Tabletă

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Fiindcă am avut tot concursul vostru când a fost să-mi configurez PC-ul, acum ceva vreme, apelez din nou la ajutor.
Vreau o tabletă, iar singura restricţie e preţul: 6-7, maximum 8 milioane. Nu-mi vând pielea pentru iPad sau altă drăcovenie de 20 mil. În rest, cât mai mare, cât mai bună, cât mai dotată (GPS, Wifi, filme HD etc. etc.). Dacă pot folosi şi stick USB de Digi pe ea, şi mai bine. Evident, sunt conştient că cer prea multe. Tocmai de aceea solicit ajutorul. Mulţumesc anticipat!
 
Exact aşa tabletă m-ar interesa şi pe mine, teoretic momentan, că finanţele sunt... lipsă. Le cerinţe ar fi ecran de 9.7 sau 10.1 inci, să ruleze filme HD şi să meargă stick 3G Digi.
 
Se pare ca piata low cost e plina de Allview. Daca are cineva, n-ar fi rau sa-i faca un review.

Tabletele care au mufa USB normala (USB host) suporta si modemuri, insa verificati ca modemul vostru e in lista de modemuri suportate.

Din cate vad, in zona sub 1000 de lei ai de ales intre tablete de 7" 800x480 cu GPS si tablete de 9-10" fara GPS dar cu rezolutie cat de cat (1024x). Filme HD ar trebui sa mearga, chiar daca nu au cine stie ce accelerare grafica, ARM- urile merg destul de ok cu decodare software.

Totusi, oricat de laudate ar fi, inainte sa cheltuiti banii de mancare pentru copii pe asa ceva, eu zic sa va ganditi bine daca va trebuie, si de preferat sa incercati exact versiunea pe care o vreti. E un obiect la moda acum, dar se poate si fara - sau cel putin se poate si fara pana cand apar optiuni mai bune sau se aduna bani. Daca as vrea o tableta ieftina as lua cea mai ieftina chinezarie de peebay, sigur exista multe sub $100.
 
Nu-i nici luna de când am încercat o tabletă AllView Alldro Speed Duo, cu ecran de 10". Ideea era să văd dacă poate înlocui netbook-ul Asus EeePC 1005HA (Atom, 2 GB memorie, XP, ecran 10", autonomie 9 ore, 1,2 kg). Tableta a fost 1000 lei, luată de la eMag, și am butonat-o de seara până a doua zi dimineață când am returnat-o.

Defectul major: tableta ce am desigilat-o eu avea 2 puncte foarte luminoase pe backlight. Nu erau hot pixels, ci backlight-ul avea probleme. Ăsta a fost și defectul invocat pentru returnare. Service-ul eMag mi-a sugerat să-mi iau banii înapoi decât să aștept înlocuirea cu o altă bucată din același model, fiindcă rata de defecte e foarte mare.

Portabilitate: la jumătate de kilogram cât are, tableta mi s-a părut foarte grea. Foarte grea! E complet nepractică de a fi ținută în mâini, trebuie sprijinită pe masă (caz în care îi lipsește un suport înclinat) sau în poală (caz în care stai cocoșat peste ea într-o poziție mult mai tâmpită decât la netbook). Accesorii potrivite - din părți. Iar la această greutate, bateria nu ține mai mult de 2 ore jumate.

Usabilitate: tastatura mănâncă mult din ecran. Din fericire, are un soft de tastatură third party care permite layout-uri mai deștepte pentru spațiul relativ mare al unui ecran de 10", ca să poți tasta cu degetele mari. Din nefericire, viteza de tastare are mult de suferit, și asta o zice un om ce butonează intens două smartphone-uri cu touchscreen de vreo doi ani încoace. Rezoluția de 1024x768 e destul de slabă pentru un ecran de 10", măcar e raport 4:3 ceva mai avantajos la navigare în mod landscape.

Alte mărunțișuri:
- Camera foto din spate e sub-mediocră, și toată tableta are un lag imens când încerc să fac poze.
- Camera de pe partea cu ecranul, pentru videoconferință, e tâmpit pusă într-un colț, încât trebuie să țin marginea tabletei în dreptul feței ca să fiu văzut.
- Nu se poate face încărcare printr-o mufă standard mini-USB sau micro-USB, ci trebuie folosit alimentatorul ei cu mufă rotundă, mică.
- Dacă ai vreun cablu conectat la una din mufe, inclusiv alimentarea, incomodează la a ține tableta în mâini de laturile mici în mod landscape.
- Multi-core, dar canci multi-tasking.
- Sistemul de operare (a mea avea încă ICS) are în continuare toate setările valabile pentru un telefon, inclusiv tonul de apel și selectarea rețelei, deși asta e imposibil pe tabletă. Pe de altă parte, m-am pierdut în numărul de home screens, organizarea lor, navigarea între ele și imposibilitatea de a le reduce numărul.
- 3G există doar cu un singur modem luat separat, nu am găsit pe nimeni care să confirme că merge cu modemuri disponibile la noi (Vodafone, Orange, RDS, RomTelecom etc.).

