Filme, seriale, actori, popcorn

Scytale, da-mi voie sa abordez pozitia naivului in privinta nedumeririi tale si sa caracterizez gestul lui Cristof (Harris) ca pe cel al unui tata nelinistit ca fiica nestiutoare intr-ale vietii, incearca si vrea neaparat sa cunoasca ce se afla dincolo de interdictia de a ramane in oras dupa ora 11 noaptea sau aceea de a avea un prieten cu cercel in nas si par lung, nespalat. Avand in vedere conditia de "artist", sa zicem chiar boem, a regizorului in general, mie mi se pare putin mai plauzibila ideea unui sentiment patern fata de Truman decat ideea de egoism, cinism si sadism pe care ai abordat-o tu. Sau poate am vazut eu filmul acum prea mult timp. :>
 
SPOILER

Cred ca ar trebui sa evit sa poluez forumul cu opinii la cald insa cateodata mai apare cate un film din top 250 pentru care trebuie sa imi calc pe inima. Este vorba de Requiem for a Dream (2000) destul de sus in top daca ar fi sa ne luam dupa aia care voteaza p-acolo.

Filmul este cu si despre dependenta de droguri, dar nu cred ca face parte din categoria Trainspotting, sau a lu' frate-sau mai tembel si mai superficial 51st State(2001). Este un film artistic, psihologic, naturalist, makes you wonder. Mistral observa ca face combo bun cu Amelie(2001)... e un combo mai sadic asa, dar comparatia e excelenta : ambele sunt filme "fara cadru", cu camera fixata pe chipul actorilor, ca vector exclusiv al scenariului. Fara vedere periferica, un film care la un moment dat devine enervant, ca induce tunnel vision, poate si din cauza cut-frame-urilor frecvente. Mais oh la la... Amelie e ghidusa, un inger de fata, filmul sare din detaliu in detaliu, e romantic, constructiv, everybody dies happy, pe cand Requiem for a Dream e fixist, toata lumea traieste intr-un iad bacovian al disperarii citadine, un feeling paranoic, cu yin-ul si yang-ul dereglate rau de tot, si in plus totul se duce drq spre sfarsit, ca intr-un roman d-ala clasic scris de... uh... I can't remember :confused: Eh... se afla in antiteza, dar si Requiem for a Dream abunda de simboluri de la cap la coada, trebuie doar sa casti ochii. Cel putin sfarsitul e incarcat pana la refuz cu detalii. Inclusiv la credits, cand linia melodica se intrerupe brusc, si lasa loc unei ambiante anume.

Soundtrackul e la inaltime. Poate ca imi plac mie prea mult instrumentele cu corzi, dar sunt convins daca v-a placut soundtrackul din Millennium, cu linia lui melodica letargica si decrepita - dar puternica, veti fi multumiti si de OST-ul "Requiemului". Hell, dar nu va luati dupa mine, eu am si muzica din Heroes 3 in playlist...

Dupa ce vedeti filmul, aruncati un ochi pe site-ul oficial... e interesant. Iar daca sunteti maniaci dupa trivia (io stiu... daca va puneti intrebari de genul care e primul film inregistrat pe IMDB), aici gasiti a treia regula a lui Tappy Tibbons, cea care nu apare in film. Per total, filmul mi s-a parut foarte bun, cred ca isi merita nota - 8.4/10 - exceptionala mai ales tinuta regizorala.
 
A propos, am vazut mai demult pe un forum o practica: spoiler-ele erau scrise cu alta culoare, astfel incat sa nu se vada in mod obisnuit, ci doar daca se selecta textul. Nu stiu in ce masura s-ar putea face aici (post-uri pe fonduri alternante etc), dar mi s-a parut interesant: nu poate sa-ti mai "alunece" ochiul pe text, trebuie sa vrei sa-l citesti.
 
The Count of Monte Cristo (2002). Văzut zilele astea la TV. Nu l-aş fi comentat dacă nu ar fi fost inspirat (nu creat după) cartea care mi-a schimbat substanţial modul de a gândi, asta în vremurile de demult. Cei care nu au citit cartea lui Dumas nu are rost să citească mai departe.

