Silencing the horses

trikki

Membru Senior
De cand am descoperit popularul site SPCR, "microbul" silent operation m-a cuprins si pe mine si, dupa o perioada de vreo 2-3 saptamani de citire a site-ului si forumului aferent, am luat decizia ca este timpul schimbarii si pentru sistemul meu.

Iata mai intai ce materiale am folosit:

Alte componente:
  • Samsung SP-1614N (PATA) cu JVC
  • LiteOn SOHW-812S si Teac CD-W540E
  • Corsair TwinX XMS 3200LL Pro 1024 MB

Asa arata sistemul pe dinauntru inainte sa ma apuc de treaba:
dscf0024.jpg


Mai jos este o fotografie cu suspendarea hard-disk-ului:
dscf0035.jpg


Aici avem o imagine a Radeon-ului 9800 PRO cu Aerocool VM-101 montat pe ea - din pacate, se pare ca am defectat memoria placii si acum o pot folosi doar la 378/300, dar macar merge. :tongue:
dscf0026.jpg


Despre ventilatoare:
  • Cele doua ventilatoare de 120 mm functioneaza prin intermediul unui Vantec Nexus Fan Controller la jumatate din capacitate, unde sunt practic insesizabile
  • Alte doua ventilatoare de 80 mm (unul sus pentru evacuare si altul lateral pentru intrare) functioneaza la ~5v
  • Papst-ul functioneaza la 780 rpm constant, situatie in care temperatura procesorului nu trece de 33 de grade

Acum rezultatul final:
dscf0038.jpg


dscf0050.jpg


Nu in ultimul rand, am atasat doua fisiere mp3 cu zgomotul produs de calculator inainte si dupa, inregistrate in aceleasi conditii tehnice: microfonul de la casti Sony DR-220 pus la 5 cm de carcasa si inregistrat cu "Sound Recorder" :frown: pe cea mai inalta calitate, apoi trecut in mp3 format - nu am mai pus un fisier de referinta, cum fac cei de la SPCR cu Nexus Silent Fan la 17 dB, pentru ca sunt inregistrate in conditii diferite, iar Nexus-ul ajunge sa sune mai tare decat sistemul meu dupa ce a fost "linistit" :biggrin:.

Concluzie: chiar cu sacrificiul "bunastarii" placii video :goofy: , sunt foarte satisfacut de rezultat si indraznesc sa afirm ca sistemul este sub 20 dB in momentul de fata (nu am cum sa masor, din pacate). Ca o dovada: in timpul functionarii, frigiderul (care nu este mostenire de la parinti :tongue:, ci cumparat in 2003 "de nou"), amplasat in partea opusa a camerei, acopera cu zgomotul sau cel al calculatorului, la fel si aparatul de aer conditionat, pozitionat deasupra frigiderului.

PS: Din pacate, neavand camera digitala in momentul de fata, nu am cum sa mai fac o poza si la cum arata sistemul cand este intuneric in camera, dar voi reveni.
PPS: Va rog ignorati calitatea pozelor, pentru ca ma tem ca mai mult nu am putut cere de la un amarat de Fujifilm Finepix A202.
 
Last edited by a moderator:
Excelentă treabă. Ceva asemănător am realizat şi eu. Mă mândresc în mod special pentru faptul că am investit foarte puţin. În schimb nu am avut energia necesară de a scrie un întreg articol.
Aş prefera totuşi dacă mai ai sunetul original să-l postezi şi pe acela căci mp3 ar putea ascunde ceva detalii.

P.S. Aparatul nu are nici o vină şi nici nu prea pot reproşa ceva la poze. Sunt suficient de bune.
 
Sunetul original il am, dar are ~3 MB, deci daca il vrei, da-mi un PM cu detalii unde sa ti-l trimit. Cat despre investitie, eu nu pot spune in nici un caz ca nu am dat bani, caci suma totala cheltuita a fost de aproape 550$.
 
Nu contest silentiozitatea... dar sunt impotriva lucrurilor care nu arata natural. Spre exemplu firele din interiorul carcasei... care desi sunt matisate nu arata bine ("profi"). Iar HDD-ul nu sta bine intr-un bay de 5.25"... teoretic nu este racit corespunzator decat in dreptul fantei de admisie aer din fata carcasei. :smile: Si crede-ma ca am facut sisteme dead-silent (de la un metru distanta :biggrin:) cu doar un ventilator si radiator mai special (Panaflo M1A si TR XP90)... fara briz-briz-uri pentru HDD sau suruburi de cauciuc, sau silicon plasat nu-stiu-pe-unde.

Later edit: Sorry... nu am vazut plasarea HDD-ului... majoritatea carcaselor nu are nici un bay de 5.25" in partea de jos a cadrului.
 
Chestia aceea de plastic de la bayuri aşa era la carcasă?
Îmi scapă mie sau nu ai zis ce carcasă foloseşti.

Şi ca să ma dau mare, cel mai silent sistem pe care l-am facut ever nu avea vreun ventilator şi nici HDD. Boota după dischetă. Este vorba de routerul actual. Bravo lui că nu-i bâzâiau bobinele :biggrin:

Vezi cât de arhivabile sunt cu ACE.
 
lira-sa sunt cateva persoane pe acest forum care abia asteapta sa le impartasesti din experienta ta in sisteme "dead silent".

