Ram " hardware reserved " 80%

Joined
Aug 9, 2020
Messages
94
Salutare

Windows 10 32bit instalat "fortat"
pe hardware facut doar pt 64bit.
Functioneaza BINE fiind pus la treaba 99% pt un soft de conta pe 16bit -fox2.6 pt dos- cu licenta.

Am gigabyte z490m , i3 10100 , samsung 970 evo plus 256gb m2 ssd , 2*4gb kingstone la 2666mhz pt ram ,adaptor pcie la port parallel si fara placa video dedicata .

In task manager am 7.1gb ram hardware reserved ,cred de la drivere .
Video= microsoft basic display adapter
Ide ata/atapi controller = standard sata ahci controller.

Ce varianta credeti ca e mai buna :
1- inca 2*4 gb ram ,250lei , vor creste procentul de memorie utilizabila -de la actual 0.861gb la macar dublu ?
2-dar un video card pcie gen gt710 280lei , cu driver pt wind 10 32bit ?

Am incercat virtual box ,nu e o solutie buna , idem pt virtualbox sau alte emulatoare.
Merge bine cu vdos ,mai putin listarea pe imprimanta matriceala cu port parallel .
Este o solutie DAR cu costuri mai mari decat varianta 1 sau 2 de mai sus .
Multumesc ,stima .
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,443
Scoate un modul de ram si vezi daca se modifica in vreun fel procentul de memorie rezervata.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,438
Procentul probabil se modifică, pentru că am impresia că unul din device-uri mapează o zonă foarte de jos din memorie și restul devine inaccesibil. Ce zice rammap?
 
Joined
Aug 9, 2020
Messages
94
Am incercat rammap pe alt pc.
Sunt f multe date.Ce sa aleg ca sa pun aici ?
O sinteza pare a fi "use counts " .
 
Joined
Aug 9, 2020
Messages
94
Am ales 3 imagini ,cu un modul ram,cu doua si cu rammap
 

Attachments

  • 20210328_113904.jpg
    20210328_113904.jpg
    251 KB · Views: 14
  • 20210328_105744.jpg
    20210328_105744.jpg
    379 KB · Views: 15
  • 20210328_105303.jpg
    20210328_105303.jpg
    410.1 KB · Views: 15
Joined
Aug 9, 2020
Messages
94
Am mai incercat wind 10 32bit pe ssd sata3 si pt ram este situatia identica.
Pt.64bit pus experimental am putut pune driverele gigabyte si nu mai este nici o problema cu memoria ram.
 

Attachments

  • 20210312_175820.jpg
    20210312_175820.jpg
    340.1 KB · Views: 7

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,271
De ce insiști cu 32 bit OS care are limită la 4GB adresabili și fiind Windows asta va genera uber voodoo shit gen cel cu care te confrunți?

Edit: aplicația aia pe 16 biți ar trebui să funcționeze cu compatibility mode. Dacă nu, poți virtualiza foarte ușor cu tona aia de resurse.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,082
Windows-urile 32bit non-server au limita de 4GB memorie adresabila (nu activeaza PAE). Ca urmare, oricata memorie ai instala, vei avea maxim 4GB spatiu de adrese de memorie disponibile sistemului de operare.

Din acea memorie adresabila se scad diverse zone pe care le foloseste hardware-ul instalat si driverele. De exemplu: placa grafica vrea 1GB spatiu de adrese - ti se scade din cata memorie ai si iti raman 3 disponibili. Acel 1GB pe care il vrea placa grafica poate fi memorie fizica instalata, cum se intampla la placile onboard fara memorie proprie, si daca ai 2GB memorie instalata iti ramane 1GB, sau poate fi doar spatiu de adrese, cand nu se scade din memoria instalata, ci din doar din spatiul adresabil de 4GB, si atunci daca ai 2GB memorie instalata iti raman tot 2GB fiindca acel 1GB al placii grafice se mapeaza in spatiul de adrese din al 4-lea gigabyte, care nu-i instalat fizic.

|--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------|--------| 0GB 1GB 2GB 3GB 4GB 5GB 6GB 7GB 8GB <-------------------------- memorie instalata --------------------------> <------ 4GB adresabili -------------> <--------- ramas ---------><--GPU--->

Pentru XP, exista un patch neoficial care activeaza PAE si te lasa sa ai max 16 GB memorie adresabila, inclusiv sa iti faca ceea ce se cheama "memory hole" in care programele pot "sari" peste memoria rezervata a placii grafice si driverilor si sa acceseze memorie aflata dincolo de 4GB. Dar chiar si cu PAE se pastreaza limita de 2 sau 3 GB per program, indiferent cata memorie ai. De exemplu, Firefox 32bit n-o sa poata niciodata sa ocupe mai mult de 2 sau 3 GB de memorie. 2/3GB depinde de cum a fost compilat.
In Win10 n-o sa existe niciodata vreun patch, pentru ca are kernelul si driverii semnati, dar ai putea incerca cu Windows Server 2018, sau cat a mai ajuns azi...
 
