My Mac is bigger than your Android

Am din ce in ce mai multi colegi care trec pe Mac, standardul in companie fiind Windows pe laptopuri, Linux sau Windows (dupa nevoi) pe servere si iPhone la telefoane. Eu am prea multe chestii Windows-only pe care le rulez, in special SQL server, asa ca nu am nici o parere. Singurele experiente cu Apple au fost un iPad folosit pentru navigatie aeriana (pe post de dasboard in avion pentru GPS si 3d terrain) si niste telefoane folosite de test in niste proiecte, nimic de comentat. Avand in vedere ca laptopul meu de serviciu e folosit pe post de presse-papiers cam 99% din timp, nici nu ar conta ce este si ce sistem de operare ruleaza.
 
Chiar nu contează sistemul de operare. Am trecut de la Windows 11 poweruser la macOS 12/13 semi-poweruser, cu calculatorul bibilit până la cum încarcă bateria, firewall etc., în materie de ore. Google is your friend. Ba chiar am returnat un Macbook Pro și am restaurat backup-ul de la bibileală pe Macbook Air-ul actual cu minimum de efort.

În rest, Firefox-ul e configurat ca pe Windows, password manager-ul la fel (cu fișierele de configurare mutate prin iCloud), Apple Mail e mai bun decât Thunderbird pe care îl folosisem ani de zile, VPN-ul e la fel, Citrix-ul e la fel, Office 365-ul la fel etc. It's a beautiful tool, not a religion.
 
Last edited:
Nimic nu e perfect, fiecare are si bune si rele. Si la mine pe plantatie au trecut multi pe Mac si au inceput sa le descopere unele chestii: dongle-uri care se strica si odata cu ele si porturile in care erau bagate, nu suporta mai mult de 2 monitoare, Teams are propriul comportament in special cand vine vorba de screen share, etc.
Probabil toate astea nu sunt folosite de altii, dar cand la plantatie vii si te plangi ca ai ales un computer care te impiedica sa muncesti la fel de bine ca inainte nu da bine.
Ah, si inca nu am vorbit de costuri, care sa pretind ca nu ma intereseaza ca sunt inginer.
BTW, Chromebook-uri nu am vazut pe plantatie.
 
Normal. Nu toate softurile funcționează la fel de bine pe Mac ca pe Windows. Nu toată lumea a avut timp și interes să rescrie softul pentru Apple Silicon. Personal, rareori duc lipsă de ceva (softul de impozite e singurul care crapă într-o veselie). Deși, chiar la nivel de enterprise, dacă utilizatorii vor rula alde Citrix și alte mașini virtuale Windows pe laptop-uri, majoritatea aici preferă Macbook-uri (versus PC, când li se oferă opțiunea). Evident, nu cei care folosesc mai mult de 2 monitoare. :smile: Soția e pe Macbook Air de 6 ani, într-un sistem spitalicesc universitar de mii de paturi.

Repet: am fost printre cei pe care-i călcau pe nervi fanboy-ii Apple. Azi mă număr printre ei, și nu am avut nevoie de mai mult de o săptămână. Ecosistemul Macbook + iPhone + Airpods + iPad e superb. De calitatea hardware-ului să nu vorbim, începând de la performanța procesoarelor, calitate, battery life și silențiozitate. Dai un ban dar stai în față, mai ales dacă ai mai multe dispozitive Apple.

Hardware-ul Apple rareori se strică, dacă omul folosește periferice aprobate sau de marcă cu el. Am iPhone X de 5 ani, care și acum are 87% din capacitatea bateriei și rulează orice, ca nou. Am iPad Mini 2 de 9 ani, care și acum se poate folosi pentru chestii de bază, gen browsing, email sau mesaje, doar e depășit software la aplicații și bateria e la vreo 50%. În sondajele americane, Apple e de obicei pe primul loc la fiabilitate (și Lenovo pe 2).

Îmi place Windows în continuare. Cred că e un sistem de operare foarte reușit. Dar hardware-ul și ecosistemul sunt mult mai slabe, mai ales când vine vorba de laptop-uri.

Apple Silicon e o platformă incredibilă, păcat că nu rulează nativ Windows. La nivelul meu de browsing și multitasking, încărcarea pe care o văd e uzual de vreo 5% din procesor. Laptopul nu are nici măcar ventilator, iar ecranul e superb (cel de pe Pro e și mai bun). Tastatura la fel. În general, everything just works (and is beautiful). De greutate și dimensiuni, pentru un ecran de 13.6 inch, să nu vorbim (am renunțat la MB Pro pentru că simțeam diferența de vreo 350g, când îmi schimbam poziția pe canapea, așa ușor și rapid e M2 Air).

E ca la Airpods (Pro): ca raport preț/performanță sunt scumpe, dar când le folosești cu un dispozitiv Apple și totul funcționează fără efort și sună suficient de bine pentru omul de rând, puțin îți pasă că ai dat cu 50-100$ mai mult decât pe concurență. Time is money, pe aici de vreo 3-5 ori mai mult decât în Europa de Est, plus că nu o să-mi pierd nici timpul liber bibilind la un dispozitiv, mai ales dacă nu e al meu.
 
Last edited:
...eu am scăpat de telefoane gen "telefonul mi s-a blocat, ce are?" care erau aproape zilnice cu Android...
Compari telefoane cu Android de preț similar cu iPhone-urile alea? Cu telefoane cu Android mai noi de 3 ani, mid- to high- end, am scăpat complet de oferit servicii de suport. Am instalat eu benevol AdGuard pe ele, în rest, nici o problemă. Inclusiv cu instalat update-uri când a fost cazul, cu mailuri, contacte, documente trimise în Cloud la Google. Taică-miu și-a activat chiar plata cu telefonul și are inclusiv Android Auto wireless pe mașină. Chiar m-a suprins inițiind apelul cu Google Assistant.

Maică-mea, în schimb, ar putea folosi cu succes încă un telefon cu disc. E complet atehnică și neinteresată de a folosi telefonul la altceva decât vorbit. Nici măcar SMS-uri sau Whatsapp nu folosește.
 
Compari telefoane cu Android de preț similar cu iPhone-urile alea? Cu telefoane cu Android mai noi de 3 ani, mid- to high- end, am scăpat complet de oferit servicii de suport. Am instalat eu benevol AdGuard pe ele, în rest, nici o problemă. Inclusiv cu instalat update-uri când a fost cazul, cu mailuri, contacte, documente trimise în Cloud la Google. Taică-miu și-a activat chiar plata cu telefonul și are inclusiv Android Auto wireless pe mașină. Chiar m-a suprins inițiind apelul cu Google Assistant.