Faţă de varianta mai veche (cu Richard Chamberlain) mi s-a părut un mare pas înainte. Nu mai e filmul ăla şters, tip sovietic, în care evenimentele se succed fără prea multă logică pentru cine nu cunoaşte subiectul, ci o adevărată realizare Hollywood-iană. Un film de popularizare a romanului şi în acelaşi timp o poveste interesantă. Nici de data asta nu s-a ţinut seama de firul epic al cărţii ci s-a dat frâu liber imaginaţiei scenaristului, care a simplificat jenant de mult povestirea pentru a se mula mai bine pe un film de o oră jumate. Farmecul principal, acel mister de neegalat al personajului, a fost risipit urgent, el destăinuindu-şi imediat identitatea. Cam ăsta e tiparul filmelor de azi, dacă te abaţi de la regulă iei note proaste de la publicul hămesit de monotonie. Nu puteau lipsi „Passion of the Christ”-ismele, eroul nostru fiind biciuit fără milă cât timp s-a aflat în detenţie, deşi în carte nici pomeneală de aşa ceva. Publicul american vrea să vadă sânge şi a văzut sânge. Dacă se cere, se oferă.
Cu indulgenţă îi dau un 7/10 pentru că mi-a plăcut enorm cartea şi mi-a făcut plăcere să văd una din puţinele ecranizări ale ei. Deşi e mult spus ecranizare, filmul fiind, după cum am mai spus, doar inspirat din ea, păstrând doar ideea principală şi numele personajelor.
 
Bound (1996) cu Gina Gershon si altii.
E un film cu o actiune superba ce-ti aminteste pe alocuri de Tarantino. N-am avut nici un moment sentimentul de deja-vu atat de pregnant intalnit la multe din productiile actuale. Finalul este neasteptat, personajele perfect alese, interpretarile ca la carte. E unul din filmele care rup monotonia si saracia ideilor din ultimii ani.

PS. Scuze pentru cacofonie si daca s-a mai spus ceva despre acest film shame on me. :wink:
 
Code 46 - filmat în genul Lost in translation şi cu o poveste relativ asemănătoare filmul se remarcă totuşi prin elemente noi şi foarte interesante. Oferă o perspectivă inedită asupra globalizării şi a posibilelor efecte asupra relaţiilor interumane. O poveste de dragoste presărată cu esenţă de SF. Nu vă gândiţi la prozaic, s-ar putea să vă surprindă filmul. Chiar sunt curios. Nota mea 7/10.

Leaving Las Vegas - cel mai trist film pe care l-am văzut vreodată. Prestaţia actorilor este foarte bună dar asta nu eclipsează ci evidenţiază mai mult tragicul poveştii. Mă surprinde cum un film te poate trece prin atâtea stări emoţionale. Aş zice că este un exemplu de artă cinematografică. Nota mea 8/10.
 
Last edited:
Band of Brothers - socant, emotionant, eroic, genial. Este povestea adevarata a companiei E de parasutisti a armatei americane (Easy Company), incepand cu ultimele lor zile de antrenament si debarcarea in Normandia si sfarsindu-se cu capitularea Japoniei. Cu o nota de 9.5 pe IMDB acest miniserial de 10 episoade trebuie vazut, chiar daca esti sau nu interesat de al doilea razboi mondial. Fiecare episod incepe cu cateva interviuri ale unor membri ai companiei E, iar pe masura ce avansezi in serial incepi sa intelegi cu adevarat de ce unii dintre ei (toti oameni de 80 de ani) aproape izbucnesc in plans atunci cand vorbesc.
S-a depus un imens efort pentru realismul fiecarei scene, actingul este excelent, actorii sunt chiar asemanatori cu "originalele"...need I go on ?
Nota 9.5/10.
 
