1) UNIX moare. Bine, oricine și orice moare mai devreme sau mai târziu, dar UNIX este într-un pericol iminent. Se dezvoltă tot mai puțin pentru UNIX, companiile încearcă să migreze la Windows, softul care se scrie astăzi oricum merge pe Windows, în cea mai mare parte. Companiile care dezvoltă software ar reduce costurile dacă nu ar mai trebui să-și scrie aplicațiile pentru un mediu atât de eterogen (Windows-UNIX). Ce-a mai redus din ritmul de cădere al UNIX-ului este Java. Java merge by default pe orice. Dar dacă aplicația merge oricum pe orice, de ce să dai bani mulți pe UNIX + RISC când există cutii ieftine x64 cu Windows? Bine, Solaris a fost dintotdeaună extrem de ieftin, dar hardware-ul era scump și x64 este o opțiune pentru Solaris doar din 2005, de când a apărut Solaris 10. Până la Solaris 10, Solaris mergea extrem de prost pe x86, ba chiar portul x86 a fost terminat o vreme în era Solaris 9. De la Solaris pe x86 se trage porecla de "Slowaris". Acum x64 este o opțiune viabilă, dar... prea târziu. 10 ani prea târziu. Singurul loc pentru UNIX azi, este zona ultra high end, dar tendința este de a înlocui serverele high end cu clustere ieftine x64.
2) Dacă IBM sau HP ar fi cumpărat SUN, Solaris ar fi fost terminat imediat. AIX și HP-UX ar fi stagnat complet din lipsă de concurență. Singurul UNIX în chiar apar inovații este Solaris, iar evoluția, cât de mică a celorlalte UNIX-uri de pe piață este datorată exclusiv Solaris-ului. UNIX ar fi devenit o platformă moartă, suportată la fel cum e suportat astăzi TRU64 (care aparent înca e dezvoltat). Fară nici un fel de dezvoltare și fără noi deploymenturi. Clienții ar migra pe Windows (majoritatea) și pe mainframe-uri/Integrity (o mică minoritate).
3) Singura șansă pentru supraviețuirea UNIX în general, și Solaris în particular este ca într-adevăr cineva să fie interesat de el. Să-l folosească la ceva efectiv, spre deosebire de IBM care vrea doar să scape de concurență. Oracle este singura companie pe care o știu care intră în criteriul acesta.
4) Oracle vrea să intre pe piața de servere. N-are experiență, n-are produse, n-are nimic. SUN are experiență, are hardware care ruleaza ideal Oracle. Hardware-ul o să supraviețuiască, asta mie mi se pare un lucru bun.
5) Oracle vrea să intre pe piața de storage. N-are experiență, n-are produse, n-are nimic. Produsele SUN sunt de departe superioare concurenței și sunt mai ieftine. Asta mai înseamnă și că Solaris o să fie dezvoltat activ, în special ZFS. Un lucru bun.
6) De departe cel mai mare avantaj pentru Oracle, este interacțiunea dintre ZFS și Oracle. Visul oricărui developer de baze de date este un file system asincron, cu record oriented I/O și semantică tranzacțională. Think Files-11 în OpenVMS. Oracle merge pe OpenVMS și folosește parțial tehnologia, dar câți folosesc OpenVMS? Oracle încearcă de foarte mult timp să scape de limitările de performanța ale I/O-ului sincron (mai ales că la toate DB-urile I/O-ul este bottleneck-ul) și de asta a inventat Oracle ASM, o chestie de direct disk access. Problema cu ASM este că este limitat de 1) semantica POSIX care știe doar I/O liniar, trebuie implementate niște abstracții complicate în userspace, 2) ASM pe lângă ZFS e ca și DOS vs. Windows NT. Cu ZFS mai ai pe gratis redundanță, scalabilitate, versabilitate, clustering, administrare trivială etc. Oracle o să-și implementeze un tablespace provider în file system, toată infrastructura e deja acolo, ZFS a fost gândit din start cu suport pentru tablespace-uri direct în file system, trebuie doar un layer de interfață către userspace. Performanța o să crească între 2 ori (tranzacții mari, cod scris cumsecade) și 10 ori (cod scris cu picioarele). Cred că asta e abolut clar că înseamnă prosperitate și un viitor luminos pentru Solaris. Eu văd asta ca un lucru bun.
