Sfat achizitie sursa

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Am spus asta in ideea in care te gandeai la o solutie dual-PSU si ca solutie de backup, in conditiile in care a doua sursa nu ar alimenta ceva ci doar ar sta in stand-by. Multe ar sta degeaba, oprite. Oricum ar iesi o chestie foarte complicata care sa comute in <10ms. :biggrin:
 

Shambala

Membru
Joined
May 22, 2007
Location
Iasi
Da, am cochetat cu ideea mai demult si acesta a fost - si este - motivul principal care ma indeamna sa iau o singura sursa, nu sa pun una mai mica + una auxiliara.

Vista stie cumva hot-swap ? (sa detecteze hdd-uri daca le opresti si le repornesti alimentarea)

Asa cum am mai scris, am cateva surse foarte bune AT si 2 ATX de 300W si 350W-TP.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Partea proasta este ca nu am masurat niciodata exact cat consuma un HDD sau un DVD in action.
Au masurat altii. :smile:

Ai supraestimat consumul destul de mult, la ce-ai insirat tu acolo nu cred ca depaseste 300W DC cu tot cu OC si ce-o mai fi.
Ca reper poti lua un E6400, 8800GTS 640, un HDD, o optica, un TV Tuner, MB+ 2GB DDR2667 care in jocuri consuma (la frecvente default) 180W DC.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Vista stie cumva hot-swap ? (sa detecteze hdd-uri daca le opresti si le repornesti alimentarea).
Cat timp hardware-ul e OK cu asta, nici XP nu iti face probleme. Doar sa nu fie HDD-ul cu partitia SO-ului. Mai ales daca e SATA.
Eu am facut repetat chestia asta cu harduri IDE si era destul sa dau "Check for new hardware" (ca sa caute mai repede) si le vedea fara probleme.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Nu de fiecare data, doar ca sa accelerezi procesul. SATA e hot-everything, parca, deci nici Vista nici XP nu au probleme cu scoaterea lor. USB-like.
 

Shambala

Membru
Joined
May 22, 2007
Location
Iasi
Din pacate discurile mele sunt IDE :frown: (320G, WD).
Daca cu "Check for new hardware" se accelereaza procesul, insemna ca ori tu ai o rabdare de invidiat, ori eu am imbatranit serios. :rolleyes:

Burebista, ma tem sa sunt nevoit sa te contrazic. Consumul procesorului este copiat riguros din tabelele de pe Tom's Hardware, la fel si cel al placii video. Este cel mai pacatos procesor construit vreodata - probabil cu cel mai prost raport consum-putere de calcul :biggrin:
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Nu prea ai cum sa il afli consumul procesorului sau al placii video. Doar al lor. Ai consumul sistemului si faci diferente. Deci nu as baga mana in foc pentru tabelele de pe TG.
 

Shambala

Membru
Joined
May 22, 2007
Location
Iasi
Sa nu credeti ca vreau sa ma cert cu voi. :smile:
As fi fericit sa se dovedeascca ca acei 134W sunt estimati exagerat. La fel si cei 110-115W pt o placa AGP varf de gama.

Din pacate viata m-a invatat ca estimarile defavorabile sunt de cele mai multe ori cele mai apropiate de realitate...
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Consuma ceva Prescoatele astea, e drept dar eu in continuare cred ca nu treci de 300W DC cu el overclockat.

Oarecum off-topic, fa si tu pasul in 2008 cu un Wolfdale ceva, nu mai baga bani in platforma aia. Parerea mea.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Mie mi s-a ars sursa acum 2 saptamani. Mi-am luat un Corsair vx450w. Cea veche era de 400W dar cred ca s-a ars din cauza prafului si caldurii extreme.
Corsarul vad ca face fatza necesitatilor: Athlon XP oc la 1800MHz, Radeon 9800 modat in PRO, 3 harduri + ocazional un SCSI, 2 writere si 5 PCI-uri pline. Zgmotul sursei nu-l acopera pe cel al hardurilor si ventilatoarelor. Practic, aud doar hardurile si ventilatoarele de la 1 m departare.
 

Shambala

Membru
Joined
May 22, 2007
Location
Iasi
Ca idee, am incercat prima oara sa pornesc calculatorul cu o sursa "normala" (citeste no-name) de 400W. A pornit, dar s-a resetat imediat in timpul instalarii Windows-ului.
Cunoscand foamea de energie a procesorului am redus frecventa la valoarea nominala, am scos conectorul de alimentare din video si am putut instala.
Apoi am cumparat sursa de 600W - care probabil ca avea vreo 4-max.500W. Cu ea a functionat bine.
Acum nu mai ovk decat f f rar, pt cvasitotalitatea aplicatiilor imi ajunge ce poate la 2,4GHz.
Mult mai importanta a devenit nevoia de liniste.
Mai ales acum ca folosesc un P2-400MHz, cu un radiator 'imens' (adaptat) pe cpu si un vent la 3,5-4V care nu se aude deloc.
Din pacate mi-am obisnuit nevasta cu acest silent pc [ :biggrin: ] si a ajuns sa o deranjeze zgomotul tastarii ...

