Silencing the horses (alternate version)
Exista cateva deosebiri mari intre ce a realizat
trikki si ce am facut eu. Prima diferenta o reprezinta bugetul, eu m-am ambitionat sa dau cat mai putin bani pe materialele folosite, cea mai mare parte a componentelor avand preturi mici spre derizorii; pe unde am putut mi-am folosit imaginatia si diverse *chestii* pe care le aveam prin casa. O a doua mare diferenta, eu nu suport chestiile care fac lumina, eu vreau un sistem atat silent cat si invizibil, altfel oricum nu poti dormi langa el. Si un ultim aspect important, eu am optat pentru o carcasa deschisa.
Bun, sa intram in subiect; intai sistemul care a suferit supliciul.
- Placa de baza:
Asus A7V600-X (KT600), nu necesita racire activa pe northbridge;
- Procesor:
AMD Athlon XP 1700+ T-Bred B0, overclocked @ 2200mhz, (200x11) 1.65v;
- Placa video:
Leadtek A6600 TD, overclocked @ 430/700mhz;
- Sursa alimentare: 400W no-name, surprinzator de grea si de bine facuta,
are 3 circuite de protectie din 6 posibile - linkul nu e de la sursa ci de la exemplele de protectie posibile la o sursa de foarte buna calitate;
- Memorie: no-name 1x512mb, module de memorie VM, 200mhz @ 2.5-3-2-6, voltaj default;
- DVD-RW:
LG GSA-4163B, foarte silentios in timpul utilizarii;
- Retea: TRENDNet 10/100, chipset Realtek 8139D;
- Port USB spate, pus mai mult de decor decat din necesitate;
- Sunet:
M-Audio Revolution 5.1, ca sa imi foloseasca la ceva linistea obtinuta.
Acum jucariile folosite la racirea treburilor de mai sus...
- La sursa am schimbat ventilatorul cu un
AeroCool AeroQuadro;
- Pe procesor am folosit radiatorul de la
Spire Falcon Rock II si pe care am montat
ArcticCooling Arctic Fan 3;
- Pe HDD-ul Seagate 7200.7 am pus un
cooler Titan, cu ventilatorul la 5v in loc de 12v; cel de-al doilea HDD, Seagate ATA IV, e mai rece de felul lui;
- Pe placa video am lasat racirea standard la care am adaugat radiatoare pe memoriile de pe spate;
- Una bucata ventilator de carcasa Chieftec, dintr-o sursa, readus la viata dupa o curatare temeinica.
- Si in final, singura *cheltuiala* mai mare la care m-am bagat,
Akasa Fan Control Jr la care am cuplat ventilatoarele de pe procesor, placa video si cel de carcasa.
Deci sa le luam pe rand, in ordine oarecum aleatorie - de fapt, voi prefera ordinea cronologica pentru ca asa voi putea justifica aparitia fiecarui element pe care il puteti vedea in poze.
Intai am montat ventilatorul AeroQuadro si am pornit sursa pe masa, pentru a testa nivelul de zgomot; test trecut cu brio, nu se putea auzi nimic decat de pe la 10-15 cm. Led-urile lumineaza spre interior deci lumina rezultata e destul de slaba si chiar utila pentru atunci cand am de scos/bagat fire pe sub masa. A urmat Arctic Fan 3, care montat pe radiatorul Spire s-a dovedit foarte eficient si silentios, tinand procesorul cu 10 grade mai rece decat coolerul original la 2300rpm. Culmea e ca tocmai din cauza eficientei nu era *dead* silent, desi motorul/rulmentul nu se auzea totusi se distingea un suierat datorat debitului de aer incredibil de mare pentru cele ~2200rpm. Una peste alta zgomotul era clar mai redus dar...