Last edited:
Joined
Aug 9, 2020
Messages
94
Stiu ca pe 32bit ram max=4gb.
Incerc o deblocare a inca ceva ram de genul 0.5-1gb.
Valoarea de ram blocat e prea mare ,vezi mai sus poza cu doar o placuta ram de 4gb din care 3.1gb blocati.
Cauza poate sa fie zic unii pe net la bios ,ram defect,drivere ...
In bios am incercat,ram defect-exclus ,mai raman driverele.
Driver video intel uhd 630 pe 32bit nu exista .
Achizitia unui card video gen gt710 cu driver pt 32bit sa fie o incercare cu mai multe sanse ori inca doua placute de ram ?
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,082
Nu e de la cate placute de RAM ai instalate. E de la restul componentelor hardware si driverii lor, in special placa grafica.
Grafica aia pe care o ai este integrata? Are memorie proprie sau ia din memoria sistemului? In BIOS poti seta ceva in legatura cu asta?
Iti trebuie o placa grafica cu memorie putina, pentru ca de obicei driverul o mapeaza pe toata in spatiul de adrese. Daca faci contabilitate chiar si 64 MB sunt suficienti, dar probabil n-o sa gasesti nimic cu mai putin de 512MB. Cauta o vechitura, cea mai veche posibila la care gasesti driver de Win10.

LE: Asa cum au spus si altii, Win10 32bit nu-i cea mai buna solutie. Ori iti iei tot sistemul compatibil cu programul ala, asta insemnand ceva ce poate rula Win98 si DOS, ori emulezi cu dosbox sau masina virtuala.
 
Last edited:
Joined
Aug 9, 2020
Messages
94
Grafica integrata ,i3 10100 cu video uhd graphics 630 -dar nu functioneaza pt 32bit neavand driver.
Pt video am "microsoft basic display adapter " -driver si atat .
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,438
Legat de asta, vezi și ce setări ai în BIOS pentru memoria de grafică onchip.

Și mai încearcă ceva, dar foarte posibil să nu meargă - mută memoria în alt slot; unele plăci (mai vechi) aveau și probleme de-astea...
 
Joined
Aug 9, 2020
Messages
94
Am incercat permutari.
Pun cateva poze cu bios.
 

Attachments

  • 20210328_125105.jpg
    20210328_125105.jpg
    375.4 KB · Views: 5
  • 20210328_125126.jpg
    20210328_125126.jpg
    370.5 KB · Views: 6
  • 20210328_125139.jpg
    20210328_125139.jpg
    351.3 KB · Views: 5
  • 20210328_125157.jpg
    20210328_125157.jpg
    338.7 KB · Views: 5
  • 20210328_125938.jpg
    20210328_125938.jpg
    367.6 KB · Views: 5

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,082
Hmmm... mda... nu pare sa fie de la grafica.
Control Panel - Device Manager - Show resources by type - deschide lista Memory si fa screenshot sa vedem si noi unde se duce memoria aia.
 
Joined
Aug 9, 2020
Messages
94
Am pus.
 

Attachments

  • 1616934866847466492262393608792.jpg
    1616934866847466492262393608792.jpg
    304.8 KB · Views: 5
  • 16169349059192376191105781100739.jpg
    16169349059192376191105781100739.jpg
    286.2 KB · Views: 6

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,438
Poți să pornești msconfig și să te uiți că nu e vreo limită pusă la maximum memory? (n-am idee cum o fi fost hăcuit windows-ul ca să meargă pe hardware-ul ăla)
Win+R -> msconfig -> tab-ul boot, advanced options.

1616934974513.png
 
Joined
Aug 9, 2020
Messages
94
In rammap datele afisate nu contin partea de memorie blocata !
Totalul e de 911mb !
Cred ca la fel si in task mamager .
Blocarea unei parti din memorie nu cred ca e identificabila astfel.
Cred ca o posibila cauza ar fi si driverul pt chipset ...
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,496
Decât să cumperi mai multă memorie pe care să nu o poți folosi, nu mai bine pui banii la borcan? Și apoi îi cheltui fie pe un software compatibil cu 32 sau 64 de biți, fie pe niște "consultanți" ucrainieni care să-l "convingă" pe programatorul tău că e cazul să vină cu programarea în secolul ăsta, a avut timp destul 25 de ani să se tot pregătească să renunțe la foxpro pentru dos.
 
Top Bottom