SDR-Software Defined Receiver

Am gasit o bucata de cablu RG214 aruncat la clubul de radioamatori si m-am gandit sa il fac antena coaxiala colineara.
Azi am muncit sa tai cele 6 bucati de cablu (atat era de lung). A trebuit sa il prin in menghina si sa il tai cu cutterul si cu clestele oblic ... daca stiam ca e atata munca ...
M-am gandit ca e mai comod de izolat intre segmente fiind mai gros si tot de la grosime antena are latime de banda ceva mai mare, de unde si ceva toleranta daca nu tai eu exact 91mm.
Astazi nu mai am timp sa il lipesc pana vine juniorul de la gradinita (interzis cu obiecte taioase, care se pot baga in gura, etc , cu toate ca ma mananca, dar e si maine zi ...
 
Am și eu o problemă cu cantenna, se pare că o ia prea ușor vântul (au fost câteva zile cu vânt nasol și s-at tot mișcat). Trebuie să găsesc o soluție mai bună de prindere sau să calculez mai bine unghiurile pentru magneți pe tabla ondulată. Am un colac de RG214 dar e greu de folosit pentru că e gros rău, iese ceva mare și greu. Pe de altă parte ar intra într-un tub și ar fi probleme mai mici cu vântul.
 
Merge sa faci si din RG58 C/U care e subtire si recomandat pana la 1Ghz, dar se ingusteaza banda de receptie, asa ca trebuie sa fii cat mai precis posibil. Pentru cabluri cu VF 0.66 vei avea 91mm fiecare segment de jumate de lambda, asa ca ideal este sa ai un cablu caruia sa ii gasesti specificatii.
Si mai rau e ca tipul asta de antena colineara nu prea poate fi analizata fiindca se comporta ciudat la transmisie, in special la frecventele astea unde trebuie foarte mare precizie. Il faci si ... cum ti-o fi norocul, iti dai seama indirect dupa distanta de receptie.
 
Duminica s-a intamplat "ceva" si nu mai pot accesa Pi-ul.
El merge, ca vad ca torna statistici ADSB pe site-uri, routerul are ARP, dar eu nu il mai pot accesa. Tare ciudat.
Cand o sa am timp de el il leg la monitor, tastatura si mouse.
Intre timp am gasit un hub powered USB3 care duce pana la 950mA, e pe lista de incercat.
Antena CoCo are 3 bucati din 6 completate, dar timp nu am de ea :(
 
Fara sa ii fac nimic si-a revenit. Nu stiu ce-a facut, dar e foarte posibil un auto-update.
Acum daca tot am intrat i-am si dat un update manual, acum isi face upgrade la multe chestii, inclusiv kernel.
 
Acum 3 ore am terminat noua antena CoCo din RG214. Groazic de lipit tresa, ciocanul de lipit de 90W termostatat abia facea fata.
Partea buna: cablul gros, rezistent.
 
Dupa aproape o zi: acoperirea nu a crescut semnificativ. Dupa cum vad din acoperirea teoretica, relieful limiteaza si poate ceva cladiri inalte.
In schimb a crescut destul de mult numarul de mesaje ADSB cu pozitie decodate, si au umplut mult mai bine acoperirea pe care o aveam inainte.
Nu ma astept sa creasca distanta medie pentru ca sunt foarte multe avioane de agrement care zboara jos deasupra orasului.
Una peste alta, e un succes, dar nu ceva rasunator. Cand am timp trebuie sa o izolez si sa o fac cat mai solida din punct de vedere mecanic si cam aia e.
 
Apoi îți mai ia încă 5 minute să faci niște poze și un tutorial pe instructables sau ceva. Iar dacă tot ți-ai făcut un workflow, mai faci 20 de bucăți pe care să le pui pe eBay pentru ăia ca mine care au ciocan de lipit de 25W :D
 
RG214 e excelent când ți-l dă cineva cadou, că în rest... e greu de folosit (nu se îndoaie), e greu pur și simplu, și uzual e 8-10€/metru.
 
