SPOILER
Cred ca ar trebui sa evit sa poluez forumul cu opinii la cald insa cateodata mai apare cate un film din top 250 pentru care trebuie sa imi calc pe inima. Este vorba de
Requiem for a Dream (2000) destul de sus in top daca ar fi sa ne luam dupa aia care voteaza p-acolo.
Filmul este cu si despre dependenta de droguri, dar nu cred ca face parte din categoria
Trainspotting, sau a lu' frate-sau mai tembel si mai superficial
51st State(2001). Este un film artistic, psihologic, naturalist, makes you wonder.
Mistral observa ca face combo bun cu
Amelie(2001)... e un combo mai sadic asa, dar comparatia e excelenta : ambele sunt filme "fara cadru", cu camera fixata pe chipul actorilor, ca vector exclusiv al scenariului. Fara vedere periferica, un film care la un moment dat devine enervant, ca induce tunnel vision, poate si din cauza cut-frame-urilor frecvente. Mais oh la la... Amelie e ghidusa, un inger de fata, filmul sare din detaliu in detaliu, e romantic, constructiv, everybody dies happy, pe cand Requiem for a Dream e fixist, toata lumea traieste intr-un iad bacovian al disperarii citadine, un feeling paranoic, cu yin-ul si yang-ul dereglate rau de tot, si in plus totul se duce drq spre sfarsit, ca intr-un roman d-ala clasic scris de... uh... I can't remember

Eh... se afla in antiteza, dar si Requiem for a Dream abunda de simboluri de la cap la coada, trebuie doar sa casti ochii. Cel putin sfarsitul e incarcat pana la refuz cu detalii. Inclusiv la credits, cand linia melodica se intrerupe brusc, si lasa loc unei ambiante anume.
Soundtrackul e la inaltime. Poate ca imi plac mie prea mult instrumentele cu corzi, dar sunt convins daca v-a placut soundtrackul din
Millennium, cu linia lui melodica letargica si decrepita - dar puternica, veti fi multumiti si de OST-ul "Requiemului". Hell, dar nu va luati dupa mine, eu am si muzica din Heroes 3 in playlist...
Dupa ce vedeti filmul, aruncati un ochi pe
site-ul oficial... e interesant. Iar daca sunteti maniaci dupa trivia (io stiu... daca va puneti intrebari de genul
care e primul film inregistrat pe IMDB),
aici gasiti a treia regula a lui Tappy Tibbons, cea care nu apare in film. Per total, filmul mi s-a parut foarte bun, cred ca isi merita nota -
8.4/10 - exceptionala mai ales tinuta regizorala.