Ştiri diverse hardware

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
NAS cu rețea acasă de 10GBps sincer este un vis. Problema nu stă în router, însă? Adică poți avea ceva gen router 1GBps -> switch 10GBps și NASul să comunice cu un desktop doar via 10GBps? Nu știu de ce aveam impresia că trebuie musai un router de "viteza rețelei" ca să obții performanțele așteptate.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
Depinde cum îți segmentezi rețeaua. La mine NAS-ul e în alt VLAN față de desktop/laptop, deci traficul trece prin router, dar dacă le lași în același VLAN și ambele sunt conectate în switch, traficul nu mai are de ce să meargă prin router.
 

Fred

Membru Senior
Joined
Jan 4, 2019
Routerul il pui de obicei, si mai ales acasa, la iesirea din retea. Daca ai un switch fara management si un router, un port din switch e de obice infipt in router, celelalte catre diverse dispozitive de prin casa. La acel switch cu multe porturi de diverse viteze as cupla doar NAS-ul si desktopul principal pe porturile de 10 Gbps (doar ca nu are 2 SFP+) daca as avea asa ceva, iar restul clientilor pe celelalte porturi in functie de necesitatile de trafic si suportul in placile de retea. Nu pentru ca as avea nevoie de asta acum, dar discutia a plecat de la un autoritativ "10G ethernet nu prea se justifica nicaieri pentru "acasa" in ziua de azi.".
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Normal ca voi nu intelegeti pentru ca sunteti in domeniu, dar "acasa" in acceptiunea larga inseamna un desktop, un TV, ceva tablete si telefoane. Nicidecum NAS si alte avioane.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Depinde cum îți segmentezi rețeaua. La mine NAS-ul e în alt VLAN față de desktop/laptop, deci traficul trece prin router, dar dacă le lași în același VLAN și ambele sunt conectate în switch, traficul nu mai are de ce să meargă prin router.
Nu știam ce mai am de făcut să mă joc cu rețeaua de acasă, VLANs sună bine :biggrin:

Routerul il pui de obicei, si mai ales acasa, la iesirea din retea. Daca ai un switch fara management si un router, un port din switch e de obice infipt in router, celelalte catre diverse dispozitive de prin casa. La acel switch cu multe porturi de diverse viteze as cupla doar NAS-ul si desktopul principal pe porturile de 10 Gbps (doar ca nu are 2 SFP+) daca as avea asa ceva, iar restul clientilor pe celelalte porturi in functie de necesitatile de trafic si suportul in placile de retea. Nu pentru ca as avea nevoie de asta acum, dar discutia a plecat de la un autoritativ "10G ethernet nu prea se justifica nicaieri pentru "acasa" in ziua de azi.".
La mine routerul pe care am LAN-ul cu toate chestiile este în spatele routerului care "iese" spre Internet, pentru că cel din urmă este necesar pentru modelul de ISP care-l am aici dar am vrut GBit LAN. Cele două switchuri fără management sunt tot GBit.

Prin urmare înseamnă că pot experimenta cu un switch 10GBps și ceva cablaje și ceva plăci de rețea. Trebuie să fac o listă. Din păcate, nimic din casă nu este capabil de 10GBps, deci ar cam ieși cârpeală, plus că dispozitivele de pe care aș accesa NASul ar fi limitate de vitezele wi-fi (mai puțin desktop-ul). Dar pentru stocat stuffs și lucrat "pe NAS" mi se pare o soluție decentă pentru... acasă.

ipman - nu știu ce să spun, TVul meu e 720p/1080i de prin 200x :biggrin: Apropos, "acasă" în accepțiunea largă înseamnă router de la ISP, telefoane, tablete, un TV "smart" și laptopuri. Desktopurile sunt din ce în ce mai rare, toată lumea își ia portabile pentru că au devenit dependenți de canapea/pat.

Un prieten bun de exemplu în loc de desktop și-a luat laptop, iar de curând TV 4k. Se joacă din pat cu lappie conectat la TV. I-am explicat că în curând probabil o să înceapă să dezvolte rădăcini și frunzulițe :biggrin:
 

Fred

Membru Senior
Joined
Jan 4, 2019
Daca ai routerul tau in LAN, probabil nu il folosesti ca router si doar ca Access Point WiFi, drept pentru care poti sa ii spui simplu AP ca sa nu ramana confuzii :smile:

Daca vrei sa experimentezi cu 10 Gbps e util sa stii vreo cateva lucruri:

- 10 Gbps pe UTP inseamna placi de retea cu consum incredibil, spre 12-15W per port. Prin comparatie, un Intel Gigabit LOM consuma 0.5W. In schimb pe fibra consumul e foarte decent, gen 7W pentru 2 porturi: https://ark.intel.com/products/series/24586/10-25-40-Gigabit-Ethernet-Controllers
- la distante mici, pana in 5 metri, cea mai buna varianta e cu placi cu SFP+ si un cablu twinax pasiv, placile alea au un consum mic si cablul e ieftin. La distante un pic mai mari poti folosi cablu activ. Daca vrei fibra, modulele SFP+ sunt minim 20 de euro bucata, fibra o cumperi ieftin gata mufata daca esti in SUA, nu stiu prin alte parti. Vezi aici cat de misto e pe hartie cu twinax: consum, latenta https://en.wikipedia.org/wiki/Twinaxial_cabling
- placile pentru 2.5Gbps si 5Gbps sunt cam toate bazate pe Aquantia 107 si 108 care nu sunt deloc grozave si nici macar scumpe: se incing, crapa, etc. Teoretic poti sa folosesti cablurile actuale, suna bine atunci cand mai si merge
- Realtek a scos un controller de 2.5 Gbps pentru placi de baza, teoretic poti avea gata pe placa de baza 2.5G, dar asta numai daca iti cumperi un calculator nou, ceea ce nu se intampla des. Chiar si atunci, nu multi oameni aleg placa de baza in functie de reteaua integrata (desi eu am facut-o, dar contextul a fost favorabil)
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Daca ai routerul tau in LAN, probabil nu il folosesti ca router si doar ca Access Point WiFi, drept pentru care poti sa ii spui simplu AP ca sa nu ramana confuzii :smile:
Nu, este router, are alt network address (x.x.1.x VS y.y.0.y al routerului inițial) thingie și funcționează ca DHCP server și am și chestiile cablate în el cu 2 switchuri pentru că nu-mi place să trag 5 cabluri de 10m fiecare :smile:
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
10Gbps nu-ți trebuie decât pe NAS si pe desktop, la restul echipamentelor e inutilă. Pentru asta există switch-uri cu 2 porturi 10Gbps si restul gigabit care sunt ceva mai ieftine decât switch-urile 10Gbps pe toate porturile. Tocmai ce mi-am facut o configurație din asta asa ca stiu care sunt scorurile la switch-uri. Oricum, doar pentru cele 2 echipamente cu 10Gbps se poate folosi un cross pentru conectivitatea lor, folosind porturile gigabit normale pentru conectivitatea în switch.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
 
Top Bottom