Maică-mea, în schimb, ar putea folosi cu succes încă un telefon cu disc. E complet atehnică și neinteresată de a folosi telefonul la altceva decât vorbit. Nici măcar SMS-uri sau Whatsapp nu folosește.
I'm sorry, I can't hear you over the noise of not having to install AdGuard on a phone :smile: Un iPhone își păstrează atât updates timp de vreo 5-6 ani, viteza (doar on board flash ftw I guess) și valoarea în timp mult mai bine și ai șansa chiar la 3 ani după ce l-ai cumpărat să-l dai la un preț excelent. Cam tot ce-i Android are suport cred maxim 2-3 ani, merge din ce în ce mai greu de-a lungul timpului (am avut multe flagships de la Galaxy S2 încoace) și se devalorizează încă și mai rapid.

Evident depinde de gusturi dar am preferat mereu Apple pentru cum și-au dovedit longevitatea ca instrumente cu care îți faci treaba fără dureri de cap. Alor mei le-am luat XR, nu XS (aia era generația atunci) și sunt foarte fericiți cu viteza, camera și cam tot ce ține de ele, inclusiv cu Airpods gen 2. Sunt lucruri care țin bine, luate de noi, nu cred că am ținut un iPhone mai puțin de 3-4 ani (XS Max al meu face anul ăsta 5 ani și se mișcă absolut impecabil cu aproape 46000 de poze full size în memorie, îi trebuie o baterie nouă că-i la 79% din capacitatea originală dar tot merge full speed și ține decent). Între timp, am prieteni care își schimbă căștile wireless la fiecare 4-5-6 luni din diverse motive și într-un an - doi ajung să dea mai mult decât am dat pe Airpods - folosesc super micro SD cards (dar viteza lor este oricum ciuntită de card readerul din telefon care de obicei este submediocru chiar dacă telefonul costă tot 1000 EUR) - și dau pe un schimb de baterie cam tot atât ca și mine dacă-i cazul.

Din nou revenim la comparația cloud providers, dar din păcate dpmdv Apple este superior Google la a nu-ți vinde datele către terți. Atâta timp cât au cea mai mare rezervă de cash posibilă dintre toți producătorii, nici n-ar avea de ce.

Chiar nu vreau să intru într-o polemică, dar impresia mea când am cumpărat XS Max - mă uitam și la Note 9 btw - este că banii dați sunt aceiași dar la Note 9 îi am și pe Google și pe Samsung jucându-se cu datele mele personale, un app store absolut jenant dpdv al malware/aplicații dubioase și overall serviciile mult mai dubioase. Ca să nu mai spun despre obișnuitele mizerii Samsung - bloatware fiind unul dintre exemple, dar și aplicații gen Facebook care nu se pot dezinstala - serios, wtf is up with that?

Nu aș putea să-ți spun cum este cu telefoane cu Android mai noi de trei ani pentru că nu am nevoie să-mi schimb telefonul și chiar dacă aș face-o tot Apple mi-aș lua. Migrarea datelor la upgrade este mult mai simplă, păstrează până și layout-ul homescreen etc.

Ca să nu mai spun că pot da share la toate cumpărăturile făcute de mine cu familia și ei cu mine (muzică, filme, apps), inclusiv anumite subscriptions cum ar fi iCloud, Apple Music, etc. Google te pune să plătești iar dacă ai cumpărat aceeași aplicație din Apple Store dar vrei să o rulezi pe Android (e.g. Sygic) - deci nu merci.

Ecosistemul Android mi se pare interesant dacă ai timp să freci telefonul toată ziua și dacă un update de Android îți bulește timpul pe baterie iremediabil (caz real pățit de mine cu HTC 10, ținea o săptămână, acum ține o zi, totul este exclusiv update-ul la Oreo) - nu mai poți face downgrade fără hecăreală serioasă. La Apple nu merge, dai roll back într-o fereastră de 2 săptămâni și ai rezolvat. Totul foarte ușor și accesibil, așa cum ar și trebui să fie.



Edit: în perioada din care ai mei au iPhones și-ar fi schimbat minim două telefoane cu Android pentru un cost total mult mai mare, deci overall eu văd migrarea respectivă ca un win dpdv financiar și nici bătut nu m-aș duce acum să le iau vreo chestie Samsung doar pentru că-i făcută în ultimii trei ani, de parcă s-ar fi schimbat ceva (în bine) la Google sau la Samsung.

Edit #2: că tot suntem pe thread cu laptopuri, am Macbook Pro Retina 15'' late 2013 și încă funcționează perfect. Face anul ăsta 10 ani, rulează Catalina (deci nu chiar ultimul OS X dar chiar nu am chef de upgrade la ultimul OS X) și nu simt nevoia de un laptop nou. A fost top spec, cu 16GB RAM, 1TB SSD PCIe și a costat o gălăgie de bani în 2013... și a ținut de 10 ori mai mult decât vârful de gamă de la Dell (M6600) pe care-l aveam înainte și care a avut atâtea probleme că am făcut refund la Dell pentru că trebuia să chem inginerul de la ei odată pe săptămână (măcar era inclus în prețul achiziției) să-mi schimbe componente. După trei plăci de bază și trei plăci video (Quadro btw) m-am săturat de problemele de overheating și rulaj la viteza melcului turbat. Ce alt laptop ar fi ținut 10 ani bătuți pe muche cu editare foto/video, software dev și de multe ori și 3D design? Eu unul nu văd, iar dacă îmi voi lua alt laptop în loc va fi tot Apple. Cam atât.
 
Last edited:
Âmi cer scuze anticipat la domni moderatori....
I'm sorry, I can't hear you over the noise of not having to install AdGuard on a phone :smile:
Pentru că pe iOS site-urile nu servec reclame nu?

