Raspberry Pi

Scoate-le pe geam îndreptate încoace și declanșează la full power, îți zic dacă reacționează :biggrin:
 
Primă impresie - foarte mișto. Am reușit din prima să fac să meargă telecomanda la receiver pentru controlul interfeței grafice, deși conectasem și tastatura wireless cu touchpad. Cardul de 16 giga e overkill masiv, abia folosește vreo 700MB din el. Radiatorul e foarte puțin călduț. Urmează să-i dau acces la NAS și să vedem cum e cu construirea bibliotecii de filme și muzică. Ar fi drăguț să pot activa DLNA ca să redau pe el conținut YouTube de pe telefon sau tabletă. Altfel, două skin-uri făinuțe până acum, weather data, screen saver cu The Big Picture, Audio CD playback/ripping încorporat (numa' bine am un DVD-RW extern pentru el), și altele.
 
De-aia este bine să ai mai multe carduri mai mititele. Eu iau la reducere de pe Amazon când prind câte 3-4 și le țin cu chestii diferite - unul cu toate distribuțiile oficiale (NOOBS parcă-i zice), altul cu RetroPie, altul cu Arch, etc. Este bine și să ai o clonă a cardului principal, pentru că Pi-urile au obiceiul prost de a buli install-ul după ce se apucă să facă update automat (ceea ce-i ceva normal la XBMC/RasBMC din experiența mea, au auto-update on by default).

Nu știu dacă ai nevoie de radiator, sincer, chiar dacă chipul rulează la 1GHz este totuși low-power. Practic este ca cele din smartphones.

Ăsta are GBit LAN cumva? Cum mere cu wi-fi n?
 
Din ce am văzut, se agită un pic un core între 3 și 15%, restul stau la 0, iar frecvența raportată e de 600MHz. Mai trebuie să dau vreo 3£ pe licențele ce activează decodarea hardware la mpeg2 și vh1 sau cum le zice, dar asta după o montare permanentă lângă receiver.

E conectat pe cablu, routerul e la 80cm. Interfața e 10/100, fără gigabit. N-am adaptor wireless pe usb.
 
Distro is shit nonshocker.

Ce zici de licente? La mine decodeaza hardware alea si nu am platit nimic?
 
Mă refer la faptul că distro probabil nu-i optimizată pentru multi-core și are crap power management.

De asemenea, tot nu pricep chestia cu license keys. Nu merge fără? Ba da. De ce ar trebui cumpărate?
 
You don't read much, do ya. Cum ziceam și înainte, XBMC a fost rebranded Kodi și pregătit pentru Raspberry sub forma RaspBMC. Însă RaspBMC nu mai este dezvoltat și extended support se termină în iunie 2015; proiectul continuă sub forma OSMC, care e deocamdată în stadiu de Alpha 4. RaspBMC nu a fost modificat pentru a include suport pentru Raspberry Pi 2, însă OSMC a fost actualizat pentru a suporta RPi2 măcar la kernel, și urmează să treacă cu tot ce trebuie - biblioteci, binare, etc.

http://www.raspbmc.com/2015/02/raspberry-pi-2-0-and-raspbmcs-last-update/

https://osmc.tv/2015/02/raspberry-pi-2-released-with-osmc-support/

https://osmc.tv/help/wiki/pi-buycodec

Product Description
This key will enable a single Raspberry Pi to decode MPEG-2 video in hardware. You will need to provide your device's internal 16-digit serial number as part of your order. Your serial number is not the number printed on your board.

http://www.raspberrypi.org/new-video-features/
H.264 encode

Alongside MPEG-2 support (which you’ll have to pay for), we’re making H.264 encode available for free.

http://thedigitallifestyle.com/w/in...-decoder-options-get-you-on-the-raspberry-pi/
So if you want to use a Raspberry Pi to watch Windows Media Center recordings you will need the MPEG-2 decoder but unless you want to watch WMV files you don’t need the VC-1 option. If you want to watch DVD files all you need is the MPEG-2 decoder.

Pe scurt, dacă nu ai video media care să necesite respectivele codecuri, nu ai problemă. Te doare doar dacă ai dat de vreun fișier la care ai doar audio playback sau deloc.
 
Primă impresie - foarte mișto. Am reușit din prima să fac să meargă telecomanda la receiver pentru controlul interfeței grafice, deși conectasem și tastatura wireless cu touchpad. Cardul de 16 giga e overkill masiv, abia folosește vreo 700MB din el. Radiatorul e foarte puțin călduț. Urmează să-i dau acces la NAS și să vedem cum e cu construirea bibliotecii de filme și muzică. Ar fi drăguț să pot activa DLNA ca să redau pe el conținut YouTube de pe telefon sau tabletă. Altfel, două skin-uri făinuțe până acum, weather data, screen saver cu The Big Picture, Audio CD playback/ripping încorporat (numa' bine am un DVD-RW extern pentru el), și altele.
Sa-l stapanesti cu placere. :smile:

Si da, e nevoie de licente pentru orice altceva in afara de H.264.
 