Daca ai fi adus si ceva argumente/solutii impotriva folosirii brizbrizurilor pentru HDD, suruburilor de cauciuc sau al siliconului ar fi fost perfect.

trikki, intr-adevar lira-sa are dreptate, cablurile alea au nevoie de o rearanjare la sange.
 
Bun, sa ne legam in primul rand de cable management (aka "cable-gami" :biggrin:): mie mi se pare ca am facut o treaba destul de buna in conditiile date: sursa Seasonic vine cu un numar impresionant de conectori si nici macar cablul pentru conectorul ATX nu este sleeved (asa cum era la Antec-ul TP 380 pe care il aveam inainte), dar, in schimb, iti ofera ceva numit "Dr. Cable", o pungulita cu sleeving din acela alb pentru 2 cabluri, vreo 10 fasete si un plastic care poate prinde un manunchi de cabluri de carcasa. Pe langa astea, am mai folosit ce aveam la Antec-ul vechi, adica banda spiralata pentru inca 2 cabluri.
Cablurile le-am organizat asa:
- unul pentru ATX (cel pentru ATX 12v1 l-am dat prin spatele surse pentru a-l ascunde mai bine) - aici a se observa alegerea deosebit de proasta pentru amplasamentul mufei ATX
- doua cu cate 3 conectori IDE, toti folositi astfel:
*primul cablu: 2 pentru unitati optice si unul pentru fan controller
*al doilea: 1 pentru HDD, 1 pentru placa video si 1 pentru inverter-ul necesar celor doua neoane de jos plus cele 2 fan-uri de 80 mm
*conectorii SATA (2) care erau langa cei IDE, au fost fixati pe aceleasi cabluri cu ajutorul fasetelor si matisati cu ajutorul benzii spiralate
- un cablu cu conectorii nefolositi (nu mai stiu exact care erau) care a fost "depozitat" in spatiul dintre cele doua unitati optice, adica unde se afla fan controllerul.
- partea de jos, acolo unde s-au strans toate cablurile acelea pentru inverter si cele doua ventilatoare de 80 mm stiu ca este dezordonata, dar nu prea am cum sa o ordonez mai mult decat atat.
Asta e ceea ce am facut eu pentru o organizare cat de cat a cablurilor in carcasa. war4peace mi-a recomandat pe alt forum sa folosesc fasete in loc de banda spiralata, insa, ca sa ii raspund, sunt convins ca nu ar tine cablurile la fel de bine la un loc precum banda respectiva, iar de impiedicat fluxul de aer nu au cum sa o faca pentru ca majoritatea sunt pe laterala carcasei.
In orice caz, astept orice sugestii referitoare la cable management.

Acum despre carcasa: este o cvasi-necunoscuta numita Ice Cube (how lame is that?... :rolleyes: ) din plexiglass si vine numai cu bay-uri de 5.25" in care, daca vrei sa fixezi ceva de 3.5", trebuie sa folosesti niste chestii ca niste tray-uri. In orice caz, montarea componentelor pe o astfel de carcasa este o treaba foarte migaloasa (nu i-as da nici macar 4 la capitolul asta), dar acum ca am cumparat-o (bine, n-am cumparat-o acum, ci acum 8 luni), trebuie sa imi duc crucea.

PS: hulubei, mai am wav-ul doar pentru "dupa", nu si pentru "inainte" si dupa arhivare cu rar (n-am ACE), devine 1.3 MB.
 
Treabă foarte faină ce ai făcut tu pe acolo, însă mai e de lucrat la wire management. Momentan nu sunt acasă să pot redacta în voie şi nu pot veni cu nişte sugestii clare.
Am realizat acum că mai bine renunţ la a-mi construi carcasa din plexi şi să-mi cumpăr un Antec sau... altceva.
 
Originally posted by radul
lira-sa sunt cateva persoane pe acest forum care abia asteapta sa le impartasesti din experienta ta in sisteme "dead silent".

Daca ai fi adus si ceva argumente/solutii impotriva folosirii brizbrizurilor pentru HDD, suruburilor de cauciuc sau al siliconului ar fi fost perfect.
LOL... voi impartasi din experienta mea la momentul potrivit.

Solutia impotriva folosirii briz-briz-urilor este una simpla: Nu le folositi! :biggrin: Se pot obtine rezultate identice in cazul in care componentele sunt selectate cu grija (spre exemplu HDD care sa nu vibreze... si nu ma refer la un anume tip/marca, ci la exemplare). Iar ventilator care sa vibreze in asa hal incat sa transmita vibratii perceptibile acustic la turatii joase (si sa aiba nevoie de prindere in suruburi de cauciuc sau mai-stiu-eu-ce cleme din silicon rahanat) eu nu am vazut... sau mai bine zis - auzit. :smile:

Iar ca sfat pentru wire-management: priveste la pozele din thread-ul cu nume sugestiv. :biggrin: Urmeaza linii drepte cand se pune problema indoirii calburilor de alimentare (sau macar linii care sa dea un anumit "aer" de ordine, curatenie sau eleganta sistemului). Foloseste cat mai putine cabluri de alimentare. Ce consider eu "my masterpiece" este sistemul asta... desi acum nu-mi mai place... oricum nu am avut suficient timp la dispozitie ca sa ma joc cu el cat aveam nevoie. :smile:

PS: Get rid of that ugly round ATA cable sh*t! :biggrin: Cablurile IDE normale (panglica) se pliaza foarte usor si se pot strecura mai bine prin carcasa (chiar si sub placa de baza). Si arata muuuult mai bine.
 
