Ştiri diverse hardware

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
NAS cu rețea acasă de 10GBps sincer este un vis. Problema nu stă în router, însă? Adică poți avea ceva gen router 1GBps -> switch 10GBps și NASul să comunice cu un desktop doar via 10GBps? Nu știu de ce aveam impresia că trebuie musai un router de "viteza rețelei" ca să obții performanțele așteptate.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
Depinde cum îți segmentezi rețeaua. La mine NAS-ul e în alt VLAN față de desktop/laptop, deci traficul trece prin router, dar dacă le lași în același VLAN și ambele sunt conectate în switch, traficul nu mai are de ce să meargă prin router.
 

Fred

Membru Senior
Joined
Jan 4, 2019
Routerul il pui de obicei, si mai ales acasa, la iesirea din retea. Daca ai un switch fara management si un router, un port din switch e de obice infipt in router, celelalte catre diverse dispozitive de prin casa. La acel switch cu multe porturi de diverse viteze as cupla doar NAS-ul si desktopul principal pe porturile de 10 Gbps (doar ca nu are 2 SFP+) daca as avea asa ceva, iar restul clientilor pe celelalte porturi in functie de necesitatile de trafic si suportul in placile de retea. Nu pentru ca as avea nevoie de asta acum, dar discutia a plecat de la un autoritativ "10G ethernet nu prea se justifica nicaieri pentru "acasa" in ziua de azi.".
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Normal ca voi nu intelegeti pentru ca sunteti in domeniu, dar "acasa" in acceptiunea larga inseamna un desktop, un TV, ceva tablete si telefoane. Nicidecum NAS si alte avioane.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Depinde cum îți segmentezi rețeaua. La mine NAS-ul e în alt VLAN față de desktop/laptop, deci traficul trece prin router, dar dacă le lași în același VLAN și ambele sunt conectate în switch, traficul nu mai are de ce să meargă prin router.
Nu știam ce mai am de făcut să mă joc cu rețeaua de acasă, VLANs sună bine :biggrin:

Routerul il pui de obicei, si mai ales acasa, la iesirea din retea. Daca ai un switch fara management si un router, un port din switch e de obice infipt in router, celelalte catre diverse dispozitive de prin casa. La acel switch cu multe porturi de diverse viteze as cupla doar NAS-ul si desktopul principal pe porturile de 10 Gbps (doar ca nu are 2 SFP+) daca as avea asa ceva, iar restul clientilor pe celelalte porturi in functie de necesitatile de trafic si suportul in placile de retea. Nu pentru ca as avea nevoie de asta acum, dar discutia a plecat de la un autoritativ "10G ethernet nu prea se justifica nicaieri pentru "acasa" in ziua de azi.".
La mine routerul pe care am LAN-ul cu toate chestiile este în spatele routerului care "iese" spre Internet, pentru că cel din urmă este necesar pentru modelul de ISP care-l am aici dar am vrut GBit LAN. Cele două switchuri fără management sunt tot GBit.

Prin urmare înseamnă că pot experimenta cu un switch 10GBps și ceva cablaje și ceva plăci de rețea. Trebuie să fac o listă. Din păcate, nimic din casă nu este capabil de 10GBps, deci ar cam ieși cârpeală, plus că dispozitivele de pe care aș accesa NASul ar fi limitate de vitezele wi-fi (mai puțin desktop-ul). Dar pentru stocat stuffs și lucrat "pe NAS" mi se pare o soluție decentă pentru... acasă.

ipman - nu știu ce să spun, TVul meu e 720p/1080i de prin 200x :biggrin: Apropos, "acasă" în accepțiunea largă înseamnă router de la ISP, telefoane, tablete, un TV "smart" și laptopuri. Desktopurile sunt din ce în ce mai rare, toată lumea își ia portabile pentru că au devenit dependenți de canapea/pat.

