Ştiri diverse hardware

Vad ca dracia aia are mufe pentru 2 antene, de unde deduc ca iti trebuie antena separata pentru 3G/LTE.
 
Sunt totusi surprins ca n-a facut nimeni SSD-uri in format CardBus/PCMCIA... Abia am vazut cateva SSD-uri ExpressCard, dar slaba oferta si acolo.
 
Eu sunt surprins că ești surprins. Ce să faci cu un SSD CardBus? Ăla e PCI de-acu' 20 de ani, PCI-ul e saturat și de un HDD modern, d-apăi de un SSD (și de obicei banda PCI e shared între toate device-urile, deci chiar nu rămâne mare lucru). Plus că PCMCIA/CardBus erau moarte de ceva timp atunci când au apărut SSD-urile ok-ish.

ExpressCard-ul e și el mort de câțiva ani, mai există doar vreo 2-3 laptop-uri de business care au așa ceva.
 
Ar fi mai rapid decat un stick sau hard USB extern, asta e clar.
In plus, conteaza portabilitatea, nu viteza. Unde sa bagi un SSD intr-un laptop, daca nu in slotul CardBus? BTW, PCMCIA = Personal Computer Memory Card International Association si slotul tip III a fost special facut sa incapa harduri in el.
 
PCMCIA a fost facut pentru asta, dar SSD a aparut cand PCMCIA era deja istorie. Asa poti sa te miri ca nu exista SSD extern cu interfata seriala (RS232, nu USB), care probabil acum 50 de ani a fost facuta sa fie ... universala.

Unde ai mai vazut PCMCIA in ultimii 5 ani? In ce mod mai este relevant?

Un stick USB3, daca ar exista in acelasi calculator cu un slot PCMCIA, ar fi mai rapid.
 
Cum unde să bagi un SSD într-un laptop? Eu am loc de 3 SSD-uri în T430 (2x2.5" + mSATA) și am pus doar două, în al treilea locaș e un HDD. Aș putea pune unul și în ExpressCard, dar oferta pentru așa ceva e foarte slabă (viteze mici, spațiu mic de stocare, preț foarte mare), pentru că au fost făcute acum câțiva ani și nu a mai scos nimeni versiuni mai noi.
 
AdrianB1: Nu-i un argument valid. S-au facut adaptoare Cardbus - CompactFlash, dar nu direct SSD-uri. De ce? SSD-uri se fac inca din anii '80, cand se foloseau SRAM si baterii...

miahi: Eu n-am. Si majoritatea n-au. Singura optiune este sa dea afara unitatea optica si sa cumpere un rack adaptor, care probabil costa la fel de mult ca hardul. Eu n-am nici unitate optica.

Anyway, postasem despre un card care contine WiFi + 3G. Va da optiunea sa adaugati 3G intern, chiar daca n-aveti slot liber, sau va elibereaza un slot pentru altceva.
 
Ok deci lanțul ipotezelor:

1) Că ai un laptop coclit care n-are net mobil încorporat.
2) Că vrei net mobil da' să n-ai stick care atârnă pe afară.
3) Că iei modulul ăla și speri că merge (sau nu, fiind aftermarket și necertificat de producătorul laptopului tău, iar dacă ai încredere în universalitatea plug&play ești prea naiv ca să fii lăsat fără supraveghere continuă).
4) Că ai spațiul fizic în laptop să-l montezi (sau nu).
5) Că ai și antenele necesare (sau nu).

Și toate astea ca să ai și net mobil, că WiFi are cam orice în ziua de azi.

Păi să nu dai mai bine banii ăia pe un mobile hotspot 4G cu baterie încorporată, care ține vreo 9 ore și dă net și la laptop, și la tabletă, și la telefonul mobil? Cost+, utilitate++++.
 
marius: Din păcate nu sunt suficienți ca tine (cu laptop vechi) să existe o piață pentru adaptat SSD-uri la ele (și nici motiv ca ăia cu laptop vechi să cumpere, după cum am zis mai sus, cele noi ar fi limitate de bus, adică useless). Da, SSD-uri se fac din anii '80, ai văzut și la ce prețuri? Cumpărai o mașină-două cu banii unui SSD din anii 80-90 (dacă nu vroiai unul extrem de mic, un fel de extensie de RAM, caz în care doar dublai valoarea PC-ului), și nu era vorba de ceva mic, care să încapă într-un laptop. Evoluția a fost remarcabilă, dar până la MLC nu erau accesibile. În '90 erau SSD-uri de 4MB cu $5000, 1GB la $150000; în 2006, când au apărut cam primele consumer-oriented (non-SCSI), încă era ~$1000 un SSD de 32GB; nici pe-alea IDE sau SATA nu le cumpăra nimeni, d-apăi să facă PCMCIA din ele. Poate or fi existat câteva, dar nu au supraviețuit până acum.

