Articole interesante din presă sau de pe bloguri

Acu' aproape 30 de ani a avut taică-meu un accident de mașină după care a trebuit să stea în pat câteva săptămâni până se lipește fisura la bazin la loc, fără să calce pe picior. Plictiseală ma-xi-mă... până a descoperit un joc din ăsta de tetris portabil. Și dă-i și joacă, zi lumină. N-a obținut ceva rezultate remarcabile, însă după ceva timp nu se mai putea uita la vreun film fără să fie acaparat de subtitrări și să-și imagineze ce piese de tetris ar încăpea între bețele de la litere. Acela a fost momentul când s-a declarat dependența de tetris, jocul a fost confiscat și a urmat sevrajul și recuperarea... 1 stea din 7, would not recommend.
 
ULTIMA ORĂ Prosumatorii, obligați prin lege să-și instaleze sisteme de stocare a energiei. Amendament PSD, după un studiu al Politehnicii comandat de distribuitori | PROFIT.ro https://www.profit.ro/povesti-cu-pr...litehnicii-comandat-de-distribuitori-21643859

Prosumatorii existenți, precum și românii care doresc să devină prosumatori și solicită avize tehnice de racordare (ATR) în acest scop, care dețin sau vor să dețină sisteme de panouri fotovoltaice cu puteri instalate între 10,8 kW și 400 kW, vor fi obligați să-și monteze și instalații de stocare a energiei electrice regenerabile produse, a decis astăzi Parlamentul, conform actului normativ analizat de Profit.ro.
 
Sincer nu prea vad de ce ti-ai instala mai mult de 6 kWh daca nu ai in plan sa-ti pui si un sistem de baterii. Or fi alte calcule pe care nu le-am luat in considerare dar cred ca e mai convenabil casa verde + 1k euro upgrade la 5.8 kWh + ~6k euro baterie. Sunt si sisteme de baterii modulare si le mai poti adauga in timp, ca sa nu rupi bugetul dintr-o bucata.

Dar si legislatia e facuta varza, si asta nu doar in Ro ci si in vest asa ca momentan stau pe bara, la cat platesc lunar chiar n-are sens agitatia.
 
Iti instalezi mai mult de 6 kWh din mai multe motive:
- productia nu e aproape niciodata cea nominala, variaza in timpul zilei in functie de unghiuri si umbrire. Iarna intr-o zi mohorata abia scot 10% din capacitatea nominala, ceea ce nu asigura nici macar consumul curent din timpul zilei, sunt pe minus tot timpul
- exista consumatori semnificativi in casele moderne. Un fier de calcat poate consuma 2 kW, aerul conditionat se aduna pe la 7 kw. Saptamana asta cu 15kW instalat am injectat in retea 4-5kW maxim, la orele de varf, cu o medie de vreo 3 kW. Cu 6kW instalat, la o familie, as fi pe minus.
- masini electrice. Pana si Spring are baterie de 22 kW, parca, ceea ce inseamna mai mult decat productia pe o zi intreaga la capacitate instalata de 6 kW

Singura problema pe care o am cu bateriile e ca pe trifazic nu prea exista optiuni bune, iar pe monofazic racordarea la retea nu acopera consumul normal. Nu ca nu se poate, prin UK e normal sa ai 50A monofazic si chiar 100A monofazic, mie vor sa imi dea 20A pentru cladire multifamiliala (3 familii). Pentru ca pot ™.

Pe monofazic Tesla Powerwall 3 suna perfect; capacitate, performante, pret, extensibilitate, doar ca inca nu e disponibil in Romania si nici nu stiu cand va fi. Am vazut acum o saptamana ca a aparut, am vorbit cu frate-meu despre asta si astept noutati, dar e doar monofazic si nu rezolva cu nimic problema cu trifazicul - daca distribuitorul mi-ar da 15kW monofazic as trece pe monofazic, dar cu 5kW nu.
 
