Experienţe hardware/software mai neobişnuite...

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,654
Apropos, grija cu ce virtualizezi, licente, etc. Ca nu e acasa.
Licența deja existentă nu se transferă dacă scoate răgălia fizică din uz? Întreb de curiozitate.
 

burebista

Manic Miner
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,609
Daca virtualizezi nu dispare problema, dar cu un snapshot poti dupa aceea sa te joci cu upgrade de AD la 2003 in siguranta si de acolo poate la versiuni mai noi, poate din deceniul asta.
Sincer la ceva de genul ma gindeam in cel mai rau caz. Virtualizat cumva asta de la munca si apoi acasa cu imaginea aia sa ma joc sa-l migrez 2003-2008-2019.
Apoi sa fac cumva ca 2019 virtualizat de acasa sa-l pup cu 2019 legal de la munca si sa ramin cu ala. :insane:
Dar suna al dreq de complicat si sunt sigur ca n-o sa fie smooth toate migrarile astea.
Windows-urile din perioada aia se virtualizeaza cat se poate de direct. Faci imagine dupa HDD si o bootezi in VM. Windows-ul o sa-si instaleze singur driverii la prima bootare, doar sa nu-i bifezi chestii SF la virtualizare, gen SATA.

BTW, ce placa de baza are serverul ala? :nuts:
OK, cum/cu ce-l virtualizez? N-are CD-ROM, n-are USB, mai are 2GB din 8 liberi pe HDD. :what:
Placa de baza e un Epox. Nu mai tin minte modelul. Stiu doar ca pentru anul 1999 cind a fost cumparat era destul de teapan.
Apropos, grija cu ce virtualizezi, licente, etc. Ca nu e acasa.
Aici n-am nici cea mai vaga idee ca-s boboc la virtualizari.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,806
Ma refer la licenta pentru software de virtualizare, nu pentru OS.
Pentru virtualizare sunt mai multe solutii, cu mai mult sau mai putini bani. Vmware probabil are o oferta variata pentru enterprise, dar ... e greu de spus ca nu stiu ce hardware ai, ce OS (gazda, nu VM), etc.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,688
VMware e drăguț că îți dă de-a gata chestii bine făcute, dar costă. Pe moca te descurci cu Proxmox, care nu e prost, doar că în unele locuri tre' să-ți bagi mânuța în linia de comandă. Din fericire, odată pus în picioare, cu host-ul de virtualizare nu-ți mai bați capul.

Conversia physical -> virtual cea mai simplă e de pe un CD bootabil care ia stocarea pentru tot sistemul de operare offline și o convertește într-un hard disc virtual, cu Acronis True Image sau altceva. Pentru asta nu ai neapărată nevoie să faci conversia pe mașina originală, îți trebuie doar discul din ea. Dar fiindcă e SCSI și o să fie un pic cam dureros să găsești un adaptor sau un alt calculator cu controller potrivit în care să faci clonarea, deci poate mai bine faci o clonare a stocării cu sistemul pornit, și destinația clonării e undeva în rețea.

Microsoft oferă gratis Disk2VHD, dar dacă folosești shadow copy îți trebuie spațiu liber pe disc. Și nu știu dacă merge pe W2K.
 

burebista

Manic Miner
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,609
Microsoft oferă gratis Disk2VHD, dar dacă folosești shadow copy îți trebuie spațiu liber pe disc. Și nu știu dacă merge pe W2K.
Disk2vhd runs on Windows Vista, Windows Server 2008, and higher, including x64 systems.
Problem solved.
Sa zicem ca s-a stricat. Problem solved.
Pai daca se strica ramin la varianta domeniu nou pe 2019 si luat la mina 60 de calculatoare ca sa-l bag in el. YAY!
Io initial doream doar sa incerc sa inteleg ce mama dreq l-a apucat acu' dupa atita amar de vreme sa se comporte ciudat fara sa se manifeste straniu fizic sau prin loguri.