Evident depinde de gusturi dar am preferat mereu Apple pentru cum și-au dovedit longevitatea ca instrumente cu care îți faci treaba fără dureri de cap. Alor mei le-am luat XR, nu XS (aia era generația atunci) și sunt foarte fericiți cu viteza, camera și cam tot ce ține de ele, inclusiv cu Airpods gen 2. Sunt lucruri care țin bine, luate de noi, nu cred că am ținut un iPhone mai puțin de 3-4 ani (XS Max al meu face anul ăsta 5 ani și se mișcă absolut impecabil cu aproape 46000 de poze full size în memorie, îi trebuie o baterie nouă că-i la 79% din capacitatea originală dar tot merge full speed și ține decent). Între timp, am prieteni care își schimbă căștile wireless la fiecare 4-5-6 luni din diverse motive și într-un an - doi ajung să dea mai mult decât am dat pe Airpods - folosesc super micro SD cards (dar viteza lor este oricum ciuntită de card readerul din telefon care de obicei este submediocru chiar dacă telefonul costă tot 1000 EUR) - și dau pe un schimb de baterie cam tot atât ca și mine dacă-i cazul.
Apple (de fapt Jobs) are marele merit că a realizat că pe majoritatea utilizatorilor îi lasă rece micile diferențe între dispozitive și că nu vos să facă astfel de alegeri. Așa că le-a oferit doar alegere între 2-3 culori, 1-2 dimensiuni de ecran și poate storage. Ceea ce a făcut bine la vânzări și la adopția masivă. Dar în rest e doar hardware mediocru cu software mediocru, care are niște customer user journeys bine stabilite și testate. În rest, utilizatorul e blocat. Îți pot oferi și eu ca exemplu un telefon Xiaomi A2 Lite, care a costat 699Ron nou, a venit cu Android 8.1, a primit upgrade la Android 10, a fost abuzat în multe și nenumărate feluri, scăpat pe jos, mânjit cu mâncare pentru bebeluși, purtat în geantă cu chei și alte rahaturi de damă. L-am folosit eu 2 ani, apoi l-am pasat soacrei care l-a folosit până acum câteva luni când a vrut ceva cu ecran mai mare. Cred că s-o fi blocat de câteva ori, dar nimic frecvent încât să fie memorabil. E doar o unealtă. Am căști One Plus Wireless 2 din Septembrie 2019, folosite aproape zilnic 1-2h, mie nu mi se pare că au urme de uzură. Bateria ține, microfonul îmi înregistrează vocea ok, se aud decent si e și greu săle pierd. Deci? Sunt bune sau nu?

Restul observațiilor sunt valide.

Ca să nu mai spun că pot da share la toate cumpărăturile făcute de mine cu familia și ei cu mine (muzică, filme, apps), inclusiv anumite subscriptions cum ar fi iCloud, Apple Music, etc.
Keep, G1, Y!T, Y!TM?

Google te pune să plătești iar dacă ai cumpărat aceeași aplicație din Apple Store dar vrei să o rulezi pe Android (e.g. Sygic) - deci nu merci.
Pentru că Apple îți permite să instalezi aplicații cumpărate din Playstore, nu?

Ecosistemul Android mi se pare interesant dacă ai timp să freci telefonul toată ziua și dacă un update de Android îți bulește timpul pe baterie iremediabil (caz real pățit de mine cu HTC 10, ținea o săptămână, acum ține o zi, totul este exclusiv update-ul la Oreo) - nu mai poți face downgrade fără hecăreală serioasă. La Apple nu merge, dai roll back într-o fereastră de 2 săptămâni și ai rezolvat. Totul foarte ușor și accesibil, așa cum ar și trebui să fie.
99% din useri nu sunt interesați de downgrade, schimbat imagini etc. La Apple nu există alternative open la sistemul de operare, ești complet captiv. Din cauza asta e greu să pleci de la ei. Ai jucării ok cât timp stai în cutia lor.
 
Pentru că pe iOS site-urile nu servec reclame nu?
Pi-hole pe LAN și-i suficient. De acord că nu-i OS specific dar nu mă puteam abține să nu te-nțep puțin.

Apple (de fapt Jobs) are marele merit că a realizat că pe majoritatea utilizatorilor îi lasă rece micile diferențe între dispozitive și că nu vos să facă astfel de alegeri. Așa că le-a oferit doar alegere între 2-3 culori, 1-2 dimensiuni de ecran și poate storage. Ceea ce a făcut bine la vânzări și la adopția masivă. Dar în rest e doar hardware mediocru cu software mediocru, care are niște customer user journeys bine stabilite și testate.
Cu ce mă ajută că pot alege tot felul de dubioșenii ca Samsung Galaxy Flip în toate formele și culorile dacă merg tot prost la finalul a 3-4-5 ani de utilizare? Software mediocru care face hardware mediocru să zboare, din nou, după 5 ani de iPhone XS Max merge la fel de bine ca în prima zi. Se poate lăuda un dispozitiv Android cu 400GB stocați pe el cu aceeași performanță în timp ce are updates de securitate la zi? Chiar întreb pe bune.

În rest, utilizatorul e blocat. Îți pot oferi și eu ca exemplu un telefon Xiaomi A2 Lite, care a costat 699Ron nou, a venit cu Android 8.1, a primit upgrade la Android 10, a fost abuzat în multe și nenumărate feluri, scăpat pe jos, mânjit cu mâncare pentru bebeluși, purtat în geantă cu chei și alte rahaturi de damă. L-am folosit eu 2 ani, apoi l-am pasat soacrei care l-a folosit până acum câteva luni când a vrut ceva cu ecran mai mare. Cred că s-o fi blocat de câteva ori, dar nimic frecvent încât să fie memorabil. E doar o unealtă. Am căști One Plus Wireless 2 din Septembrie 2019, folosite aproape zilnic 1-2h, mie nu mi se pare că au urme de uzură. Bateria ține, microfonul îmi înregistrează vocea ok, se aud decent si e și greu săle pierd. Deci? Sunt bune sau nu?
Dude, literalmente Xiaomi îți vine livrat cu spyware, dacă tu ești fericit cu asta foarte bine. Eu nu, și nu mă poți convinge că Apple face aceleași mânării ca Xiaomi/One Plus/Huawei. De ce ar face asta? Sunt o companie care întoarce banii cu lopata. Și oricât de bun ar fi hardware-ul ăla de la chineji dpmdv nu merită efortul Btw de la XS Max iPhones au certificări IP68, deci pot și eu să-mi bag aifonul vechi de 5 ani prin vomă de bebeluși și în plus l-am purtat în buzunar cu chei și chiar încă un telefon în plus și nu l-am pasat altui nefericit după doi ani pentru că "vreau ceva cu ecran mai mare". În același timp să știi că există posibilitatea să nu ai idee ce prost te auzi la capătul celălalt al telefonului, am convorbiri zilnice cu prieteni cu Note 10+ și 20 și alte rachete și dacă-i vreo urmă de zgomot în jur nu înțeleg nimic din ce spun - Samsung nu are voice isolation deloc de exemplu. Apple are și chiar și cu periferice bluetooth care nu-s Apple.

Din nou, dacă tu ești ok cu alegerile personale - foarte bine! Și eu cu ale mele. Doar îți ofeream impresia mea de utilizator Apple de prin 2012. În 11 ani am schimbat 3 telefoane (5 un an, 5S doi ani că avea senzor de amprentă, 6S Plus 3 ani că ecran mai mare, XS Max 5 ani pentru că rămăsesem fără stocare) și țin din ce în ce mai mult și mai bine. Și am folosit un singur laptop 10 ani. Super mediocre chestiile astea, ce sa spun :)


Pentru că Apple îți permite să instalezi aplicații cumpărate din Playstore, nu?
Huh?

