Monitor

Deci, placa video conectata la monitor pe DVI, faci profil de culoare, il incarci, ai RGB 100-100-100. Schimbi placa video cu alt model, acelasi sistem, acelasi DVI, acelasi orice in afara de placa video, nu mai ai 100-100-100.
Si daca o pui inapoi pe cea veche, mai obtii 100-100-100? Dar daca schimbi doar driver-ul, mai obtii 100-100-100?
 
Nu. Dar e ciudat cum o imagine digitala care e trimisa digital pana la monitor brusc poate sa arate diferit doar pentru ca undeva pe drum a fost o piesa diferita: ca e placa video sau cablu, e la fel de dubios. O analogie mai simpla ar fi ca atunci cand descarci un film de pe Internet sa difere imaginile (sau chiar actiunea :dracu:) in functie de modelul de router cu care esti conectat la ISP. Stii, din 100100 care ajunge la acelasi monitor o data ai niste culori, o data ai alte culori si ca explicatie experienta bate logica.

Pai variatiile nu sunt in digital, asta e explicatia.
Nu uita ca TFT-ul in sine nu functioneaza on-off si nici iluminarea din spate nu este uniforma.
Ba daca intram in detalii, cristalele primesc comanda sa se alinieze intr-un anume fel, dar nu toate se aliniaza, de unde si diferentele de culoare, chiar daca semnalul de comanda ar fi identic (in mod ideal, dar nu e in realitate).
Si unde intervin diferente de la placa video in explicatie? Da, nu se aliniaza la fel, dar asta nu are treaba cu placa video. "semnalul de comanda" e de fapt informatia despre imaginea de afisat si e chiar identica pentru ca e in domeniul digital, cand pui un bitmap pe ecran ai aceleasi valori pentru fiecare pixel indiferent de placa video.
 
De unde stii ca semnalul digital este acelasi? L-ai vazut tu?
Fa calibrarea fara driver. Vezi daca se pastreaza.
 
Nu, sunt convins ca semnalul e aleator. Exista si o explicatie, normal ca exista, cum sa nu existe?
 
Colorimetrul e bun pentru cei ce procesează foto-video în mod CHIAR profesional. Pentru userul casnic calibrarea BASIC e suficientă. Părerea mea.
 
Stupid me: am uitat ca prostia e nemarginita si ca un driver prost e o cauza de voodoo. Doar ca Marius incurca driverul cu informatia digitala, se mai intampla. Si eu incurc filmele cu subtitrarile, ca le vad impreuna (cand sunt filme rusesti sau coreene).
 
Deci.

Monitorul este o lampă „albă” peste care e un film subțire de cristale care colorează lumina după cât primesc informația digitală. Informația aia digitală iese fix la fel din orice placă video și ajunge fix la fel în monitor.

Singurele două lucruri care variază sunt:
1) temperatura de culoare a lămpii monitorului, diferită de la un monitor la altul, și
2) profilul de culoare aplicat de Windows.

Fiindcă lămpile au nuanțe diferite de alb, pentru o reproducere corectă a culorilor se folosesc profile de culoare. Efectul lor este de a ajusta plaja 0-255 pentru fiecare canal de culoare pe întreg monitorul. Dacă lumina lămpii trage spre albastru, atunci profilul de culoare poate compensa chestia asta dând o nuanță portocalie tuturor pixelilor, chiar și ălora care ar trebui să fie albi.

Profilele de culoare pot fi în monitor - setare pentru warm, neutral, sunlight, manual, blabla - sau în sistemul de operare.

Unele monitoare permit să măsori temperatura de culoare a lămpii și să-i setezi atunci manual direct în monitor calibrarea R/G/B pentru o reproducere corectă a culorilor. La altele, nu-ți rămâne decât să pui monitorul pe niște setări fixe și să faci ajustările în software, prin crearea unui profil de culoare customizat exact pentru monitorul tău.

Prin Plug&Play, Windows identifică monitorul și îi aplică un profil de culoare generic (Standard RGB, gen), dar care merge pe o presupunere a temperaturii de culoare a lămpii. De-aia ar trebui să îți generezi un profil de culoare măsurat exact pe monitorul tău, și care să înlocuiască profilul implicit. Nici profilul generat de tine nu e chiar perfect, fiindcă lampa monitorului reproduce în mod diferit culorile în funcție de intensitatea luminoasă (brightness). Deci nu te mai apuca să fâțâi strălucirea după ce ai făcut calibrarea, și nici setările monitorului de temperatură de culoare. De asemenea, lampa aia nu dă veșnic exact aceeași reproducere a albului, așa că în timp va fi nevoie să mai faci calibrări.

Ce se întâmplă cu profilul ăsta software este că placa video primește de la aplicație informația că pixelul ț trebuie să fie afișat alb (255,255,255), dar peste ăsta pune și masca profilului de culoare care îi spune să mai taie un pic din albastru, și atunci la monitor ajunge ceva de genul (255,255,238).

