Sfat achizitie sursa

Shambala

Membru
Joined
May 22, 2007
Location
Iasi
Ok, scuze. Incercasem doar sa separ mai bine ideile.
Am folosit deja Edit la greu. Nici nu stii ce dor mi-a fost de el :biggrin: ; - pe Hi-fi a fost eliminat.

@ Buerebista - De ce sa nu iti placa evacuarea aerului prin sursa ? Eu ziceam ca dimpotriva, creand o mica suprapresiune in carcasa, ajut ventilatorul sursei. Si circulatia aerului prin sursa, evident. Doar tot acelasi aer din carcasa ar intra in ea.
- O idee mai buna ar fi fost un duct separat care sa aduca aer mai rece din exterior direct in sursa si apoi acesta sa fie evacuat. Din pacate este prea greu de facut comparativ cu rezultatele - in situatia data.


Am gasit Pro 82 _ 525W la preturi intre 318 si 342 lei.
Gasit si 550VX la 265 lei & up.
Marius, la PC Garage au doar Corsair de 450W, nu si de 550W.

Eu [...] am scris despre el in celalalt topic. (Cineva sa fa un join, please.)
Dupa cum am scris la inceput, eu nu am dreptul sa scriu in celalalt topic.
Exact in ideea unui joint am folosit acelasi nume la acest topic.
Sa vedem ce-o decide administratorul :smile:

Ma enerveaza sa scriu 3-4 idei intr-un singur post. Mi se pare greu urmarit si de gasit fiecare. Pt a ma conforma regulilor forumului, o sa incerc insa sa le punctez mai clar.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Location
Arad
Legat de problema cu testatul, nu ştiu dacă Shambala a remarcat postul lui florin, aşa că îl citez aici
Poate comanda la un magazin on-line şi dacă face urât o returnează în 10 zile pe cheltuiala lui (transportul adică, banii pe sursă îi primeşti după maxim 30 de zile).
(Cineva sa fa un join, please.)
Fac eu după ce primeşte Shambala două stele să poată posta acolo.
 

Shambala

Membru
Joined
May 22, 2007
Location
Iasi
Remarcat, desigur. Citesc totul cu atentie.
Din pacate am extrem de putina incredere in functionalitatea sistemului...
 
Last edited:

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Pai de ce? Merge bine. Si nu prea vad acel consum imens pe 5V. PCI-urile sunt pe 3.3, AGP-ul e 1.5 iar 3 harduri nu mi se par multe.
 

Shambala

Membru
Joined
May 22, 2007
Location
Iasi
Am comandat Enermax-ul Pro 82_525W la 315 lei.
Alegerea am facut-o la inspiratie, caci logic era sa o fi ales intai pe cea mai ieftina ...
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Si nu prea vad acel consum imens pe 5V.
Corect, nu-l vezi dar daca-l cauti cu atentie apare. Da' procesorul si placa video (cei doi mari consumatori din orice sistem) din ce rail crezi ca sunt alimentate? O fi din 5V? Si sursa o fi proiectata pentru load mare pe 12V?
Bafta ta e ca e un Seasonic de 500W inauntru care rezista binisor la crossload.
Dar totusi:
Starting with having a look at test 1; we find that the VX450W does react to a low +12V load, and although the +12V stayed within ATX12V specification which has a tolerance of +/-5%, we are very close to that spec at +12.57V. This crossload also apparently had an effect on efficiency as we watched it drop to 77%.
De asta te-am intrebat cind ai de gind sa-ti schimbi sistemul. :biggrin:

Shambala te asteptam cu impresii si-ti tin pumnii sa nu auzi greierasi din ea. :smile:
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Ba da, dar la sistemele de pe Socket A (mai ales cele de la inceputul epocii) tensiunea de alimentare a CPU si AGP era generata din railul de +5V. Mai spre sfirsit tensiunea pentru CPU s-a mutat pe 12V (de asta te-a intrebat Cosmin daca ai mufa auxiliara de 4 pini pentru CPU) si in cazul asta era OK VX-ul, dar pe sistemul tau merge in crossload, adica trage mult din 5V si 3.3V si foarte putin din 12V, adica aproximativ la fel ca in testul 1 din link-ul de mai sus si dupa cum vezi nu prea e fericita cu voltajul pe 12V si nici cu eficienta, si asta pentru ca sursa nu a fost gindita pentru tipul asta de functionare.
 

Shambala

Membru
Joined
May 22, 2007
Location
Iasi
Acum vreo 2 zile am pus mai sus cateva intrebari mai tehnice. Intre timp, am mai gandit asupra problemei, am discutat si cu amicul "preparator" de surse si am tras urmatoarele concluzii:

Intrebarea 1: Cum se comporta doua surse legate in paralel, la consum mare, cand cad (+/-) inegal in sarcina ? (Incepe sa debiteze una pe alta ?)
- Da, exact asta se intampla, dar, - imediat ce o sursa cade mai mult, incepe cealalta sa dea la randul ei mai mult curent degrevand-o pe prima (mai exact, incepe sa fie absorbit mai mult curtent din cea cu valoarea tensiunii mai mare). Se obtine astfel un echilibru dinamic asa ca puterea debitata de una in cealalta este foarte mica, practic neglijabila.
De altfel solutia este folosita intern in unele surse industriale, poate ca si in unele de PC.