99% din useri nu sunt interesați de downgrade, schimbat imagini etc. La Apple nu există alternative open la sistemul de operare, ești complet captiv. Din cauza asta e greu să pleci de la ei. Ai jucării ok cât timp stai în cutia lor.
Dacă telefonul merge prost după un update de software interesează orice user, oricum ai pune tu problema, că nu face userul downgrade și face shop-ul de unde l-a luat este altceva. Și de ce aș vrea alternative OS la sistemul de operare la Apple? La Samsung și HTC prin câte hoops and loops trebuie să sari ca să instalezi un custom firmware? Întreb pentru că asta am avut și nu a fost niciodată ușor plus au băgat chestiile alea fuzibile care pun triunghiul permanent pe ecran la bootare. Such liberty, much choice, such wow.
 
Pi-hole pe LAN și-i suficient.
Telefon mobil fix? Nu iese cu el din casă?

Software mediocru care face hardware mediocru să zboare, din nou, după 5 ani de iPhone XS Max merge la fel de bine ca în prima zi. Se poate lăuda un dispozitiv Android cu 400GB stocați pe el cu aceeași performanță în timp ce are updates de securitate la zi? Chiar întreb pe bune.
Habar nu am dacă există ce zici tu. Pozele mele (și ale familiei) sunt stocate în cloud, eu unul nu mă uit la poze vechi decât ce recomandă GPhotos în Memories. Poate să meargă foarte prost cazul prezentat de tine. Din nou, e un CUJ limitat, cam ca întreaga utilizare a iOS: dacă vrei ceva care nu apare în prezentarea de produs Apple, ești mâncat. Browser care nu e Safari? Avem, dar e un skin. Vrei să pui muzica proprie pe telefon? Cred că ai nevoie de iTunes sau o mizerie similară. Vrei să nu folosești deloc infrastructura Apple? Se poate, dar ai un feature phone foarte scump. Ai vrea un ringtone care să fie diferit de al celorlați utilizatori? Hmmm, poate se poate...

Dude, literalmente Xiaomi îți vine livrat cu spyware, dacă tu ești fericit cu asta foarte bine. Eu nu, și nu mă poți convinge că Apple face aceleași mânării ca Xiaomi/One Plus/Huawei. De ce ar face asta? Sunt o companie care întoarce banii cu lopata. Și oricât de bun ar fi hardware-ul ăla de la chineji dpmdv nu merită efortul Btw de la XS Max iPhones au certificări IP68, deci pot și eu să-mi bag aifonul vechi de 5 ani prin vomă de bebeluși și în plus l-am purtat în buzunar cu chei și chiar încă un telefon în plus și nu l-am pasat altui nefericit după doi ani pentru că "vreau ceva cu ecran mai mare". În același timp să știi că există posibilitatea să nu ai idee ce prost te auzi la capătul celălalt al telefonului, am convorbiri zilnice cu prieteni cu Note 10+ și 20 și alte rachete și dacă-i vreo urmă de zgomot în jur nu înțeleg nimic din ce spun - Samsung nu are voice isolation deloc de exemplu. Apple are și chiar și cu periferice bluetooth care nu-s Apple.
Xiaomi A2 Lite venea cu Android One, probabil una dintre cele mai clean imagini de Android ever. Singurele 2 aplicații de la Xiaomi care erau instalate pe el le-am putut dezinstala cu ușurință. M-am uitat regulat pe log-urile AdGuard, nu a trimis niciodată trafic nejustificat.

Din nou, dacă tu ești ok cu alegerile personale - foarte bine! Și eu cu ale mele. Doar îți ofeream impresia mea de utilizator Apple de prin 2012. În 11 ani am schimbat 3 telefoane (5 un an, 5S doi ani că avea senzor de amprentă, 6S Plus 3 ani că ecran mai mare, XS Max 5 ani pentru că rămăsesem fără stocare) și țin din ce în ce mai mult și mai bine. Și am folosit un singur laptop 10 ani. Super mediocre chestiile astea, ce sa spun :smile:
Nu mă deranjează faptul că ai ales să folosești produse Apple și ești mulțumit de alegerea ta, dar e ok să vezi și limitările. De vreo 2 ani alerg pe plantație un MBP 2020 13" (quad core, 32Gb RAM), care e basically un Chromebook glorificat. Practic trebuie să ruleze Chrome cu multe tab-uri deschise. Și nu o face mult mai bine sau mai prost decât un Lenovo X1 Carbon cu Windows 10:
- Lenovo a fost mașina inițială, și-a luat BSOD la împerecherea cu căștile BT Sony, a fost scuza perfectă să trec la Mac. Mare greșeală.
- Mac-ul e mai mic, o idee mai ușor.
- merge doar cu un monitor extern.
- insistă să pună audio out pe monitor-ul extern când îi cășună, nu am găsit o metodă de a dezactiva permanent audio out pe portul TB.
- insistă să deschidă Apple Music când ating controalele de la căștile Sony; nu pot dezinstala aplicația fără să am drept de admin (that is not going to happen)
- videochat-ul zilnic se întâmplă în zgomot de ventilatoare, cum pornesc camera video, procesorul se duce 100%; după 10 minute tastatura devine deranjant de fierbinte la atingere; noroc că după maxim 1.5h se termină bateria. Dacă vreau să-mi fericesc colegii și să nu le arăt moaca mea urâtă închizând camera, bateria duce ceva mai mult, maxim vreo 2.5h (asta de nou)
- orice update de iOS are 15Gb și durează 1h
- development-ul e ok pe el, dacă faci scripturi bash sau o mică aplicație. Ceva mai complicat de atât e o aventură.
- camera inclusă e mediocră
- stand-by-ul e mereu Kinder cu surpize - când închid clapeta, niciodată nu știu dacă intră în stand-by sau nu, l-am găsit de câteva ori dogorind în rucsac.
- restart-ul e tot o loterie, de multe ori se oprește să mă întrebe dacă vreau să închid iTerm. Sau Firefox. Sau Sublime. Sau altă porcărie. Aparent când utilizatorul apasă restart e ceva consultativ.
- dacă vrei să modifici o setare default ești mâncat. Tare vreau să știu și eu ce e în creierul PM-ului de la Apple când a decis că nu e ok să închizi fluturatul ferestrei când o micșorezi.

Dacă telefonul merge prost după un update de software interesează orice user, oricum ai pune tu problema, că nu face userul downgrade și face shop-ul de unde l-a luat este altceva.
Cheap hardware, more software features, shitty integration. Something has to give. Din nou, telefoanele mid-/high- din ultimii ani nu prea mai au această problemă.

