Ştiri diverse hardware

... și QNAPul potrivit costă 'fo mie. De banii ăia fac PC și vreo 16TB stocare și ar fi mult mai puternic pentru NAS + virtualizare și streaming/playback (de ce nu direct chiar). Integrabil în măsuța pentru TV.


Qnapul potrivit costa vreo mie, fără HDDs și SSD. N-am facut un calcul, dar cred că până la urmă tot pe acolo ajungi și cu PC ul, care aparent e ieftin, dar costurile se aduna la fiecare componentă adăugată.

Eu bălesc după așa ceva, dar ceva totuși mă reține! :smile:
 
Scuze, m-am exprimat cumva eliptic. PC în loc de NAS ajunge cam pe la jumătate fără să luăm în calcul HDDurile. Cu mai mult RAM şi procesor mai performant.


 
Cam asa estimez si eu, dar in suma aia e inclus si sistemul de operare care practic e jumate din cat face cutia, fie ca e synology, qnap sau altele.
 
Waaa cât BS, serios prefer să instalez un Linux sau FreeNAS și costă cât?

Înțeleg că are interfață web mișto și alte briz brizuri pentru profani, dar pentru mine alea sunt fix irelevante și la 500EUR pe SO zic pas.
 
Da, are interfata misto, il poti seta din 3 clici si orice user ce poseda cunostinte minine il poate pune in functiune. De aia primesti mai putin pentru aceeasi bani, ca de 500 euro n-are nici jumate din puterea (cpu, ram) ce o are desktop-ul ce ti-l iei de banii aia. Pana la urma mananca si gura lor o paine.
Ce n-am gasit eu de exemplu, o galerie foto dinamica cum e cea de pe synology, si cred ca le-am incercat pe toate. In rest sunt de acord ca tot ce e acolo se poate instala usor pe orice imagine de linux.
 
N-a fost niciodată în stoc, abia a fost lansat/anunțat, se iau precomenzi și o să fie livrate... cândva.
 
Io deja am wishlist
De-ar fi avut plăci de rețea Intel, ca să fie utilizabile de ESXi...

Neo am mai recitit ce ai scris. Nu încearcă nimeni să te convingă de RPi, și e clar că tu vrei altceva decât poate face un SBC încă de când ai spus de NAS și de SSD.

Pentru mine, un SBC e interesant pentru a rula servicii de rețea: controller pentru AP-urile UBNT UniFi, pi-hole pentru DNS filtering, eventual monitorizare de echipamente conectate în rețea sau server de autentificare RADIUS în loc de pre-shared key la WiFi, etc. Toate astea au nevoie de o putere de calcul minimală, fără stocare folosită în mod curent (inclusiv logging-ul pe cardul microSD e dezactivat sau transferat pe un SYSLOG undeva în rețea, de exemplu pe NAS). Trebuie doar să poată rula un linux cu utilitarele specifice, să se conecteze în rețea și să consume puțin.

Pasul următor ar fi să consolidez mai multe RPi-uri într-un singur device, care în mod ideal să aibă hardware compatibil suportat pentru virtualizare cu un ESXi (plăci de rețea Intel, procesor cu suport pentru virtualizare, deși chiar și un i3 e massive overkill pentru nevoile computaționale ale tuturor VM-urilor). Dar ESXi folosește un disc exclusiv pentru el, deci e o idee proastă să pun SSD pe care să instalez ESXi și atât. Nu, mai bine pun un stick USB sau card microSD în care instalez ESXi (și device-ul să poată boota de pe stocarea externă), iar stocarea internă să fie pentru discurile virtuale. Dar tot n-aș avea nevoie de SSD, dat fiind că mașinile virtuale nu au nevoi de acces rapid la disc sau de a scrie/citi ceva; ele doar bootează și apoi rulează din memorie, eventual cu update-uri periodice. Și iaca am un singur device care consumă tot câțiva watts în loc de un sertar întreg plin de RPi-uri.

Practic, la acest moment, NAS-ul meu QNAP îmi permite să rulez mașini virtuale direct pe el. Deci toată cohorta asta de servicii de rețea o pot rula as of today fără nici un hardware suplimentar. NAS-ul are inclusiv ieșire HDMI și pot rula un VM pe post de media player conectat la TV sau chiar un desktop linux. Dar NAS-ul cu 8 discuri consumă ceva mai mult, și acum vara nu e chiar atât de fericit cu valul de căldură din Europa, deci îl țin în majoritatea timpului oprit complet. De-aia un microsistem aproape diskless sau nepretențios cu stocarea, dar cu consum redus și posibilitate de a rula VM-uri, ar fi boboc pentru mine. Ori, nici RPi și nici Odroid nu se încadrează; NUC am și e massively overkill/overpriced pentru această nevoie, așa că un industrial PC chinezesc s-ar putea să fie de fapt soluția cea mai potrivită.

Tu n-ai ce să te uiți la SBC-uri, punct. Ție îți trebuie stocare rapidă și computing power, deci fie iei un NAS pentru comoditatea out-of-the-box dar cu niște limitări pentru un power user, fie îți faci un homebrew din componente PC și cu ce combinație de software te coafează mai bine - probabil tot un ESXi + ceva VM-uri.
 

it does seem to have some effect on idle temperature. Previously I got just under 65°C, but now I get just above 61°C once it stabilizes, so the new firmware does lower the temperature by 3 to 4°C thanks to lower power consumption

-- în principal faptul că se încinge ca naiba și că e cam la fel de useless la video ca și predecesorul
 
Și se pare că circuitul de USB e, ca de obicei, un pic simplificat pe Raspi. În loc să folosească 2 rezistențe pentru detecția curentului folosesc una singură și pun 2 fire în scurt (care nu ar trebui să fie în mod normal în scurt, conform standardului). Pot apărea probleme cu cabluri USB-C care urmăresc standardul. Au economisit aproximativ 0.1 cenți.

 
SSDs are on track to get bigger and cheaper thanks to PLC technology.

Storage mai ieftin dar cu pretul fiabilitatii si perfomantei. Personal nu cred ca o sa imi iau vreodata un SSD SATA care sa nu aiba macar TLC.

PS: Optane SSD nu exista pe SATA iar combinatia Optane Memory+QLC NAND (H10) are aceleasi probleme ca si Optane Memory, setari instalare complicate si susceptibitate ridicata la data coruption daca ti se taie curentul cand Optane acceleration e activ).
 
Ca sa poti obtine performante bune trebuie si clienti cu acelasi standard. Pe moment asta inseamna dongle USB in mare majoritate.
Sa vedem cand o sa apara ceva bun pe banda de 6Ghz.
 
Back
Top