Intrebarea 2: - Ce se intampla cu riplurile, daca au ghinionul sa cada in faza ?
- Riplurile pot cadea in faza (si deci sa se adune) doar in cazul a doua surse absolut identice. Diferentele constructive minimale (imprastierea tehnologica) sunt suficiente ca acest lucru sa nu se intample, sau altfel spus, "este al dracului de greu de realizat asta chiar daca vrei".
In plus, riplurile in antifaza (partiala) dau in general un riplu rezultant mai mic (cu mici exceptii cand poate fi mai mare).

Intrebarea 3: - Poate apare fenomenul de batai ?
- Extrem de putin probabil, dar trebuie sa mai studiem problema. Oricum, la un nivel maxim de 30-50mV al riplului nu este periculos.



Problema a doua / cazul II : - alimentarea separata a unor componente din PC din 2 surse. Respectiv HDD-urile 2-6 si DVD-urile dintr-o sursa secundara, cea principala fiind folosita pt alimentarea mb+cpu+hdd1.

Aici aparea intrebarea daca si cum obtii power saving-ul la hdd-uri. Respectiv cum inchizi alimentarea acestora.
Gandindu-ma putin mi-am dat seama ca este o falsa problema - alimentarea propriu zisa - adica +5 si +12V nu se inchid niciodata din sursa cand un disc trece pe sleep.
Daca s-ar inchide, s-ar opri instantaneu si restul calculatorului - evident.
Sleep-ul este obtinut exclusiv din comanda logica a discului, asa ca nu are treaba cu sursa.

Rezulta ca solutia este perfect functionala, dar (acelasi dar), din cauza consumului mic al discurilor si CD/DVD, este lipsita de sens.
In posturile anterioare avansasem valori exagerate (triple :eek: ) ale consumului unui hdd (24W in loc de 7-8W).
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Location
Bucureşti
Nu e chiar complet lipsită de sens, cel puţin la harduri, pentru că oprirea le ajută să stea reci. Şi asta contribuie şi la temperatura din carcasă şamd. Vara în special nu e de neglijat.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Partea nasoală cu Windows şi HDD-urile în standby e că sunt anumite operaţii/aplicaţii (de ex deschiderea Recycle Bin) care au chef să se uite pe toate hdd-urile, aşa că le trezesc pe toate - nu numai că se blochează până pornesc toate, dar după asta şi stau pornite chiar dacă n-ai vrut să le foloseşti.

wirespot, soluţia lipsită de sens era alimentarea separată a hdd-urilor, nu utilizarea standby-ului.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Dacă opreşti hard discurile, câştigi la temperatură şi zgomot. Dar pe partea de energie, am nişte dubii.

Pe de o parte, o sursă are o anumită plajă de consum la care e cea mai eficientă - 80+ nu are acest randament indiferent dacă ai consum cumulat de 45W sau de 280W. Aşa că, prin scăderea nevoii de putere debitată, sursa e mai ineficientă şi are pierderi mai mari, astfel încât fluctuaţia consumului absorbit din reţeaua electrică poate să fie irelevantă.

Pe de altă parte, dacă tot opreşti şi porneşti discurile (mai ales dacă-s mai multe), la fiecare pornire o să ai un vârf de consum destul de serios, chiar dacă e scurt, şi care îţi poate anula beneficiile obţinute prin oprirea lor o perioadă de timp. Asta s-a văzut şi la instalaţiile de aer condiţionat foarte mari - ai zice că doar beneficiezi de economie de scară, şi că dacă opreşti aerul condiţionat noaptea într-o clădire de birouri vei plăti mai puţin. Ţeapă: efortul depus de instalaţie dimineaţa pentru a răci clădirea se echivalează printr-un consum mai mare decât dacă ai lăsa instalaţia să meargă toată noaptea.

Pentru două surse, important este ca ele să aibă un punct de referinţă comun pentru a preveni scurgerile de energie dintre potenţialurile electrice diferite ale echipamentelor prin cablurile de alimentare sau date. Este la fel şi în cazul în care ai o reţea între PC-uri aflate la scări separate de bloc sau pe faze diferite în aceeaşi scară: din cauza încărcării diferite pe fiecare fază, fiecare PC va avea un potenţial diferit, iar diferenţa se scurge prin cablul de reţea, arzând plăci de reţea sau mai rău.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Asta s-a văzut şi la instalaţiile de aer condiţionat foarte mari
Nu e chiar acelaşi lucru, un fenomen termic pe scară destul de largă, cu inerţie de ordinul minutelor/orelor nu se compară cu timpul de pornire al unui HDD, de 2-3 secunde.