Și de ce aș vrea alternative OS la sistemul de operare la Apple? La Samsung și HTC prin câte hoops and loops trebuie să sari ca să instalezi un custom firmware? Întreb pentru că asta am avut și nu a fost niciodată ușor plus au băgat chestiile alea fuzibile care pun triunghiul permanent pe ecran la bootare. Such liberty, much choice, such wow.
De ce să nu vrei alternative? Pentru că vrei să vezi cum e, pentru că ai putea, pentru că vrei să te rupi de companiile rele care îți vând datele tale de utilizator prețioase etc. Găsești motive. Important e că la Android poți (nu mereu, nu în orice condiții, dar poți). Triunghiul ăla e acolo doar să avertizeze utilizatorul că pe terminalul respectiv poate fi instalat un SO care nu e aprobat de producător. Îl vezi doar la reboot. Ca să nu te trezești apoi că telefonul luat la SH face altceva decât crezi tu. Mi-ar place să fie așa ceva și la mașini, să vezi că are km dați înapoi sau DPF off.
 
Telefon mobil fix? Nu iese cu el din casă?


Habar nu am dacă există ce zici tu. Pozele mele (și ale familiei) sunt stocate în cloud, eu unul nu mă uit la poze vechi decât ce recomandă GPhotos în Memories. Poate să meargă foarte prost cazul prezentat de tine. Din nou, e un CUJ limitat, cam ca întreaga utilizare a iOS: dacă vrei ceva care nu apare în prezentarea de produs Apple, ești mâncat. Browser care nu e Safari? Avem, dar e un skin. Vrei să pui muzica proprie pe telefon? Cred că ai nevoie de iTunes sau o mizerie similară. Vrei să nu folosești deloc infrastructura Apple? Se poate, dar ai un feature phone foarte scump. Ai vrea un ringtone care să fie diferit de al celorlați utilizatori? Hmmm, poate se poate...


Xiaomi A2 Lite venea cu Android One, probabil una dintre cele mai clean imagini de Android ever. Singurele 2 aplicații de la Xiaomi care erau instalate pe el le-am putut dezinstala cu ușurință. M-am uitat regulat pe log-urile AdGuard, nu a trimis niciodată trafic nejustificat.


Nu mă deranjează faptul că ai ales să folosești produse Apple și ești mulțumit de alegerea ta, dar e ok să vezi și limitările. De vreo 2 ani alerg pe plantație un MBP 2020 13" (quad core, 32Gb RAM), care e basically un Chromebook glorificat. Practic trebuie să ruleze Chrome cu multe tab-uri deschise. Și nu o face mult mai bine sau mai prost decât un Lenovo X1 Carbon cu Windows 10:
- Lenovo a fost mașina inițială, și-a luat BSOD la împerecherea cu căștile BT Sony, a fost scuza perfectă să trec la Mac. Mare greșeală.
- Mac-ul e mai mic, o idee mai ușor.
- merge doar cu un monitor extern.
- insistă să pună audio out pe monitor-ul extern când îi cășună, nu am găsit o metodă de a dezactiva permanent audio out pe portul TB.
- insistă să deschidă Apple Music când ating controalele de la căștile Sony; nu pot dezinstala aplicația fără să am drept de admin (that is not going to happen)
- videochat-ul zilnic se întâmplă în zgomot de ventilatoare, cum pornesc camera video, procesorul se duce 100%; după 10 minute tastatura devine deranjant de fierbinte la atingere; noroc că după maxim 1.5h se termină bateria. Dacă vreau să-mi fericesc colegii și să nu le arăt moaca mea urâtă închizând camera, bateria duce ceva mai mult, maxim vreo 2.5h (asta de nou)
- orice update de iOS are 15Gb și durează 1h
- development-ul e ok pe el, dacă faci scripturi bash sau o mică aplicație. Ceva mai complicat de atât e o aventură.
- camera inclusă e mediocră
- stand-by-ul e mereu Kinder cu surpize - când închid clapeta, niciodată nu știu dacă intră în stand-by sau nu, l-am găsit de câteva ori dogorind în rucsac.
- restart-ul e tot o loterie, de multe ori se oprește să mă întrebe dacă vreau să închid iTerm. Sau Firefox. Sau Sublime. Sau altă porcărie. Aparent când utilizatorul apasă restart e ceva consultativ.
- dacă vrei să modifici o setare default ești mâncat. Tare vreau să știu și eu ce e în creierul PM-ului de la Apple când a decis că nu e ok să închizi fluturatul ferestrei când o micșorezi.


Cheap hardware, more software features, shitty integration. Something has to give. Din nou, telefoanele mid-/high- din ultimii ani nu prea mai au această problemă.


De ce să nu vrei alternative? Pentru că vrei să vezi cum e, pentru că ai putea, pentru că vrei să te rupi de companiile rele care îți vând datele tale de utilizator prețioase etc. Găsești motive. Important e că la Android poți (nu mereu, nu în orice condiții, dar poți). Triunghiul ăla e acolo doar să avertizeze utilizatorul că pe terminalul respectiv poate fi instalat un SO care nu e aprobat de producător. Îl vezi doar la reboot. Ca să nu te trezești apoi că telefonul luat la SH face altceva decât crezi tu. Mi-ar place să fie așa ceva și la mașini, să vezi că are km dați înapoi sau DPF off.
Eu nu aș compara MBP pe Intel cu Apple Silicon și calculatoare de acum 3 ani cu platforma actuală, total diferită.

MBP M1Pro 16/512 de 14", pe care am avut plăcerea să îl încerc, e o bijuterie. Dacă nu era mai greu decât MBA, îl păstram.

Soția are Macbook Air din 2015, pe Intel, și nu m-a atras niciodată ideea de a-mi lua unul, deși e la același dimensiuni cu M2-ul meu. Ce m-a convins au fost procesoarele noi.

Laptopurile anterioare fuseseră Lenovo, și apoi Microsoft Surface Pro. La Surface am văzut prima oară ce înseamnă când hardul și softul sunt proiectate de aceeași firmă. Calculatorul mă costase un mizilic de 350$ la super reducere, așa că l-am acceptat cu 4 GB RAM, gândindu-mă că voi face doar browsing și email prin călătorii. Big mistake. Am jucat și Civ 5 sub full Windows 11 Pro de bine ce mergea (evident după tweak-urile de poweruser, but still). Sau alde 60 tab-uri deschise în Firefox. Așa că a devenit laptop-ul principal, că avea doar vreun kg cu tot cu tastatură.

