IT industry news

Pe aia cu patches cumulative o inteleg perfect - daca nu faci asa ai un numar de posibile configuratii care creste exponential (combinatoric, de fapt) si nici macar cu harta nu te mai descurci prin ele. De-aia vechile Service Packs erau foarte utile, din cand in cand ajungeau toate computerele la un numitor comun. Normal ca Marius '95 nu va fi de acord cu asta pentru ca pierde posibilitatea de a customiza cosorul lui Moceanu, dar comercial interesele a 0.01% din utilizatori nu te pot face sa le faci viata grea celorlalti 99.99%.

Teama cu actualizarile esuate in acest caz e chiar nejustificata, sunt mult mai putine posibile configuratii de testat si mult mai putine lucruri care pot merge prost, ceea ce inseamna ca ma astept la o calitate (completitudine) mult mai buna a testarii si la mult mai putine probleme.

In schimb partea cu fortatul la Win 10 e discutabila. Din punct de vedere actualizari si securitate are sens, e o miscare excelenta; din punct de vedere hardware, Win 10 se misca cel putin la fel de bine ca 7 si 8.1, din punct de vedere al alegerii lasate utilizatorului cred ca tot exista o varianta: cine vrea 7 ramane cu 7, dar pe barba lui.

Pana acum nu am auzit de oameni care nu vor upgrade la Android 7 si vor neaparat sa ramane pe 1.6, dar am auzit varianta inversa: telefoane ramase pe 4.x la care nu exista update, desi utilizatorii ar vrea.
 
Daca ai doua actualizari generatoare de issues grave intr-un pachet de 15, ori dezinstalezi tot pachetul (nasol daca e pachetul de updaturi de securitate) ori traiesti cu belele lor pana la urmatorul pachet care vine cu rezolvarea.

Ar mai fi si faptul ca MS poate sa bage telemetry updates (bye bye privacy in stilul Win 10) intr-un pachet care are updateuri de care chiar ai nevoie. In cazul asta ori bagi ceva ce nu doresti ori nu bagi nimic.

Pe scurt se muta controlul fin din mana userului in mana MS.
 
Daca ai un singur pachet bine testat unde mai ai alea doua cu probleme? Tocmai asta e ideea, ca daca mergi de la versiunea X la Y si nu de la combinatia a-b-c-d la z-m-n-k e mult mai predictibil, mai stabil si mai usor de testat si nu mai ai probleme.

Mana utilizatorului e fina cand strange ceva sensibil, nu cred ca utilizatorii stiu mai bine decat dezvoltatorii ce e bine sa instaleze si ce nu.
 
"Pachet bine testat" nu e o garanție că tot ce e inclus se potrivește unui utilizator sau nu înseamnă că el dorește toate fix-urile/funcționalitățile adăugate de respectivul pachet.

De exemplu eu pentru W8.1 SP1 nu aș vrea cele 2-3-4 patch-uri care adaugă nagware-ul cu W10. Se poate?

Nu or știi utilizatorii mai bine decât dezvoltatorii ce e bine să instaleze sau nu, dar nici dezvoltatorii M$ nu m-au convins că știu asta.
 
Activarea nedorită la telemetry/etc. se rezolvă după update rulând iar ShutUp 10.

Cât despre instalarea nagware odată cu întreg pachetul, ar trebui să fie opțională - cu un pic de muncă. Windows Update e foarte configurabil pentru sysadminii corporate care vor deployment de patch-uri direct de la Microsoft (nu serverul propriu de deployment) și sunt mecanisme de a seta "do not install" pentru anumite pachete cunoscute ca fiind problematice sau contrare politicii firmei (de exemplu, One Drive). Doar că asta se face prin policy în AD; pe un home workstation e nițel mai complicat, nu ai la îndemână în Control Panel un GUI pentru chestia asta.
 
Deci cum rămâne cu "nu cred ca utilizatorii stiu mai bine decat dezvoltatorii ce e bine sa instaleze si ce nu"?

KB3184143 said:
This update replaces the following previously-released software:

KB 3035583 -- Update installs Get Windows 10 app in Windows 8.1 and Windows 7 SP1
KB 3064683 -- Windows 8.1 OOBE modifications to reserve Windows 10
KB 3072318 -- Update for Windows 8.1 OOBE to upgrade to Windows 10
KB 3090045 -- Windows Update for reserved devices in Windows 8.1 or Windows 7 SP1
KB 3123862 -- Updated capabilities to upgrade Windows 8.1 and Windows 7
KB 3173040 -- Windows 8.1 and Windows 7 SP1 end of free upgrade offer notification
KB 3146449 -- Updated Internet Explorer 11 capabilities to upgrade Windows 8.1 and Windows 7
 
Când te-a frecat la icre un Linux pe care ai dat bani să facă update la o nouă versiune?
 
Poti sa dezvolti un pic subiectul? Nu am instalat Ubuntu recent si nu sunt la curent cu problemele cu Unity. Din cate stiu in lumea Linux nici o interfata grafica nu e iubita de prea multi, toate sunt criticate.
 
Nu e neapărat vorba de probleme în Unity. Canonical a investit resurse timp de 6 ani sa facă o struțo-camilă (părere personala) care sa funcționeze atât cu touch cat și cu mouse, pe display-uri mici (netbooks) sau mari. Rezultatul a fost... controversat și în final nu a făcut decât sa fragmenteze și mai mult Linux. Acum, după 6 ani, abandonează Unity și revin la Gnome.

Am încercat Unity pe la începuturile sale și am renunțat rapid. Preferam sa instalez un Ubuntu/Debian chel peste care puneam Gnome. M-am mai lovit de câteva ori de Unity când bootam de pe LiveCD/USB pentru diverse operațiuni și de fiecare data ma enervam și ajungeam în fereastra de terminal + mc.

Intre timp am descoperit Mate/Cinnamon din Linux Mint unde știu ca butonul "Start" face ce am învățat eu ca trebuie sa facă din 1995.
 
Cu anumite limite de bun simț. Și asta e pe bune, cam așa zice recomandarea UE, limitările nu sunt clar definite. O să fie interesant, recomand să nu folosiți în prima lună, că vor fi facturi interesante, chiar dacă se vor rezolva pe urmă.
 
Back
Top