IT industry news

Povestea site-urilor cu filme piratate mi se pare cusută cu ață albă. 8 studiouri de filme puteau foarte elegant și pe calea bătătorită să se ducă rapid peste registrar-ul american și să facă hostile takeover la toate domeniile .com .net .org etc., apoi să se ducă peste CloudFlare și alți hosteri prin care site-urile alea sunt accesibile (cel puțin filmehd), și se închidea robinetul de la sursă. Ori, ele au preferat să vină la tribunalul București care să oblige niște ISP români să redirecționeze acele domenii pe plan național spre un server al STS pentru clienții care folosesc DNS-urile ISP-ilor ăstora în loc de DNS-urile Google/CloudFlare/OpenDNS/altceva? Serios? Cine a fost geniul care a adoptat această strategie tehnico-juridică? Sau poate MPAA încă n-a auzit de expresia „frecție la piciorul de lemn”.
 
Optane are un viitor, pe când la SSD-uri e race to the bottom. Pe de altă parte, Intel și-o cam ia la CPUs (bine, asta o să dureze, și acum au mai mult de 80% din piață). Unii zic și că vrea CEO-ul (fostul CFO) un bonus anul ăsta.

Da' nu pot să zică asta, așa că bagă o abureală groaznică, care nu înseamnă nimic:

For Intel, this transaction will enable the company to invest transaction proceeds to deliver leadership
products and advance its long-term growth priorities, including AI, 5G networking and the intelligent,
autonomous edge
 
Păi CPUs Intel mai vechi sunt literalmente crippled (am și eu unul în PC, de altfel), alea mai noi sunt tot vulnerabile pentru că totul este din cauza arhitecturii în sine, nu dependent de software, iar toate peciurile sunt efectiv bandaids puse pe nava care se scufundă.

AMD is the way to go, dar da, au majoritatea pieții, dar asta se poate schimba foarte rapid.
 
Nu se va schimba asa rapid chiar si din simplul motiv ca AMD nu poate fabrica atat de multe procesoare. Mai ales acum, cand depind de altii. Important e sa nu mai mearga pe minus, cum au facut-o ani buni, sa continue evolutia si vor castiga acele procente de piata, pas cu pas.
 
Asta cu nu pot produce suficiente procesoare mi se pare hiper lol dar mă rog. Problema era să aibă produsul, nu câte produse sunt. Există foame gravă prin fabrici :)
 
Păi vezi hiper lol cu geforce-urile noi, toată lumea face bijniț cu ele că nu se produc suficiente. Au produsul, lumea îl vrea, dar asta nu înseamnă că va avea 90% cotă de piață.
 
Păi vezi hiper lol cu geforce-urile noi, toată lumea face bijniț cu ele că nu se produc suficiente. Au produsul, lumea îl vrea, dar asta nu înseamnă că va avea 90% cotă de piață.
Nu sunt suficiente pentru că NVIDIA are pe țeavă variantele Super și Titanium și pentru că fabricile le-a prins AMD. <- fix motivul pentru care hiper lol.
 
Sper ca stii ca AMD si nVidia produc cipurile in complet alte fabrici, da?

Nu AMD este motivul pentru care nVidia face acum cipurile la Samsung, ci chiar nVidia este de vina, prin politicile lor, prin secretomania dusa la extrem. Asta e si motivul pentru care exista problema aia cu unele modele de 3080 care se blocheaza cand fac boost peste o anumita frecventa, pentru ca producatorii de placi au primit cipurile foarte tarziu si nu au avut ocazia sa testeze ca lumea produsul final. Dar hei, s-a rezolvat, au scos un driver care blocheaza complet acel boost. :mda:

Intre timp, AMD a ramas la TSMC, unde se produc multe cipuri mult mai simple si mai banoase, gen cipurile mobile, inclusiv noile Apple pe 5nm. Daca vrei sa cauti un vinovat pentru care AMD nu poate bate Intel la productie in urmatorii ani uite-te la Apple si la telefoanele mobile in general. Dar asta nu schimba faptul ca AMD nu are n'spe fabrici proprii in care face cipuri la un sfert din capacitate, iar daca lumea ar cere si-ar putea creste productia de 4 ori intr-un timp foarte scurt.
 
Bine, aia cu boost-ul super brusc punea în fund și foarte multe surse, care chiar dacă în teorie țin puterea necesară, nu pot face ramp up atât de repede. Probabil în curând o să vedem, ca la audio, unii care vând niște condensatori mari de pus pe firele către placa grafică, să tragă din ei la peak :).
 
La condensatorii aia e invers, un grup de 6 bucati mici e mai bun decat unul mare. Era un grup de 6 bucati pe spate, cine a facut economie si a pus doar mari, ghinion. FE are doua grupuri de cate 6 d-aia mici si e stabila, designul de referinta are un singur grup si posibil sa fie stabila, nu se stie pentru ca nimeni nu a folosit varianta asta, din ce am vazut prin filmele de pe youtube. Asus a folosit doar solutia cea mai buna/scumpa, 6 clustere de cate 6 condensatori mici, vazut si testat personal pe cele 2 bucati ajunse la mine, sunt rock stable.
 
  • Like
Reactions: Neo
La condensatorii aia e invers, un grup de 6 bucati mici e mai bun decat unul mare.
Hm, nu. Aici inginer electronist.
La condensatori ESR are cea mai mare importanta cand vine vorba de livrarea rapida de curenti mari, impedanta interna. Nu conteaza daca sunt mici sau mari, atat timp cat ESR rezultant este mai mic (la acelasi capacitate).
De asta si condensatorii sunt de diferite tipuri, care au avantaje si dezavantaje, ba chiar cateodata se folosesc in paralel doua tipuri diferite din cauza de caracteristici diferite. Ba cateodata se folosesc bobine in loc de condesatori, sau chiar supercondensatori.
Ce scriu mai sus e pura teorie din partea unui inginer, dar peste asta venim cu constrangeri din lumea reala: costuri, considerente de spatiu, disipatie termica si multe altele.
 
Nu sunt electronist, asa ca citez din altii. Uite aici problema exacta, probabil tu vei intelege mai bine decat mine ce se intampla acolo si mai ales de ce.
 
Back
Top