Întrebări pe care ni le punem de mult

bausto

The year of grace, 2007
trikki, e cat se poate de fals. Alea sunt raze X care nu afecteaza in nici un fel hard-disk-urile (nici pe cele vechi cu oxid de fier, nici pe cele noi care folosesc compusi pe baza de cobalt).
Am trecut laptop-ul prin detectoarele alea de mai multe ori. Nu s-a intamplat nimic, nici macar pierderi de date, deci nici vorba de stricarea (eventual iremediabila) unitatii.
 

|nrg|

Membru Senior
Eu ştiu că radiaţiile emise la punctele de control sunt concepute întocmai pentru a nu trece prin metal.
Există o posibilitate să mă înşel :smile:
 

bausto

The year of grace, 2007
Trec si prin metal, cel putin partial, altfel mare parte din ce are omul prin bagaje ar aparea ca pete negre, fara nuante care sa dea de inteles ce ar putea sa fie. Si hard-disk-ul arata cam asa (de fapt e un pic mai inchisa la culoare, asta a fost facuta cu un aparat puternic) intr-o radiografie.
 

Marius '95

troubleShooter
Sugar daddy
Daca radiatiile ar trece prin metal atunci ar trece si prin tine ca prin branza. Si daca ar fi asa, ai face cancer instant.
 

Scytale

Twisted Mentat
Pai de obicei faci cancer cand radiatiile se opresc in tine (ionizeaza atomi, si astfel schimba structurile moleculare mai mari - proteine, acizi nucleici), nu cand trec prin tine ca prin branza. De exemplu neutrino, care nu interactioneaza electromagnetic sau cromodinamic, trec prin tine ca prin branza fara nici o problema pentru ambii (tu sau neutrino-ul).
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Ăăăăă...scuzată-mi fie neştiinţa, radiaţiile nu trec oricum prin tine? Doar dozele foarte mari, care depăşesc capacitatea de auto-reparaţie a ADNului cauzează cancer. Altfel la o simplă radiografie pulmonară ai face cancer.
LE: am postat simultan, evident este o diferenţă între diversele tipuri de radiaţie, ceea ce este sigur este că fiecare are partea lui de dreptate :smile:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Razele X sunt atenuate în funcţie de densitatea materialului şi numărul atomic. De-aia se foloseşte plumb la protecţii. Trec prin tine ca prin brânză, tocmai asta e ideea - să nu se oprească în corp (şi să nu modifice nimic), că atunci încep problemele.

Neo, n-ai voie să faci mai mult de două radiografii pulmonare pe an. Remii ăia se adună...

Pentru neutroni e ceva mai complicat... de obicei materialele care pot absorbi neutroni (cu număr atomic mic, gen hidrogen) dau radiaţii gamma.
 

SCViper

Membru Senior
Sugar daddy
Radiatiile penetreaza si metal (chiar si plumb), dar trebuie sa fie mai puternice in mod evident. Radiatiile ORICUM "trec prin tine ca prin branza", doar tesutul osos este mai radioopac, de aceea sunt folosite ca metoda de diagnostic pentru fracturi si alte afectiuni osoase; ele trec si prin oase fara probleme, doar ca mai greu.
Radiografiile medicale sunt destul de "safe" din cate stiu eu, n-ai sanse sa faci cancer de la cateva radiografii facute in decursul vietii. Am un prieten cu mama radiolog care e bine-mersi la 50+ de ani si a fost expusa la mai multe radiatii decat 99% din populatie (edit: stiu ca "ala a facut asa si e bine-mersi" nu e un argument foarte valid, dar il folosesc oricum :biggrin:).
Aparatele de detectat metale din aeroporturi nu TREBUIE sa vada prin metal (n.a. - este doar o speculatie :biggrin:), trebuie doar sa-l detecteze, deci nu trebuie putere industriala. Pe de alta parte nu se baga nimeni in acel aparat de scanat bagaje si pe deasupra presupun ca este si bine "captusit" cu plumb, motiv pentru care radiatiile ce ajung la cei din jur nu sunt semnificative.
 

PigBrother

Membru Senior
Razele X nu sunt atat de periculoase pe cat se crede. Radiatiile nucleare la care se gandesc toti sunt periculoase in principal datorita radiatiilor gamma, care sunt diferite de cele X prin frecventa. Bine, si particulele alfa si beta te fac bun de impachetarea finala, dar asta e alta mancare de peste.

Fun stuff: Eram obsedat de domeniul asta de mic, dar nu stiam cum functioneaza dracia aia pentru radiografii. Pana cand mi-am luat inima in dinti si l-am intrebat pe radiolog cum functioneaza, ala normal fiind amuzat copios de ideea mea nastrusnica conform careia masinaria aia ar contine material fisionabil. E pur electrica dracovenia.

More on wiki :tongue:
http://en.wikipedia.org/wiki/X_ray
http://en.wikipedia.org/wiki/Gamma_ray
 

Marius '95

troubleShooter
Sugar daddy
Am zis ca "trece prin tine ca prin branza" in ideea ca densitatea unui metal este mult mai mare decat a corpului uman. Daca aparatul ar fi fost facut pentru a scana prin metale atunci radiatia ar fi fost suficient de puternica cat sa nu fie oprita (complet) de corpul uman. Mi-am ales gresit cuvintele. Trebuia sa zic "ramane in tine ca in aerogel". :biggrin:
 

PigBrother

Membru Senior
Erm, nu cred...
Sau poate era intr-un context politic, unde unele chestii sunt cam dubioase. Sau poate eram beat, quem sabe. :smile:
 

jarod

Super Moderator
Originally posted by PigBrother
Erm, nu cred...
Sau poate era intr-un context politic, unde unele chestii sunt cam dubioase. Sau poate eram beat, quem sabe. :smile:
Aci. Deci e varianta cu contextul politic. :smile:
 
Last edited by a moderator:

Xllerator

Colţ Alb
Originally posted by trikki
De ce? Vrei sa ma astepti cu paine si sare la aeroport? Nu uita covorul rosu... :kul:
Si pine, si sare, si otr.... apa. Si covor. Rosu de n-o sa poti calca pe el. Tu numa' vino. :kul:

Ma gindeam ca urnim spiritele pentru un meeting - scuzati offtopic-ul.
 

|nrg|

Membru Senior
De ce, atunci când se derulează meniul contextual (click dreapta) pe un anume fişier, procesul explorer.exe acaparează toată puterea de calcul (100% usage) al unui procesor single-core?
De ce? De ce? De ce? :smile:
 

jarod

Super Moderator
De ce aparatele de aer condiţionat pot fi pornite/oprite doar din telecomandă? Le era greu să pună pe el şi un buton de on/off?
 
Top