Last edited:
nu prea vad de ce ti-ai instala mai mult de 6 kWh
Pot fi și persoane juridice. Practic orice loc de consum, ca persoană fizică sau juridică, poate fi prosumator cât timp nu treci de 400kW. Adică orice firmă care nu e ruptă în cur și are un acoperiș funcțional și-a pus panouri. Cum arată treaba doar într-un colț pe lângă București (și pozele sunt probabil vechi deja) - ăștia-s prosumatori:

1719472499122.png
Iar multe firme consumă ziua mai mult (dacă nu au program prelungit), așa că are sens să nu aibă baterii.

Oricum, cel puțin în articol, se încurcă puterea cu energia (ce faci și tu mai sus) și zic că trebuie ca "Instalațiile de stocare ale prosumatorilor vor trebui să aibă fiecare putere de cel puțin 30% din puterea instalată a unităților de producție cu care sunt asociate" - deci dacă ai invertor de 10kW, trebuie să ai stocare cu invertor de 3kW putere, dar nu zice nimic de energie - deci la invertorul ăla pui ăl mai mic și ieftin acumulator posibil și ai scăpat :). Că trebuie să poți produce ăia 3kW din baterii, nu zice nimeni că mai mult de câteva secunde :D.
 
Sincer nu prea vad de ce ti-ai instala mai mult de 6 kWh daca nu ai in plan sa-ti pui si un sistem de baterii. Or fi alte calcule pe care nu le-am luat in considerare dar cred ca e mai convenabil casa verde + 1k euro upgrade la 5.8 kWh + ~6k euro baterie. Sunt si sisteme de baterii modulare si le mai poti adauga in timp, ca sa nu rupi bugetul dintr-o bucata.

Dar si legislatia e facuta varza, si asta nu doar in Ro ci si in vest asa ca momentan stau pe bara, la cat platesc lunar chiar n-are sens agitatia.
Pentru ca nu amortizezi in 10 ani cat bateria aia se face praf, investitia, nici daca cumperi la pret intreg orice Wh atunci cand panourile nu produc.
Oricum, peste tot unde am vazut rahatul de stire, este mega ascuns, ca nu se aplica absolut tuturor prosumatorilor, desi din titlu e cel putin cupola de foc si urgie in acelasi timp.
 
Pe aici lumea investește în așa ceva doar dacă furnizorul de energie îi oferă facilități serioase și își amortizează investiția în câțiva ani (ceea ce, de obicei, nu se întâmplă). Și aici s-au prins că socoteala de acasă nu se prea potrivește cu cea din târg, ca la vehiculele electrice. Mai ales că aici benzina, motorina și petrolul sunt la vreo jumătate de preț față de Iuropa, așa că încălzirea e pe gaz sau petrol.
 
Adică gândire pragmatică, cadru legal stabil și previzibil, și literalmente niște ore petrecute făcând calcule matematice. Două din trei pot fi reaplicate și-n alte părți; numa' partea cu parlamentul trebuie să o rezolvăm cumva. Ceva idei de peste baltă? Da, NRA, te ascultăm. :D
 
La noi mai greu sa ai o gandire pragmatica cat timp cadrul legal nu e stabil si nici previzibil. Totul pare simplu si frumos din ce povesteste tipul. E cam ca la noi cand unii au pus 10-15-20-25kW de panouri desi consumau nici 300 pe luna. Au zis ca fac bani exportand si s-au prins ca nu prea a fost cum isi imaginau. Acum merg pe consumuri excesive stupide precum 2 boilere de apa calda incalzite electric pe rezistenta. Incalzire in pardoseala cu rezistenta electrica. Macar de ar pune AC-uri toata casa sa mearga pe cald iarna si rece vara, dar nu, pentru ca probabil nu pot fi nici pragmatici.
Pana si Casa Verde, data asa din burta, sigur fara analize legate de zone geografice, de productii, de consumuri, de necesare, de reteaua de transport si distributie. Cred ca a fost bugetul aprobat impartit la x zone si aia e. Buget exagerat, numai bun de infipt dintii in el bancile care vor da credite instalatorilor sa poata sustine investitia pana isi iau banii de la stat. Numai buni pentru asiguratorii de credite si alte chichite din spate care vor face bani pe urma programului.
Si acum, anunta ca pana la urma, hai ca punem si baterii in program, ca nu merge asa. Sa vedem cand se vor prinde multi dintre romani ca daca vecinii nu consuma, nu au unde exporta si mai apoi ca daca pica curentul, sistemul hibrid fara ATS, ii va face sa ramana tot in bezna cu tot cu bateria plina.
 
