Laptop high(er) end

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,949
Că tot veni vorba de RAM, tocmai a trebuit să demarez RMA pentru unul din modulele Corsair Vengeance DDR 1600, a crăpat unul. Acum tot primesc mesaje din partea Windowsului că nu-i ajunge RAMul (Firefox și un client de EvE Online pornit...), asta cu 2x4GB :insane:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Mie mi-a venit un Corsair gata bușit când am luat pentru T510. Presupun că erorile sunt de la virtual memory, dacă ai făcut disable la swap. Unele programe pur și simplu își rezervă, fără să aloce, o bucată mare de memorie - Win acceptă asta în limitele RAM+swap, dacă swap = 0 atunci dă eroarea.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Pentru a evita asemenea aberatii am lasat un swap de 1 GB - teoretic e inutil cu 16 GB (in curs de 32 GB), practic m-am bucurat nespus ca exista cand am vazut "17 MB free" si am avut sansa sa inchid cate ceva (browsere) inainte de a crapa tot.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Cu upgrades pare ok. Credeam ca s-au mai ieftinit laptopurile, pretul a fost un pic socant (ma asteptam sa fie doar vreo 2/3). Sper sa iti fie suficient 16 GB de RAM, eu azi-noapte am dat pe-afara (o ferma de SharePoint 2010 si modulele de 8GB bucata sunt inca pe drum).
Acum am vazut post-ul. La noi se cumpara Lenovo sau Maxdata (un brand kindof intern). La Lenovo exista E531, cam aceleasi secificatii, jumatate de pret fata de T530, nu e in stoc si are tastatura nasoala (keypad la 15" = hai sa punem multe taste intr-un spatiu mic, poate se vinde mai bine). Din pacate doar seria W are 4 slot-uri de RAM, T-urile suporta doar 16GB. Iar W-urile sunt mult mai scumpe. Pana acum vreo cateva zile existau in stoc niste T530 cam cu aceleasi specs dar mai ieftine, dar s-au dat pana au avut sefii timp de cererea mea.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,949
Da, numai că nu-mi vine să fac swap pe SSD :smile: Mă rog, acum până îmi vine RAMul înapoi...

Io am primit un modul de la GSkill bușit (pentru desktop). Nu știam de ce-mi crapă sistemul cu 16GB RAM, până am dat cu memtest în el, izolat modulul buclucaș, testat apoi iar și făcut pachet + RMA'd.

LE: eu altceva nu pricep. Cum pana mea am 4.2GB ocupați la boot? Mă uit prin resource manager și văd aberații de genul ăsta:
 

Attachments

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,949
Minus alea :smile: Dar am 4GB ocupați...
 

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,485
Pai Firefox iti ocupa din start 1GB. Seteaza-l in asa fel incat sa incarce taburile numai in momentul in care le accesezi (Don't load tabs until selected).
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,250
Atâția ani au trecut, și totuși obsesia cu a avea memoria LIBERĂ tot nu le-a trecut windowsarilor :biggrin: E ca și când te-ai muta într-un apartament cu 4 camere, însă ai sta înghesuit cu toate lucrurile într-o singură cameră ca să te feliciți că uite ce econom trăiești. :biggrin:
 

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,485
Eu sunt ofticat ca Linux-ul Mint nu se intinde in toti cei 8GB din dotare. Abia daca ocupa 2GB. La Win7 mi-a placut faptul ca face caching si nu se rusineaza sa ocupe ram.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Atâția ani au trecut, și totuși obsesia cu a avea memoria LIBERĂ tot nu le-a trecut windowsarilor :biggrin: E ca și când te-ai muta într-un apartament cu 4 camere, însă ai sta înghesuit cu toate lucrurile într-o singură cameră ca să te feliciți că uite ce econom trăiești. :biggrin:
Nu tocmai: e obsesia ca stai intr-un apartament cu 4 camere fara nevasta si fara copii si deja sunt pline, te gandesti ca daca mai apare careva dai pe-afara. 4 GB cu Win + Firefox mi se pare excesiv, daca mai pornesti si 2 aplicatii ce mai faci?
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,949
Atâția ani au trecut, și totuși obsesia cu a avea memoria LIBERĂ tot nu le-a trecut windowsarilor :biggrin: E ca și când te-ai muta într-un apartament cu 4 camere, însă ai sta înghesuit cu toate lucrurile într-o singură cameră ca să te feliciți că uite ce econom trăiești. :biggrin:
Windowsar ej tu :tongue:

Am menționat foarte clar că Firefox + EvE Online (1 client full details) și îmi dă eroare Winblows cu not enough memory. Chiar și cu 2GB Swap. Deci ceva-i fucking putred pe-aci. O să iau 8GB din M11x R2 până-mi vin RAMii de la RMA :frown:
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Messages
1,758
Eu sunt ofticat ca Linux-ul Mint nu se intinde in toti cei 8GB din dotare. Abia daca ocupa 2GB. La Win7 mi-a placut faptul ca face caching si nu se rusineaza sa ocupe ram.
Mie imi convine ca Lubuntu se descurca si cu 1GB din care oricum scad 256MB pt placa video.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Out of the box: hdd lent - nu foarte lent totusi.

as_is.png

Bateria e excelenta, cand l-am scos din cutie avea 50%, dupa 3 ore de utilizare (browsing pe wifi cu luminozitate la maxim) mai avea 20% si estimare 1.5h.

Low light webcam chiar e low light, se descurca excelent doar cu iluminarea ecranului.

