SDR-Software Defined Receiver

ipman

Membru Senior
S-a jucat cineva cu SDR-uri pana acum?
Eu am un wideband receiver care face cam tot ce face un SDR, poate chiar mult mai bine, dar nu e digital.

SDR-urile permit prelucrarea semnalului digital direct in computer.
Cum ar fi ADSB si alte dracii din lumea broadcastului digital.

Eu mi-am incercat norocul cu RTL-SDR Blog v3 care are si HF, adica se poate trage cu urechea si in lumea radioamatorilor "de cursa lunga" cu antenele potrivite.
 

IceCub

Membru Senior
Eu mi-am comandat unul din asta la începutul săptămânii. In principiu vreau sa-l folosesc pentru chestii maritime: Navtex, AIS, VHF Radio, etc. Aștept sa sosească sa vad cum incropesc o antena.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Eu am un FunCube Pro+ de ceva timp. Emulează o placă de sunet, adică nu are suficientă lățime de bandă pentru ADS-B, dar în rest e utilizabil. Of course, cel mai important la așa ceva sunt antenele. Partea interesantă e că îl poți cupla pe portul de frecvență intermediară al YAESU FT-450D și atunci vezi unde e activitate relativ la poziția curentă. Și beneficiezi de tot kilogramul de circuite de acordare antenă din transceiver - diferența e destul de mare.
 

ipman

Membru Senior
IceCub am imprumutat si eu unul exact ca acela de la un coleg. Imi pare rau sa te dezamagesc, dar era varza la receptie. Adica nici nu prindea unele radiouri FM, de restul iti dai seama. Antena nu merita sa o incropesti daca ai ceva pretentii de la ea, in special la frecvente inalte e dureros sa o nimeresti cat de cat decenta, in traducere libera sa aiba si ceva gain daca tot e "surd" receptorul.

miahi Antene se gasesc, chiar am luat cu mine una dual-band 144-430, care merge foarte bine si in banda aero-navo analogica. Pe langa asta am o antena care o foloseam pana acum pe Alinco DJ-X2000, si anume Proxel SRH-999-S care este multibanda: 50-144-430-1200MHz
 

IceCub

Membru Senior
Am vazut pe YouTube ca unii trag inclusiv poze de din satelitii meteo ai USA/Rusia cu dracii din astea si antene potrivite.
 

ipman

Membru Senior
Exista si SDR care emite. HackRF One. Dar costa mai mult decat mi-am propus sa dau pe el, plus ca necesita licenta de radioamator musai.
In situatia mea cele doua chestii enumerate mai sus m-au facut sa decid sa nu il cumpar, dar poate altora le foloseste.
 

IceCub

Membru Senior
Tocmai mi-am dat seama ca nu am nici o șansă sa prind Navtex (518HKz) cu scula pe care am comandat-o (e în afara spectrului de frecvente suportat). No biggie...
 

ipman

Membru Senior
Cu siguranta sunt ilegale, chiar daca esti radioamator de cea mai mare clasa, clasa 4 daca nu ma insel.
Nu ai voie sa emiti in ce frecventa vrei tu, chiar si cu licenta de radioamator.
 

IceCub

Membru Senior
WTF?! Cum sa fie ilegale? :biggrin2:
Akaik, tot ce circula prin spectrul electromagnetic e fair game, daca nu iti place nu ai decat sa le criptezi (desigur, ma refer la partea de receptie).

Mai toate serviciile astea de ma intereseaza (eLoran, Loran-C, D-GPS, ADSB, AIS, Navtex) sunt publice si free to use.
 
Last edited:

Quark

Zis și Brucan
Poate s-o fi schimbat legislatia... Ideea e urmatoarea: sunt anumite benzi free, destinate radioamatorilor. Aici e legal sa faci ce vrei tu, inclusiv sa emiti (cu autorizatie). Si exista alte benzi cu destinatii speciale, necriptate. Daca te prindea cu receptor care citea si asa ceva, intrai la "detinere de echipamente de interceptare", unde te leaga direct.
 

ipman

Membru Senior
Da, sunt benzile militare unde n-ai voie si punct. Nici interceptarea comunicatiilor de tip GSM nu e legala, cu toate ca e criptata, interceptia se refera la receptionarea semnalului, nu la decodarea lui.
 

IceCub

Membru Senior
Se pare ca Quark a intuit bine:
Art.23
(1) Interceptarea intenţionată a mesajelor transmise de staţii aparţinând altor servicii decât cel de radioamator este interzisă.
(2) În cazul în care interceptarea are loc în mod accidental, radioamatorii sunt obligaţi să nu divulge existenţa şi conţinutul mesajelor recepţionate, să nu le publice şi să nu le folosească sub nici o formă.
Link
 

Quark

Zis și Brucan
Ala e un fel de cod al piratilor. :biggrin: Ar trebui vazut exact ce spune legea / Codul penal / whatever.
 

ipman

Membru Senior
SDR-ul meu este capturat de vama suedeza, care-l tine acolo din motive necunoscute de vreo saptamana.
Sper sa evadeze in final.
 

IceCub

Membru Senior
Si al meu întârzie dar din păcate nu pot sa vad pe unde e... Cel comandat in Noiembrie nu a mai venit deloc.
 
Top