La noi mai greu sa ai o gandire pragmatica cat timp
I beg to differ, fiindcă observ aceeași lipsă generală de gândire pragmatică și calculată în cam orice altă situație în care omul nu e condiționat de volatilitatea unui mediu legislativ, și în loc să facă niște calcule financiare gândite în profunzime se ia tot după ce-a făcut verișoru'/ce-a auzit în tramvai/ce-a făcut baba de la etajul 3 etc. Rareori se duce gândul dincolo de prețul de la raft înspre total cost of ownership, costuri de întreținere, consumabile, verificare, înlocuire etc. Așa că, cu părere de rău, lipsa unei gândiri pragmatice (sau pur și simplu lipsa unei gândiri, punct) este o trăsătură general valabilă.
 
Last edited:
Eu sunt de acord cu amândoi.

Așa-s oamenii, începând cu cei din frunte. De acolo începe lipsa stabilității. Dacă nu era UE, era și mai rău. În anii '90 a fost jale. Dar aleșii sunt după chipul și asemănarea alegătorilor.

There is no second- or third-order thinking. Puțini se gândesc la efectele domino. Totul e pe termen scurt. Asta se cam corelează cu nivelul de inteligență, și cu faptul că românii confundă șmecheria și descurcăreala cu inteligența, și fac mișto de răbdarea și cumpătarea ardeleanului, but let's not get into that, că iar ajungem la religie și istorie and all that ugly stuff.
 
Last edited:
Ah, eu nu doream sa expun o latura ca fiind buna. Doar ma vaitam de una din laturi. Cunosc chiar multi oameni de la care ai avea pretentii care isi monteaza, ca tot e subiectul, panouri fotovoltaice. Mai mult, stiu pe cineva care a facut special o constructie pentru asta caci acoperisul nu il ajuta. Dar considera ca merge "moka" cu electrica. Daca se descoase singur putin zice ca intr-adevar, toata super economia ca nu plateste revizii si combustibil nu e chiar asa mare daca pui panourile, dar devine super activ in discutie in a contrazice ca acea constructie necesara panourilor trebuie pana si ea amortizata. As zice ca tocmai aia e prima de la care pornesti caci fara ea, nema panouri si ea nu foloseste la nimic altceva.
Eu spre exemplu imi dau seama ca as avea suficient, vara, un sistem de 5kW pe timpul zilei. As fi putut suplimenta cu o baterie dar costurile erau foarte mari si nu prea iesea amortizare in cei 10 ani cat consider eu ca va rezista bateria. Sa nu ne imbatam cu apa rece. Mai ales cand e vorba de o baterie mai mica, ce va fi mai abuzata. Aveam ceva buget extra si decat sa iau o baterie chiar subdimensionata si de fapt sa ajung sa consum oricum de la retea, am preferat sa suplimentez pana la 8.5kW, cam cat intra panouri pe latura buna a acoperisului. Investitia suplimentara ar fi fost echivalenta cu probabil 5kW de baterie la momentul respectiv. Acum vad ca preturile s-au dus putin in jos. Doar ca am gandit ca cei 3 kW de panouri ma vor ajuta, cum zicea, Adi, iarna. Si ca poate voi acumula suficient ca prosumator. Si da, stiu ca si daca iau 1:1 tot platesc taxe de transport si accize si chestii si tot nu ies sub 0.6lei pe kW ca sa "imi iau curentul inapoi", am facut ceva calcule, poate, proaste, dar tot dadea mai bine in calcule decat ideea de baterie. Daca retin bine, imi iesea un ROI pe 15 ani, dar apoi macar ieseam pe plus. La baterie ROI era de 10 dar fix cand eram la final cu el, luam alta baterie, incepeam ciclul. Oricum, calculele acestea sunt foarte volatile. Preturile sunt in continue scadere. Poate va veni vremea cand voi pune si o baterie cu ATS cu tot ce trebuie.

Pana atunci imi astept contorul. Care cica acum ar fi din belsug dar noua gaselnita, nu ar fi SIM-uri pentru contoare. Totusi cei cu pile se descurca in 2 saptamani sa fie gata aranjati. Aia fara pile, dupa 2 luni, inca asteapta cu ochii in soare la propriu si la figurat (eu).
 