7) Condițiile de licențiere, și tot felul de alte chestiuni politice se vor schimba, multe dintre ele radical. Oracle chiar este o companie care face bani, spre deosebire de SUN
. Pe mine nu mă intresează astea prea mult. Eu sunt programator și mă interesează supraviețuirea tehnologiei pentru a lucra cu ea. Cât costă și cine plătește e problema altcuiva.
8 ) Oracle are un obicei foarte bun cu companiile pe care le cumpără, și anume le lasă să lucreze cam cum lucrau înainte, nu se bagă prea mult în procesele interne. O veste excelentă pentru developerii SUN, care nu o să fie dați afară. Middle managementul o să fie dat afară, și asta e un lucru extrem de bun
. Doar managementul defectuos e responsabil pentru ce s-a întâmplat cu SUN. Produse excelente și totuși fară succes. Politică imbecilă, hai să dam totul pe gratis, și poate cineva o să ne plătească suport, suport extrem de ieftin, tot felul de povești ieftine despre Open Source fără relevanță în lumea enterprise. De comparat cu Oracle care te taxează pentru orice și are succes.
9) Mi se pare straniu că în majoritatea discuțiilor pe tema asta se vorbește despre MySQL. MySQL e ultima grijă Oracle. Oracle s-a ales cu MySQL din pură întâmplare, a vrut SUN din cu totul alte motive enunțate mai sus. Ideile cum că Oracle o să termine MySQL sunt complet nerealiste și ignoră realitatea curentă. Oracle are un obicei foarte bun în a continua să dezvolte produsele pe care le achiziționează, chiar dacă într-un fel, erau produse concurente. Think InnoDB, BDB, RDB, TimesTen etc. Tot ce a cumpărat Oracle nu numai continue să trăiască, dar chiar trăiește mai bine decât trăia înainte. Mi-aș dori eu să moară MySQL, dar din păcate nu se va întâmpla prea curând
. Oricum, cine cumpără suport MySQL oricum? La ce preț ridicol are, dacă ai bani de dat pe MySQL ai bani de date și pe o bază de date adevărată. O opțiune pe care multă lume o vrea, ar fi ca Oracle să scrie un modul de compatibilitate MySQL pentru Oracle XE, dar nu cred că asta se va întâmpla prea curând.
10) Open Office probabil va fi integrat în cine știe ce chestie enterprise și fară aplicabilitate în lumea oamenilor simpli. Va fi produsul cel mai afectat de schimbare, dar Open Office e jenant de slab oricum. Mie-mi pare bine că moare, nu-mi place software-ul prost. Oracle are resursele să facă din el un produs bun, cu adevărat un concurent pentru Microsoft Office. Eh, Oracle are resursele să facă din Solaris un sistem desktop, concurent pentru Microsoft Windows, dar cu toții știu că asta nu se va întâmpla. Oracle are cu totul alt scop.
11) HotSpot (JVM-ul SUN), GlassFish, NetBeans. Oracle are tehnologie echivalentă, care rămâne? Serverele de aplicații Java sunt compatibile între ele. Mi se pare irelevant care supraviețuiește. JVM-urile sunt compatibile între ele. La fel, mi se pare irelevant care supraviețuește (eh, OpenJDK o să fie totdeauna). Netbeans vs. JDeveloper? Mie mi se pare că au scopuri diferite. Probabil o să supraviețuiască ambele.
De gândit:
Oracle owns Java acum. Încă nu mi-am dat seama ce înseamnă asta exact (în afară de bani pentru Oracle).