Peste toată polologhia asta mai vine și percepția de culoare a creierului în funcție de lumina ambientală. Scopul calibrării nu este doar de a face două sau cinșpe monitoare să arate la fel, ci să se asigure că reproducerea de culoare este percepută identic pe TOATE mediile de afișare (monitor, hârtie etc.). Dar asta nu mi se mai pare atât de esențială dacă nu faci pre-press sau fotografie.


Până acum nu am întâlnit cazuri în care schimbarea plăcii video sau a driverului sau a cablului sau a sistemului de operare sau chiar a PC-ului să producă modificarea culorilor, cât timp am avut mereu aceleași monitoare cu aceleași setări și am aplicat în Windows profilele lor de culoare calibrate cu un spider. Niciodată. Da, s-a mai întâmplat ca vreun driver video să propună setări de vivid colors sau alte chestii, dar cât timp le-am setat pe default/neutru/ce valori au fost când am făcut calibrarea monitoarelor, rezultatele au fost întotdeauna aceleași.
 
Informația aia digitală iese fix la fel din orice placă video și ajunge fix la fel în monitor.
Sigur? Ai masurat tu? (citat din Marius)

Până acum nu am întâlnit cazuri în care schimbarea plăcii video sau a driverului sau a cablului sau a sistemului de operare sau chiar a PC-ului să producă modificarea culorilor, cât timp am avut mereu aceleași monitoare cu aceleași setări și am aplicat în Windows profilele lor de culoare calibrate cu un spider. Niciodată.
Parca ai fi ateu: oamenii iti spun ca se poate, ca au vazut ei, ca au trait experienta aia mistico-esoterica si tu nu esti de acord. WTF is wrong with you?
 
Monitorul este o lampă „albă” peste care e un film subțire de cristale care colorează lumina după cât primesc informația digitală
Să dezvoltăm un pic, dacă tot am ajuns aici :biggrin:.

Informația digitală ajunge la monitor printr-un protocol digital negociat între monitor și sursă. Chiar dacă e conexiune "DVI" sau "HDMI", informația poate fi codată diferit (ex: RGB sau YCbCr 4:4:4, 4:4:2, 4:2:2, există RGB full sau limited...). Teoretic un PC scoate RGB full, practic naiba știe ce trece pe cablu, că e greu de aflat. Aici chiar e posibil să fie diferențe.

După ce ajunge la monitor, informația aia digitală e modificată digital în funcție de ce crede monitorul că e bine și setări de luminozitate/contrast/etc, e transformată în kindof RGB, după care e trimisă la panel și trece prin DAC-urile de coloană și tranzistorii de selecție a rândurilor ca să încarce capacitiv fiecare pixel în parte. DAC-urile de coloană sunt uzual pe 6-8 biți, dar dacă ai noroc (a se citi plătești de câteva ori mai mult) pe la 10-12. Pe la panels de 6 biți se mai poartă și PWM între 2 valori, ca să simuleze 8 biți.

Backlight-ul are peste el un diffuser (pentru că lumina inițială e de la câteva lămpi/LED-uri, nu e continuă) și un polarizor, apoi urmează LCD-ul propriu-zis, cristale în suspensie între două plăci transparente cu depuneri metalice și tranzistori microscopici (cei de selecție rând). Câmpul electric format în fiecare subpixel din ecran orientează cristalul într-o anumită direcție, orientând diferit lumina spre un al doilea polarizor; prin orientarea dată de cristale se obține un gradient de luminozitate, ca și cum polarizoarele ar fi orientate diferit, părând că pixelul se aprinde. Fiecare subpixel are un filtru de culoare, care dă culoarea "finală".

Chestiile listate mai sus nu sunt perfecte, și introduc erori/deviații/pierderi/zgomot. Ca să fie cât de cât la fel, monitoarele se calibrează în fabrică (vezi partea cu "ce crede monitorul ca e bine"). Raportul de calibrare îți zice în principal cam cât de nasol e panel-ul față de altele din aceeași serie produsă.
 
Corect, însă dacă iau monitorul meu și-l calibrez, apoi îl conectez pe rând la 3 PC-uri diferite pe care am aplicat același profil de culoare obținut prin calibrare, fiind conectat în același mod și păstrând setările din meniul monitorului, nu voi vedea diferențe. Fiindcă va fi același panel, același diffuser, același „kindof RGB”, cel mai probabil același encoding, etc.

Pe vremuri, când se foloseau conexiuni analogice, atunci într-adevăr se făcea calibrarea perechii monitor-placă video, fiindcă acolo conta și eroarea fiecărei plăci de a produce exact câți milivolți trebuie pe fiecare canal RGB. De când cu digitalul, nu mai e cazul. Și asta nu ține de ce crezi sau ți se pare, ci de working principle și design funcțional.
 