Partea nasoala: are incarcator de 135W, e de 2 ori mai greu decat cel de la T510 (de 90W). Si laptop-ul e ceva mai greu, chiar daca in specificatii e aproape la fel.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Pui un SSD si se duce disk score la 7.8; cel putin la mine asa s-a intamplat, a ramas procesorul veriga slaba (AMD, scor 7.4).
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Da, e mai ok la pret, dar are si inconveniente:
- baterie de 4 celule
- numpad
- asus (da, stiu, sunt biased, o singura chestie de la asus mi-a mers din prima sau mai mult de un an - mai am un laptop asus acasa, numa' bun ca sa nu se puna praful direct pe mobila)
- probabil ca n-are suport (antene, sim slot) de 3G
- tastatura argintie (eu noaptea vreau sa vad ecranul, nu reflexia lui in laptop)
- ai venit cu exemplul cand celalalt a fost deja cumparat :smile:
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,949
Păstrați mizeriile de Asus & co departe de threadul ăsta kthxbye.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
După ceva timp de utilizare:
- e fain cu 16GB de RAM pe laptop
- tastatura e nasoală; nu la fel de nasoală ca aia de pe E-uri, dar poziționarea Home/End/Insert/Delete nu e ușor de învățat
- noul mod de împărțire din power manager-ul de la Lenovo (cu opțiuni "Balanced/Turbo/Max Turbo" la CPU) m-a făcut să îl folosesc vreo 2 săptămâni la maxim 2.4GHz, până am văzut că pe Balanced doar atât se duce, dacă vrei TurboBoost chiar trebuie să alegi "Turbo" (dar încă mai ai power management), iar "Max Turbo" îl blochează în zona de multiplicare 32-34x
- în jocuri se încălzește destul de mult
- cu al doilea HDD, 16GB RAM și modemul 3G de pe T510 timpul pe baterie s-a redus cam la jumătate, dar și 4-5 ore e ok în condițiile astea
- teoretic modemul 3G (mai vechi) nu e suportat, uneori (cam 1 din 10 boot-uri) mârâie că a detectat unsupported communication device, dar dacă-i dau restart pornește normal.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
A mai trecut ceva timp; când am schimbat job-ul am trecut la un T430 modificat masiv, dar a început să "mă strângă" memoria (16GB max), iar ecranul 1600x TN nu e chiar cea mai bună chestie existentă. Așa am ajuns la un Lenovo P50 asemănător cu ăsta, dar ceva mai ieftin prin alte țări. Seria T/W a fost migrată către cu totul alte nevoi (ultraportable, procesoare dual core, baterie lipită, SSD-uri mici, mai nimic upgradabil) și a apărut seria P în locul W-urilor vechi. Renunțarea la unitate optică a făcut o groază de loc înăuntru. E ceva mai greu (2.6kg) decât ce se obișnuiește în zilele noastre, dar nu prea ai multe opțiuni ușoare dacă vrei docking station și posibilități de upgrade.

Chestii faine:
- Performanța e excelentă, CPU-ul 6820HQ e aproape desktop-version, iar GPU-ul (Quadro M2000M) e utilizabil și la jocuri (cu moderație)
- Max 4x16GB RAM
- Ecran IPS 4k non-glossy
- Stocare foarte flexibilă (poți pune 2x2.5" SATA sau 1x2.5" + 2 x M.2 SATA sau PCIe)
- Cititor SD UHS-II PCIe
- Colorimetru built-in, care pare să facă o treabă destul de bună (nu am ceva mai bun, ca să compar - doar un alt Pantone mic).
- Thunderbolt/USB-C combo (trebuie să văd cu ce se mănâncă și ăsta)
- LED-uri de stare în taste
- Touchpad mare, cu tot felul de gestures custom pentru cine folosește așa ceva; pare ok, dar nu prea mă interesează
- Baterie de 90Wh (cam 4 ore de utilizare normală, 9 ore de utilizare light, destul de bine pentru performanța lui)
- Placă wifi excelentă (60MB/s copiere constantă în același loc unde T430-ul modificat obține 40MB/s; tot 2x2 e, probabil antene mai bune)
- Mult mai silențios decât T430, dar încă n-a văzut la fel de mult praf


Lucruri care nu-s 100% perfecte:

Ecranul e dubios - e fain că e 4k și IPS, dar are ceva neajunsuri, mai mult software decât hardware (adică s-ar întâmpla cu orice alt ecran high dpi):
- W7 e aproape inutilizabil (scaling doar până la 150%, prea mic pentru dpi-ul monitorului, trebuie să stai cu lupa)
- W10 (cu scaling setat la 200%) e bleah și chiar și ăsta are multe probleme de scaling, nici măcar toate controalele din Windows nu-s făcute să fie scalabile
- Aplicații vechi care nu știu de scaling, le face greu de utilizat în unele cazuri (noroc că are winamp-ul Double Size, că altfel ar fi doar o dungă de 2mm)
- Backlight-ul nu e chiar uniform pe la colțuri

Din cauză că e prea flexibil la configurarea stocării, are nevoie de niște adaptoare dubioase pentru stocare (ex: are locaș de SATA 2.5", dar nu are mufă directă pentru așa ceva, trebuie să cumperi o chestie separată). Am încercat să pun un SSD în locasul de 2.5, pare să intre, dar abia săptămâna viitoare vin accesoriile (adaptoare de stocare, docking, ceva memorie).

Aș fi preferat fără numpad, e destul de shiftată tastatura în stânga din cauza lui.
 
Last edited:
Top Bottom