În opinia mea, pentru teste de anumite programe legate de <insert pitic here>,
Virtual Box este prietenul tău cel mai bun
Este gratis, light și înghite orice sistem de operare la care te poți gândi. Crapă ceva => reinstall windows virtual, sistemul principal nu are nimic de suferit.
Momentan deja fac ani de zile cu Windowsul instalat, care a plecat de la un Vista x64 (nu exista Windows 7 atunci) upgradat la 7 x64. Nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, ci totul se transformă
Dacă nu ar fi trebuit să fac trecerea de la x86 la x64, nici nu aș mai fi reinstalat sistemul vechi, un XP de când aveam laptop (acum vreo 5-6 ani) upgradat la Vista când am luat desktopul și-am vândut laptopul (clonat HDDuri).
Trebuie să privești sistemul de operare ca un mic sanctuar în care n-au voie decât chestii proven, cu mici "bule" în care poți să-ți faci de cap, una dintre ele fiind de exemplu Virtual Box. Timpul înseamnă bani (la propriu pentru mine de la o vreme) și nu-mi permit să stau cu orele să instalez drivers și programe, să stau să sap după coduri și parole sai să stau cu orele să downloadez pachete de drivers (am net de 300KBps aici), șamd. Totul este protejat cu backupuri regulate cu
Acronis True Image 2011 (între timp a apărut 2012), care mi s-a părut cea mai bună investiție pe care am făcut-o vreodată (a fost ceva gen 30EUR tot pachetul cu bonus niște chestii pe-acolo de faci și chestii bootabile pentru un backup permanent). Evident pentru paranoia suplimentară, totul este și criptat, cu backup la certificate (luat țeapă odată de nu-mi mai puteam decripta fișiere după o reinstalare de Windows pe un laptop și nu mai vreau) pus pe un card microSD care stă la loc sigur.
Laptopul care îl am acum n-a fost reinstalat
niciodată și urmez aceleași guidelines pentru backup, folosind un HDD extern (la desktop am un folder de backup de ~900GB).