Nu-i nici luna de când am încercat o tabletă
AllView Alldro Speed Duo, cu ecran de 10". Ideea era să văd dacă poate înlocui netbook-ul Asus EeePC 1005HA (Atom, 2 GB memorie, XP, ecran 10", autonomie 9 ore, 1,2 kg). Tableta a fost 1000 lei, luată de la eMag, și am butonat-o de seara până a doua zi dimineață când am returnat-o.
Defectul major: tableta ce am desigilat-o eu avea 2 puncte foarte luminoase pe backlight. Nu erau hot pixels, ci backlight-ul avea probleme. Ăsta a fost și defectul invocat pentru returnare. Service-ul eMag mi-a sugerat să-mi iau banii înapoi decât să aștept înlocuirea cu o altă bucată din același model, fiindcă rata de defecte e foarte mare.
Portabilitate: la jumătate de kilogram cât are, tableta mi s-a părut foarte grea. Foarte grea! E complet nepractică de a fi ținută în mâini, trebuie sprijinită pe masă (caz în care îi lipsește un suport înclinat) sau în poală (caz în care stai cocoșat peste ea într-o poziție mult mai tâmpită decât la netbook). Accesorii potrivite - din părți. Iar la această greutate, bateria nu ține mai mult de 2 ore jumate.
Usabilitate: tastatura mănâncă mult din ecran. Din fericire, are un soft de tastatură third party care permite layout-uri mai deștepte pentru spațiul relativ mare al unui ecran de 10", ca să poți tasta cu degetele mari. Din nefericire, viteza de tastare are mult de suferit, și asta o zice un om ce butonează intens două smartphone-uri cu touchscreen de vreo doi ani încoace. Rezoluția de 1024x768 e destul de slabă pentru un ecran de 10", măcar e raport 4:3 ceva mai avantajos la navigare în mod landscape.
Alte mărunțișuri:
- Camera foto din spate e sub-mediocră, și toată tableta are un lag imens când încerc să fac poze.
- Camera de pe partea cu ecranul, pentru videoconferință, e tâmpit pusă într-un colț, încât trebuie să țin marginea tabletei în dreptul feței ca să fiu văzut.
- Nu se poate face încărcare printr-o mufă standard mini-USB sau micro-USB, ci trebuie folosit alimentatorul ei cu mufă rotundă, mică.
- Dacă ai vreun cablu conectat la una din mufe, inclusiv alimentarea, incomodează la a ține tableta în mâini de laturile mici în mod landscape.
- Multi-core, dar canci multi-tasking.
- Sistemul de operare (a mea avea încă ICS) are în continuare toate setările valabile pentru un telefon, inclusiv tonul de apel și selectarea rețelei, deși asta e imposibil pe tabletă. Pe de altă parte, m-am pierdut în numărul de home screens, organizarea lor, navigarea între ele și imposibilitatea de a le reduce numărul.
- 3G există doar cu un singur modem luat separat, nu am găsit pe nimeni care să confirme că merge cu modemuri disponibile la noi (Vodafone, Orange, RDS, RomTelecom etc.).
Ca și concluzie, după câteva ore de butonat, nu am înțeles care e marea găselniță de a avea tabletă în afară de un factor cool indus extern. Experiența e pur și simplu dezamăgitoare. Nici măcar nu se apropie de experiența navigării pe net de pe netbook, ca să nu vorbesc de vreo posibilitate de a-l înlocui. M-am lecuit, nu-mi trebuie, nu îi pot găsi vreo utilitate.
În ceea ce privește prețul, am fost tentat să cumpăr vreun chinezism de pe focalprice.com sau altele - dacă tot e cam același junghi ca și cele mai ieftine de la noi, măcar să fie mult mai ieftin. Însă și chinezismele acceptabile de 10" tot de pe la 200-230$ încep, deci nu economisesc foarte mult și nici măcar nu am pe cine să înjur și să cer înlocuirea/returul.
O tabletă de 7" cu ecran cu rezoluție mare, 3G încorporat și baterie de capacitate mare ar fi o opțiune interesantă pentru navigare mobilă în locul telefonului cu ecran de 4". Așa ceva aș lua în considerare, și prețurile sunt mult mai accesibile. Însă trebuie ochi buni la așa rezoluție și densitate de pixeli.