Nothing beats hardware-software integration. De aceea și iubește lumea iPhone-urile și Pixel-urile. La puterea de cumpărare vestică e un no-brainer. Timpul și nervii nu se compară. Puțin îmi pasă că camera de pe MB Air e relativ proastă, deoarece abia o folosesc, și oricum camerele de pe telefoanele sau tabletele bune bat aproape orice laptop. De ce? Pentru că telefoanele sunt mult mai utlilizate decât laptop-urile. Sau că difuzoarele de pe MBA sună mai prost decât cele de pe MBP, care sunt superbe. Oricum sunt genul care ascultă la căști. Etc. Etc. etc.

Și chiar și pe MBP, nu am auzit ventilatorul în cele 2 săptămâni cât l-am frecat. Aruncă o privire la un Macbook Pro cu arhitectură M1/M2 și vei rămâne foarte plăcut surprins. MBA e jucărie făcută pentru mase, dar MBP are niște componente foarte ca lumea, de exemplu ecranul 4K și difuzoarele, deși e doar cu câteva sute mai scump. În nici un caz nu am avut impresia de ieftin și prost.

Unde sunt de acord e că MacOS e mai buggy decât Windows și update-urile par să dureze ceva mai mult. Dar îl frec uneori 15 ore pe zi și rareori am probleme. Tot ce am scris mai sus e după mii de ore pe acest MBA, în ultimele 6 luni.

Nu pot compara junk-ul enterprise configurat de IT-ul de plantație cu laptop-ul personal pe care ai drepturi de administrator și îl poți bibili cum vrea mușchiul tău. E diferența dintre MBA-ul Intel al lui nevastă-mea și al meu.

Anyway, cum am zis: acum câțiva ani nu m-ai fi prins cu un Mac. Dar am văzut ce bijuterie sunt tabletele, apoi m-a impresionat telefonul, așa că mi-am luat un Mac returnabil timp de 2 săptămâni. Eu sunt pe Apple din cauza hardului și a ecosistemului, nu a sistemului de operare (pentru mine nu are cum să bată Windows, pe care-l aveam în degetul mic după 30 ani).
 
Last edited:
Pixel e un no-brainer la orice putere de cumparare; am luat 6a cu $300, e peste orice Samsung din gama asta de pret. In schimb iPhone e limitat la puterea de cumparare din unele zone din vest, chiar si acolo e prea scump pentru colegii mei din West Virginia, Jackson TN sau northern Kentucky. Chiar si prin Europa in locuri gen PIGS tot Android isi cumpara, din motiv de cost. E singura mea critica serioasa pentru iPhone, in special de cand iPhone SE e mai scump si mai slab decat Pixel serie a.
 
Pixel e un no-brainer la orice putere de cumparare; am luat 6a cu $300, e peste orice Samsung din gama asta de pret. In schimb iPhone e limitat la puterea de cumparare din unele zone din vest, chiar si acolo e prea scump pentru colegii mei din West Virginia, Jackson TN sau northern Kentucky. Chiar si prin Europa in locuri gen PIGS tot Android isi cumpara, din motiv de cost. E singura mea critica serioasa pentru iPhone, in special de cand iPhone SE e mai scump si mai slab decat Pixel serie a.
Și eu am iPhone X de 5 ani, și aș putea să îl mai folosesc vreo 2-3. Dar am învățat ceva, de când am dispozitive Mac: merită investiția. Niciodată nu mi-am spus: mai bine luam un Android la același preț sau mai ieftin (deși tocmai am luat un Pixel 7 pentru soție că era la un preț de mizilic chiar și pentru SUA). Dar pentru mine probabil voi aștepta să plătesc suma triplă pe un iPhone 15 Pro (și sunt genul care conduce mașina cea mai ieftină într-un departament de 20 care câștigă cam la fel), pentru că știu că mă voi bucura 4-5 ani de el, în fiecare zi.

iPhone-ul e un dispozitiv upscale, iar iOS devine din ce în ce mai puternic, deoarece Apple migrează pe Apple Silicon deja și pe tablete, și urmează telefoanele, mă gândesc. Procesoarele acelea sunt criminale, uitați-vă la benchmarks.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Neo
Da, partea de performanta a telefonului imi e total indiferenta, in afara de camera foto aproape orice telefon e suficient pentru mine. Acum 3 luni aveam un Asus care era mid-lower range (200 de Euro) in 2015 sau 2016, pe care Waze si Strava merg suficient de bine, iar Ping si tokenurile de banci nu au nici o componenta de performanta. Stiu ca sunt oameni care se joaca pe telefon si pentru ei performanta e importanta, dar nu am idee cati sunt ca procent din totalul utilizatorilor.

Poate cu un sistem Apple complet, de la laptop la ceas si casti, situatia ar fi diferita, dar iPhone ca smartphone nu e chiar atat de atractiv. Parca in Romania are un Apple Pay care merge mai bine decat Google Pay, dar nu sunt prea sigur de asta, cat despre Apple versus Android Auto nu cred ca e vreo diferenta. Avantajul discutabil pe Android e ca sunt aplicatii mai dubioase care nu sunt disponibile in magazinele oficiale, dar utile, gen:
- aplicatia Huawei de la panourile solare
- aplicatia 70Mai de la dashcam-ul de masina
- cea de la semi-necunoscutii care au facut drona de jucarie pe care o am
- cea de la V-SYS, dashcam moto
E foarte adevarat ca astea sunt dubioase, asa ca le am instalate doar pe telefonul vechi, fara SIM, pe care il tin doar pentru asa ceva (si pentru aplicatia Hikvision); dar pe un iPhone nu aveam nimic.
 
Uneori regret că nu trăim mai aproape, AdrianB1. :biggrin:

iPhone X îl primise nevasta de la slujbă, gratis. Pe vremea aceea nu aș fi dat banii pe el. La nivelul meu de utilizare mi-ar ajunge lejer un iPhone SE sau un Pixel 6a. Berechet. Înainte avusesem un Kindle Phone (Android), luat la preț de lichidare de stoc, parcă vreo 150$.

Acum deja m-am obișnuit. Când iau un Android în mână, mi se pare urâtă interfața, ba chiar și telefoanele flagship. Plus că macOS e din ce în ce mai unificat cu iOS, deci totul pare familiar. Google a ajuns aproape evil pe aici, în timp ce Apple e una dintre cele mai customer-friendly companii din SUA (vezi meciul cu Facebook sau cu guvernul SUA). Plus că mă pot plimba până la magazinul Apple cu orice problemă, dacă chiar e nevoie (once in a blue moon). Și upgrade-ul va fi doar pentru foto.

În România, clar Android bate iPhone, cel puțin la aplicații și ecosistem. În SUA, nu știu exact cât e market share-ul, dar printre colegi (medici) e de vreo 70% iPhone. La tineret, Apple all the way, la toate. Toți umblă cu AirPods în urechi, pe stradă. Cine-și permite, în general își ia iPhone, iPad și Mac, ceea ce sugerează că nu sunt singurul căruia îi place ecosistemul.

