Raspberry Pi

@puter: bine v-am regasit. :)

Cateva clarificari, pe fuga:
  • n-are nevoie de racire, dar daca va place mai mult cu radiatoare nu are ce sa strice; daca te uiti atent la carcasa transparenta, modelul generic pe care il am eu are 7 gauri in jumatatea de jos, in mijloc, fix sub SoC; pe acolo elimina grosul caldurii;
  • am comandat pana acum aproximativ 50-60 de bucati, primele 10 au venit de la element14 iar restul in doua comenzi separate de la modmypi.com - fara probleme;
  • lipsa unui RTC si a unui power switch sunt doua mari neajunsuri din punctul meu de vedere, evident inginerii Fundatiei au privit altfel lucrurile; despre power switch...la inceput imi construisem singur unul dintr-un buton de reset 'imprumutat' de pe o carcasa de PC veche si o rezistenta de 10K, legate frumos la conectorii GPIO (3.3v si GND); problema e ca functioneaza doar pentru shutdown, odata ce intra in halt nu mai raspunde; intre timp lumea n-a stat degeaba si pe modmypi gasesti circuite gata facute pentru power switch si/sau RTC; am unul aici langa mine, cu telecomanda IR cu tot si merge de minune;
  • led-uri indicatoare are: ACT / PWR / FDX LNK 100 (Ethernet);
  • intre RPi Model B si RPi Model B+ sa alegeti mereu B+ (a nu se confunda cu RPi 2 Model B);
 
Raspbian e cel recomandat oficial, derivat din Debian. Un detaliu important e faptul ca esti obligat sa folosesti SD-ul pentru boot, nu poti sa muti pur si simplu totul pe un HDD extern.
 
La rPi2 e un microSD care nu mai deranjează ca mărime. Iei unul de 8GB pe care pui NOOBS (boot loaderul lor) și prin el pui ce OS te coafează din listă, în funcție de ce vrei să faci cu el. Pare foarte simplu de folosit, abia aștept să vină.

PS: am făcut confuzie, al meu vine de la ModMyPi.
 
Îhî, așa citisem și eu. Da, interesant. Te saturi de unul, pui altul...
Am înțeles că treaba cu ceasul se rezolvă software și-și ia singurel ora de pe un server de Internet time. O telecomandă d-aia smart ar merge la el? Că o tastatură wireless ar fi cam mare, mai mare ca scula, fie ea și mini-micro.
 
M-am pregătit deja cu o tastatură Microsoft All-in-One Media Keyboard care, pe NAS, funcționează de minune. Asta fiindcă touchpad. Altfel, însă, aș prefera să scutesc existența încă unei telecomenzi în sufragerie. Mi-e destul de ciudă că, în lanțul media player - receiver - tv nu pot folosi o singură telecomandă și HDMI CEC; oricum am făcut am rămas cu două necesare. Da' ar fi frumos să pot controla media player-ul Raspberry cu telecomanda de la receiver, că oricum vor funcționa doar împreună.
 
Trebuie văzut în primul rând cum e implementarea USB pe noul Pi. Cel vechi avea niște probleme legate de USB sound cards (trebuia noroc+să-l gâdili să meargă bine), așa că toată lumea a profitat de legătura I2S de pe placă și au făcut addons speciale pentru Pi. Bineînțeles, ca în orice chestie audio există pe piață ulei de șarpe pentru ele sau chestii pe care scrie HiFi dar fără vreo urmă de THD sau SNR prin specificații. De fapt doar scrie HiFi, cum e HiFiBerry, pentru care producătorii spun
we don’t have these plots available. One issue of THD+N measurements of class-D amplifiers is the filtering of the output. Depending on the filter used for measurement, figures can differ a lot. As our measurement equipment is not really optimised for Class-D measurement, it does not make sense to publish these figures.
În traducere, ne e frică să publicăm ce-am măsurat :).
 
Corect, e suficient sa il conectezi la Internet ca isi regleaza singur data si ora. USB-ul e neschimbat din punct de vedere hardware, iar la partea software se lucreaza constant.

RPi stie si de CEC, dar depinde de la caz la caz daca va functiona sau nu.
 
Player audiofil pentru mp3-uri? De fapt, ce înseamnă audiofil?

Player audiofil cu telecomandă este orice CD/DVD/Bluray player care are ieșire optică/SPDIF și un port USB. Și-s o grămadă. Și unele costă cam cât un rPi cu toate catrafusele și-s mai elegante. Dar nu la fel de nerdy, evident :)

Imo una dintre cele mai bune aplicații pentru un rPi este emularea. NES/SNES/MAME/etc. Merge foarte bine și ca network player, deși rPi2 pare primul decent dpdv al specsurilor ca să se miște non-groaznic. Probabil va merge decent și ca desktop pur și simplu, quad core și 1GB RAM este suficient pentru o editare de documente sau dat pe net (moderat).
 
După cum s-a mai discutat pe-aici, ieșirea optică nu garantează perfecțiunea sunetului. Chestii de jitter și clock-uri bușite.
 
Despre clona asta ce pareri aveti?
BTW, am descoperit apa calda: cica exista procesoare x86 low-power si placi din astea mini-PC. Asta presupune ca pot boota ceva gen DOS? Intrebarea se refera mai mult la suportul BIOS, VESA, Real mode, emulare PS/2 si INT13h, etc.
 
They all look the same to me. :tongue:
Păi stai bine dacă pentru tine un produs de 200€ e o clonă a unui produs de $30.

Development boards pentru diverse CPUs se fac de zeci de ani, și au ca trăsătură definitorie faptul că nu sunt ieftine. Asta la 200€ e ok, să le vezi pe alea de $1000 :smile:.
 
I has it :nerabdator:
 

Attachments

  • IMG_20150217_132418426.jpg
    IMG_20150217_132418426.jpg
    96.7 KB · Views: 46
Back
Top