Un prieten bun de exemplu în loc de desktop și-a luat laptop, iar de curând TV 4k. Se joacă din pat cu lappie conectat la TV. I-am explicat că în curând probabil o să înceapă să dezvolte rădăcini și frunzulițe :biggrin:
 

Fred

Membru Senior
Joined
Jan 4, 2019
Daca ai routerul tau in LAN, probabil nu il folosesti ca router si doar ca Access Point WiFi, drept pentru care poti sa ii spui simplu AP ca sa nu ramana confuzii :smile:

Daca vrei sa experimentezi cu 10 Gbps e util sa stii vreo cateva lucruri:

- 10 Gbps pe UTP inseamna placi de retea cu consum incredibil, spre 12-15W per port. Prin comparatie, un Intel Gigabit LOM consuma 0.5W. In schimb pe fibra consumul e foarte decent, gen 7W pentru 2 porturi: https://ark.intel.com/products/series/24586/10-25-40-Gigabit-Ethernet-Controllers
- la distante mici, pana in 5 metri, cea mai buna varianta e cu placi cu SFP+ si un cablu twinax pasiv, placile alea au un consum mic si cablul e ieftin. La distante un pic mai mari poti folosi cablu activ. Daca vrei fibra, modulele SFP+ sunt minim 20 de euro bucata, fibra o cumperi ieftin gata mufata daca esti in SUA, nu stiu prin alte parti. Vezi aici cat de misto e pe hartie cu twinax: consum, latenta https://en.wikipedia.org/wiki/Twinaxial_cabling
- placile pentru 2.5Gbps si 5Gbps sunt cam toate bazate pe Aquantia 107 si 108 care nu sunt deloc grozave si nici macar scumpe: se incing, crapa, etc. Teoretic poti sa folosesti cablurile actuale, suna bine atunci cand mai si merge
- Realtek a scos un controller de 2.5 Gbps pentru placi de baza, teoretic poti avea gata pe placa de baza 2.5G, dar asta numai daca iti cumperi un calculator nou, ceea ce nu se intampla des. Chiar si atunci, nu multi oameni aleg placa de baza in functie de reteaua integrata (desi eu am facut-o, dar contextul a fost favorabil)
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Daca ai routerul tau in LAN, probabil nu il folosesti ca router si doar ca Access Point WiFi, drept pentru care poti sa ii spui simplu AP ca sa nu ramana confuzii :smile:
Nu, este router, are alt network address (x.x.1.x VS y.y.0.y al routerului inițial) thingie și funcționează ca DHCP server și am și chestiile cablate în el cu 2 switchuri pentru că nu-mi place să trag 5 cabluri de 10m fiecare :smile:
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
10Gbps nu-ți trebuie decât pe NAS si pe desktop, la restul echipamentelor e inutilă. Pentru asta există switch-uri cu 2 porturi 10Gbps si restul gigabit care sunt ceva mai ieftine decât switch-urile 10Gbps pe toate porturile. Tocmai ce mi-am facut o configurație din asta asa ca stiu care sunt scorurile la switch-uri. Oricum, doar pentru cele 2 echipamente cu 10Gbps se poate folosi un cross pentru conectivitatea lor, folosind porturile gigabit normale pentru conectivitatea în switch.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Dar ce avem noi aici. Raspberry Pi 4, în 3 variante, cu 1, 2 sau 4GB de memorie (31,15€, 40,04€ și 48,94€ respectiv la Farnell, momentan pe precomandă).


Ce mi-a sărit în ochi:
  1. Gigabit Ethernet care nu mai trece prin USB ci are interfață dedicată spre SoC, cu suport pentru PoE HAT
  2. Alimentare USB-C și ideal o sursă de 5V 3A
  3. Două ieșiri video micro-HDMI cu suport până la 4Kp60
  4. WiFi dual band și Bluetooth 5
  5. 2 porturi USB 3 și 2 porturi USB 2
  6. Mufa Ethernet a schimbat poziția cu mufele USB, la fel s-au schimbat și mufele de alimentare/video, deci trebuie cutiuță nouă (dacă cea existentă nu poate fi decupată)
Sunt ceva schimbări semnificative și pe partea software, zic că au renunțat cam la jumătate din codul proprietar, o să fie și ceva îmbunătățiri la decodarea video folosind driverul Mesa V3D în locul driverelor legacy.