E interesanta solutia cu virtualizarea dar nu ma prind cu ce as putea sa virtualizez 2000-ul ca mai departe pot incerca din virtualizare in virtualizare pina la victoria finala.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,103
As face oricand 60 de computere manual decat sa ma chinui cu AD pe un Windows Server 2000. Am avut la vremea aia destule batai de cap incat nu am mai pus mana pe AD pana prin 2008. Fara gluma, AD in 2000 e foarte rudimentar si sensibil. Eu aveam cateva sute de computere din care o parte functionau non-stop si vreo 3 servere de AD, a picat de multe ori pana in 2002 cand am schimbat jobul.
 

burebista

Manic Miner
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,609
Sincer de cind prasesc pe aici am ajuns la concluzia ca ai mei n-au ce face cu domeniu.
Totul se opereaza direct la CNAS prin VPN, mail/net e separat, pentru astea n-au nevoie de domeniu.
Iar pentru citeva share-uri unde sa-si tina fisierele e bun si un calculator chior. Un Workgroup deja e prea mult pentru ei. :biggrin:

Asa ca il las p'asta cit il mai tin curelele si cind o fi iau manual la mina cele 60 de calculatoare si le bag in 2019 daca tot mi l-au indesat pe git.
Multam' pentru brainstorming. :beer:
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,806
VMware e drăguț că îți dă de-a gata chestii bine făcute, dar costă. Pe moca te descurci cu Proxmox, care nu e prost, doar că în unele locuri tre' să-ți bagi mânuța în linia de comandă. Din fericire, odată pus în picioare, cu host-ul de virtualizare nu-ți mai bați capul.

Nu e nimic gresit cu Proxmox dar cu siguranta vor avea probleme cu "anual subscription". Macar are suport in caz ca ...
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,654
Nu e nimic gresit cu Proxmox dar cu siguranta vor avea probleme cu "anual subscription". Macar are suport in caz ca ...
Proxmox este gratis, tot ce plătești anual este suportul tehnic. Varianta gratis este ca orice alt Linux, te dai pe forumuri și pe stack overflow și 99.99% din probleme au fost deja rezolvate :biggrin:
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,248
OK, cum/cu ce-l virtualizez? N-are CD-ROM, n-are USB, mai are 2GB din 8 liberi pe HDD. :what:
Sunt atat de multe variante care imi vin in minte... :fluier:

Ce foloseam eu inainte sa am linux:
1) Sigur mai are un PATA, ceva... Baga un hard antic de 80GB. Bootezi DOS cu discheta, si apoi da-i inainte cu Norton Ghost, PQMagic, sau ce vrei tu.
2) Controller USB pe PCI. Gasesti pe olx o gramada. Idem ca mai sus. Iti dau eu un driver USB mass storage pentru DOS.
3) Idem 1 si 2, dar scrii pe un share in retea cu clientul pentru DOS. Iti trebuie a doua discheta pentru asta.

Ce as folosi in cazuri disperate:
4) E o metoda traznita cu task scheduler sa obtii un prompt ca utilizator "system". De acolo, rar, zip, ce vrei tu la C:, tot ce te lasa sa copiezi => share in retea. Bootezi floppy cu DOS si copiezi in aia 2GB restul de fisiere inaccesibile din Windows. Sunt doar cateva si toate au nume scurt, deci nu-ti trebuie nimic special. Instalezi un 2000 in masina virtuala, ca sa-si puna bootloader-ul, apoi stergi C: cu exceptia ntldr si dezpachetezi arhiva acolo. Obtii o copie functional identica dtpdv. Vezi sa nu ai alte partitii in afara de C:, ca se sucesc literele.
5) N-am folosit, dar stiu ca exista "files and settings transfer tool" sau ceva de genul. Exista si utilitarul oficial de backup. Exista si system restore. Vezi daca nu merge sa faci "restore" la un windows nou instalat cu vreunul din astea.

Ce folosesc eu acum:
6) Booteaza un linux: ori prin retea, ori ii bagi o unitate CD, ori iti faci un kernel micut care intra pe floppy si mount root prin retea... etc. Din linux faci dd tot prin retea.