Eu am rămas de ani de zile cu o fixaţie pe filmul Brazil (1985); Filmul m-a impresionat întru totul, şi se pare că i-a impresionat şi pe alţii, din moment ce se afla (încă) în Top 250 pe IMDB (poziţia 192). Vi-l recomand cu căldură!
 
Kingdom Hospital

Nu e film film :biggrin: , ci o miniserie scrisa de Stephen King dupa un serial danez, Riget (Kingdom).
Se vede clar ca King s-a implicat in realizarea filmului nu numai ca scenarist (a dat pana si bani din buzunar pentru ca filmarile sa se faca pe un anume tip de pelicula, etc) pentru ca este cu mult peste ecranizarile obisnuite (adica destul de proaste imho) facute dupa cartile lui.
 
Scara de "valori"
1 n-are sens sa deschid player-ul pentru asa ceva
2-3 numai pentru fanii inraiti ai genului (mie nu mi-a placut)
3-4 daca nu am altceva mai bun de facut
4 -5 acceptabil
5-6 film interesant
6-7 film bun
7-8 unde mi-am pus CD-urile blank? (film de colectie)
9-10 merita sa va uitati toti la el... parerea mea...
--seriale--
Battlestar Galactica 7
serial de televiziune, cred ca ruleaza acum pe SKY... sau pe Sci-Fi, episodul pilot e de-a dreptul "sweet" pentru toti fanii shoot'em up SF. Episoadele care vin dupa ele (1-11 pana la ora actuala) sunt mai "domolite" si urmaresc destul de interesant situatia celor scapati din prima confruntare cu Cylonii. O alternativa mai mult decat binevanita pentru fanii Andromeda/Star Trek.

Band of Brothers 8
miniserie produsa de HBO. Easy company inainte si dupa debarcarea din Normandia. Fanii filmelor WW2 or sa vrea sa o puna pe CD-uri.

Stargate Atlantis 3.5
Continuarea Stargate SG1. "...si au gasit o chestie mare, care are o cutie de cola supradimensionata pe post de mijloc de transport interplanetar"-comentariul unui prieten-
Foarte slab in comparatie cu SG1, dar daca esti fan Stargate n-ai decat sa te uiti

--filme--
We were soldiers... 5.5
Film cu razboi (cel din Vietnam) bazat pe o poveste adevarata. In rolul principal joaca Mel Gibson, deci asteptati-va la faimoasele sale figuri crispate de durere (vezi Passions of the Jew din Southpark).Filmul incearca sa explice povestea ambelor parti implicate in conflict (adica se apleaca si asupra amaratilor de nord-vietnamezi ) dar bineinteles ca povestea neinfricatului capitan american primeaza. Exceleaza la capitolul efecte speciale, si e destul de inovativ in anumite domenii (casapitul trupetilor).Nu va uitati daca sangele si materia cenusie imprastiata va provaca reactii adverse

Stalingrad 6
film mai vechi, produs de nemti, despre celebrul asediu al Stalingradului. Din asta nu am vazut decat prima parte, dar din cate am vazut personajele sunt super bine conturate si au reactii destul de interesante. Sufera insa la calitatea imaginii.

Enemy at the gates 6.5
Cred ca s-a mai vorbit de el pe undeva... nu pot sa zic decat atat: it's a must if u like playin' Call of duty.

50 first dates 6
Comedie despre ce se poate intampla daca te indragostesti de cineva care o sa te uite a doua zi dimineata.

Oh brother where art thou 7-> 8... cam 8 asa...
film ciudatel. The devil went to Georgia... si s-a facut ofiter de politie. O comedie interesanta cu evadati, vanzari de suflete, klu klux klan si o vaca pe acoperis. O sa-o mai vad odata, macar pentru tipele alea trei de pe marginea lacului.

Anatomy 6
horror... mai putin obisnuit. Se pare ca nu numai animalele pot fi impaiate.

Final destination 1 si 2 nota 9 in my book
Ambele filme sunt niste thriller/horror bine facute, cu scenariu inteligent si imprevizibil. U can't cheat death. Si daca totusi reusesti, it'll come back and bite u on the behind.

