APC UPS hacking - baterii mai mari
Că tot era vorba
aici despre UPS-uri, câteva chestii legate de APC-urile Smart.
APC-urile sunt destul de zdravene ca să țină baterii mai mari decât cele din fabrică. Există versiuni XT (probabil vine de la extended), care vin direct cu mufe de conectare pentru baterii externe, dar nu e neapărată nevoie - se pot și hăcui la nevoie. Eu am un SmartUPS de 700VA standard care acum ține o oră și jumătate în half-load (230W), cu două baterii de 24Ah în loc de standardul de 7-8Ah.
Ce e important:
- nu toți acumulatorii sunt la fel. În funcție de tehnologie, tensiunile de încărcare/standby sunt diferite. Tensiunea de încărcare standard la un APC e 13.6V (27.2 la 2 acumulatori în serie). Verificați pe acumulatori intervalul de tensiune pentru modul standby (de obicei mai mic față de cycle mode). La ai mei (Caranda HR12-95W) e de 13.6-13.8V. Cât a fost setat UPS-ul la 27.2 (13.6V/baterie), încărcarea detectată varia între 99% și 100%; după ce am setat la 27.4 (13.7V/baterie), încărcarea a stat la 100% și run time-ul a crescut cam cu 10%.
- unele UPS-uri nu știu să detecteze că au baterii mai mari. La al meu nu trecea run time-ul de 25 de minute, chiar dacă în timpul testelor de run time la "25%" battery charge tensiunea lor în sarcină era 25V, adică mai aveau o groază de curent de dat. Există un workaround, dar nu e documentat prea bine, eu l-am descoperit din greșeală citind specificațiile protocolului de comunicație: poți să-i zici, chiar și unui UPS non-XT, că are acumulatori externi. Nu poți să-i zici ce capacitate au, poți să-i zici doar numărul, dar după cum afișează consideră în jur de 28Ah un set. Eu i-am pus "1 set" pentru acumulatorii mei de 24Ah, probabil trebuie setat 2-3 dacă pui un acumulator de mașină.
- verificați temperaturile, atât cele raportate de UPS cât și cele ale cablurilor UPS-baterii, bornele bateriilor și cablurile dintre baterii. UPS-ul aunge la mai mult de 55 de grade după o oră de stat pe baterie la 50% încărcare, chiar mă gândesc să-i pun un ventilator care să pornească atunci când trece pe baterie - oricum zgomotul nu mai contează în cazul ăsta.
- mai există o setare, Battery constant, de fapt valoarea unui registru al UPS-ului, care în principal setează când să facă switch între încărcare și standby. Așa cum nu îi spune numele, nu e chiar constantă - în funcție de rezultatele testelor (probabil cât de mult scade tensiunea între standby și load), UPS-ul mai ajustează valoarea, ca să nu se chinuie degeaba pentru o baterie mai proastă. Atunci când se schimbă acumulatorul, în mod normal se resetează automat și acel registru - însă e posibil să nu se întâmple, dacă vechea valoare era mult modificată față de normal. Nu e foarte clar cum se calculează, dar există ruși buni la suflet care au făcut
apcfix, care printr-o metodă obscură poate reseta valoarea. Tot cu apcfix puteți vedea ușor starea curentă și setările.
Pentru
programare pe portul serial, 2400 8N1, cu cablul special (tx/rx pe pinii 1,2):
Cu "Y" se intră în modul smart (UPS-ul va zice "SM")
Cu "1" și încă un "1" după o secundă-două se intră în mod programare (UPS-ul zice "PROG")
În modul programare:
- pentru numărul de acumulatori externi se apasă ">" și apoi "+" sau "-" pentru a schimba numărul. UPS-ul va răspunde cu noul număr de acumulatori externi setați.
- pentru schimbarea tensiunii de standby se apasă "B" și apoi "+" sau "-" pentru a schimba tensiunea. UPS-ul va răspunde cu noua valoare.
Atenție! UPS-ul aplică imediat setările, nu există o procedură de apply/save, așa că nu vă jucați cu tensiuni prea mari.