Unele telefoane Android ieftine nu mai furnizează security updates după 3 ani, dacă nu mă înșel. Un iPhone SE garantat merge cel puțin 5 ani, dacă nu mai mult. iPhone X-ul meu are peste 5 și duce lejer sistemul de operare la zi, aproape ca nou. Dacă omul calculează total cost of ownership după n ani, inclusiv timpul și nervii, diferența nu mai e atât de mare.

Apple Auto am văzut doar în poze, dar mi se pare reușit. În general, Apple excelează la ecosistem. Wiener Philharmoniker.
 
Last edited:
Telefon mobil fix? Nu iese cu el din casă?
De obicei când ieșim nu folosim telefoanele mobile astfel încât să dăm peste reclame. Asta este o chestie interesantă de use case scenario :)

Habar nu am dacă există ce zici tu. Pozele mele (și ale familiei) sunt stocate în cloud, eu unul nu mă uit la poze vechi decât ce recomandă GPhotos în Memories. Poate să meargă foarte prost cazul prezentat de tine. Din nou, e un CUJ limitat, cam ca întreaga utilizare a iOS: dacă vrei ceva care nu apare în prezentarea de produs Apple, ești mâncat. Browser care nu e Safari? Avem, dar e un skin. Vrei să pui muzica proprie pe telefon? Cred că ai nevoie de iTunes sau o mizerie similară. Vrei să nu folosești deloc infrastructura Apple? Se poate, dar ai un feature phone foarte scump. Ai vrea un ringtone care să fie diferit de al celorlați utilizatori? Hmmm, poate se poate...
Ah, deci utilizatorii Apple sunt cei care sunt îngrădiți pe când cei de Android se uită doar la recomandările GPhotos din Memories. Îmi place ironia :)
Acum poți pune orice melodie pe telefon prin sync prin Finder/PathFinder (echivalentul Explorer din OS X). Ringtone diferit se pot și alea, dar sincer mie personal mi-a trecut asta cu ringtones undeva prin anul 2 de facultate :D

Xiaomi A2 Lite venea cu Android One, probabil una dintre cele mai clean imagini de Android ever. Singurele 2 aplicații de la Xiaomi care erau instalate pe el le-am putut dezinstala cu ușurință. M-am uitat regulat pe log-urile AdGuard, nu a trimis niciodată trafic nejustificat.
Interesant. Încearcă și Wireshark cu packet capture când ai timp să vezi, chiar aș fi curios. Personal nu mă ating de absolut nimic de genul.

Nu mă deranjează faptul că ai ales să folosești produse Apple și ești mulțumit de alegerea ta, dar e ok să vezi și limitările. De vreo 2 ani alerg pe plantație un MBP 2020 13" (quad core, 32Gb RAM), care e basically un Chromebook glorificat. Practic trebuie să ruleze Chrome cu multe tab-uri deschise. Și nu o face mult mai bine sau mai prost decât un Lenovo X1 Carbon cu Windows 10:
Aici problema mi se pare exclusiv de la Chrome care este un browser absolut infect și se apropie de definiția de malware cam la fel ca și Windows de la 10 încoace.

- Lenovo a fost mașina inițială, și-a luat BSOD la împerecherea cu căștile BT Sony, a fost scuza perfectă să trec la Mac. Mare greșeală.
Aia este de Windows, mie îmi place mult X1 Carbon, ar merge excelent cu un Linux instalat :D

- Mac-ul e mai mic, o idee mai ușor.
- merge doar cu un monitor extern.
- insistă să pună audio out pe monitor-ul extern când îi cășună, nu am găsit o metodă de a dezactiva permanent audio out pe portul TB.
Nu poți dezactiva output pe portul TB dar în schimb poți seta output-ul manual în mini meniul care apare când dai click pe difuzorul din system tray. Eu pățesc fix faza asta cu audio output prin DP la desktop-ul meu cu monitor ASUS, deci nu este o chestie exclusivă Mac OS :D

- insistă să deschidă Apple Music când ating controalele de la căștile Sony; nu pot dezinstala aplicația fără să am drept de admin (that is not going to happen)
Da, aici nimic nu-i perfect dar există soluții.

- videochat-ul zilnic se întâmplă în zgomot de ventilatoare, cum pornesc camera video, procesorul se duce 100%; după 10 minute tastatura devine deranjant de fierbinte la atingere; noroc că după maxim 1.5h se termină bateria. Dacă vreau să-mi fericesc colegii și să nu le arăt moaca mea urâtă închizând camera, bateria duce ceva mai mult, maxim vreo 2.5h (asta de nou)
Again asta este de la aplicații. Presupun că-i fie Zoom (mizerabil) sau Teams (Microsoft). Aplicațiile native Mac de obicei rulează absolut excelent fără să tureze ventilatoarele oribil.

- orice update de iOS are 15Gb și durează 1h
iOS este pentru telefoane și tablete, OS X pentru laptops/desktops. Da, este nasol, dar măcar nu omoară sistemul cum o fac multe updates de Windows.

- development-ul e ok pe el, dacă faci scripturi bash sau o mică aplicație. Ceva mai complicat de atât e o aventură.
Dev este foarte ok, există VS Codium, VS Code, XCode (pentru iOS dev), există extraordinar de multe tools și aplicații care să te ajute, nu o văd deloc ca pe o aventură atâta timp cât extrem de mulți software devs folosesc exclusiv hardware Apple și nu doar pentru iOS/OS X development.

- camera inclusă e mediocră'
La fel ca la orice laptop, de altfel :)

- stand-by-ul e mereu Kinder cu surpize - când închid clapeta, niciodată nu știu dacă intră în stand-by sau nu, l-am găsit de câteva ori dogorind în rucsac.
Dezactivează Power Nap. Sleep/stand by la Apple este superior oricărei mizerii din Windows, vezi aici:

- restart-ul e tot o loterie, de multe ori se oprește să mă întrebe dacă vreau să închid iTerm. Sau Firefox. Sau Sublime. Sau altă porcărie. Aparent când utilizatorul apasă restart e ceva consultativ.
Este la tine, tho. Nu am avut niciodată probleme de genul. De obicei pe mine mă întreabă dacă vreau să redeschid toate aplicațiile la reboot și atât. Este un caz particular acolo.

- dacă vrei să modifici o setare default ești mâncat. Tare vreau să știu și eu ce e în creierul PM-ului de la Apple când a decis că nu e ok să închizi fluturatul ferestrei când o micșorezi.
Din nou ceva este dubios la tine acolo dar nu ai descris de fapt problema per se.

