Dude, ia-o mai încet sau îţi dăm o pauză, să te bucuri de soare şi aer curat...
Dude, ia-o mai încet sau îţi dăm o pauză, să te bucuri de soare şi aer curat...
Nu sunt "in exterior", am un calculator in fata in momentul asta.poate asa arata din exterior. Si nu, nu-ti trebuie sistem de mii de euro sa joci un amarat de joc (sau chiar si un joc gen Crysis - "plange sistemule"). Tine de "GAME PLAY" - de exemplu. Un shooter de pe PC, poate sa fie portat pe Consola, nu-ti ofera acelasi diverstisment, e mai degraba o parodie, valabil si pentru strategii.
Apple o duce ff bine făcînd ceea ce face acum şi nu văd de ce şi-ar ieftini produsele. Apoi, şi-au construit clientela pe produse stilate şi principiul "dai un ban dar stai în faţă". O ieftinire populistă ar fi o lovitură de imagine. Nici nu ştiu dacă Jobs îşi doreşte o piaţă unde Apple să fie peste tot, o asemenea piaţă este extrem de greu de controlat şi menţinut în ziua de azi şi uite că e mult mai profitabil să controlezi o nişă.
Pe de altă parte comunitatea Linux nu va face niciodată ceea ce spui tu pentru că e contrar celor mai elementare principii după care funcţionează. E treaba distribuţiilor să ofere coerenţă, integrare şi-n general soluţii finisate şi eu zic că există deja acei "Microsoft killers": Red Hat, Ubuntu etc.
OK, dar cred că vorbim de lucruri diferite (desktop vs server). Am presupus că fiind un topic despre W7 vorbim despre medii desktop.
Ori aici (desktop) singurii reprezentanţi cît de cît mai răsăriţi ai UNIX sînt cîteva arome de BSD orientate desktop, care au oricum în comun cu Linux multe lucruri, de exemplu mediile desktop în sine tot alea sînt (KDE, Gnome, XFCE). Perfect de acord, aud numai lucruri bune despre respectivele BSD-uri.
Nici n-am zis că Linux e Microsoft killer. A-i atribui lui Linux intenţii de acest gen este evident complet inadecvat pentru că nu are niciun punct central, scopuri declarate etc. Am zis în schimb de Ubuntu sau Red Hat. Pentru că frumuseţea e că poţi să iei piesele componente şi să faci absolut orice vrei cu Linux. O asemenea distribuţie (şi companie) poate fi un killer.
Ia foarte mult timp propăşirea alternativelor? Da. Pentru că nu e vorba doar de realizările tehnologice. Cred că uităm uneori cît de completă a fost strînsoarea Microsoft asupra industriei şi cît a durat blocajul. Aproape 100% dominaţie la nivel de OS, aplicaţii, web browser, office, mai bine de o decadă.
Această dominaţie se sparge şi dislocă extrem de greu, pentru că principala forţă (consumatorii) sînt foarte vulnerabili la manipulare şi au fost aduşi la o stare de dependenţă prin diverse metode (jocuri, office, OEM). Metodele de contraatac şi însănătoşire au fost extrem de complexe şi penetrează greu (dar sigur). E vorba de conceptul de Free Software, concretizate în software precum GNU şi Linux dar şi în suport legal precum GPL. E vorba de bătălii grele de-a lungul a mulţi ani împotriva campaniilor concertate FUD, atacuri la nivel de copyright, de patente software, asupra companiilor care încearcă să se ridice prin FOSS. A fost nevoie de spargerea lock-in-ului office, care a necesitat întîi o suită software alternativă viabilă şi abia apoi un atac direct asupra formatelor prin ODF. A fost nevoie de eliberarea Web-ului dintr-un potenţial lock-in similar, lucru la care din fericire a contribuit chiar Microsoft prin neglijarea lui IE6 timp de cîţiva ani cruciali şi prin faptul mai general că "they just don't get it" (e o companie construită pe lock-in la nivel de desktop şi se reorientează foarte greu). A fost nevoie de construirea unei platforme desktop alternative complexe dar totodată flexibilă, ori asta o provocare uriaşă. Toate astea cer mult timp pentru a penetra în mintea bizonului, care de cele mai multe ori nici măcar nu e conştient de luptele de culise ci doar de reclama de la TV.
Că veni vorba de desktop, văd din demo-uri că W7 pare să rămînă în continuare un mediu desktop mediocru, cu un set de features rigid, uşor depăşit şi fără feel unitar. Nu cred că mai e nevoie să spun ce oferă Apple ca alternativă, pentru că şi-au făcut un titlu de glorie dintr-o experienţă desktop cît mai perfectă, la cheie. O să zic însă despre desktop-urile bazate pe Linux că sînt extrem de bogate şi extrem de flexibile. Au potenţialul de-a oferi absolut orice experienţă desktop se doreşte. Se experimentează în permanenţă, se inovează, se încearcă orice idee. Poţi să-ţi faci singur din bucăţi un desktop care să ruleze pe un 386 sau poţi să ai o experienţă de lux la cheie pe un PC ultimul răcnet.
It’s safe to say I am overwhelmed, overjoyed and most of all excited about Windows 7. This is the release of Windows everybody has been waiting for, it’s what Vista was meant to be and beyond that. Windows 7 puts the user first; it’s about going back to the fundamentals of what an operating system must do.
Şi aiciA gasit cineva un review cu ceva impresii, niste screenshot-uri, etc.?