Întrebări pe care ni le punem de mult

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Location
the past.
Raman la parerea mea, ca un simplu cooler pus pe HDD ii va creste semnificativ durata de viata. Dar da, serverul va trebui mutat in pod / camara / pivnita. De aici si denumirea de "datacenter". :smile:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Discutam pe-aici mai demult de supercapacitori pentru mașini electrice, și cum vând unii snake oil cu aromă de supercaps.

Pentru că nu mai aveam ce lua de la chinezi :biggrin:, am luat vreo 3. D-ăia mici și ieftini, 4F@5.5V. Momentan doar i-am încărcat - și ideea e cam așa: nu se încarcă chiar așa de repede precum zice lumea, și nici nu țin chiar cum zice lumea. E foarte posibil ca ăștia pe care i-am cumpărat să nu fie cine știe ce, dar ideea e că dacă vrei să umpli o mașină de supercaps nici n-o să-ți permiți creme de la creme, că o să coste cât un bloc.

N-am stat încă să număr fiecare electron, dar am pus unul la încărcat acum vreo 10 minute la 5.5V cu o limită de 500mA (optimist, n-a tras niciodată atât) și abia acum a ajuns să mai tragă doar 2mA la 5.5V. Iar de aici nu pare să se mai miște, asta pare să fie pierderea legată de rezistența internă. Atunci când deconectez sursa scade tensiunea cu ~1mV pe secundă. O să pun un logging pe ei mai încolo. Trage ceva curent când e descăcat de tot, dar curentul transferat scade asimptotic. Cel puțin nu se încălzesc atunci când sunt încărcați și mai încerci să bagi ceva în ei (ca bateriile).

LE: după 20 de minute a trecut la 1mA.
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Location
the past.
Un ESR ai incercat sa masori la ei? La prima incarcare posibil sa o ia mai greu pe motiv de "formatare", ca la tantali. Boala veche si stiuta...
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Chestia chinezească cu care măsor uzual ESR știe max 100uF, așa că o să mai fie de muncă.

Citisem eu greșit aseară, scădea cu 0.1mV pe secundă. Acum a ajuns la 4.5316V - stând toată noaptea conectat la voltmetru, și scade cam 0.1mV la 10 secunde. Deci se stabilizează, dar nu aproape de maxim. O să-i pun un consumator diseară și-l reîncarc de câteva ori, să văd dacă se încarcă mai rapid.
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Location
the past.
Probabil ca scula aia masoara / afiseaza si capacitatea si ESR-ul simultan si d'aia se blocheaza la capacitati mari. Ia un ESR-metru dedicat, de ex. ESR-PR3.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Probabil e o sculă ok ESR-PR3, dar în momentul ăsta nu pare să existe o sursă de încredere pentru aparat - singura referință fiind http://www.e-rusu.ro/magazin/TESTindex1.php?p=productsMore&iProduct=340, în condițiile în care nici un link de pe pagină nu merge (poze, pdf-uri etc).

Mai există și de-astea chinezești. Există și destule scheme bazate pe arduino. Nu e un device pe care o să-l folosesc așa des, trebuie să mă gândesc :smile:.
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Location
the past.
N-am zis sa iei Blue-ul. Doar ti-am aratat alternativele. Eu as cauta la noi (pe siturile de mica publicitate), un PR3. Probabil il vei gasi pe la 120 Lei, fara sonde. Crede-ma ca isi merita banii aia. :smile:
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Am si eu dracia asta. A fost bun acum multi ani cand nu puteai comanda usor de la chinezi, dar acum imi pare depasit.
Nu am cu ce sa-l compar in asa fel incat sa ma incred in masuratoare din punct de vedere metrologic, ma refer la ESR. Altfel daca vrei o masuratoare orientativa, da, e mai mult decat nimic.
 

radul

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Sep 8, 2004
Location
Iasi
Un coleg și-a pierdut telefonul și eu i l-am găsit. Acum problema e că trebuie să i-l expediez in Berlin.Ce opțiuni în afara de poșta română am? Și la preturi decente, că la DHL văd că nu se joacă ăștia cu preturile. As prefera cu tracking și door to door.
 
Top Bottom