Un HDD poate să consume la startup ~30W, iar în timpul funcţionării ~7W. 30W*3 secunde = 7W*13 secunde, deci dacă opreşti HDD-ul 15 secunde deja ai un câştig.

Legat de eficienţa sursei, depinde de intervalul în care te afli, la sursele moderne doar la capetele intervalului ai probleme.
 

Shambala

Membru
Joined
May 22, 2007
Location
Iasi
Partea cu eficienta sursei este adevarata, si partea cu capetele intervalului este la fel de adevarata, doar ca discurile la pornire consuma acel varf de putere timp de cel mult o secunda, apoi consumul scade spre spre cei 7W dupa o functie patratica inversa. (daca mai tin eu bine minte)
Comparatia cu o instalatie de aer conditionat este putin exagerata datorita inertiei termice - respectiv capacitatii calorice mari a cladirii; mai aproape ar fi de o centrifuga, evident, cu pastrarea proportiilor :smile:
Masa comuna si impamantarea reala si corecta/eficienta le-am considerat de la sine intelese.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Location
Bucureşti
Eu am folosit 2 surse în paralel, care alimentau componente separate, timp de mai bine de un an. Nu m-a preocupat subiectul aşa de mult încât să întreb dacă e bine sau nu; le-am conectat şi gata :smile: ...şi n-am avut probleme.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Pentru ce e nevoie de a doua sursă? Dacă e doar pentru discuri, nu e mai practică o sursă „brick”, cum sunt cele pentru cutiile de discuri externe? Plus că e mult mai compactă şi nu necesită răcire activă.
 

Shambala

Membru
Joined
May 22, 2007
Location
Iasi
@ war4peace - Bravo tie, foarte bine ai facut.
Eu am tot despicat firul in patru ca in povestioara de mai jos:

Un savant ii spune altuia: - Stii ca fostul tau student John Doe [care nu se prea omora cu invatatul] a facut masinaria aia pe care am studiat-o noi 20 de ani !
- Cum asa ?! intreaba primul stupefiat. Aia pur si simplu nu se poate face !!
- Ei, uite ca lui nu a apucat nimeni sa-i spuna asta.

In buna masura asa s-a produs evolutia omenirii, sau altfel spus, pana sa apara o inventie/solutie "expertii" se chinuie sa-i invete pe toti ca nu se poate face (si de ce), iar dupa ce o face totusi cineva, explica tuturor cum si de ce functioneaza dracia. :biggrin:

puterfixer - a doua sursa trebuia sa suplimenteze puterea celei dintai, care nu era prea fortoasa.
Cu alte cuvinte, o solutie de a folosi 2 surse ieftine in loc de a cumpara una scumpa; mai ales acum cativa ani cand preturile erau mai mari.

De ce tot o sursa de PC ? Simplu de tot - pentru ca de astea aveam "pe gratis", nu mai trebuia cumparat sau construit altceva. A fost o perioada acum cativa ani cand ramasesem cu destul de multe surse AT.

In plus, solutia are aplicabilitati industriale, cand este si mai usor [mult] si mai ieftin sa se procedeze asa. Nu am insistat caci nu cred ca este domeniul de interes al forumului.


A, inca ceva - sursele AT de "pe vremuri" (anii 92-95) erau mult mai fiabile decat urmasele lor. Evident ca la vremea lor au fost si mult mai scumpe.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Location
Bucureşti
Pentru ce e nevoie de a doua sursă? Dacă e doar pentru discuri, nu e mai practică o sursă „brick”, cum sunt cele pentru cutiile de discuri externe? Plus că e mult mai compactă şi nu necesită răcire activă.
Aveam o carcasă full-tower cu sursă AT; placa de bază ştiind doar ATX, am mai băgat una în carcasă că loc era destul. Voila! :smile:
 

Shambala

Membru
Joined
May 22, 2007
Location
Iasi
Bun, azi a venit sursa Enermax Pro 82+.

S-ar parea ca inainte de a o comanda am scapat din vedere cel mai important aspect - are doar conector MB 24, in timp ce MB-ul meu are conector de 20 de pini.
(Si doar imi notasem inainte de a scrie pe forum sa verific asta .. :capu: )
Maine incep sa umblu dupa un adaptor. :hmm:
Sper ca dispunerea pinilor in conector sa fie ok si sa nu mai apara surprize neplacute in rest.

Eficienta sursei [declarata] este de 84% la 20% incarcare, 88% la 50% , dupa care scade spre 85.5% pt. o incarcare de 100%.

Am decupat tabla de pe spatele carcasei ca sa ramana cat mai libera evacuarea sursei, dat gaurile de prindere, gasit si 2 bucatele de cauciuc pt sprijin dedesubt; din fericire toate cablurile necesare ajung la componente.
Mai sunt o gramada de conectori care vor ramane nefolositi (PCi-Express, dual CPU, Sata) si vor forma un gogoasa mare deasupra sursei.
 
Top Bottom