Ca și concluzie, după câteva ore de butonat, nu am înțeles care e marea găselniță de a avea tabletă în afară de un factor cool indus extern. Experiența e pur și simplu dezamăgitoare. Nici măcar nu se apropie de experiența navigării pe net de pe netbook, ca să nu vorbesc de vreo posibilitate de a-l înlocui. M-am lecuit, nu-mi trebuie, nu îi pot găsi vreo utilitate.

În ceea ce privește prețul, am fost tentat să cumpăr vreun chinezism de pe focalprice.com sau altele - dacă tot e cam același junghi ca și cele mai ieftine de la noi, măcar să fie mult mai ieftin. Însă și chinezismele acceptabile de 10" tot de pe la 200-230$ încep, deci nu economisesc foarte mult și nici măcar nu am pe cine să înjur și să cer înlocuirea/returul.

O tabletă de 7" cu ecran cu rezoluție mare, 3G încorporat și baterie de capacitate mare ar fi o opțiune interesantă pentru navigare mobilă în locul telefonului cu ecran de 4". Așa ceva aș lua în considerare, și prețurile sunt mult mai accesibile. Însă trebuie ochi buni la așa rezoluție și densitate de pixeli.
 
La bugetul tau cauta fie ceva SH (Galaxy Tab prima) sau ia orice chestie noua care se incadreaza cerintelor, toate sunt la fel dpdv hardware la pretul respectiv... M-am jucat si cu Allview si cu Evolio, fix aceeasi chestie (ecran slabut, soft neoptimizat - mult lag, 'uzabilitate' nu foarte facila), inca departe de Asus sau Samsung sau mai ales Apple.
 
Mă surprinde să aud că e dubioasă experienţa navigării pe net pe o tabletă, ţinând seama că mie mi se pare foarte facilă navigarea pe Androidul Galaxy Fit, cu ecran de 3 inchi jumate. E clar, însă, trebuie să se mai "dospească" chinezăriile româneşti, gen Allview. De E-Boda n-a adus nimeni vorba şi văd că au şi ei o ofertă destul de bogată. În trecut, am avut experienţă pozitivă cu firma, cu un DVD player foarte bun, cu un service ireproşabil şi cu o garanţie extinsă (mi-au înlocuit blocul optic mult după expirarea garanşiei, gratis, iar playerul funcţionează şi acum, cu firmware Custom).
dreamer, SH n-am de unde lua, de la persoană de încredere şi, sincer, prefer produse noi.

Ar mai fi Nexus7, dar sare niţel bugetul...
 
Last edited:
Mă surprinde să aud că e dubioasă experienţa navigării pe net pe o tabletă,

Pentru mine navigarea pe net e singura utilitate a unei tablete; partea dubioasa in experienta proprie a fost browserul din Honeycomb care are compatibilitate limitata si se identifica doar ca dispozitiv mobil, de iti face varza (pe ecranul ala mare) toate site-urile cu interfata de telefon mobil. Dar cu Android 4.x e mai bine un pic si oricum poti pune Opera sau altceva.
 
Da, se pare că tot un telefon cu ecran ceva mai mare e soluţia. Necazul e că sunt al naibii de scumpe comparativ cu chinezăriile astea.
 
Deci nene, dacă vrei Nexus 7 îți iau eu direct de pe playstore UK cu 159 lire (16GB, Wifi only, dar prolly mere stick d-ăla), numai că trebe să te hotărăști rapid, săptămâna viitoare vin în .ro :smile: Mai este și varianta de 32GB, Wi-Fi și HSPA, de bagi cartela direct în ea, dar aia este 239 lire.

LE: ca un sfat dezinteresat, renunță la ideea de chinezării, pentru că doar asta sunt: chinezării. iPad și Samsung fabrică și ei în China, dar au alte standarde.
 

Attachments

  • nexus 7.png
    nexus 7.png
    148.3 KB · Views: 102
Mulţumesc sincer pentru disponibilitate, însă la momentul actual n-am un sfanţ. Mă bazez pe nişte vânzări (nişte optice) şi sper ca până de sărbători (când poate or fi ceva oferte mai bune) să strâng necesarul. :smile:
 
Treaba ta, dar decât 1000 RON pe Allview mai bine 800-900 RON pe Nexus 7. My 0.02$.
 
Sunt convins, dar... asta-i situaţia. Întâi mă pun în temă şi-abia apoi cumpăr (după ce strâng banii). :smile:
 
Mdeah, succes să le poți cumpăra. De tri zile dau cu refresh la Nexus 4 și nu reușesc să cumpăr.
 
Out of stock?

În altă ordine de idei, Asus ştiu că avea ceva garanţie internaţională pentru Nexus 7. Îs curios dacă e la fel şi la Samsung cu Nexus 10.
 
Da, out of stock. Trist, sincer, mi se pare ultima măgărie. Bișnițarii au stat cu F5-ul pe site și mai nimeni altcineva n-a putut să-și cumpere :frown:
 
Back
Top