Cheap hardware, more software features, shitty integration. Something has to give. Din nou, telefoanele mid-/high- din ultimii ani nu prea mai au această problemă.
HTC One M8 și HTC 10, Note 4, Note 9 și Edge 9 nu au fost cheap deloc. Mă bucur că s-au rezolvat din probleme :)

De ce să nu vrei alternative? Pentru că vrei să vezi cum e, pentru că ai putea, pentru că vrei să te rupi de companiile rele care îți vând datele tale de utilizator prețioase etc. Găsești motive. Important e că la Android poți (nu mereu, nu în orice condiții, dar poți). Triunghiul ăla e acolo doar să avertizeze utilizatorul că pe terminalul respectiv poate fi instalat un SO care nu e aprobat de producător. Îl vezi doar la reboot. Ca să nu te trezești apoi că telefonul luat la SH face altceva decât crezi tu. Mi-ar place să fie așa ceva și la mașini, să vezi că are km dați înapoi sau DPF off.
Triunghiul ăla scade instant valoarea la revânzare a produsului (una). A doua este că-l poți mânări astfel încât să furi date (rar, dar se poate). De fiecare dată când instalezi un custom ROM dai cu zarul ca devs din spate nu sunt puși pe furat date. Datele mele de utilizator sunt foarte prețioase, da, nu înțeleg cum poți trece atât de ușor peste chestii de genul, dar în fine, este o alegere personală. În același timp, tu pe un telefon cu Android instalezi tot Android. Deci nu este ca și cum te rupi de Google cumva. Dacă existau alte SO FOSS cu app stores decente și bine supravegheate mai ziceam, dar de fapt instalezi o altă aromă a unui sistem de operare absolut identic. Este mai deschis? Da. Este utilă chestia asta? Pentru mine personal chiar deloc :)



La final exact cum a spus și Pisoi nu poți pune egal între Mac cu Intel (mediocru la viteză și battery life dar tot mai bun ca un laptop cu Windows dpdv al utilizării bateriei) și un Mac cu M1/M2 care sunt la ani lumină de ce-i azi pe piață în materie de laptopuri. Baterie care ține 12 ore de lucru? Show me where you find that anywhere else.
 
AdrianB1 - performanța de care spune Pisoi este performanța zilnică de deschis/unlock/do stuff. Un iPhone încărcat bine cu aplicații, poze, filmări se va mișca incomparabil mai bine ca un telefon cu Android, fie el și flagship - asta pe parcursul a 4-5-6 ani de utilizare zilnică. Dacă ești foarte selectiv cu aplicațiile da, de acord, un telefon decent cu Android este ok. Din nou, am aproape 46000 de poze full res și filmări 4k în telefon și le pot accesa extrem de rapid. Până și desktop-ul are probleme în a accesa folderul respectiv și este pe un drive NVME PCIe gen4, cu 5950x și 128GB RAM și durează ceva. Plus că ai funcție de search, eu de exemplu fac poze la bonul de la benzinărie și la bord pentru a băga datele în Fuelio dar nu am mereu telefonul respectiv la mine când fac plinul. Deschid Photos, dau search, scriu dashboard și mi le afișează fără să fac scroll de nebun. Are și text recognition pentru poze în acel search deci este excelent pentru găsit memes și documente pe care le-ai pozat.


Cât despre aplicațiile "dubioase" - acele aplicații care sunt ok sunt ok de avut. Problema este că Play Store este incredibil de permisiv și ajung apps cu malware încorporat în store oficial. La Apple este foarte rară treaba asta și în plus ai și o taxă de plătit pentru a publica pe Apple Store ca developer. Și astea funcționează în a păstra un store curat.


Există și jailbreak la iPhone dacă vrei musai și este la fel de dubios ca un custom ROM pentru Android și la fel ia o groază de timp și nu este safe. Dar mno.



Nu prea înțeleg de ce m-am lăsat atras în discuția asta dar poate mai învățăm una alta despre celălalt ecosistem și este productivă cumva :D
1679470128610.png
 
În România, clar Android bate iPhone, cel puțin la aplicații și ecosistem. În SUA, nu știu exact cât e market share-ul, dar printre colegi (medici) e de vreo 70% iPhone. La tineret, Apple all the way, la toate. Toți umblă cu AirPods în urechi, pe stradă. Cine-și permite, în general își ia iPhone, iPad și Mac, ceea ce sugerează că nu sunt singurul căruia îi place ecosistemul.

Unele telefoane Android ieftine nu mai furnizează security updates după 3 ani, dacă nu mă înșel. Un iPhone SE garantat merge cel puțin 5 ani, dacă nu mai mult. iPhone X-ul meu are peste 5 și duce lejer sistemul de operare la zi, aproape ca nou. Dacă omul calculează total cost of ownership după n ani, inclusiv timpul și nervii, diferența nu mai e atât de mare.

Apple Auto am văzut doar în poze, dar mi se pare reușit. În general, Apple excelează la ecosistem. Wiener Philharmoniker.
Eu i-am pus pe ai mei pe Apple Store de UK pentru că acolo aveam toate achizițiile și am apps medicale care nu sunt pe Apple Store în România. Asta deși prețurile pe Apple Store în România sunt mult mai bune, e.g. Bumble are subscription 49.99GBP pe Apple Store UK dar 49.99RON pe Apple Store România.

Am atins și eu asta cu updates, mi se pare un pic penibil să ai doar 3 ani updates la un flagship apoi 'mnezo cu mila, dar este greu să calculezi total cost of ownership după n ani când țara respectivă nu oferă posibilitatea de a strânge suficienți bani pentru a intra lejer într-un ecosistem de genul. Ajungem la teoria cizmelor iară. Iar OLX cu telefoane Android căzute din TIR la prețuri de nimic ajută situația overall.

Am eu și folosesc Apple Car Play și este absolut excelent. Pe lângă Waze, Sygic, muzică am și Audible de exemplu și alte drăcii folositoare.
 
Imi dati voie sa ma laud cu telefonul meu Nokia N86, care nu are reclame (pentru ca nu are browser cu JS sau client mail cu HTML), nu vad poze deloc (pentru ca ar trebui lupa) si nu filmeaza 4K (pentru ca este un telefon, doh!). In schimb am optiunea de a inregistra automat toate conversatiile (la voi vi le inregistraza si stenografiaza automat doar STS-ul) si a le arhiva tot automat pe FTP-ul propriu (care la voi se cheama cloud si este scanat si indexat in toate modurile posibile, dar nu de voi).

Revin mai tarziu cand o sa ma laud cu tableta, laptopul si desktop-ul si cloud-ul. :hihi:
 
Back
Top