Monitor

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Găsesc un monitor acceptabil până în 500 de lei?
Ca punct de plecare pentru discuție, ar fi acesta. L-am găsit la fix 500 de lei. Dar dacă mai știți altele, vă rog recomandați. Mulțumesc.
 
Sper să fie mai bun decât bunul Horizon 2206SW pe care-l am de 8 ani și care merge impecabil și-acum. :smile:
250cd/mp sunt suficiente? Sus-amintitul are 300cd/mp. E drept, e destul de luminos, îl țin la 50%.
 
Daca-l tii la 50% probabil folosesti maxim 150 de candele. Acum o intrebare, tu joci jocuri cu lumina stinsa in camera? Pentru ca la IPS lumina trece prin panel si intotdeauna o parte din display va fi mai mult sau mai putin luminat, cauta ips glow ca sa vezi exact ce-i aia. Eu am testat acasa mai multe modele (am si un IPS pe sistemul secundar) si efectiv nu pot sa joc pe intuneric jocuri intunecate, pentru ca se vad ciudat cu negrul ala laptos pe o parte din ecran. :mda:

Nu-mi pot inchipui un Wolfenstein pe IPS, dar sunt sigur ca altii pot juca si chiar se joaca. :)
 
Mai joc și cu lumina stinsă, când mă prinde jocul. :biggrin: În general, mai aprind lumina, când devine deranjantă luminozitatea ecranului.
Deci, să înțeleg că toate IPS-urile suferă de glow? Adică s-ar vedea mai prost decât pe Horizon, de care eu am fost super mulțumit?
 
Daca se vede mai prost sau mai bine este subiectiv, nu stiu daca se va vedea mai bine sau mai prost decat Horizon-ul TN. Eu spun ce se intampla la orice IPS si tu decizi cat de grava e problema. Vanzarile la monitoare IPS zic ca nu e deloc grava. :)

Ah si la 50% brightness cred si eu ca te deranjeaza luminozitatea monitorului cu lumina stinsa. Ce coincidenta, ca sa zic asa. :D Eu am 2 preseturi la al meu, iar cand sting lumina brightness-ul este la... zero, unde am ~80 de candele. Standardul de lucru (pe lumina de birou) este de 120 de candele, ca idee.
 
Da, așa e, luminozitatea e prea puternică pe întuneric, fiindcă rămâne pe setarea "de zi". Din păcate, Horizonul e mai rudimentar și ar trebui să butonez mereu prin meniu.
Despre IPS-ul acela LG, pe unde am putut citi review-uri, lumea nu se plânge de glow. Nu e un argument că n-ar suferi deloc, ci că s-ar putea să conteze mai puțin față de beneficiile celelalte ale IPS-ului. Exact ce ai spus și tu. :smile:

Deci, se pare că alte opțiuni n-ar mai fi în 500 de lei. Mai am timp de gândire până mâine. :)
 
Il cumperi online? Daca da, legea te protejeaza timp de 2 saptamani asa ca ia-l si vezi daca este OK pentru tine.
 
Mda treaba asta cu IPS glow nu se poate testa in magazin. Asa si eu am la firma de ani buni IPS pe masa, mi se pare ireprosabil. Dar nu-l privesc niciodata cu lumina stinsa. :D
 
Pare mai degrabă o chestiune și de noroc, și de cât de pretențios este cel ce-l privește. Evident, dacă problema este exagerată, atunci bate la ochiul oricui. :smile:
Avantajul principal pe care îl are este acela că merge pe 76 Hz, ca și bătrânul Horizon, cu care m-am obișnuit în diferite jocuri și n-aș mai putea să le joc la 60 Hz. De ex. RTCW-ET online.

L-am luat azi și îmi place de el. :biggrin:
Pro: frumușel, preț, rezoluție, imagine, ceva mai măricel decât predecesorul, 75Hz (în joace e mai cursiv decât Horizon-ul la același refresh), cică ar fi calibrat din fabrică (are și un certificat), setări facile...
Contra: cablu VGA în pachet. În era digitală. Pam-pam!
 
Calibrat din fabrica? Daca se refera la calibrarea de culoare/luminozitate, din pacate depind de lumina din locul unde este monitorul. Si se schimba odata cu lumina.
 
Mda niciodata nu am inteles ce-i aia calibrare din fabrica. Din experienta mea, nu poate exista asa ceva deoarece balansul Red-Green-Blue se schimba atunci cand umbli la contrast si chiar daca nu s-ar schimba, placile video nu dau toate fix acelasi semnal iar producatorul nu ofera profile separate pentru toate placile video de pe planeta. Eu cand schimb placa video trebuie sa refac profilul de culoare cu colorimetrul iar diferentele nu sunt deloc neglijabile - am trecut de la HD 7850 la GTX 1060 si cand am incarcat profilul vechii placii video se vedea horror, in loc sa fie toate culorile pe la 99-100-101 ca inainte (diferenta de maxim 2%, in general 1%) acum erau ceva gen 96-103-107 deci o diferenta de aproape 10% intre cea mai accentuata si cea mai diminuata culoare, ca sa zic asa.

Tot din cauza asta orice profil de monitor sau televizor luat de pe net nu valoreaza nici cat spatiul ocupat pe HDD de bitii pe care-i contine.
 
In cazul semnalului digital placile video trimit valori identice; pentru VGA (D-Sub) ceea ce spui e corect, dar cui ii mai pasa de VGA?

Calibrarea din fabrica in acest caz ajuta: se regleaza nivelurile RGB pe un semnal luat ca referinta. Normal ca un profil de monitor luat de pe net nu valoreaza nimic pentru ca monitoarele de pe aceeasi linie de productie nu sunt 100% identice, au mici variatiuni care sunt corectate fix prin calibrarea din fabrica sau de utilizator cu colorimetru.
 
Eu folosesc numai digital de cel putin 10 ani, DVI, HDMI, Display Port. Cam tot de 10 ani folosesc si colorimetre, sunt la al patrulea model daca nu ma insel. Te asigur ca de fiecare data, la o placa video noua, trebuie sa refac profilul. Am testat zeci si zeci de combinatii la firma, unde am acces la multe placi video, rezultatele au fost intotdeauna diferite. Deci, placa video conectata la monitor pe DVI, faci profil de culoare, il incarci, ai RGB 100-100-100. Schimbi placa video cu alt model, acelasi sistem, acelasi DVI, acelasi orice in afara de placa video, nu mai ai 100-100-100.

Mai mir ca nu stii de chestia asta, tu, care le stii pe toate. :rolleyes:
 
Daca as intelege si cum sunt posibile asemenea variatii in domeniul digital as fi mai destept decat Einstein, pentru ca teoretic nu e posibil: cu acelasi semnal un monitor va afisa acelasi lucru atata timp cat nu se umbla la setari si nu e in ciclul termic de pornire (pornit recent).
 
Pai variatiile nu sunt in digital, asta e explicatia.
Nu uita ca TFT-ul in sine nu functioneaza on-off si nici iluminarea din spate nu este uniforma.
Ba daca intram in detalii, cristalele primesc comanda sa se alinieze intr-un anume fel, dar nu toate se aliniaza, de unde si diferentele de culoare, chiar daca semnalul de comanda ar fi identic (in mod ideal, dar nu e in realitate).
 
Eu nici nu stiu daca exista vreun standard care sa spuna exact cum sa se mapeze niste valori digitale in gamutul colorimetric. :(
 
Back
Top