Cablul l-am gasit aruncat de radioamatori si era relativ scurt, de unde si cele 6 segmente, atat au incaput.
Da, ii fac poze cand am timp.
Nu se indoaie usor intr-adevar, dar asta are si avantajul ca sta oarecum drept si vertical. Inca nu am un suport, l-am agatat cu o menghina de partea de sus si atarna langa masa.
Am mai recuperat un panou dintr-un aparat necunoscut, probabil un amplificator RF, care are un cablu coax subtire care in specificatii e recomandat pana la 1Ghz, tot cu VF0.66. Greu de spus cand voi avea timp sa il fac si pe el, dar sunt doua bucati mai lungi, probabil am material pentru mai mult de 10 segmente. Totusi aici teoria spune ca latimea de banda scade cand cablul e subtire, asa ca nu pare un avantaj major.
Mai am o bucata de RG213 ceva mai lunga, dar nu vad o diferenta extraordinara intre ele ca sa merite efortul.
puterfixer nu are rost sa te chinui cu cablul asta. RG6 pentru satelit e mai usor de lucrat cu scule uzuale, cu putin efort nici nu e nevoie sa lipesti.
 
Astazi am vazut 250+ mile nautice. Asta e limita chiar si teoretica, la distanta asta avionul e sub linia orizontului.
Sigur, am unghiuri moarte, dar pentru o antena care sta inauntrul cladirii e neasteptat de bine.
Numarul de pachete ADSB cu pozitie e mai mare cam cu o treime, numarul de MLAT cam dublu pentru ca acum se sincronizeaza cu mai multe receptoare.
 
Ocazie cu care iar vad diferentele intre site-uri. Am vazut eu cu proprii ochi dump1090 raportand 121-122nm in real time si FR24 sustine sus si tare ca nu am depasit niciodata 111-117.
Planefinder a raportat si el 139.
 
Aparent antena asta receptioneaza avioanele care merg pe un culoar deasupra marii Baltice, in general rute asiatice, plecate din Amsterdam si Paris. De asemenea sporadic Asia-America trec pe deasupra.
Deci numarul de avioane a crescut considerabil si acum receptioneaza in mult mai multe directii 90-100nm. Asta pentru o antena care se afla in casa pe birou este foarte bine.
 
Usor usor si FR24 arata maxim 167nm. Ramane diferenta pentru ca FA arata pozitii intre 200 si 250nm, dar nu pot obtine o cifra clara.
A crescut numarul de avioane oricum, am deja 2500-3000 de pozitii raportate pe ora.
Ma gandeam la un filtru cu cavitate dar ... nu. Financiar nu exista castig, deci exista o limita a investitiilor.
 
Am adaugat si RadarBox sa fie masa bogata. Inca nu am primit contul premium sa vad interfata dar pana acum e dezamagitoare. Mai vedem.
 
In ultimele doua saptamani distanta de la care receptionez a crescut la peste 200 de mile marine (360km) dar in mod ciudat nu mai receptioneaza nimic cu care sa participe la MLAT.
Nu e problema de ceas, e sincronizat automat prin NTP cu o precizie foarte buna dar nimic. Restart nu ajuta, update nu exista pentru apps ...
 
Astazi update la dump1090-fa. Versiune majora, 4.0. S-a schimbat interfata grafica, acum se pot selecta informatiile care se afiseaza.
Ce e interesant e ca are un fel de feedback si arata in interfata locala pentru care avion participa in MLAT, ceea ce la FR24 nu exista.
Intre timp distantele au ramas mari, peste 100 mile nautice, dar mai rar ating recordul de 205 conform FR24. FlightAware e de alta parere, in fiecare zi arata pozitii peste 200 mile nautice.
 
Eu am luat un amplificator chinezesc. Nu mi-a plăcut cantenna până la urmă (trebuia ancorată prea bine și complicat cu apa, dacă o ploua un pic se ducea tot), tot cu antena generică stau.

1616156773719.png
 
  • Like
Reactions: Neo
Nu e rau deloc avand in vedere ca le dai gratuit altora datele si ei fac bani buni cu ele.
Eu am ajuns la 120 mile nautice normal cu varfuri pana la 200. Mai mult nu ma mai agit, altfel pot baga bani la infinit.
Singura chestie care ar avea un sens ar fi un cavity filter, dar vorbim de niste bani pe care nu vreau sa ii investesc. Ajunge o ferita pe tresa coax-ului care si asa e destul de scumpa din cauza coax-ului gros.
Acum am trecut la antene in FM si DAB, sunt mai mari, deci toleranta mai mare la dimensiuni.
 
Back
Top