La cratiţă! Secţiune pentru gurmanzi.

La mine în familie, rețeta sarmalelor e dintotdeauna cu bucăți de ciolan afumat (cu multă carne, slănină și șoric) printre sarmale, la fel și cu boabe de piper și ienibahar. O parte din varza murată se folosește pentru împachetat sarmalele, dar o parte din varză se taie fâșii subțiri și se pune printre sarmale pentru „împănare”, iar câteva foi întregi acoperă fundul oalei și apoi toate sarmalele din oală. În acest fel, sarmalele niciodată nu s-au prins de fundul oalei.

Fiecare gospodină producătoare de sarmale învață cam cât de mari să taie frunzele, cam cât amestec intră într-o sarma și cum să o împacheteze, și - foarte important - câte astfel de sarmale încap bine înghesuite în oala de sarmale a casei fără a rămâne spații libere, să nu se desfacă sarmalele. Mama are o cratiță în care intră mereu 45 de sarmale, și știe exact câtă carne, orez și varză îi trebuie pentru asta. Oala mea e mai îngustă, dar mai înaltă, încât intră două rânduri de sarmale; încă n-am precizie așa că producția variază :biggrin: Ultimele dăți am avut într-un rând prea puțină compoziție și s-au desfăcut un pic că stăteau lejer, altă dată mi-a rămas de am făcut și chiftele și după 3 zile eram disperat, „iar sarmale?!”
 
Cate bordeie atatea obiceie. :biggrin: Se pune numai pat de varza murata tocata la alea de post. Da, bune si costite afumate printre sarmale dar eu le inlocuiesc cu slanina afumata pe care o toc si o bag in compozitie. Felii de slanina printre sarmale eu n-am pus niciodata, mi se pare o risipa, probabil ca o arunci cand mananci sarmalele si e pacat de bietul porc.
 
Dar vai, cum să arunci așa ceva! Pui ciolan și varză mărunțită în oală cât să poți pune la fiecare porție de 3 sarmale și o bucățică de cărniță, și un pic de varză ca „garnitură”. Completată cu mămăligă și smântână AAAA CE FOAME MI-EEEEEE!!!
 
Felii de slanina printre sarmale eu n-am pus niciodata, mi se pare o risipa, probabil ca o arunci cand mananci sarmalele si e pacat de bietul porc.
Ejti cu capu'?
Stii cum arata/ce gust are slaninuta aia dupa ce sta nspe ore cu sarmalele in oala la cuptor? :drool:
 
Eu am pomenit sarmalele fix ca puterfixer. Ma rog, cate bordeie... important e ca suna bine cam in toate felurile :biggrin:
 
Hai la Praid, la Festivalul sarmalelor. :biggrin: Sunt multe feluri de a le prepara: o matusa din zona Magura le facea cat degetul mic de la mana. Facea sute de sarmale intr-o oala. Bunica-mea (Cluj) le facea cat pumnul. Am mancat sarmale uscate (fierte la cuptor in abur, nu in zeama). Excelente. BTW: eu pun si vin rosu in umplutura. de ex... Cica e bun la sanatate. :biggrin:
 
In partea de Bucovina unde mancam eu sarmale, daca reuseai sa treci de 3 erai campion, ca sunt uriase. Intre timp generatiile mai noi le-au mai micsorat, ca traditia care necesita sarmale uriase a cam disparut (exista o explicatie :smile: ).
 
Maică-mea avea o colegă de servici, 'gospodină', care nu gătea sarmale, ci sarma. Adică punea varză tocată la fundul oalei, apoi compoziția și o acoperea tot cu varză tocată.
Deci avem rețete pentru sarmale de toate calibrele.
 
Cu lucicoșul nu m-ai atins la sentiment, nu prea mă dau în vânt după ciorbe și supisme - o porție la câteva luni e mai mult decât suficientă :biggrin:
 
varza a la cluj? brrrrrrrrrrr ! mi-aduce aminte de armata ....
altfel, quarkule, ai o bere virtuala de la mine pentru hintul cu soriciul. nu ca as gati eu sarmale, dar -deh - niciodata nu se stie ....
 
Pai asa si lasagna iti poate aduce aminte de armata, ca tot macaroane cu carne sunt (intr-un fel)... :goofy: Stii desigur la ce fel de carne ma refer. :dracu:
 
Ce ti-e si cu gusturile omului. :biggrin:
In armata varza à la Cluj era una din preferatele mele.
In schimb ghiveciul m-a facut sa nu mai pot suporta nici acum un ghiveci indiferent cine-l face si cit de apetisant arata. M-a lovit asa de tare ala din armata ca m-a lasat cu traume in subconstient cred. :frown:
 
Back
Top