Cât mai poți.
Nu vreau să fac thread hijack, dar ideea este că telefoanele sunt mult mai puțin configurabile decât PCurile. Ai un telefon, un SO, un store oficial. Tot ce-i în plus este bonus. De aceea, ideal mergi cu un producător care este garantat să aibă longevitate, cel puțin dpdv al SO și al store-ului. Blackberry și din cauza asta a sucombat, app store-ul lor era absolut oribil. De când au trecut pe Android și Google Play s-au salvat, dar tot ce-i BB vechi este piesă de muzeu inutilizabilă. Merg ca telefon, dar nu ca smartphone. Side-loading apps? Mda, nu merge.
Acum în ceea ce privește store-ul, trebuie să fie oameni care dezvoltă pentru el. Și aici din păcate Apple este peste Android dpdv al consecvenței și siguranței. Fiecare aplicație are propriul ei ecosistem, aplicațiile nu au acces la toate chestiile din telefon (agendă șamd) cum vezi la Android cu o aplicație pentru nivelă cu bulă -> need to read contacts and text messages pls approve. WTF. Pe de altă parte, Android este dubios și motivul pentru care o aplicație cere acces la chestii cu care nu are nici în clin, nici în mânecă nu este mereu malițios - uneori altfel pur și simplu nu funcționează. De asemenea, Apple o să fie pe piață mult și bine la câți bani au făcut, deci nu-mi fac probleme pentru ei, iar telefoane foarte vechi au acces la ultimele updates de securitate (am impresia că pentru iOS12 (ultimul) cel mai vechi telefon compatibil este 5S).
Androizii low-end sau mid-range de obicei sunt uitați când se schimbă versiunea de Android sau vin cu bugs supărătoare (HTC 10-le meu cum a trecut la 8 a pierdut 3 zile din durata bateriei de la cell standby. Nu există fix). De asemenea, cei high end mai primesc o versiune maxim în plus și dup-aia gata.
Tl;dr: când te orientezi la un telefon nou, consideră triada hardware - SO - store oficial pentru timp de utilizare (aka nu-ți iei un telefon pe an).