Varianta simpla:
7) Muta dom'le hardul ala in alt calc! Gasesti adaptoare SCSI tot pe olx.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,806
Proxmox este gratis, tot ce plătești anual este suportul tehnic. Varianta gratis este ca orice alt Linux, te dai pe forumuri și pe stack overflow și 99.99% din probleme au fost deja rezolvate :biggrin:
Cand te joci chestii la munca regulile sunt altele ca acasa. Nu te contrazic, ce spui este tehnic viabil, dar pe plantatie se joaca dupa regulile proprii (sau cel putin plantatia la care lucrez eu). Asta inseamna licente, suport tehnic, etc, ca sa fie acoperiti oamenii in caz de ...
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,654
Cand te joci chestii la munca regulile sunt altele ca acasa. Nu te contrazic, ce spui este tehnic viabil, dar pe plantatie se joaca dupa regulile proprii (sau cel putin plantatia la care lucrez eu). Asta inseamna licente, suport tehnic, etc, ca sa fie acoperiti oamenii in caz de ...
Nu înțeleg ce spui tu acolo, dacă Proxmox este gratis și nu plătești licența și virtualizezi cu el în mediu corporate ai impresia că faci ceva ilegal?
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,688
Parcă proxmox e open source, nu? Și nu plătești licență ci abonament de suport pentru chestii mai avansate decât "community support". Iar alte subiecte despre risk management în companii care pun valoare pe risc și business continuity nu își regăsesc aplicare la o instituție de stat care n-a putut scoate o strategie națională unificată, cu un forest de domain controllere în același domeniu, ci a considerat că e perfect acceptabil să folosească servere și software de acum 20 de ani. Iar dacă crapă, e problema unui amărât să se descurce singur.
 

burebista

Manic Miner
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,609
Bai pufi, nu mai rasuci si tu cutitul. :biggrin:

LE. Un fel de background la problema.
Stiu ca am depasit de mult ciclul de upgrade dar cind am venit aici in 2000 le-am facut reteaua structurata si domeniul intern. Doi ani mai tirziu am avut si server de mail si pagina web. Nu mare lucru dar in 2002 eram printre foarte putinele case care aveau asa ceva.
De la CNAS n-am avut niciun fel de suport dealungul anilor astia. Nici hardware, nici software, nici sfaturi, nik. Pur si simplu fiecare casa s-a descurcat cum a putut.
Plus de asta de fo' 12 ani de cind a aparut SIUI-ul incet-incet si astia ai mei m-au bagat in tot felul de rahaturi cu utilizarea lui si am cam pierdut contactul cu partea hardware pentru care am venit aici asa ca si eu incet-incet mi-am bagat picioarele si am zis ca merge si asa.
Si a mers. Si sper ca o sa mai mearga citiva ani pina ies la pensie. :biggrin:
Asa ca ramin la sfatul lui Adrian si oi vedea atunci ce si cum.
Sa zicem ca s-a stricat. Problem solved.
 
Last edited:

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,806
Iar alte subiecte despre risk management în companii care pun valoare pe risc și business continuity nu își regăsesc aplicare la o instituție de stat care n-a putut scoate o strategie națională unificată, cu un forest de domain controllere în același domeniu, ci a considerat că e perfect acceptabil să folosească servere și software de acum 20 de ani. Iar dacă crapă, e problema unui amărât să se descurce singur.
La asta ma refeream si eu. Dar poate am gandit gresit venind dintr-un domeniu in care si secundele costa ...
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,688
burebista nu e nici un cuțit pentru tine, e pentru instituția ineptă. CNAS n-are nici proceduri, nici standarde, nici concepte, nici echipament, nici buget, nici training, nici o contribuție din punct de vedere IT. Tu și zeci alții ca tine prin toată țara sunteți niște eroi lăsați de izbeliște să vă descurcați care cum puteți și știți. Na cât să tot încerci să faci din rahat bici și să speri că ține?

PS: dacă chiar nu e nici un motiv pentru existența unui AD (autentificare centralizată și profile stocate în rețea, încât să poată folosi conturile individuale de pe orice calculator din rețea, sau group policies pe calculatoare, sau alte alea), ai putea la fel de bine să lași workgroup only. Pentru file storage poți lua un NAS mai acătării cu deduplicare și cloud sync într-un bucket S3 la BackBlaze.
 
Last edited:

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,654
La asta ma refeream si eu. Dar poate am gandit gresit venind dintr-un domeniu in care si secundele costa ...
Păi speram să-ți dai seama că este vorba de CNAS nu CERN :biggrin:
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,806
Asa este, prea m-am obisnuit eu sa lucrez cu chestii din astea care se intampla in mai putin de milisecunda si chiar si asa nu e bine.
 
Top Bottom