Am înțeles. Eu am ajuns pe la nivelul 9 și deja m-am prins cum e cu majoritatea chestiilor pe care le critici, unele mai devreme, unele mai târziu. Te înțeleg că nu îți place jocul pentru că e prea static, și pe mine mă deranjează un pic dar nu mă împiedică să îl joc.
Cea mai ciudată chestie găsită în joc este descrierea nivelului de dificultate care spune foarte multe: dacă vrei să ai bătălii realtime e nevoie să alegi Easy, altfel pui pe pauză la fiecare câteva fracțiuni de secundă și faci micromanagement. O singură bătălie (Redcliff village) am repetat-o de vreo 6-7 ori (câte 10 min de fiecare dată) pe Easy și rezultatele au fost de la a pierde bătălia (jucat realtime) până la a pierde doar 2 NPC în luptă (greu de tot) și nu am reușit niciodată să îi țin pe toți vii. Nu toate quest-urile au soluții

, exemplul tău cu Qunari prisoner e potrivit - dacă nu îndeplinești anumite condiții (cuning mare, Leliana in the party etc) nu se pot face și am găsit mai multe de genul ăsta, din fericire minore.
Btw, eu nu am putut juca nici KOTOR real-time, tot a fost nevoie de micromanagement, abia în KOTOR II pe la ultimele planete mergeam liniștit și nu salvam des. La DAO se poate muri lejer în aproape orice bătălie, inclusiv o bătaie în bar