Memento 9,tot la fel
Thriller with a lot of twists and turns. Imagineaza-ti cum ar fi daca ar trebui sa-ti pui toata viata cap la cap dupa tatuajele de pe corp si notitele din buzunar... in fiecare zi...

44 minutes 6
Ce se intampla cand un jaf iese prost. Filmul e bazat pe evenimente reale, jaful are loc la o sucursala a unei banci din hollywood si unul dintre banditi e roman, Emil Matasareanu.
 
Riget vs. Kingdom Hospital

Originally posted by void
Kingdom Hospital

Nu e film film :biggrin: , ci o miniserie scrisa de Stephen King dupa un serial danez, Riget (Kingdom).
Se vede clar ca King s-a implicat in realizarea filmului nu numai ca scenarist (a dat pana si bani din buzunar pentru ca filmarile sa se faca pe un anume tip de pelicula, etc) pentru ca este cu mult peste ecranizarile obisnuite (adica destul de proaste imho) facute dupa cartile lui.

Kingdom Hospital a lui Stephen King este o imitatie nereusita si imbecilizata pentru publicul american a genialei, nemaipomenitei si n-am-suficiente-epitete-i serii de miniserii (2 miniserii a 8 episoade fiecare) Riget de Lars Von Trier. Se gaseste de inchiriat la centrele de inchirieri DVD-uri (in Brasov cel putin, banuiesc ca si pe alte coclauri) sub titlul tradus aiurea "Spitalul cu fantome".

Ce primesti pentru 60.000/DVD/24h? O poveste care incepe destul de greoi (trademark Lars Von Trier, notoriu prin faptul ca nu te satisface cinematic decat dupa un preludiu relativ plicticos de cel putin 1h/film sau 3 episoade/miniserie). Asteptarea merita iar cele 3-4 episoade initiale sunt importante pentru desfasurarea povestii si deslusirea motivatiilor personajelor. Desfasurarea povestii e mai putin importanta, personajele si jocul actorilor facand tot filmul asa ca cine se asteapta la dezvaluiri socante, mistere tenebroase, revelatii majore privind conditia umana sau scene epice de orice natura, poate sa se abtina. Te face sa te gandesti insa mai putin la abureli psiho-abstracte (omul, dumnezeu, moartea...) si mai mult la "Doamne fere sa alunec pe gheata si sa-mi rup piciorul".

Si-aici ajungem la multimea de epitete din introducere. Daca poveste mai slabut, probleme esentiale mai putin, cum de e Riget atat de extraordinar? Pai este, in primul rand pentru ca asa zic eu :tongue: si in al doilea rand pentru ca reuseste sa prezinte oameni cum putine alte filme reusesc sa o faca fara sa fie Reality TV si fara sa fie plicticoase. Oameni posibil reali in situatii mai mult sau mai putin realiste. Ca exemplu, daca Lars Von Trier ar fi scris si regizat Ultimul Samurai, Tom Cruise ar fi baut in continuare si in fiecare zi s-ar fi trezit injurand "Japonezi imputiti" in loc sa fie eroul perfect in armura stralucitoare. Revenind la Riget, avem intr-adevar eroul perfect: tagma medicala, stralucitoare si fara pete precum halatele albe ale exponentilor sai, educata, inteligenta, cu mijloace catre viata sau moarte, etc. Pana vezi filmul asta si realizezi ca medicii (si alti imaculati ca ei) sunt oameni. Cu hachite, cu pitici, cu fixuri, cu greseli. Iti dai seama ca educatia nu elimina superstitia si ca inteligenta nu e o garantie pentru nimic.

Genul cica e (conform IMDB) Drama/Horror/Mystery/Comedy. E mai degraba comedie si comentariu social decat toate celelalte. Sunt cateva scene horror printre care e remarcabila scena de nastere full-frontal fara cearceaf (asta da scena de speriat adulti, nu tu Chucky sau alte prostii bune doar de convins copiii mici sa pape gris! :tongue:). Misterul exista insa e esential doar pentru conturarea personajelor. Drama, atat in traducere ca "film artistic" sau in sensul literal ca "drama" e ok, nici prea prea nici foarte foarte. La capitolul comedie exceleaza -- umor negru si sec din plin.