Acesta a fost momentul in care ventilatorul de pe placa video a devenit cu adevarat enervant, acum se auzea foarte distinct. Cum un sistem de racire *silent* pentru placa video costa destul de mult m-am decis sa imi iau un fan controller, pe care il puteam folosi si la celelalte ventilatoare. Zis si facut, am achizitionat un
akasa junior si am conectat la el ventilatoarele de pe placa video si de pe procesor. Am redus turatia cam pe la 60% dar ma cam ingrijora placa video, totusi mi se parea cam putin. Asa am ajuns sa folosesc ventilatorul Chieftec intr-o pozitie mai putin ortodoxa (a se vedea poza), scopul sau fiind de a aduce aer rece spre placa video; si pe acesta l-am pus la fan controller, tot pe la 60% - ca sa fie potentiometrele aliniate, ca oricum nu se auzea nici la 100% (ca o paranteza, controllerul meu nu limiteaza turatia maxima la 90% ca cel din test ci chiar cred ca permite o turatie putin mai mare).
De aici devine dureros. Nu se mai auzea nici un ventilator, nici un vajait de la airflow, nimic... dar acum se auzea Seagate-ul 7200.7 facand un sunet molcom, linistit, in IDLE - unde cica acest model de HDD nu ar trebui sa se auda deloc. In plus, pana in acest moment al existentei mele sunetul in seek al lui 7200.7 nu m-a deranjat, dar acum parea mult mai mare ca de obicei, damn ! Cel de-al doilea HDD nu parea sa emita nici un sunet in IDLE iar in seek scotea un rontait chiar neglijabil. Tot cautand o solutie mi-am adus aminte ca aveam prin *magazie* mai multe bucati de plastic care folosesc la montarea HDD-ului intr-un spatiu de 5.25 inch. Am montat deci Seagate-ul 7200.7 in acele distantatoare care fiind dintr-un plastic destul de moale am sperat sa ajute; cel de-al doilea HDD, ATA IV, pana acum era pus pe o cutie de carton asa ca l-am mutat in locul ocupat pana acum de hard-ul primar, adica sub fan controller.
In aceasta configuratie am constatat ca distantatoarele au ajutat dar nu de tot, motorasul se mai aude nitel daca esti atent dar macar nu mai vibreaza carcasa iar in plus zgomotul in seek s-a redus mult, devenind absolut acceptabil. Dar stai, ce e tiuitul ala ? Si parca exista si un sunet gros, ca de bass ! Astea nu existau inainte ! Mda, deci aceste sunete au disparut cand am scos alimentarea lui nenea ATA IV, se pare ca nu ii place in suruburi. I-am scos suruburile si l-am pus pe grilajul de metal, pe 3 straturi de bureti (aproape un centimetru) meniti sa absoarba vibratiile - working, acum acest HDD nu se mai aude deloc, chiar si sunetul in seek e foarte greu de sesizat. In sfarsit multumit de rezultat !
Rezumat, pentru cei care nu au rabdare sa citeasca toata epopeea:
- Ventilator procesor 80x80mm, Arctic FAN 3, akasa controlled, ~1500rpm;
- Ventilator sursa 80x80mm, AeroQuadro, 2000rpm, mai silent decat ai crede la turatia sa;
- Ventilator placa video 50x50mm, Leadtek original, akasa controlled, turatie redusa la 60%;
- Ventilator carcasa 80x80mm, Chieftec, akasa controlled, ~1500rpm;
- Ventilator HDD 40x40mm, Titan, 5v, ~1500rpm.
Fata de masa care are un rol important in reducerea pana spre zero a sunetului emis de calculator; daca ma bag sub masa sistemul se aude, daca stau pe scaun deja e nevoie de un mic efort pentru a auzi ceva. Iar acel *ceva* consta in sunetul scos de motorul FDB al lui 7200.7 si parca as spune ca totusi mai exista o urma de zgomot de fond - dar nu sunt sigur deoarece in faza aia deja incep sa imi tiuie urechile de la concentrarea de a auzi cat mai bine...
P.S. Stiu ca pozele sunt sub orice critica, le voi inlocui saptamana viitoare cu unele mult mai bune, deocamdata m-am gandit ca totusi sunt mai bune decat nimic... si daca tot am scris textul asta trebuie sa il si postez, nu mai am rabdare pana voi avea pozele bune.