Si da, e nevoie de licente pentru orice altceva in afara de H.264.
Muhaha, deci asta m-a lămurit. Serios, folosește cineva altceva? :smile:

În altă ordine de idei, Youtube pare accelerat hardware, deci nu mă prea interesează licențele respective. Chestia este că am răsfoit și niște episoade din Star Trek TNG și au mers ok, să înțeleg că aia n-o fost decodare hardware?

De asemenea, citesc mult prea mult decât este uman recomandat și/sau posibil, uneori nu poți ține pasul chiar cu tot. Din ciclul:

Wish I was joking...
 
Serios, folosește cineva altceva?
Deși nu vreau să sun a Marius '95 :biggrin: da, mai avem și alte formate video, și DVD-uri, legacy stuff care nu s-a obosit nimeni să le convertească în h.264 și eu cu siguranță nu o voi face.

Ce mă îngrijorează e că OSMC ăla pare a fi un one-man show, cu toate riscurile derivate din asta. Are un istoric de niște ani de tras frumos la proiectele sub denumirile anterioare, dar mno. Aștept să scoată următorul alpha release, cu optimizări pentru RPi2, și când o fi și beta-ul...
 
Se numește handbrake și face transcoding de nu se vede :smile:

Cu OSMC... este riscul derivat din open source. De fiecare dată când devii consumator în cadrul unui proiect de genul trebuie să te aștepți ca într-o zi ăla să zică "fuck this shit" și să rămâi cu buza umflată, i.e. cu un build intermediar, instabil și care va face play la un format nou doar dacă se mai găsește alt nerd să preia proiectul. Este valabil și la Android ROMs, ca și la utilitare pentru jocuri sau pur și simplu utilitare și este cu atât mai adevărat cu cât nu există o echipă în spatele proiectului. Când este o echipă, de obicei oamenii se pot înlocui mai ușor, dacă-i unul singur... mnezo cu mila.

Este și unul din motivele pentru care eu n-am privit rpi niciodată ca pe ceva serios. Adică, de exemplu, dacă l-ai vrea în producție într-un proiect, să stai după xyz din afara lui să dezvolte soluții software este echivalent cu a alerga un maraton în mâini. Este super bun la ceea ce face, dar cam atât. Eu unul tot aș vrea o distribuție Android pentru rPi, dacă scot așa ceva pentru rPi 2 chiar cumpăr unul. Nu din alte motive cât pentru că mi-ar fi mult mai simplu să-l transform în carputer pentru că aș avea posibilitatea să am aplicațiile (deja plătite) de pe telefon direct pe el. Altfel, cu OBDPi este pur și simplu prea mult de muncă. Da, este fain dacă-ți place să faci ceva tinkering, dar mie mi s-a cam luat de asta de la o vreme.
 
Deocamdată OSMC funcționează decent și, dacă-i mai face și niște optimizări, e mai mult decât suficient. Poa' să se și lase de proiect, what do I care. Numa' să nu-l apuce zelul să publice chestii cu bugs care se actualizează automat și la mine, sau să abandoneze proiectul înainte să rezolve ceva known bugs (cu care încă nu m-am confruntat). Dar în open source e concurență - nu merge OSMC, mai sunt alții care oferă alternative.
 
Păi fix ăsta era motivul pentru care am oprit updates automate la toate distros de genul, îți face push la o bălărie, apoi îți crapă ție "video-ul" :smile:
 
Pe scurt: fuck NFS.

Long story: NAS-ul e un OpenMediaVault, adică un Debian cu interfață web, și care a mers fără nazuri cu SMB. Da' acum, fiindcă Raspberry cu ceea ce e în esență alt Debian cu interfață grafică de media player full-screen, am zis să activez și NFS. Că e mai rapid, mai puțin complicat, cu overhead mai mic, etc. Bineeee. Configurat NAS-ul pentru asta, accesat de pe PC de probă - merge (deși dubios, să intru mereu în /export/sharename, wtf), accesat de pe media player - ciuciu. Umblu la ACL-uri, permisiuni, sap în log-uri, nimic. Nu-s masochist să stau tot weekendul pentru ceva care, în esență, nu-mi aduce vreun beneficiu cuantificabil, da' tot mă întreb cum se pot plânge linuxarii de cât e de complicat SMB-ul care e mult mai logic de rezolvat, are și autentificare explicită, și a fost pus în picioare prin câteva click-uri în mai puțin de un minut.
 
Același principiu prin care un fotograf care a tras toată viața lui film îl preferă în schimbul Photoshop. Ce-i vechi și cunoscut în profunzime va fi mereu mai comod noului/necunoscutului.
 
Vezi NFS v3, că v4 e complicat de configurat. Ideea e că ACL-urile NFS v4 nu se mapează pe ACL-urile de pe filesystems și atunci trebuie grijă mare la mapare (aproximativ manuală). Nu mi-e clar ce-a fost în capul lor când le-au implementat așa, interesant e că-s mai apropiate de ACL-urile de Windows decât de ce exista înainte pe NFS v3 (POSIX). Doar că ACL-urile de Windows se mapează pe filesystem :smile:.
 
Back
Top