Windows 7

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Sperand ca win8 va fi mai bun, ma intorc spasit la xp zilele astea existand posibilitatea sa pastrez win7 pe alt hdd, doar pt jocurile moderne care nu stiu xp.Mi se pare aberant ca in timpul instalarii unui joc sa astept 40 de secunde ca sa deschid un mess, sau daca folosesc microtorent sa nu pot sa deschid un film.Aberant.
Eu nu patesc asa ceva si computerul meu se comporta mai bine in Windows 7 decat in XP. Dar e treaba ta ce vrei sa folosesti pe post de OS, ar fi aberant (ca tot iti place cuvantul) sa iti spuna altcineva ce sa faci.

S-ar putea sa ai o problema cu driverul de HDD sau sa ai doar 1 GB de RAM vazut de sistem - aberant, dar mai stii ce pitici fac haos prin carcasa ta?
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Messages
1,758
Nu stiu cauza (hardware problems sau configurare gresita) dar pe sistemul lui nu am observat nici un avantaj al Win 7 fata de XP cu exceptia compatibilitatii programelor mai noi. Atunci cand sistemul de operare nou nu iti aduce avantaje de ce sa il schimbi pe cel vechi ? Daca userul e destul de prudent securitatea avansata a Win 7 poate fi cat de cat substituita.

LE: Sistemul vede 4GB RAM. Partea cu driverul de hard nu am verificat-o dar la instalare am pus cel mai nou driver de chipset pt win 7 64 de pe situl Nvidia.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Atunci cand sistemul de operare nou nu iti aduce avantaje de ce sa il schimbi pe cel vechi ?
Moronic argument.

Parca se plange ca merge mai prost, nu ca nu aduce avantaje. E o diferenta intre "merge la fel, nu vad avantaje" si "merge mai prost, punct".
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Messages
1,758
Eh, eu am scos in evidenta faptul ca nici cazul in care Win 7 nu ar face belele, liubarschi nu ar fi incantat de el.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,951
Nu Aero cred ca incetineste interfata W7, ci animatiile elementelor de pe ecran (slide-uri/fade-uri, umbriri).
La XP poti vedea ca LED-ul de la harduri mai licare dupa ce s-a terminat copierea, la W7 nu.
Aero n-are nicio greață, se mișcă foarte bine pe orice de la 7300GT în sus (testat pe foarte multe plăci video).

Problema la Windows 7 este RAMul. Cu 4GB RAM mie mi se pare că se mișcă infect. Cu 8 este ok, cu 16 este superb. Evident swap dezactivat.

De asemenea, viteza procesorului este o problemă, eu am observat îmbunătățiri vizibile în viteză odată cu overclockingul.

Am avut E2140, default mergea ca o varză, la 3.4GHz era mai mult decât decent. La fel cu procesorul de la lappie (i520UM), default (1.07GHz) e jale, overclockat la 2.4GHz merge foarte fluid.

De asemenea, nu vă mai mirați că merge ca dracu' dacă nu ați instalat driverele de chipset (da, alea care nu le-ați instalat) și HDDul merge în mod PIO sau este vreun Quantum Fireball de 40GB. Preferabil ceva la 7200RPM.

De ce ai vrea 7 și nu XP? Când ai >=4GB RAM deja se simte mai rapid 7-le (x64, evident). Sugerez dezactivarea swapului și încărcarea cu cât mai mult bun simț a RAMului (dacă atinge limita, va face hashing și swapping și se va mișca la viteza melcului turbat). XP x64 este o mizerie sinistră.

Eu nu încerc să mai conving pe nimeni de adevăr, îi las cu a lor, dinozaurii sunt convins că erau siguri că sunt cei mai șmecheri când au dispărut :biggrin:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Eh, eu am scos in evidenta faptul ca nici cazul in care Win 7 nu ar face belele, liubarschi nu ar fi incantat de el.
Da, nu ar avea de ce sa fie incantat, dar oricand as prefera un OS vechi de 2 ani unuia vechi de 10 ani si nu numai pentru ca suportul pentru cel de 10 ani e pe duca.

Problema la Windows 7 este RAMul. Cu 4GB RAM mie mi se pare că se mișcă infect. Cu 8 este ok, cu 16 este superb. Evident swap dezactivat.
Asta e discutabil, mie mi se pare ca se misca prost pana la 2 GB si merge bine de la 3 in sus, dar e o chestiune de perceptie. Discutia insa e XP versus Win 7 cu 4 GB de RAM - la 4 GB de RAM Windows 7 se mista la fel de bine ca XP. Daca ar avea doar 2 GB cred ca XP ar fi recomandat, ar ramane mai mult RAM liber pentru aplicatii, in 4 GB Windows 7 ar fi de preferat, in orice > 4 GB Windows 7 e singura versiune de Windows care merita folosita (da, am folosit si Windows Server ca OS ani de zile, nu mai e nevoie).

