Întrebări pe care ni le punem de mult

lai

meh
Oxigenarea slaba a muschilor, deshidratarea, carentele de calciu si sare din organism. Cauzele sunt multiple.
Mi s-a intamplat intr-o perioada sa am des crampe/carcei. Am inceput, si din alte motive :smile:, sa maresc aportul de calciu si vitamine in organism si nu am mai avut probleme musculare.
 

Cosmin_C

melomaniac
Placile video bazate pe 8600 suporta monitorizarea turatiei ventilatorului? Au senzor de temperatura care sa controleze turatia? Ce am gasit cu Google spune ca nu, dar nu era o sursa de incredere.
Galaxy 8600GTS isi schimba turatia in functie de temperatura dar nu am putut vedea cate RPM are cu nici un program, am masurat doar ochiometric si diferenta era maricica. Oricum nu conteaza prea tare, ventilatorul ala stock are un zgomot de fond enervant la orice turatie...
 

Bila

Membru Senior
Galaxy 8600GTS isi schimba turatia in functie de temperatura dar nu am putut vedea cate RPM are cu nici un program, am masurat doar ochiometric si diferenta era maricica. Oricum nu conteaza prea tare, ventilatorul ala stock are un zgomot de fond enervant la orice turatie...

Mi-am pus intrebarea pentru ca nu e coolerul nVidia-reference, ci un cooler custom cu control al turatiei, dar merge la turatie maxima si nu am idee de ce. Urmatorul pas e sa il decuplez si sa vad ce se intampla, macar temperatura o pot monitoriza din software. Daca merge asa bine, daca nu - potentiometru scrie pe el.
 

hulubei

questionable intruder
Ipoteze:
Ştiu că în fizică se zică că energia se transformă dintr-o formă în alta.
Un termocuplu produce curent electric din căldură.

Pot concluziona atunci că locul din care termocupla este înfiptă, va pierde căldură?
 

bausto

The year of grace, 2007
Mai mult ca sigur. Si nu pierde numai pe acolo, dar in fine... Totusi, cantitatea de caldura pe care o transforma senzorul (indiferent de tip) in semnal electric interpretabil este infima.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
De fapt, ele măsoară nu cantitatea de căldură, ci ΔT, diferenţa de temperatură, faţă de o temperatură de referinţă.
 

bausto

The year of grace, 2007
Pai cine a zis ca masoara cantitatea de caldura? Pentru asta sunt calorimetrele. Dar ca sa masoare o temperatura (de fapt, ca sa produca un semnal electric pe care il asociezi mai departe cu ce valoare vrei tu), absoarbe o anumita cantitate de caldura.
 

hulubei

questionable intruder
Nu, e vorba de diferenţa de potenţial ce se crează la sudura rece între cele două materiale diferite înfipte în acel mediu cald.
Aici mai mult şi mai clar despre termocuple, eu am vorbit din memorie.
Mă gândeam la o formă extrem de neconvenţională de a ne răcori apartamentele şi casele producând şi ceva căldură. De ce să te chinui să transformi curentul electric în reacţii chimice şi energii mecanice ca să faci rece când poţi face invers, foloseşti căldura să-ţi faci curent.
Oare merită studiată vreun pic problema sau ştie cineva fără să cerceteze să-i spună cum că nu este posibil (contrazicându-l pe bausto) sau că randamentul este atât de scăzut încât nu merită din nici un punct de vedere.
 

bausto

The year of grace, 2007
Deci te intereseaza ceva care sa transforme caldura in curent electric? La cantitatea de caldura dintr-o casa medie ai avea o eficienta de 0,(0)1%. E ca si cum ai incerca sa obtii ceva randament dintr-o picatura de benzina. :smile:
 

hulubei

questionable intruder
Te bazezi pe ceva când spui acea valoare?
Iniţial mă gândeam la implanturi în sistemele de termoizolaţie ale locuinţelor. Suprafaţa de căldură este destul de mare. Chiar şi dacă consumă căldura suficient cât să nu mai aibă decât snobii nevoie de aer-condiţionat în casă, doar şi acea lipsă de energie consumată cu AC se pune în beneficiu. Dacă mai şi scoţi acolo câţiva waţi pe lună în plus e şi mai bine.
Evident, se pot trece la alte nebunii, îmbrăcarea blocurilor cu panouri solare care nu doar că nu vor mai lăsa căldura să intre în case, dar chiar vor genera ceva curent bunicel ca şi sursă secundară de energie.
Şi nici măcar nu am ajuns la replici de Salvaţi planeta.
 

Scytale

Twisted Mentat
Stop joc uei... ca sa generezi curent electric din caldura cu un termocuplu iti trebuie si un punct rece, iar cantitatea de caldura extrasa si cantitatea de curent data e probabil proportionala cu diferenta de temperatura, si procesul e probabil mult mai ineficient decat alte metode de transfer de caldura.

Remember, caldura e definita ca energia din diferenta de temperatura, daca peste tot in jurul tau e foarte cald, principiul al II-lea al termodinamicii zice ca nu exista vreo modalitate prin care sa te poti folosi de energia aia.
 

Scytale

Twisted Mentat
Pai citez de pe wikipedia:

"In electronics, thermocouples are a widely used type of temperature sensor and can also be used as a means to convert thermal potential difference into electric potential difference."

si mai jos:

"In 1821, the German-Estonian physicist Thomas Johann Seebeck discovered that when any conductor (such as a metal) is subjected to a thermal gradient, it will generate a voltage."

E lojic sa fie asa, pentru ca daca ar fi altfel (daca ai avea o bara facuta din ceva si aia ar da o diferenta de potential la capete cand o bagi la caldura) ai viola in grup minunatele legi ale termodinamicii.
 

hulubei

questionable intruder
Păi tot din ţinere de mine, nu faci o bară ci faci o pereche de două bări din materiale diferite. Probabil că aici e şpilul, materialele diferite.
La care legi ale termodinamicii te referi, am fost cam slab la această parte a fizicii?!
 

hulubei

questionable intruder
Da, deci clar panourile solare care îmbracă blocurile sunt de viitor. Au randament mai mare, nu lasă căldura oricum să intre în casă, prea frumos.
 

bausto

The year of grace, 2007
Ai vrea sa conduci pe langa un bloc din care se reflecta toata lumina in ochiul tau? :smile:
Pe case am vazut ca se pun tot felul de panouri solare (chiar si cu fotocelule).
 
Top