Cred ca la Casa Verde nici nu s-a pus problema impartirii pe zone geografice, a fost "primul venit, primul servit".

Cat despre planuri de vandut energia nu am auzit vreodata la prosumatori rezidentiali, nici macar la cei cu putere instalata mai mare. Stiu un tip, fost coleg de gradinita, care are 40kW instalat, din care scoate putin ca e la Vatra Dornei si vremea nu e prea prietenoasa, care are vreo 10 kW stocare si chestia asta e pentru ca are o pensiune si consum propriu mare, nu a vandut vreodata 1 kW, a consumat tot ce a produs, doar a economisit din factura la curent.

Exista optiunea in toate inverterele sa limiteze injectia in retea, eu am functionat vreo 2 luni cu zero injectie ca nu aveam inca avizul pentru asta. In alea 2 luni facturile au fost la jumatate fata de uzual, iar cu contractul de prosumator abia sunt pe la 1/3, inca platesc destul si nu exista planuri, dorinte sau perspective de a castiga bani din asta.
 
am preferat sa suplimentez pana la 8.5kW, cam cat intra panouri pe latura buna a acoperisului. Investitia suplimentara ar fi fost echivalenta cu probabil 5kW de baterie la momentul respectiv.
Ciudat, panourile sunt extrem de ieftine, vreo 1100 de lei/kW, pe cand 5KW de baterie sunt de la 2000 de euro in sus. CU 2000 de euro cumperi cam 9 kW de panouri.
 
Pana atunci imi astept contorul
Contorul principal upgradat pentru citit injectarea, sau contorul secundar pentru invertor? Eu am avut contorul principal deja instalat, nu a trebuit schimbat. Iar la vremea aia (2021) nu exista cerința de contor secundar, așa că nu am nimic prevăzut pentru asta - să fie ei sănătoși. Iar prin vecini n-am văzut acel contor secundar instalat nicăieri (unii așteaptă de 1 an jumate asta, au cutia dar doar un cablu care trece de colo-colo).

Cât despre baterii, tipii care mi-au instalat panourile ziceau că best practice e să nu descarci bateriile mai mult de 50% și atunci țin mult mai mult (maximul recomandat fiind 80%, pentru că dacă le lași complet descărcate, dacă de ex a doua zi e nor, se strică muult mai repede). Deci probabil cu orice calcul ai făcut (cu descărcare mai mare) în realitate e de fapt și mai prost.

Mie panourile îmi aduc în teorie o economie de ~4000 de lei pe an, dintre care cam 1000 din export de energie. Adică ~6 ani pentru break even (din care au trecut 3). Dar de fapt contractul de prosumator mi-a adus energie complet gratis, că Hidroelectrica n-a emis facturi către prosumatori niciodată, nici pe plus, nici pe minus. De când i-am anunțat că sunt prosumator, acum 2 ani, n-am mai auzit de ei deloc. Au mai fost niște zvonuri că o să se întâmple ceva în primăvara asta, dar n-au reușit, sărăcuții, li s-a blocat excel-ul.
 
  • Haha
Reactions: Neo
La mine e mai greu sa calculez beneficiile; s-au redus facturile cu vreo 12,000 de lei pe an, dar folosesc si mai mult curent decat inainte pentru ca daca ziua tot produc suficient atunci pornesc AC mult mai mult decat as fi facut-o fara panouri. Si prin iarna in zilele cu soare am folosit AC pentru incalzire, cand produceam 3 kw timp de 2-3-4 ore pe zi in alea 5-10 zile din luna cand produceam atat de mult. Dar nu pot spune daca s-a vazut in factura de incalzire (gaze), ca iernile nu sunt identice ca sa pot compara precis.

Dar as pune 20kW de baterii, daca s-ar putea, nu doar pentru consumul de noapte, ci si pentru ca am avut pene de curent in cartier de pana la 7-8 ore, iarna e chiar foarte rau ca nici centrala termica nu functioneaza fara curent si pe UPS nu tine mai mult de 1-2 ore.
 
Back
Top