În România, am avut un coleg de munca pe care l-au anunțat miercuri, că sambata vrea casa. Nu știu ce scria in contract, dar oricum, 3 zile e un termen mult prea scurt.
Ce scrii în contract aia ai. Contractul e negociabil, la fel și clauzele, așa că ce obții aia meriți.
A doua: termenul de 30 de zile e minimal în sensul legii, nu e interzis să pui în contract unul mai mare ci doar unul mai mic.
Vezi că te contrazici
Una la mână: dacă stai cu chirie fără contract e problema ta, nu? Cum așterni așa dormi.
Se vede că n-ai mai căutat să stai în chirie de mult. Fără supărare, ai cam pierdut legătura cu piaţa, eu nu. De 10 ani mă plimb prin chirii şi am vorbit cu zeci de proprietari. În doar două locuri am avut contract de închiriere. Şi nu că n-aş fi vrut eu, ci fiindcă mi s-a spus clar "take it as it is or leave it". Şi eu ştiu că e uşor să stai pe bară, să spargi seminţe şi să comentezi "trebuia să-ţi cauţi în altă parte cu contract beton", yada-yada. Da, sună flawless în teorie, dar până la Dumnezeu te papă sfinţii şi socoteala de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg.
Ca să fiu mai clar, se dau următoarele situaţii:
1. Anunţ: Apartament 2 camere de închiriat, 350 Euro fără contract, 550 cu contract. Nota bene, e vorba de acelaşi apartament.
2. Apartament de închiriat, 300 euro pe lună, exclus contract de închiriere. Proprietarii sunt şmecheri, cererea e mai mare ca oferta, ei nu pierd nimic pentru că primesc de la câteva la câteva zeci de telefoane pe zi de la oameni interesaţi; li se rupe că încerci să negociezi sau că vrei contract, ei merg pe mentalitatea menţionată mai sus: take it or leave it, şi next.
3. Apartament de închiriat numai cu contract. De obicei, proprietarul îţi oferă o singură posibilitate de contract, de obicei pe perioadă scurtă sau foarte scurtă (o lună, 3 luni, maxim 6) şi la preţ lunar prohibitiv. Target-ul lor sunt cetăţeni străini şi care trebuie să stea cu afaceri o perioadă în România; mai ieftin şi mai discret ca un hotel, dar nu suficient de accesibil pentru un român cu venituri medii. Şi nici suficient de avantajos ca durată, fiindcă după 3 luni, când expiră contractul, te pune în faţa unei alegeri împuţite: 20-50% în plus la chirie sau valea.
4. Mai există şi apartamente cu contract pe perioadă mai lungă, la preţ rezonabil, dar e întotdeauna cu strings attached: apartament varză, cu vecini groaznici, în bloc cu bulină roşie şi/sau în zonă prin care umbli doar cu escortă şi armură.
5. În fine, segmentul de nişă: preţ OK, zonă OK, contract OK - astea sunt mai rare ca aurul gratis, le găseşti doar prin pile/relaţii/tip-offs. Şi repet, vorbim de segment de nişă, care reprezintă sub 1% din total.
Da, e al dracu de uşor să dai vina pe chiriaşi fiindcă nu ştiu să-şi aleagă opţiunile, la concluzia asta ajunge cine nu cunoaşte piaţa. Şi mă refer aici la piaţa românească, unde o sumedenie de factori duc la situaţia actuală. Trist dar adevărat: în RO, chiriaşul mândru şi cinstit rămâne pe dinafară.
Nu stiu oameni care sa fie siguri ca vor achita creditul mai devreme. Cum poti sa ai astfel de garantii daca nu cumva ai deja banii in banca... sau in familie?
Cand te bagi in credit ar trebui sa iei in calcul worst case scenario. Pe toata durata creditului.
Nimeni nu ia credit şi are siguranţa asta. Cine se gândeşte la aşa ceva nu ajunge să se mai bage la un credit...