In concluzie, merita vazut. Orice de Lars von Trier merita vazut desi pentru unele din filmele lui trebuie sa fii "in the right mood". Pentru Riget nu trebe "mood", doar o companie voioasa, un vin bun si, deoarece tine destul de mult, o portie generoasa de ficat prajit in pauza. Yum! :hihi:

Disclaimer: comentariile acre nu se aplica pentru medicii care citesc acest text. Mai ales daca sunt neurochirurgi, dentisti sau medicul meu de familie. :eek:
 
Igby Goes Down 7
E cam greu sa definesti filmul asta... Sa-i zic comedie neagra e prea mult. Actiunea e destul de simpla: boy meets girl, boy falls in love, girl dumps boy for his brother. And so on and so forth. Dar implicatiile psihologice sunt destul de adanci. Merita vazut filmul asta.

More ants in the pants 6.5
O comedie despre tineri. De data asta facuta de nemti. Are cateva faze cam "siropoase" iar dialogurile pe care Florian le poarta cu... partenerul... sau sunt nostime.
 
Alexander - 7/10

Desi review-urile de pe imdb ma tineau acasa cu degetul pe linkurile e2dk nu regret ca m-am dus pana la urma sa-l vad. Oliver Stone a ratat din nou sa dea lovitura incercand sa socheze cand nu era cazul. Prezinta doar partea razboinica a lui Alexandru printre anormal de multe mangaieri homosexuale fara a incerca sa prinda cate ceva din realizarile culturale ale acestuia. Efectele speciale sunt de multe ori fortate, se observa ca au fost lucrate pe calculator si nu intotdeauna cum trebuie.
Din toti actorii doar Angelina si Val Kilmer s-au achitat de personajele lor. Colin imprumuta cate ceva din Nero a lui Peter Ustinov, Mel Gibson din Braveheart si inconstienta lui Ayrton Senna dar rezulta un personaj greu de definit si nepotrivit pentru un cuceritor de talia lui Alexandru.
Din cauza distributiei si a regizorului cred ca toti au asteptat mult mai mult de la acest film. M-am gandit ca va fi o oaza de lumina dupa Troia sau King Arthur, nu m-am inselat complet dar se putea mai bine. Cred ca prea multi actori cunoscuti intr-un film tind sa-ti ia ochii si sa nu mai vezi esentialul pe cand niste tinere sperante in jurul unui consacrat se ambitioneaza si fac roluri de exceptie. (uneori :wink:)
 
-Serial-
M*A*S*H 4077 eu ii dau cate un 10 pe fiecare episod
Imposibil sa nu fi auzit de serialul asta. Sunt pataniile medicilor atasati spitalului de campanie nr. 4077 langa frontul razboiului din Coreea. Fiecare episod e interesant in felul lui, cu multe replici acide, twists and turns, si foarte putin kitsch hollywoodian. Merita pastrat pe cd-uri, cel putin primele 4-5 serii.

-Film-
Gadjo Dilo ii dau un 8 spre 9
E un film frumos pe care l-am revazut aseara si il recomand tuturor alora care nu suporta tiganii. Se pare ce nu numai Kusturica se pricepe sa faca filme cu ei. E despre povestea de dragoste intre Stephane (un tanar frantuz plecat in cautarea muzicii tiganesti autentice) si Sabina (Rona Hartner). E interesant de vazut cum reuseste sa se integreze un strain in comunitatea rromilor. Filmul nu are happy ending, nici nu-si propune un continut moralizator. Alt lucru interesant e ca in el joaca si Adrian Copilul Minune, pe vremea cand purta fes de lana, se numea Adrian Simionescu si nu conducea un Z8 modificat. Mai multe detalii gasiti pe IMDB.
 
