procesul de productie sunt suficiente puncte de control incat sa respecte criteriile de calitate.

Daca vrei o mare diversitate in supermarket, care oricum exista, in ce ai incredere: in compania Adibas? In fabrica de lapte de la Monor, unde fiecare sarja e unica si unele ies dementiale, iar altele necomestibile? In icrele produse la Adunatii Copaceni intr-o baraca? In inghetata produsa la Dej de o companie de care nu a auzit nimeni, nici macar ANAF-ul? Ai idee cate controale sunt la fiecare fabrica a uneia din cele 10 companii mentionate si cate probleme sunt identificare, pe bune? Ai idee cat costa productia de serie mica versus cea industriala si ce inseamna asta pentru pretul de raft? Daca ai idee ce ce pui mizeria aia aici, iar daca nu ai idee de ce comentezi?
 
Gândirea ta flatulentă nu încetează să "mă surprindă". În afară de a voma lichid biliar, altceva nu reușești să faci. "Argumentele" tale sunt... puerile și hilare. Te rătăcești în detalii, dar ocolești esența. Ăia spuneau acolo clar și răspicat: de cutare concern aparțin A, B, C, D etc. De celălalt concern aparțin X, Y, Z, Omega etc. Asta e important, nici măcar sortimentul nu contează. E firesc ca uriașii ăia să producă divers (nu contest asta), dar "iluzia alegerii" tot rămâne. Ce bați tu câmpii de producție proprie și alte mizilicuri (insignifiante), alea nu-s tot ale Carrefour, Metro etc. etc.? Nu-mi spune că Billa sau Carrefour vinde pe rupte din marca proprie Clever sau Carrefour că nu te cred. Sunt produse ieftine și de slab[ calitate și chiar și amărâtul de român le ocolește. Nu cred să aibă mai mult de 1-2% din vânzări astfel de mărci proprii. Singurii care au sortiment propriu apropiat de procentul arătat de tine sunt Lidl.
Televizor nu mai servesc de ani buni, în cel mai rău caz privesc canale de știință sau film.
Slăbirea puterii statelor și dorința de a crea o piață unică nu sunt tâmpenii. Sunt indicii peste tot și nici măcar nu trebuie să știi economie așa multă ca să realizezi ce se-ntâmplă. Dar trebuie să ai gândirea flexibilă, nu închistată în teorii proprii, cu iz de dogmă. Concernele transstatale chiar există și "fac legea". Chiar dacă "pe sub mână". O spun atâția analiști, nu eu.
 
Io zic sa te duci la scoala si sa spui ca ti se pare nedrept ca ai facut-o gratis si ca vrei s-o platesti.

Stai ca am una mai buna:
Cand te-oi imbolnavi si vei fi internat intr-un spital io zic sa declari ca e nedrept ca medicii sa faca scoala gratis. S-o plateasca!
 
Back
Top