Last edited by a moderator:
lira-sa, nu vreau sa ma intelegi gresit, dar totusi eu nu am facut sistemul de la 0, ci doar l-am adaptat unor noi cerinte, iar in cazul de fata a trebuit sa adaptez componentele "refolosibile", aici HDD-ul, care fiind cu AAM activat, prin suspensie a obtinut silentiozitate deplina, chiar daca aceasta suspensie nu elimina de fel zgomotul produs de dragutul de JVC :damn:

Sunt de acord la capitolul briz-briz-uri daca te referi la neoane, carcasa de plexi sau mai stiu eu ce mofturi, dar, din nou, acestea au fost alegeri facute in trecut si acum au trebuit readaptate.
Iar ventilator care sa vibreze in asa hal incat sa transmita vibratii perceptibile acustic la turatii joase eu nu am vazut... sau mai bine zis - auzit.
Nu e problema, am auzit eu: cele doua ventilatoare de 120 mm Akasa pe care le aveam eu inainte. :wink:

Referitor la "ugly round ATA cable sh*t": indraznesc sa cred ca "panglicile" nu numai ca nu s-ar preta la carcasa mea, ci ar arata taraneste, pentru ca oriunde le-ai baga, exista un unghi pe unde se vad. Pentru carcase normale, unde ai cum sa le ascunzi, sunt total de acord cu tine.
Cat despre "your masterpiece": ai dreptate, arata bine ce e acolo, dar iarasi nu se preteaza la ce consumatori am eu in carcasa mea si nu in ultimul rand, la carcasa mea. De asta ziceam eu ce ziceam...

salogeL, daca te simti in bani (cu toate ca nu costa exagerat de mult precum TJ03) si mai ales ai de unde sa o iei, lasa Antec (asta daca nu e vorba cumva de P180 :biggrin:) si ia Silverstone TJ06. :yeap:
 
Am inteles problema... atunci trebuie sa rectific: :biggrin:

Ventilator care sa fie in asa hal incat sa [...]

Cam la ce turatie functionau Akasa alea? A... sper ca e vorba de modele de 120mm (ca altfel se strica discutia). :smile:
 
Bineinteles ca de 120 mm. :biggrin:
Uite aici despre ele. Ca sa nu mai zic cat de tacky aratau, de aia le tineam constant la 5v (deci sub 1000 rpm) numai ca sa nu li se aprinda led-urile si sa nu faca precum aspiratorul.:smile:
 
Originally posted by lira-sa
LOL... voi impartasi din experienta mea la momentul potrivit.

Ce consider eu "my masterpiece" este sistemul asta... desi acum nu-mi mai place... oricum nu am avut suficient timp la dispozitie ca sa ma joc cu el cat aveam nevoie. :smile:

PS: Get rid of that ugly round ATA cable sh*t! :biggrin: Cablurile IDE normale (panglica) se pliaza foarte usor si se pot strecura mai bine prin carcasa (chiar si sub placa de baza). Si arata muuuult mai bine.
1.Abia astept! :smile:

2.Ughh, eu nu am sa pot face niciodata asa ceva. Am inceput de vreo 3 ori sa aranjez firele si la sfarsit era mai rau ca la inceput.

3.Chestie de gust cu cablurile rounded.
 
Last edited by a moderator:
Mă alergi, nu mă alergi... s-a cam dus timpu liber ce era destinat carcasei. Să văd cum fac, am cam rupt legătura şi cu meşterul tâmplar care taie plexi-ul... că la brand-ul meu îl fac floricele. :biggrin:
 
Dacă te cari cu el în Ploieşti te-aş putea ajuta eu în mare parte. Nu duc lipsă decât de circular. Dar dacă ai plăcile mari tăiate, restul merge (sau chiar e necesar) luat la pendular.
Problema e de spaţiu :frown:
 
La tine problema e de spaţiu şi la mine e de timp. Aşadar... ?

Momentan stă liniştită sub birou în versiunea alpha. :biggrin:
 

Attachments

  • p1090003.jpg
    p1090003.jpg
    76.3 KB · Views: 2,618
Aia e versiune pre-alpha. Adica ai un lighean foarte frumos, in cel mai bun caz un acvariu "trendy".:biggrin: In seara asta o sa ti-l botez cu bere.
Revenind la calutii nostri silentiosi, trikki, felicitari! Foarte misto toata treaba asta. Mai ca ma ambitioneaza si pe mine sa reduc la tacere tractorul ala de zace la mine sub birou.:smile:
 
Back
Top