M*A*S*H a fost difuzat in Romania tarziu; in US a fost un fenomen la vremea lui. Nu numai ca a fost un sitcom genial, dar a fost gandit in asa fel incat sa atraga atentia asupra liberalismului, umanismului - tocmai atunci cand America lui Nixon se straduia sa-si retraga ultimii soldati din Vietnam. MASH a fost modul de exprimare al unei generatii care s-a indoit serios de competenta guvernului ei.

MASH are o nota de umor care e placuta si in 2005, si a fost in acelasi timp trist si cult, pentru ca a vrut sa transmita un mesaj. Ultimele episoade au fost filmate in '83, si desi lumea era departe de Vietnam, MASH a continuat sa atace alt soi de traditionalism, care se regaseste si azi in societatea americana.

...fara nota...
 
Vazui zilele astea Sideways. Mi-a atras atentia datorita Globului de aur pe care l-a castigat iar nota mare de pe imdb m-a convins sa il urmaresc. Si nu am fost dezamagit. E unul dintre cele mai bune filme pe care le-am vazut in ultima vreme. Contrasteaza mult cu productiile de zeci de milioane de dolari, pline de efecte speciale si vedete. Povestea filmului este indeajuns de simpla incat sa fie sa fie credibila la fel ca si prestatia actorilor (semi necunoscuti), in timp ce umorul este foarte accesibil, vulgar uneori insa fara sa depaseasca vreo limita. Iar locatia/peisajele din film sunt superbe (podgoriile californiene). Una peste, alta Sideways reprezinta o alternativa binevenita la megaproductiile hollywoodiene; e un film amuzant si usor de "digerat".
 
-Spoilers-

Am vazut (sau mai bine zis am incercat sa vad) The Children of Dune. Varianta pe care am avut-o eu a venit in 3 parti, fiecare a cate o ora si jumatate.

La prima parte am cascat cum n-am mai cascat de mult. In a doua parte deja mi-a parut rau ca m-am uitat la prima parte si m-am convins singur sa ma uit si la a doua.

Nu am citit cartea, dar stiam in mare despre ce este vorba. Daca n-as fi stiut de cele trei familii poate ca as fi fost si mai in ceata. Singurele lucruri remarcabile - ochii personajelor si legatura intre tata - fiu (flashuri foarte reusite dintr-un labirint) si frate - sora.
Pacat ca nu au detaliat lucrul asta.

Nu-i dau nota, pentru ca nu am vazut si ultima parte si probabil ca nici nu o s-o vad, dar primele doua parti cu greu se ridica la un 6. Efecte speciale mai bune chiar si in serialul Stargate ...
 
Tocmai am pus mâna pe Hauru no ugoku shiro (mai pe româneşte, Howl's Moving Castle).
După ce am văzut multe din filmele lui Miyazaki, acesta nu m-a mai impresionat. Da, ok, grafica este impecabilă, dar mă aşteptam, doar vorbim despre Ghibli Studios aici; detalii până la refuz, personaje superbe şi naturale, maşinării complexe. Însă povestea... nu ştiu dacă este din cauza adaptării după o carte "vestică" şi m-am obişnuit eu cu stilul poveştilor japoneze din anime, sau poate nu am înţeles eu prea bine simbolistica, dar acţiunea mi s-a părut în anumite momente prea rapidă; mai ales finalul mi-a lăsat impresia de ceva adunat în grabă, "hai să-l terminăm odată". Cred că trebuie să-l revăd, poate mă mai lămuresc.
 
-film-
The mating habits of the Earthbound human 7.5
O comedie acida despre toate tampeniile pe care noi oamenii le facem ca sa ajungem sa procreem. Cred ca daca va spun ca in el joaca faimoasa (nu pentru talentele sale actoricesti) Carmen Electra si sunt destule scene cu ea mai mult sau mai putin nuda, va conving sa va uitati la el. Comentariile gen National Geographic fac sarea si piperul, iar cursele baietilor in alb m-au facut sa ma prapadesc de ras. Detalii pe IMDB.
 
Back
Top