OSMC a anunțat deja că pregătesc release-ul pentru noua platformă.

 

radul

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Sep 8, 2004
Location
Iasi
Asa ati zis si la variantele anterioare! Eu inca am rezervele mele, dincolo de specificatiile anuntate, adica om trai si om vedea! :smile:
In real life rpi n-a depasit faza de "hai sa ne jucam sa vedem ce iese, daca iese ceva ". Parerea mea e ca sunt de ceva timp development boards pe piata, mult mai mai potente decat rpi (de genul) Asus Tinkerboard sau Cubieboard. Care nici ele nu stau pe loc.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Yeap. Cât încă e „bare metal OS” closed source încărcat în GPU și care apoi controlează CPU și ce OS vrei să rulezi, e un pic cam meh. E interesant pentru prototyping, acum și pentru Gigabit real + memorie mai multă, poți pune ceva servicii chiar bune în rețea. Sau aplicații info display cu mai multe ecrane.

Daaaar, rămâne atractivă și ideea unui „industrial PC” gata montat în carcasă metalică cu radiator, cu un procesor i3 x64 poate chiar cu suport hardware de virtualizare și 2-6 interfețe de rețea gigabit și cât RAM poate duce, pui un ESXi pe el sau măcar un docker și faci chestii mult mai mișto în vreo 100-150€. De exemplu, în loc de pi-hole care face filtrare doar la nivel DNS, pui o mașină virtuală care rulează Sophos XG Home (gratuit) și rutezi tot traficul internet prin el; cu asta poate face și decriptare SSL și analiză de trafic ca să blocheze inclusiv reclamele servite de YouTube de pe propriul domeniu și care, altfel, nu sunt blocate de pi-hole.

PS: A se vedea comentariul ăsta de pe reddit fix în ideea enunțată cu un x64 care să facă aceeași treabă (dacă nu mai bună) ca mai multe RPi-uri.

PS2: S-a trezit și redacția ArsTechnica. :biggrin:

 
Last edited:

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Daaaar, rămâne atractivă și ideea unui „industrial PC” gata montat în carcasă metalică cu radiator, cu un procesor i3 x64 poate chiar cu suport hardware de virtualizare și 2-6 interfețe de rețea gigabit și cât RAM poate duce, pui un ESXi pe el sau măcar un docker și faci chestii mult mai mișto în vreo 100-150€.
Link? :biggrin:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Vezi în link-ul de pe reddit. N-am apucat să sap mai în detaliu modele and stuff.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Nu știu de ce oamenii preferă să dea 150+$ (care de fapt sunt cam 200++) pe ceva de pe aliexpress. Sincer. Iar producătorii sunt noname.

Producătorii cu un nume în spate gen Zotac încep de pe la 250 și aia este pentru un Celeron fără RAM și stocare (trebuie SSD ideal). Adică una peste alta intri în teritoriu unde mai bine scoți un PC vechi din beci, pui pe el chestii pe care le ai deja apoi îi faci vânt în beci/cămară și aia este.


Am un prieten care o arde dubios cu rpi, face clustere și alte nebunii, dar omul se antrenează pentru sysadmin și învață, deci îl înțeleg. Am citit postul de pe reddit, probabil toate chestiile alea rulează dureros de încet pe un amărât de Celeron.

Mă uitam azi la NASuri și QNAPul potrivit costă 'fo mie. De banii ăia fac PC și vreo 16TB stocare și ar fi mult mai puternic pentru NAS + virtualizare și streaming/playback (de ce nu direct chiar). Integrabil în măsuța pentru TV.
 
Top Bottom