So... un mic test. Se iau așa:
- monitor Dell 2715H + profilul de culoare de la Dell de pe site
- Desktop + GeForce 970 conectat prin DisplayPort (cablu miniDP -> DP) + Windows 7
- Lenovo P50 + Quadro M2000M conectat prin DisplayPort (cablu miniDP -> DP) + Windows 10
- Lenovo T430 + Intel HD 4000 conectat prin DisplayPort (cablu miniDP -> DP) + Windows 7
- Lenovo T530 + NVIDIA NVS 5400M conectat prin DisplayPort (cablu miniDP -> DP) + Windows 7
- Canon 7D mk II + 24-70 2.8L II (cel mai fain obiectiv dpdv culori pe care-l am) setat full manual (inclusiv WB) pe trepied + telecomandă, la 70mm și defocalizat pentru a scăpa de moire, că n-am cum să reușesc alinierea la subpixel după ce mă fâțâi cu 3 laptop-uri pe lângă toate chestiile.
- Întuneric în cameră, alte surse de lumină de pe lângă oprite, laptop-uri cu ecran propriu la minim și aproape închis

Se instalează pe toate monitorul în exact aceleași condiții (profil de culoare din driver, extend display). Se afișează pagina asta full screen (în aceeași versiune de Firefox) și se face poză (raw + jpg)

Se iau JPG-urile, se înregistrează un action în Photoshop cu crop/resize și se salvează cu calitate 12.

Ghiciți care de unde e :biggrin:.

A.jpg B.jpg C.jpg D.jpg

Și diferențele, să nu ziceți că nu vă ajut :smile:. În arhivă e fișierul PS.
Ignorați marginile pe fiecare culoare, sunt de la aliniere + defocalizare.

A-B-diff.jpg A-C-diff.jpg A-D-diff.jpg
 

Attachments

  • diffs.rar
    3.2 MB · Views: 19
Acum chiar pot sa zic cu mana pe inima ca ai fost prea savant.
Si imi voi permite sa-l contrazic si eu pe puterfixer si sa-i spun ca spre surprinderea lui, exista diferente cand muti acelasi monitor pe diferite placi video, in special de la producatori diferiti.
M-am chinuit si eu ca pestele pe uscat cu colorimetru si alte nebunii sa scot poze editate perfect. Puteti ghici simplu ca fotografiile mele perfecte din punct de vedere coloristic au ajuns pe un laptop TN al modelei unde m-am speriat si eu in ce hal se vedeau. A vazut si ea fotografiile pe monitorul meu (am chiar si unul TN) si difereau de la cer la pamant. Sa va spun ce-a iesit cand au fost postate pe facebook sau instagram?
 
Da, observ și eu lipsa de reacții :smile:.

Hint: există o diferență între "B" și toate celelalte (A, C, D sunt impresionant de apropiate) și nu am reușit să explic de ce (toate setările, pentru toate plăcile, sunt default/reset to default/standard/tot ce s-a putut face). În prima poză de la diferențe (între A și B) se vede că sunt mai multe culori diferite.

Ca o nouă diferență între sisteme, driverele sunt din Windows Update pentru toate în afară de desktop. :smile:

LE: pozele au fost denumite A, B, C, D în ordinea din post, dar forumul nu prea mai afișează numele fișierelor, e scris doar în link-ul de afișare... care poate să nu fie afișat.
 
:biggrin: mi-am furat-o, rămăsesem în gând cu balansul pe alb, dar calibrarea reglează și curba reproducerii nuanțelor de intensitate.

PS: cât despre afișarea nasoală pe un monitor prost/necalibrabil a unor poze editate pe un sistem calibrat, asta nu mai e problema mea. Nici pistele de biciclete nu se fac ondulate pentru a se potrivi cu opturile roților bicicletelor First Bike ale celor ce cred că e bună și una de-aia. :wink:
 
Incercam sa povestesc despre faptul ca oricat unii dintre noi ar fi de perfectionisti, restul lumii ... sa zicem ca nu va aprecia. Sau mai degraba li se va rupe si vor da vina tot pe cel care munceste.
Asa ca o calibrare chiar si din ochi tot e mai buna decat nimic, numai nu puneti prea mult suflet ca dauneaza :smile:
 
Caut un monitor de 22-23" care să înlocuiască vechiul Dell 2209WA, care a fost excelent acum 8 ani, dar a îmbătrânit - nu doar că are consum de 2 ori mai mare decât monitorul de 27", dar bâzâie mai tare decât tot restul sistemului și tocmai am văzut că au apărut și niște dungi întunecate verticale pe o bandă de ~5 mm.

Aș fi zis că e simplu, iau un Dell de 22" și aia e, problema e că am văzut versiunea de 24" și, dacă nu era stricat, era doar foarte prost (iar din review-uri pare să fie a doua, nu e chiar un exemplu de calitate a imaginii). Imaginea arăta cumva fuzzy, de parcă nu se aliniau pixelii bine, iar modificarea de sharpness n-a rezolvat mare lucru. Aveți ceva ce ați putea recomanda? Va fi montat vertical pe un suport, deci are nevoie de VESA mount și ar fi excelent să aibă multe USB-uri. Cam asta ar fi lista. Nu mă joc pe el, e monitor secundar pentru dat pe net/muzică/youtube/lighroom. Nu poate fi mai mare pentru că împinge celălalt monitor mai sus (limitare a suportului) și nu vreau asta.
 
Back
Top