Nu mai bag bani in nimc in afara de sursa. Poate si o palca video, putin mai incolo.
Si daca nu ma misc repede, afla nevasta de ei si ... iar raman 2-3 luni pe P2. :frown:

Pe de alta parte, platforma, desi veche fata de un Q4, imi satisface toate necesitatile de calcul.
Bag de seama ca pe masura ce trec anii sunt din ce in ce mai putin tentat de pc-gaming - varf de performanta.


Deci acum sincer, ce sursa imi recomanzi sa cumpar - prima ?
Sa stii ca nu o sa fac nimanui reprosuri daca la mine o sa tiuie - :tongue:

Cred ca Enermax-ul il gasesc pe la 3,5 mil, deci am bani de "2 focuri" :biggrin:
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
In clipa de fata sunt unanim recunoscute ca fiind cele mai silentioase si unele din cele mai eficiente surse modelele noi de la Enermax, Pro82+ si Modu82+. Ele sunt identice numa' ca alea Modu sunt modulare, na. :smile:

Deci daca esti in cautarea linistii absolute si a eficientei foarte mari una din astea 2 Enermax-uri ti se potrivesc ca o manusa.
Imediat sub ele urrmeaza sursele Corsair.

BTW, linistea nu e data numa' de sursa. Daca vibreaza/ciriie HDD-urile, se tureaza fan-ul de la Prescott sau ventilatorul placii video isi face simtita prezenta, atunci palaria de bani data pe o sursa dead-silent devine un exercitiu de aruncat bani pe apa sambetei.
 

Shambala

Membru
Joined
May 22, 2007
Location
Iasi
Inteles, multumesc.

Nu-ti fa griji ca am avut grija si de racire si de discuri, de ani buni.

Procul neoverclokat ramane in 34-36 grade in iddle si in 48-55 grade in full-load, cu ventilatorul la o turatie neauzibila (7-800).
MB este racit de un 12cm lateral (nu mai stiu exact ce, oricum, ceva japonez mai vechi), pus la 4,5V al carui suflu acopera NB, SB, memorii, video si procesor. De altfel intrarea aerului deja accelerat in ventilatorul procului ii ridica acestuia eficienta, altfel trebuie sa ii cresc turatia ca sa raman in 55-59 grade in full-load. (diferentele de temp iarna-vara; inca nu am AC :mad: )

La video nu am schimbat radiatorul si ventilatorul, dar la placa urmatoare o voi face, va ramane pasiv, racit de ventilatorul lateral.

La discuri - suporti de cauciuc siliconic si niste venturi Intel care la 3,5V pornesc, sufla, dar nu se aud. Si aproape ca nici nu au moarte.

Iesirea aerului din carcasa - prin sursa. Amplasarea ventilatorului in partea superioara a sursei ma va sili sa construiesc un vent din carton [probabil] care sa dirijeze aerul afara - in spatele carcasei.
Carcasa este o vechitura de la un server 386, din tabla de OL 1mm si f grea => nu vibreaza. Este izolata interior cu silicon de instalatii (1,5mm dupa uscare) si burete cu densitate mare (1cm grosime).
 

Shambala

Membru
Joined
May 22, 2007
Location
Iasi
Apropo - conform tabelului xbitlabs catre care m-ai trimis - cel cu consumurile CPU, rezulta un consum chiar mai mare de 134W pt un P4 Prescott/135um ovk la 3,78GHZ. :biggrin:

Este clar ca la discuri am folosit valori ale consumurilor de acum 15 ani :biggrin: , aici ai dreptate :eek: . Voi corecta si in postul de mai sus.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Ok, arata bine din punct de vedere sonor ce ai scris tu acolo. :smile:
Nu-mi place partea cu evacuarea aerului cald prin sursa, ti-as sugera sa faci cumva sa ai un fan de exhaust. Unul de 120 pe la 6-700 RPM este suficient daca ai si un wire-management decent in carcasa care nu impiedica fluxul de aer.
Ar trebui sa te multumesca pe deplin un Enermax d'asta nou.

Da, consuma mult Prescoatele astea. Parca am mai zis pe undeva. :biggrin:

BTW, incearca sa folosesti butonul Edit cind vrei sa mai adaugi ceva la un post. Posturile consecutive nu prea sunt tolerate pe forumuri. :wink:
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Eu recomand corsair-ul. Am scris despre el in celalalt topic. (Cineva sa fa un join, please.)
Ma indoiesc ca un Enermax va face vreo diferenta auzibila urechiometric in sistemul tau. Corsair-ul este mai ieftin si la Garaj era chiar la reduceri acum vreo 2 saptamani.
 
Top Bottom