Hardware hacking

Da, asta era altă opţiune (dacă nu găseam mufă pentru ieşirea din monitor, noroc că e standard). Monitorul are şi hub USB, care e oprit atunci când intră în stand by (is it a bug or a feature?), puteam să alimentez de acolo, doar că mai trebuiau făcute modificări destul de complicate, că alimentarea LED-urilor e calculată pentru 12V.

Am vrut să văd şi dacă pot varia intensitatea vreun pic. O bară are 7 LED-uri, şi ca să facă economie de componente nu au folosit prea multe rezistenţe. Sunt 2 perechi de 2 LED-uri + 2 rezistenţe de 180 ohm în serie, iar celelalte 3 LED-uri sunt înseriate toate 3 cu o singură rezistenţă de 160 ohm. La 12V toate luminează la fel, dar dacă reduci tensiunea se comportă diferit, cele cu 2 rezistenţe se sting mai repede decât celelalte.
 
Define:mufa e standard. Se potriveste una dintre cele care vin cu trafurile all-in-one din piata? (de ex)
 
Scoate rezistorii (popular: rezistentele) de tot si pune o sursa de curent constant. Un singur LM317 si o rezistenta rezolva problema asta definitiv, la un cost de 1.5ron cel mult.
Chiar si daca aveai doar 5V, exista integrate monolit care ridica 5 la 12V si care costa vreo 3RON bucata.
LED-urile pe care le-ai folosit ce culoare au?
L.E: am gasit pe site-ul Ikea ca sint albe. M-a derutat culoare fundalului.
Poti sa le comanzi chiar si cu PWM cu un Arduino :)
 
LED-urile sunt "albe". Fundalul (peretele) e şi el alb. Ce te-a derutat de fapt e temperatura de culoare, care e mult mai caldă decât cea a monitorului, iar aparatul foto face white balance pe monitor, de-aia apare aşa de ciudată culoarea în spatele monitorului. Real life nu se vede chiar aşa de rău, aşa fac aparatele Canon white balance, mai ciudat. Teoretic e incorect să ai lumină ambientală atât de diferită, mai ales lângă unul din puţinele monitoare care le-au plăcut celor de la prad.de, dar nu fac cine ştie ce editare foto pe el noaptea.

Prea complicat cu scosul rezistorilor. Momentan le las aşa, mai ales că la curent mai slab e şi mai nasol cu temperatura de culoare.

Văd că începe să-ţi placă Arduino, dacă vrei să foloseşti unul în locul unui LM317 :D.

maxu: mufa e "împrumutată" de la un alimentator, cred că de la unul de modem de cablu, e un simplu "power jack" (n-am idee cum îi zice exact la mufa aia). Exemplu.
 
LM317 poate face o sursa de curent constant, Arduino poate controla LED-urile PWM. Sau, in traducere libera, poate sa le scada intensitea luminoasa fara sa varieze temperatura de culoare, rezolvand problema pe care o ai tu.
Arduino este facut pentru experimente in principiu, dupa ce esti multumit de rezultat fie treci pe un Arduino Nano sau Mini, fie treci la un controller PWM circuit integrat dedicat. Care, fie vorba intre noi, este mai stabil in timp decit Arduino.
 
Dacă treci pe Arduino, treci pe LED-uri RGB și bagi o interfață USB și scrii un progrămel să analizeze imaginea pe marginile ecranului și uite cum imiți ambilight-ul sau cum îi zice de la unele televizoare LCD :D
 
Imi place foarte mult ce-a facut miahi acolo si vreau sa fac si eu acelasi lucru, dar am cateva intrebari:

- ce ar trebui sa fac pentru a le alimenta din USB (explicatii pentru necunoscatori please :D)?
- @miahi cu ce ai lipit benzile cu LED-uri de carcasa monitorului?
 
Nu poti sa le alimentezi direct din USB. Mai greu de explicat de ce, dar simplist vorbind, nu ai suficienta putere din USB, ca sa folosesti toata puterea furnizata de USB trebuie respectat un protocol si treaba asta nu merita facuta in regim de amator.
Poti sa le lipesti cu banda dublu adeziva.
 
Stiam ca banda dublu adeziva, dar voiam ceva mai specific :)
Cred ca alimentarea o pot face direct din a monitorului, dar ma gandesc daca e "doable" sau nu.
 
Cum adica mai specific? Nu poti sa mergi la un magazin de bricolaj si sa ceri o banda dublu-adeziva? Exista chiar si niste patratele dublu-adezive.
 
Pai cand spun "mai specific" vreau sa spun "exact ce a folosit miahi", pentru ca mi-a placut rezultatul (estetic vorbind), motiv pentru ca l-am si intrebat pe el :D
 
Eu am multă bandă dublu adezivă, de toate neamurile. Cea folosită acolo cred că e (nu mai am cutia originală) tesa 4957 și are 2 cm lățime, e albă complet, și a fost tăiată la lățimea benzilor cu LED-uri cu un cutter Stanley 10-280 :). N-am măsurat nimic, le-am pus "la ochi", că doar nu stă cineva să se uite la fundu' monitorului.

Dacă peretele din spatele monitorului e mai departe, nu e alb sau ai monitor mai mare de 22" îți recomand să iei două seturi de Ledberg (6 bare). Le poți pune în paralel și un pic decalate ca să ai umbre mai uniforme și lumină mai puternică.
 
Wow, chiar arata bine. Lipseste un ceva de pus intre USB si LED-uri de mai multe culori, care modifica culoarea luminii LED-urilor in functie de imaginea de pe monitor. Cum face Philips pe anumite TV-uri.

BTW, stiati ca exista si asa ceva, nu? :D Insa pretul mi se pare cam piperat si exista intr-o singura varianta de culoare/lungime.

http://www.pcgarage.ro/accesorii-monitoare/antec/bias-lighting/
 
Nu e chiar asa piparat pretul, daca e facut corect. Adica cu surse de curent constant.
Se poate modifica direct monitorul ca sa alimenteze direct ledurile care sa fie plasate in niste gauri din carcasa, este suficient loc inauntru. Dar daca va bate gandul sa faceti asta cu un monitor LCD sau CRT aveti grija ca inauntru sint tensiuni periculoase, chiar daca la curenti foarte mici.
 
Nu știam că există. Sunt pur și simplu 6 LED-uri + 6 rezistori. Nu mi-e clar ce putere au LED-urile, nu par foarte mari (doar un pic mai mari decât ale mele), iar toate "review"-urile au poze cu ecranul negru, așa că nu îți dai seama cât de luminoase sunt de fapt. Sunt opusul a ce am eu, adică mai reci decât temperatura monitorului :).
 
Insa pretul mi se pare cam piperat si exista intr-o singura varianta de culoare/lungime.
Mda...
Availability:
In Stock
Price: $12.95

Da' tot aveam niste firfirici la garaj asa ca mi-ai dat o idee.
Sper sa ma ajute la sesiunile nocturne de WoT. :D
 
BTW, stiati ca exista si asa ceva, nu? :D
Aaa, nu stiu in ce pestera am trait pina acu' dar declar chestia de mai sus cea mai folositoare dracie de la inventarea piinii feliate. :D
Multumiri miahi pentru aducerea la lumina si Varz pentru aducerea in tara. :bravo:

Da' ca o ciriiala mica ar fi banda aia dublu adeziva care se desprinde la capete si lipsa unui buton on/off ca sa nu arda gazu' degeaba in timpul zilei.
In rest noaptea e o placere. Mai trebuie si o tastatura iluminata acu' si joaca cu WoT-ul noaptea o sa fie mai placuta. :nuts:
 
Back
Top