PS. In majoritatea cazurilor nu e nici o diferenta in performanta perceputa a OS intre 6 GB si 16 GB - am testat cu masini cu 32 GB si nu am vazut nimic in plus fata de 4 GB.
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Messages
1,758
Cred ca in cazul XP-ului problema care apare prima e faptul ca jocurile moderne incep sa necesite de la Vista in sus nu lipsa suportului care mai e pana in primavara lui 2014.
 

whiskas

Chronic suicidal
Joined
Jan 19, 2005
Messages
1,600
Problema la Windows 7 este RAMul. Cu 4GB RAM mie mi se pare că se mișcă infect. Cu 8 este ok, cu 16 este superb. Evident swap dezactivat.
Io nu simt nici o diferență de performanță aparentă între un laptop vechi de 4 ani cu 4 GB de RAM și un desktop relativ recent cu 6 GB de RAM. Poate în cazurile tale de utilizare, giga aia în plus fac diferența, da' nu e de la OS, ci de la aplicații. Iar de povestea aia cu swapu' dezactivat m-am săturat, pricepe că orice înseamnă gestiune de memorie în Windows se bazează pe swap.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,951
HDDul cârâie vizibil mai puțin și sistemul se mișcă vizibil mai rapid, de ce n-aș pune accentul pe dezactivarea swapului? :mda:

Poate m-am obișnuit eu cu jde aplicații și ăsta este motivul pentru care 4GB RAM mi se par insuficienți. Dar nu uitați de modul în care este gestionată memoria video, 7 alocă o parte din RAMul sistemului ca memorie video, parte care este cu atât mai mare cu cât capacitatea RAM a plăcii video este mai mare. Aberant, știu, dar așa este.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Dar nu uitați de modul în care este gestionată memoria video, 7 alocă o parte din RAMul sistemului ca memorie video, parte care este cu atât mai mare cu cât capacitatea RAM a plăcii video este mai mare.
Nu face asa ceva; aloca o parte a spatiului de adrese, nu a RAM-ului. Ca sa adresezi memoria video dirrect mapped (mai rapid decat prin intermediul unui controller care translateaza adresele locale) trebuie adrese pentru cei 512 MB..2 GB (nu conteaza cat) si daca in 32 de biti nu poti folosi adrese peste 4 GB (decat cu PAE, dar nu toti driverii pe 32 de biti folosesc PAE) atunci se dadeau adrese de la 3 GB in sus cand placa video avea pana intr-un GB; daca tot acolo era si RAM acesta nu mai putea fi folosit pentru ca nu aveai cum sa il adresezi, daca voiai sa citesti ceva de la o locatie gen 3572MB citeai din placa video nu din RAM. Nu am vazut placi video cu 2 GB de RAM pe un sistem pe 32 de biti, dar cred ca folosea PAE pentru memoria video. Dar, per total, ideea e ca nu se foloseste RAM ca memorie video in nici un caz pe nici un OS.

Pe 64 de biti problema nu exista, video RAM e mapat sus, peste RAM si nu e nici un conflict de adresare.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,951
Nu știu ce zici tu acolo, dar la mine memoria RAM available imediată după bootare scade dacă schimb placa video fix cu diferența de RAM între placa video veche și placa video nouă. Când ajung prin preajma desktopului o să fac și niște screenshots exemplificative cu X1800XT VS GTX560Ti, momentan uite ce arată pentru Intel HD (Alienware m11xR2, 8GB RAM, 7 x64 Home Premium). :smile:

 

Thor

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Dec 6, 2004
Messages
1,965
HDDul cârâie vizibil mai puțin și sistemul se mișcă vizibil mai rapid...
Doh, daca nu se mai scrie pe hdd nu e normal sa nu mai caraie? E un fel de 'pacientul nu mai tuseste, nu conteaza ca e mort'. Ti se pare mai rapid pentru ca nu mai auzi hdd si nu se mai face swap-ul. Daca ajungi cu utilizarea la limita memorie RAM instalate o sa ai tot felul de probleme dubioase.

Poti prezenta niste teste din care sa rezulte castigul de performanta?
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,951
Păi de-aia am 16GB RAM, ca să nu ajung la limita aia :biggrin: Am trecut de jucat 3DMark sau SiSoft Sandra, nu o mai fac decât ca sport extrem și foarte rar.

Se mișcă foarte clar mai rapid, dar din păcate eu ca persoană nu sunt acreditat ca benchmark.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Nu știu ce zici tu acolo, dar la mine memoria RAM available imediată după bootare scade dacă schimb placa video fix cu diferența de RAM între placa video veche și placa video nouă. Când ajung prin preajma desktopului o să fac și niște screenshots exemplificative cu X1800XT VS GTX560Ti, momentan uite ce arată pentru Intel HD (Alienware m11xR2, 8GB RAM, 7 x64 Home Premium). :smile:

Aia e grafica integrata fara memorie video dedicata (64 MB bleah), normal ca ia din RAM. Le incurci serios.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,951
Păi și GTX560Ti are la dedicated 1024 (cât are, adică) și shared 3072, cu total 4096. Nu încurc nimic, get facts straight :smile:
 

whiskas

Chronic suicidal
Joined
Jan 19, 2005
Messages
1,600
Încă o dată: swap-ul e folosit oricum, chiar dacă ai 128 GB de RAM. S-a mai discutat asta pe XF, cu o trimitere la un articol foarte detaliat despre cum se face gestiunea memoriei în Windows >= NT. Cît despre RAM video: cum zice Adi, mai puțin faptu' că plăcile integrate (Intel HD, ATi) folosesc prin design memoria sistemului pe post de memorie video.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
3072 shared cand are 1024 dedicat? Aia nu e tocmai o placa video normala, e singurul asemenea caz de care am auzit si nu am nici o explicatie pentru paranormal, o fi ceva legat de CUDA. Placile video uzuale (restul) daca au memorie dedicata nu mai folosesc memorie shared.
 

whiskas

Chronic suicidal
Joined
Jan 19, 2005
Messages
1,600
Niște Intel și niște ATi integrate „știu” să folosească și memoria sistemului, chiar dacă au memorie dedicată. E o chestie de design / construcție.
 
Top Bottom