Modemul pus de tine e ok, chiar dacă nu are LTE și WiFi ac, e mai bine decât deloc. Sper că ai citit ce am scris pe pagina cealaltă de combinația PCIe + USB.

să nu dai mai bine banii ăia pe un mobile hotspot 4G cu baterie încorporată
Eu așa am rezolvat problema, cu un Huawei E5377, și merge excelent. E o chestie în plus în rucsac și trebuie să-ți aduci aminte să-l bagi la încărcat dacă-l folosești pe baterie, dar funcționează.
 
Eu folosesc vechiul telefon (Galaxy S2) pe post de hotspot mobil. Nu are 4G, dar nici nu am nevoie momentan.
 
Raspberry Pi 3 B+ has faster CPU, Wi-Fi, and easier compliance testing

The B+ has the same form factor and dimensions as the Pi 2 B and Pi 3 B, making it a drop-in replacement but with a better processor and connectivity. Compared to the Pi 3 B, the B+ adds many hundreds of MHz—it runs its quad core 64-bit Cortex-A53 processor at 1.4GHz, up from 1.2GHz—along with dual band 2.4/5GHz 802.11b/g/n/ac Wi-Fi and Bluetooth 4.2, up from 2.4GHz and Bluetooth 4.1.

Well fuck! Doar ce am luat al doilea pi acu ~ 2 săptămâni... :mad:
Vad ca asta nou deja e in stoc in RO.
 
Se tot discuta despre iminenta aparitie a PCIe ver 4. Din cate vad, discutiile nu capteaza adevaratul beneficiu al PCIe4 ci in general bat campii cu placi video, nvme, etc. Ii trebuie cuiva placa video pe PCIe ver 4? Nu, dar nimeni nu o spune.
 
PCIe ver 4 chiar e necesar, dar nu scrie prin nici un articol de ce. Raspunsul e simplu: numarul de canale PCIe ver 3 e prea mic pentru prea multi, chestii gen Xeon sau Threadripper sunt prea sus, 20 de canale PCIe ver 4 inseamna la nevoie pana la 40 de PCIe ver 3. Asta inseamna ca poti sa folosesti 2-3 SSD-uri NVME fara sa le pui pe un extender in slotul 16x si sa pierzi placa video si fara sa le lege prin PCIe ver 2 in SB sau alte combinatii sinistre.

Si mai e 10 Gbps Ethernet, care nu merge pe PCIe ver 3 1x, iar 2x nu prea am vazut implementat pe nicaieri.
 
10G ethernet nu prea se justifica nicaieri pentru "acasa" in ziua de azi. Poate intr-un viitor, dar mai avem pana acolo.
Discutia e lunga, dar chiar daca nu e tehnic necesar din punct de vedere economic trebuie.
 
NAS. E nu o justificare, ci o nevoie. Home office. Storage centralizat, daca ai mai mult de un calculator prin casa e mai sigur sa tii totul intr-un calculator cu RAID1 (minim) si doar cate un disc de boot in fiecare alt calculator decat sa le imprastii prin toate. Placile de retea de 10 Gbps second hand nu mai sunt atat de scumpe, twinax e ieftin ca braga (vazusem la vreo 50 de lei) si o traznaie din asta: https://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=2WG-002S-00030 e suficienta pentru majoritatea cazurilor (are 2 porturi 10 Gbps, 2 de 2.5 si 5, 2 de 2.5 si 1 de 1 Gbps) si nu costa o avere, cu speranta ca o sa mai scada.

Daca orice HDD actual e mai rapid decat Gitabit Ethernet si SSD-urile sunt raspandite, cu NVME castigand teren, reteaua Ethernet e cam de departe cea mai lenta componenta intr-un calculator. Mai lenta decat USB. Chiar si 10 Gbps e mai lent decat un NVME, daca mai conteaza.
 
Back
Top