La mine în familie, rețeta sarmalelor e dintotdeauna cu bucăți de ciolan afumat (cu multă carne, slănină și șoric) printre sarmale, la fel și cu boabe de piper și ienibahar. O parte din varza murată se folosește pentru împachetat sarmalele, dar o parte din varză se taie fâșii subțiri și se pune printre sarmale pentru „împănare”, iar câteva foi întregi acoperă fundul oalei și apoi toate sarmalele din oală. În acest fel, sarmalele niciodată nu s-au prins de fundul oalei.
Fiecare gospodină producătoare de sarmale învață cam cât de mari să taie frunzele, cam cât amestec intră într-o sarma și cum să o împacheteze, și - foarte important - câte astfel de sarmale încap bine înghesuite în oala de sarmale a casei fără a rămâne spații libere, să nu se desfacă sarmalele. Mama are o cratiță în care intră mereu 45 de sarmale, și știe exact câtă carne, orez și varză îi trebuie pentru asta. Oala mea e mai îngustă, dar mai înaltă, încât intră două rânduri de sarmale; încă n-am precizie așa că producția variază Ultimele dăți am avut într-un rând prea puțină compoziție și s-au desfăcut un pic că stăteau lejer, altă dată mi-a rămas de am făcut și chiftele și după 3 zile eram disperat, „iar sarmale?!”
Fiecare gospodină producătoare de sarmale învață cam cât de mari să taie frunzele, cam cât amestec intră într-o sarma și cum să o împacheteze, și - foarte important - câte astfel de sarmale încap bine înghesuite în oala de sarmale a casei fără a rămâne spații libere, să nu se desfacă sarmalele. Mama are o cratiță în care intră mereu 45 de sarmale, și știe exact câtă carne, orez și varză îi trebuie pentru asta. Oala mea e mai îngustă, dar mai înaltă, încât intră două rânduri de sarmale; încă n-am precizie așa că producția variază Ultimele dăți am avut într-un rând prea puțină compoziție și s-au desfăcut un pic că stăteau lejer, altă dată mi-a rămas de am făcut și chiftele și după 3 zile eram disperat, „iar sarmale?!”