Noutăţi despre procesoarele AMD

IceCub

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 27, 2005
Location
/dev/urandom
K6-2/3 a fost mai mereu in urma lui P II, dar pretul si longevitatea platformei (SuperSocket 7) i-au asigurat o cota de piața frumușică.
K7 sau Athlon a fost din start mai rapid decât P III, iar in combinatie ce problemele de producție ale Intel din acea perioada si fiasco-ul RDRAM, AMD a trecut in fata.
 

taxon

Membru
Sugar daddy
Joined
Aug 2, 2013
Păi, nu-ți aduci aminte ce excitați erau românii (și nu doar ei) pe vremea aia (cu Athloanele și Duroanele alea super-overclockabile), când chiar era concurență reală dpdv al performanțelor... și, mai ales, al prețului. Acum Intel (încă) deține supremația și mă gândesc (probabil) că are asul în mânecă să le dea fumu-n nas AMD-ilor și să le facă sâc celor ce-și doresc performanță la preț acceptabil.
Pai, eu am fost. Si cu K6/2 (ca P2 n-am avut) si cu Athloane/Bartoane/Duroane. Si cu Celeron (Mendocino in 500) si mai ales cu PIII Tualatinul ala la 1333 (ce fain fu la vremea lui, si acum cred ca "facea" orice Athlon).
Cit despre zilele de azi ... de ce inca nu simt nevoia sa il schimb pe "batrinul" Sandy ? Ca inca nu au dat plozii de jocuri in care sa nu mai faca fata?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Si pana la urma a pus cineva mana, fizic, pe un Ryzen?

Cine are un procesor Intel mai nou de 2-3 ani nu are nici un motiv sa il schimbe, mai ales daca nu vrea sa planga de banii dati, dar cine are ceva mai vechi de ce nu?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Abia au apărut niște review-uri. În perf/single thread îl mai bate câte un i5, să vedem cum se prezintă versiunile cu mai puține core-uri (care poate suie mai sus în frecvență, dar vedem asta peste câteva luni). Problemele cu memoriile rapide există, nu era doar un zvon. Eu am procesor din 2012 și tot nu mă simt atras (aș pune pe NAS unul, pentru multe core-uri și mai multă memorie, dar nu mi-e clar care e echivalentul VT-d și suportul VMWare pentru așa ceva probabil e aproape 0).
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
IOMMU se numeste VT-d la AMD.

Pentru NAS trebuie tot un APU, ca daca pui si placa video in el se duce naibii consumul.

Eu astept sa ajunga la frate-meu la birou cele 20 de bucati comandate ca sa imi povesteasca mai multe, dar o sa astept pana gasesc o placa de baza potrivita inainte de a cumpara procesor si RAM.

Care sunt problemele cu memoriile rapide? Am vazut ca suportul oficial (https://i1.wp.com/www.eteknix.com/wp-content/uploads/2017/03/AMD-Ryzen-DDR4-Memory-Support.jpeg?w=800) e cam slabut, dar totusi utilizabil, mai ales daca e vorba de ECC.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
IOMMU e denumirea generică, se pare că îi zice AMD-vi sau ceva de genul. Anyway, nu e clar ce și cum suportă, mai ales că trebuie suport în chipset+MB; cam la fel și cu ECC, probabil alea super scumpe vor suporta.

Da, alea-s problemele de memorie :smile:. Dacă pe Intel poți pune memorii de 3200 și vor merge la 3200 XMP chiar dacă CPU-ul suportă doar 2100 or whatever, pe Ryzen dacă pui memorii cu XMP mai mare decât scrie în acel screenshot nu mai bootează. Adică trebuie să ai grijă să iei memoriile alea și nu mai mult, că n-o să le poți folosi. E adevărat, diferența efectivă de performanță cu memorii mai rapide nu e mare, dar e o incompatibilitate de care trebuie să ții cont.

True, uitasem de APU. Oricum abia am upgradat la i7 low power și mă bucur de VT-d, clar n-o să se miște de-acolo în următorii ani.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Pfahaha, de acord că funcționează la 3200 XMP, dar cu condiția să nu fie prea mult RAM. La desktop la mine 4930k abia duce 64GB RAM DDR2400 la DDR1866 şi nu cu profilul XMP şi asta pe Rampage IV Extreme. Şi înainte de asta, Xeon X3440 abia ducea 16GB la vitezele rated cu multe tweaks şi rugăciuni, 32GB cu greu.

Poate la DDR4 o fi altfel. Oh, wait, am testat 5960X pe Rampage V Edition 10 şi dai cu tămâie să meargă RAM cum scrie pe cutie.

Nu, problemele cu RAMul sunt aceleași dintotdeauna, cum ieși puțin în afara unor condiții destul de restrânse, cum te lovești de bugs şi probleme.


 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Eu cred ca 32 GB o sa imi ajunga pentru o vreme, asa ca 2x16GB sunt sanse sa mearga macar la 2400 si poate chiar la 2667.Ajung uneori cu memoria la limita, dar nu atat de des incat sa conteze.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Eu mă refeream la numărul efectiv de stickuri de RAM, exemplele care le-am dat mai sus înseamnă toate sloturile ocupate (8x8 GB pentru 64GB, de exemplu).


 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Stiu, prima chestie cand am citit a fost sa caut placa aia de baza sa verific cate sloturi are :smile: Pe alea de Ryzen sunt limitari cu 4 DIMM-uri, tocmai de-aia zic ca pentru mine 2 x 16 GB e suficient pe moment, ca tot 32 GB am si acum dar in 4x 8 GB.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Apropo de jocuri unde sufer(e)a Ryzen. Se pare ca RAM-ul rapid face diferenta. Daca reusesti sa-l faci sa mearga la 3200 macar.


Iar diferenta pare palpabila, nu numai sintetica.

Am vazut ca au aparut la preorder alea noi. Un 6c/12t pe la 1100 lei nu suna chiar rau. :what:
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Pai cam acolo stralucesc. :smile:
In gaming erau Cenusareasa dar se pare ca un set de memorii care merg de la 3200 in sus aduce Ryzen-ul la viata si in jocuri.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Apropo de jocuri unde sufer(e)a Ryzen. Se pare ca RAM-ul rapid face diferenta. Daca reusesti sa-l faci sa mearga la 3200 macar.


Iar diferenta pare palpabila, nu numai sintetica.

Am vazut ca au aparut la preorder alea noi. Un 6c/12t pe la 1100 lei nu suna chiar rau. :what:
Mă așteptam sincer să fie video cu unul care aruncă procesorul de la etajul 10 :smile:

Din păcate, deși clock per clock este excepțional, faptul că abia trece de 4GHz și aia cu rugăciuni plus tămâie îl face o opțiune extraordinar de slabă.
 
Top Bottom